Wat betekent mijn droom?

Wat jouw droom betekent kun je niet uit een droomwoordenboek halen. Iedereen heeft namelijk een persoonlijke droomtaal. Ben je benieuwd naar een specifieke droom die je hebt gehad? Ons ‘Dreamteam’ staat voor je klaar!

Er zijn meerdere begeleiders of oud leerlingen van de ITIP dromenopleiding die je te woord kunnen staan.

Deze periode zijn dat:

Wim Kaizer | wim@kaizer.nl |  06 435 073 13

Idelette Folkersma | idelette.folkersma@hofstede.be | 0032 477 799 994

Esther van Nieuwburg | esthervannieuwburg@gmail.com | 06 875 226 10

Olivia Somer | oliviasomer@gmail.com | 06 126 259 16

Ze helpen je om contact te maken met de symbolen en de energie in de droom. Zo kom je zelf tot inzicht over wat jouw droom betekent.

Heb je over een specifiek onderwerp gedroomd, bijvoorbeeld over een huis, een auto of iets anders waar we op deze site blogs over geschreven hebben? Dan kan je onderaan het blog in kwestie je eigen droom posten. Wij zorgen dat je een reactie krijgt van één van de droomexperts van het ITIP ‘Dreamteam’.

25 gedachten over “Wat betekent mijn droom?

 1. Ik heb nu volgens mij voor de 2e keer een droom. Ik woon zelf in een appartementje op de begane grond met nog 2 appartementen boven mij (wat overigens oude appartementjes zijn uit 1932). Ik droom dat het op instorten staat terwijl ik binnen ben. Wel heb ik nog de tijd om al m’n spullen naar buiten te halen. Overigens lijkt de binnenkant van het appartement op m’n huidige appartement, maar de spullen die naar buiten zijn getild, daar lijkt het niet op de buitenkant/straat van mijn huidige appartement. Het instorten zelf maak ik niet mee, want dan ben ik al wakker. Wat kan dit betekenen?

  1. Hallo Sharon,
   Dank voor je droom. Dromen over huizen (of in dit geval een appartement) gaan meestal over onszelf. Over hoe het met ons is gesteld.
   Mijn eerste vraag aan jou is dan ook: Heb je het gevoel dat je op instorten staat?
   De droom laat verder zien dat je nog tijd hebt om spullen naar buiten te brengen.
   Zoals ik het zie tijd om schoon schip te maken; om dat wat niet van jou is op te ruimen ofwel los te laten.
   Kijk eens naar hoe het met je gaat op dit moment. Herken je hier iets van? Ik hoor het graag.
   Hartelijke groet, Esther

  2. Ik heb gedroomd dat het huis van de buren en het lege stuk perceel aan de overkant in brand stonden. Raar genoeg was ik vrij kalm. Wat planten in m’n tuin stonden in de fik. Ik heb de brandweer gebeld en zij reden langs, maar deden niks. Ik riep ze nog, maar kreeg terug: Het is ok… Ik was nog steeds kalm. Het enige waar ik mij zorgen om maakte, was dat de brand bij mijn huis zou komen… Ik ben toch erg benieuwd naar wat dit allemaal betekent

   1. Hallo Monique,

    Bedankt voor het delen van je droom. Als ik je droom zo lees vraag ik me af of er in jouw dagelijks leven (in jouw directe omgeving) een potentieel bedreigende ontwikkeling gaande is, waarvan jij je zorgen maakt dat dit steeds dichter bij zal komen en uiteindelijk ook jouzelf zal raken? In de droom staan enkele planten in jouw eigen tuin immers al in brand.

    Ik vind het ronduit fascinerend dat je in de droom onder dit alles zo kalm blijft, dus dat roept bij mij de vraag op of je in je dagelijks leven wel wat meer of wat minder van deze kalmte zou kunnen gebruiken? Als je in het dagelijks leven wel wat meer kalmte zou kunnen gebruiken laten de brandweermannen uit de droom je misschien weten dat het om jou heen meer ok is dan jij denkt.

    Als je in je dagelijks leven wel wat minder kalmte zou kunnen gebruiken (bijvoorbeeld omdat je dan eerder ingrijpt in een situatie ipv het te laten gebeuren), dan zou het kunnen zijn dat die brandweerlieden staan voor het deel van jou dat niet ingrijpt, terwijl er toch vlak naast jou een gevaarlijke situatie is ontstaan. Herken je hier iets in? Ben heel benieuwd wat er bij jou naar boven komt als je dit leest!

    Hartelijke groeten,
    Marielle

  1. Hoi Carien
   Herken je dat ook in je dagelijkse leven? Dat je in het openbaar moet (op)treden en geen tekst hebt? Dat je niet weet wat je moet zeggen? En hoe voel je je daarbij?
   Esther

 2. De droom die mij het meeste bijgebleven is en waarvan ik huilend wakker werd droomde ik ongeveer 5 jaar geleden. Ik zag mijzelf op mijn sterfbed. Mijn moeder die al 32 jaar geleden overleden is was bij mij. In mijn droom werd ik de volgende dag wakker en vroeg aan mijn moeder of ik nog steeds leefde. Ze zei tegen mij dat mojn lichaam de vorige avond was “opgehaald” en dat ik inmiddels was overleden.
  Ik werd midden in de nacht huilend wakker.
  De volgende ochtend wist ik gelijk wat mijn droom betekende. Dood staat voor een nieuw begin.
  Een jaar later was ik gescheiden en twee jaar later ontmoette ik mijn huidige vriend waarmee ik dolgelukkig ben.

  1. Dag Lucia,
   Wat zal het je een kracht (en wellicht ook troost en dankbaarheid) geven dat je moeder, ondanks het feit dat ze 32 jaar geleden overleden is, voor jou toch zo voelbaar aanwezig is geweest bij deze belangrijke overgang in jouw leven!
   ❤️
   Marielle

 3. Ik droom de laatste tijd erg veel. Vannacht onder andere gedroomd dat ik samen met mijn vriend en zijn vrienden onderweg was of op een vakantie was. Ineens zaten we in het vliegtuig om op te stijgen richting Nederland weer. Het vliegtuig stond nog stil. En op een gegeven moment was mijn vriend verdwenen. Al zn spullen lagen nog in het vliegtuig maar hij was weg. Toen ik hem probeerde te bellen kreeg ik niet zijn eigen voicemail maar de voicemail van zijn zusje. Niemand wist waar hij was en ik ben gaan zoeken en bellen maar niks.

  1. Hoi Amy
   Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe je wakker werd uit deze droom. Was je bang, verdrietig, ongerust, onzeker? Het gevoel waar je mee ontwaakt zegt veel over wat de droom betekent.
   Je zegt dat je veel droomt de laatste tijd. Vaak is dat een teken dat er zich iets roert in je leven dat een uitweg zoekt via je dromen. Wat is er gaande dat je zo rusteloos maakt? Dat je droomt over reizen en terugkeren? En over nog aan de grond staan terwijl je vriend al is “gevlogen”?
   Graag hoor ik van je, Esther

 4. Dag Esther,
  Volgens mij werd ik niet paniekerig wakker. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom. Maar hoe je het zo beschrijft als op de grond staan terwijl mijn vriend al gevlogen is….. vind ik erg interessant. Wat kan dat zijn? Ook dat ik de voicemail van zijn zusje krijg terwijl ik hem probeer te bereiken.

  1. Hoi Amy
   Tja, wat kan dat zijn? Dromen uitleggen is helaas geen waarzeggen. Het is zoeken naar een betekenis, maar alleen jij kunt uiteindelijk zeggen waar het over gaat. Het is immers jouw droom. Ik geef je een paar opties om te onderzoeken:
   Misschien ben je regelmatig klaar om naar huis te gaan (na bv een feestje) en is je vriend nergens te bekennen? Misschien is dat niet zo, maar ben je er wel heel bang voor? Bang dat hij je achterlaat?
   En misschien gaat het helemaal niet over je vriend, maar over waar hij symbool voor staat. Wat is dat voor jou? Hoe zou je hem beschrijven?
   Dat je zijn zusje aan de lijn krijgt: Hoe ken je haar? Hoe zou je haar omschrijven? En in welk opzicht is dat anders dan hoe je je vriend ziet?
   Hopelijk kun je hier mee verder? Ik hoor het graag.
   Groetjes Esther

 5. Vannacht droomde ik dat ik in Polen was en dat ik daar autopech kreeg. De reparatie viel duurder uit dan verwacht, ik moest waarschijnlijk tussen de 500 en de 700 roepies betalen.
  Ik voelde me onveilig in Polen, ik herinner me ook dat ik achter in een busje stond, de deur was open terwijl we reden en er werd een plastic tas van me afgepakt, dat liet ik me niet gebeuren en woest rende ik achter de persoon aan en pakte mijn tas terug.

  1. Hallo Kitty,
   Dank je wel voor je droom! De volgende vragen komen bij me op:
   1) Wat zijn jouw eerste associaties met Polen? Hoe zou je dit land uitleggen aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft?
   2) Waar in je eigen leven ken je het, dat je te maken krijgt met pech, duurder uit bent dan verwacht, je onveilig voelt en moet opletten dat wat van jou is ook van jou blijft?
   3) Waarom is die plastic tas zo belangrijk voor je? Of is het meer dat je geraakt wordt door het feit dat iemand je iets afneemt dat van jou is?
   4) Soms verwijst narigheid onderweg in dromen naar het feit dat we in ons leven op weg zijn naar iets dat niet (of niet voldoende) bij ons past. De narigheid die je overkomt is dan een manier om je te stimuleren op je schreden terug te keren en een richting die wel bij je past te kiezen. Het kan echter ook zijn dat de narigheid onderweg je laat zien dat er in je leven nog obstakels zijn die je moet overwinnen om je doel te kunnen bereiken. Als dromer voel je intuïtief meestal direct of dit voor jou van toepassing is en zo ja welke van de twee opties dan het beste aansluit bij jouw eigen leven.

   Helpt dit om de betekenis van je droom te onderzoeken? Ik zou het leuk vinden van je te horen!
   Hartelijke groet,
   Marielle

   1. Hoi Marielle, de enige associatie die ik met Polen heb, is dat er deze zomer het EK frisbee plaatsvindt en mijn oudste zoon heeft meegedaan aan de selecties daarvoor. Mij viel ook op dat ik in roepies moest betalen. Ik moest even googlen om erachter te komen dat ze hiermee betalen in India. Als ik aan dat land denk, denk ik aan spirituele ontwikkeling, waar ik veel aandacht aan besteed.

    Ik herken de pech in pech met onze auto. Mijn schoonvader overleed en wij namen de auto over, dat kostte een hoop geld en toen kregen we pech en volgde een heel dure reparatie. Ook daarvoor hadden we met onze vorige auto een dure reparatie.
    Ook mijn studie komt in me op. Die was heel duur, ik heb ervoor gevochten en iedere cent zelf betaald. Toen ik begon met studeren zat ik in een moeilijke periode in mijn leven. Dat is wel al 20 jaar geleden.

    De plastic tas staat inderdaad voor iets afpakken wat van mij is en wat ik me niet meer af laat pakken.

    Ik vind veel dingen leuk en zit nu op een pad dat ik voel dat de dingen kloppen en zich aan het ontwikkelen zijn. Ik voel ook angst die me tegenhoudt en dat kunnen heel goed de obstakels onderweg zijn.

   2. Hallo Kitty,
    Wat leuk om je toelichting te lezen: Dank je wel. Mooi dat je voelt dat dingen kloppen en zich aan het ontwikkelen zijn! Nog even iets over angst: Omdat angst zo naar voelt, is onze eerste reactie vaak ervan weg te bewegen en te hopen dat het weg gaat. Onderdrukte angst groeit echter alleen maar, dus daarom is het belangrijk om precies de tegenovergestelde beweging te maken en te kijken of je via je gevoel (niet met je verstand) contact kan leggen met je angst en zo kan onderzoeken waar het voor jou over gaat. Als je je eigen angst met compassie tegemoet treedt en weet te integreren i.p.v. te vermijden, kan angst een enorme helpende kracht worden. Past ook mooi bij de aandacht die jij hebt voor spirituele ontwikkeling!
    Harte-groet!
    Marielle

 6. Wat een leuke website!
  Ik heb voor de tweede keer gedroomd over een opera aria, die over de liefde gaat. Ik was in de droom de tekst aan het vertalen. Echter die klopte niet, in de droom. De aria (Caro nome uit Rigoletto van Verdi, gezongen door Gilda, een naieve puber die verliefd is op een foute man) gaat over die man en haar gevoel. Echter in mijn vertaling maakte ik er iets heel anders van, meer dat ik hem doorhad en een spelletje met hem zou spelen. Niet naief en verliefd maar rebels en ondeugend.

  Vorige week droomde ik ook over een aria. Ik droomde dat ik op straat liep en die aria zong en mij erg prettig voelde en mij totaal niet geneerde (Ik zing in het dagelijks leven ook opera, maar ik heb een ander stemtype dan de aria’s uif mijn droom). Ik heb het gevoel dat deze dromen iets met elkaar te maken hebben en dat ze in ieder geval beiden een positieve boodschap hebben (maar dat weet ik niet zeker).

  Ik hoop op meer uitleg.

  1. Hallo Phoebe,
   Wat leuk dat je onze website leuk vindt, dank je! En dan jouw droom: Wat gaaf dat je aria’s kunt zingen en er ook nog over droomt, lijkt me beide heerlijk! Wat betekent volgens jou het feit dat je in je droom de oorspronkelijke tekst van de aria verandert in iets anders?

   Laat die verandering misschien iets zien van de groei die jij zelf hebt doorgemaakt van jong meisje naar vrouw? Was je vroeger naïef en is er nu meer ruimte voor jouw rebelse en ondeugende kant of is het iets anders? Wat denk jij? Geniet je van dat rebelse en ondeugende en zo ja: Waar in je leven zou je die kant van jezelf meer tot uiting kunnen laten komen? Zou het soms overigens ook fijn zijn om weer iets van dat naïeve te kunnen hebben? En zo ja, waar zou je dat meer toe kunnen laten?

   Dan de tweede droom: Laat die wellicht ook iets van diezelfde transformatie zien? Bijvoorbeeld de transformatie van iets laten omdat anderen er iets van kunnen vinden naar uit volle borst iets doen wat je hart heeft en je daar totaal niet voor generen?

   Tot slot nog iets over wat je schrijft over dat je een ander stemtype hebt dan de aria’s uit je droom. Ik las (toen ik deze aria googelde om me verder in je droom te kunnen verdiepen) dat Verdi deze aria schreef voor een uitzonderlijk hoge sopraanstem en dat dit voor hem ongebruikelijk was. De meeste mensen zouden figuurlijk gesproken best een toontje lager mogen zingen, maar wie weet willen deze dromen je bewust maken van de groei die je hebt doorgemaakt en mag je best ‘een toontje hoger’ zingen…..

   Help dit? Ik zou het leuk vinden van je te horen!
   Harte-groet!
   Marielle

 7. Hoi Marielle, ja dit helpt zeker! Ten eerste omdat ik je uitleg erg mooi vind en ten tweede het is erg herkenbaar. Ik leer
  de laatste tijd nogal veel van en over mezelf en heb meer zelfvertrouwen gekregen door aan mezelf te werken waardoor ik voor mijn gevoel een ontzettende groei doormaak. (Waardoor ik meer mn rebelse zelf weer word 🙂 en daar geniet ik van. Goed idee om dat nog verder uit te breiden haha)

  Grappig wat je over mijn 2e droom zegt, ik heb me altijd erg druk gemaakt over meningen van anderen en probeerde lange tijd te voorkomen dat mensen een mening zouden hebben over mij. Echter ik ben daar mee gestopt, want het is vermoeiend en het leverde niks op.
  En dat begint aardig te lukken vertelt de droom mij, wat mooi!

  Ontzettend bedankt voor je uitleg en je tips, waar ik zeker over na ga denken.
  Ik heb er zeker wat aan, vooral omdat ik het nu beter snap. Dit soort positieve en leuke dromen heb ik namelijk lang niet gehad. Ik droomde langere tijd vooral dat ik verdwaald was in een groot gebouw of spullen kwijt was, verwarrende dromen.
  Leuk dit, nogmaals bedankt!

 8. Ik heb trouwens een paar dagen terug iets totaal anders gedroomd. Ik kan me niet meer alles herinneren, behalve dat ik met mijn ex vriendje (Recent, we zijn niet lang samen geweest. Nu geen lovers meer, wat ik erg jammer vind. We gaan wel weer goed met elkaar om, als vrienden) een weekend weg zou gaan in de droom, naar België. Ik was in het hotel, hij was er niet, ik weet alleen dat ik terugging naar het treinstation, dat was vlakbij het hotel. Ik ging terug, omdat hij er niet was dus ik wilde weer naar huis. Ik belde hem pas toen ik weer in de trein zat om te vragen waar hij was. Hij zei dat hij niet kon komen en ik voelde een enorme teleurstelling en gevoel van falen.

  Ik heb het gevoel dat er verschillende, misschien tegenstrijdige betekenissen in de droom zitten?

  (Ik had dit vlak na de operadromen gedroomd, ik was het vergeten op te schrijven, maar ik vraag me echt af of en wat erachter zit)

  1. Hallo Phoebe,
   Ik zag deze droom in eerste instantie als een nachtelijke afbeelding van wat je vertelt over jouw gevoelens over de breuk met je ex vriendje. Jij wilt graag samenzijn, maar hij kan niet komen en dat levert jou een gevoel van teleurstelling en falen op.

   Omdat je schrijft dat je dit vlak na de operadromen hebt gedroomd, ontstaat er wat mij betreft echter ook nog een ander perpectief. Als je al deze dromen combineert, kan je je namelijk afvragen of jouw gevoelens voor je ex vriendje meer bij de oorspronkelijke tekst van Caro Nome passen of meer bij de vertaling die jij er in je eigen droom van maakt? Met andere woorden: Was jij naast hem meer naïef en verliefd of was je meer de vriendin die hem doorhad en die speels en rebels was?

   De volgende ‘droomcombinatievraag’ zou wat mij betreft zijn: Zou jij, als je naast hem op straat zou lopen, uit volle borst zingen of zou je dat niet doen, omdat je je zou generen?

   Wellicht geven je eigen antwoorden op deze combinatievragen je ook wel weer een nieuw perspectief op de breuk tussen jullie. Een breuk is bijna altijd verdrietig als je op iets anders had gehoopt, maar soms zie je achteraf opeens dat het je wellicht ook helpt om verder te groeien.

   Ik vind het in ieder geval fantastisch om te lezen dat je de laatste tijd veel van en over jezelf hebt geleerd en dat je daardoor met toegenomen zelfvertrouwen een enorme groei doormaakt. Ik zou zeggen: Ga zo door en mocht je nog een keer een droom willen delen, dan ben je hier altijd welkom!
   Harte-groet,
   Marielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s