Wat betekent mijn droom?

Ben je benieuwd naar een specifieke droom die je hebt gehad? Ons ‘Dreamteam’ staat voor je klaar!

Begeleiders of oud leerlingen van de ITIP Dromenopleiding staan je te woord.

Deze periode zijn dat:

Olivia Somer | oliviasomer@gmail.com

Anita van der Kooi | info@droomgesprek.nl 

Mayke Mars | arttobeyou@gmail.com

Hilde Kroes | hilde@hildekroes.nl

Ze helpen je om contact te maken met de symbolen en de energie in de droom. Zo kom je zelf tot inzicht over wat jouw droom betekent.

Heb je over een specifiek onderwerp gedroomd, bijvoorbeeld over een huis, een auto of iets anders waar we op deze site blogs over geschreven hebben? Dan kan je onderaan het blog in kwestie je droom posten. Wij zorgen dat je een reactie krijgt van één van de droomexperts van het ITIP ‘Dreamteam’.

254 gedachten over “Wat betekent mijn droom?

 1. Ik heb nu volgens mij voor de 2e keer een droom. Ik woon zelf in een appartementje op de begane grond met nog 2 appartementen boven mij (wat overigens oude appartementjes zijn uit 1932). Ik droom dat het op instorten staat terwijl ik binnen ben. Wel heb ik nog de tijd om al m’n spullen naar buiten te halen. Overigens lijkt de binnenkant van het appartement op m’n huidige appartement, maar de spullen die naar buiten zijn getild, daar lijkt het niet op de buitenkant/straat van mijn huidige appartement. Het instorten zelf maak ik niet mee, want dan ben ik al wakker. Wat kan dit betekenen?

  1. Hallo Sharon,
   Dank voor je droom. Dromen over huizen (of in dit geval een appartement) gaan meestal over onszelf. Over hoe het met ons is gesteld.
   Mijn eerste vraag aan jou is dan ook: Heb je het gevoel dat je op instorten staat?
   De droom laat verder zien dat je nog tijd hebt om spullen naar buiten te brengen.
   Zoals ik het zie tijd om schoon schip te maken; om dat wat niet van jou is op te ruimen ofwel los te laten.
   Kijk eens naar hoe het met je gaat op dit moment. Herken je hier iets van? Ik hoor het graag.
   Hartelijke groet, Esther

  2. Ik heb gedroomd dat het huis van de buren en het lege stuk perceel aan de overkant in brand stonden. Raar genoeg was ik vrij kalm. Wat planten in m’n tuin stonden in de fik. Ik heb de brandweer gebeld en zij reden langs, maar deden niks. Ik riep ze nog, maar kreeg terug: Het is ok… Ik was nog steeds kalm. Het enige waar ik mij zorgen om maakte, was dat de brand bij mijn huis zou komen… Ik ben toch erg benieuwd naar wat dit allemaal betekent

   1. Hallo Monique,

    Bedankt voor het delen van je droom. Als ik je droom zo lees vraag ik me af of er in jouw dagelijks leven (in jouw directe omgeving) een potentieel bedreigende ontwikkeling gaande is, waarvan jij je zorgen maakt dat dit steeds dichter bij zal komen en uiteindelijk ook jouzelf zal raken? In de droom staan enkele planten in jouw eigen tuin immers al in brand.

    Ik vind het ronduit fascinerend dat je in de droom onder dit alles zo kalm blijft, dus dat roept bij mij de vraag op of je in je dagelijks leven wel wat meer of wat minder van deze kalmte zou kunnen gebruiken? Als je in het dagelijks leven wel wat meer kalmte zou kunnen gebruiken laten de brandweermannen uit de droom je misschien weten dat het om jou heen meer ok is dan jij denkt.

    Als je in je dagelijks leven wel wat minder kalmte zou kunnen gebruiken (bijvoorbeeld omdat je dan eerder ingrijpt in een situatie ipv het te laten gebeuren), dan zou het kunnen zijn dat die brandweerlieden staan voor het deel van jou dat niet ingrijpt, terwijl er toch vlak naast jou een gevaarlijke situatie is ontstaan. Herken je hier iets in? Ben heel benieuwd wat er bij jou naar boven komt als je dit leest!

    Hartelijke groeten,
    Marielle

  1. Hoi Carien
   Herken je dat ook in je dagelijkse leven? Dat je in het openbaar moet (op)treden en geen tekst hebt? Dat je niet weet wat je moet zeggen? En hoe voel je je daarbij?
   Esther

 2. De droom die mij het meeste bijgebleven is en waarvan ik huilend wakker werd droomde ik ongeveer 5 jaar geleden. Ik zag mijzelf op mijn sterfbed. Mijn moeder die al 32 jaar geleden overleden is was bij mij. In mijn droom werd ik de volgende dag wakker en vroeg aan mijn moeder of ik nog steeds leefde. Ze zei tegen mij dat mojn lichaam de vorige avond was “opgehaald” en dat ik inmiddels was overleden.
  Ik werd midden in de nacht huilend wakker.
  De volgende ochtend wist ik gelijk wat mijn droom betekende. Dood staat voor een nieuw begin.
  Een jaar later was ik gescheiden en twee jaar later ontmoette ik mijn huidige vriend waarmee ik dolgelukkig ben.

  1. Dag Lucia,
   Wat zal het je een kracht (en wellicht ook troost en dankbaarheid) geven dat je moeder, ondanks het feit dat ze 32 jaar geleden overleden is, voor jou toch zo voelbaar aanwezig is geweest bij deze belangrijke overgang in jouw leven!
   ❤️
   Marielle

 3. Ik droom de laatste tijd erg veel. Vannacht onder andere gedroomd dat ik samen met mijn vriend en zijn vrienden onderweg was of op een vakantie was. Ineens zaten we in het vliegtuig om op te stijgen richting Nederland weer. Het vliegtuig stond nog stil. En op een gegeven moment was mijn vriend verdwenen. Al zn spullen lagen nog in het vliegtuig maar hij was weg. Toen ik hem probeerde te bellen kreeg ik niet zijn eigen voicemail maar de voicemail van zijn zusje. Niemand wist waar hij was en ik ben gaan zoeken en bellen maar niks.

  1. Hoi Amy
   Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe je wakker werd uit deze droom. Was je bang, verdrietig, ongerust, onzeker? Het gevoel waar je mee ontwaakt zegt veel over wat de droom betekent.
   Je zegt dat je veel droomt de laatste tijd. Vaak is dat een teken dat er zich iets roert in je leven dat een uitweg zoekt via je dromen. Wat is er gaande dat je zo rusteloos maakt? Dat je droomt over reizen en terugkeren? En over nog aan de grond staan terwijl je vriend al is “gevlogen”?
   Graag hoor ik van je, Esther

   1. hallo,
    ik heb gisternacht heel raar gedroomd. ik moest naar school in de ochtend maar me moeder had tegen mij gezegd dat ik pas om 13:20 begin in plaats van 8:15. omdat ze op mijn school aan het verbouwen waren. ik besloot toch om 8:15 te gaan. ik was helemaal klaar en wou vertrekken alleen alles liep tegen. maar dat waren kleine obstakels zoals me schoenen goed opruimen etc. maar de tijd ging 3x zo snel in mijn droom. ik begon te fietsen en kwam bijna niet vooruit. en ik raak altijd heel erg gestrest als ik telaat kom.

   2. Hallo Maram,
    In hoeverre kan je parallellen trekken tussen wat er in deze droom gebeurt en wat je in je dagelijks leven ook wel eens meemaakt? Bijvoorbeeld:
    – Ga je in je dagelijks leven ook wel eens veel te vroeg weg om stress over te laat komen te voorkomen? En is dit eigenlijk wel de juiste manier om hier mee om te gaan? (aangezien je in de droom vervolgens tegen allemaal obstakels aanloopt lijkt het er namelijk op van niet….)
    – Loop je in je dagelijks leven ook wel eens tegen obstakels aan en lijken die op die uit de droom? Gaan die obstakels over dingen beter opruimen?
    – In de droom gaat de tijd opeens drie keer sneller dan normaal: heb je wel eens het gevoel dat de tijd je ‘door de vingers glipt’?
    Ben benieuwd naar je antwoorden Maram!
    Harte-groet,
    Mariëlle

 4. Dag Esther,
  Volgens mij werd ik niet paniekerig wakker. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom. Maar hoe je het zo beschrijft als op de grond staan terwijl mijn vriend al gevlogen is….. vind ik erg interessant. Wat kan dat zijn? Ook dat ik de voicemail van zijn zusje krijg terwijl ik hem probeer te bereiken.

  1. Hoi Amy
   Tja, wat kan dat zijn? Dromen uitleggen is helaas geen waarzeggen. Het is zoeken naar een betekenis, maar alleen jij kunt uiteindelijk zeggen waar het over gaat. Het is immers jouw droom. Ik geef je een paar opties om te onderzoeken:
   Misschien ben je regelmatig klaar om naar huis te gaan (na bv een feestje) en is je vriend nergens te bekennen? Misschien is dat niet zo, maar ben je er wel heel bang voor? Bang dat hij je achterlaat?
   En misschien gaat het helemaal niet over je vriend, maar over waar hij symbool voor staat. Wat is dat voor jou? Hoe zou je hem beschrijven?
   Dat je zijn zusje aan de lijn krijgt: Hoe ken je haar? Hoe zou je haar omschrijven? En in welk opzicht is dat anders dan hoe je je vriend ziet?
   Hopelijk kun je hier mee verder? Ik hoor het graag.
   Groetjes Esther

 5. Vannacht droomde ik dat ik in Polen was en dat ik daar autopech kreeg. De reparatie viel duurder uit dan verwacht, ik moest waarschijnlijk tussen de 500 en de 700 roepies betalen.
  Ik voelde me onveilig in Polen, ik herinner me ook dat ik achter in een busje stond, de deur was open terwijl we reden en er werd een plastic tas van me afgepakt, dat liet ik me niet gebeuren en woest rende ik achter de persoon aan en pakte mijn tas terug.

  1. Hallo Kitty,
   Dank je wel voor je droom! De volgende vragen komen bij me op:
   1) Wat zijn jouw eerste associaties met Polen? Hoe zou je dit land uitleggen aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft?
   2) Waar in je eigen leven ken je het, dat je te maken krijgt met pech, duurder uit bent dan verwacht, je onveilig voelt en moet opletten dat wat van jou is ook van jou blijft?
   3) Waarom is die plastic tas zo belangrijk voor je? Of is het meer dat je geraakt wordt door het feit dat iemand je iets afneemt dat van jou is?
   4) Soms verwijst narigheid onderweg in dromen naar het feit dat we in ons leven op weg zijn naar iets dat niet (of niet voldoende) bij ons past. De narigheid die je overkomt is dan een manier om je te stimuleren op je schreden terug te keren en een richting die wel bij je past te kiezen. Het kan echter ook zijn dat de narigheid onderweg je laat zien dat er in je leven nog obstakels zijn die je moet overwinnen om je doel te kunnen bereiken. Als dromer voel je intuïtief meestal direct of dit voor jou van toepassing is en zo ja welke van de twee opties dan het beste aansluit bij jouw eigen leven.

   Helpt dit om de betekenis van je droom te onderzoeken? Ik zou het leuk vinden van je te horen!
   Hartelijke groet,
   Marielle

   1. Hoi Marielle, de enige associatie die ik met Polen heb, is dat er deze zomer het EK frisbee plaatsvindt en mijn oudste zoon heeft meegedaan aan de selecties daarvoor. Mij viel ook op dat ik in roepies moest betalen. Ik moest even googlen om erachter te komen dat ze hiermee betalen in India. Als ik aan dat land denk, denk ik aan spirituele ontwikkeling, waar ik veel aandacht aan besteed.

    Ik herken de pech in pech met onze auto. Mijn schoonvader overleed en wij namen de auto over, dat kostte een hoop geld en toen kregen we pech en volgde een heel dure reparatie. Ook daarvoor hadden we met onze vorige auto een dure reparatie.
    Ook mijn studie komt in me op. Die was heel duur, ik heb ervoor gevochten en iedere cent zelf betaald. Toen ik begon met studeren zat ik in een moeilijke periode in mijn leven. Dat is wel al 20 jaar geleden.

    De plastic tas staat inderdaad voor iets afpakken wat van mij is en wat ik me niet meer af laat pakken.

    Ik vind veel dingen leuk en zit nu op een pad dat ik voel dat de dingen kloppen en zich aan het ontwikkelen zijn. Ik voel ook angst die me tegenhoudt en dat kunnen heel goed de obstakels onderweg zijn.

   2. Hallo Kitty,
    Wat leuk om je toelichting te lezen: Dank je wel. Mooi dat je voelt dat dingen kloppen en zich aan het ontwikkelen zijn! Nog even iets over angst: Omdat angst zo naar voelt, is onze eerste reactie vaak ervan weg te bewegen en te hopen dat het weg gaat. Onderdrukte angst groeit echter alleen maar, dus daarom is het belangrijk om precies de tegenovergestelde beweging te maken en te kijken of je via je gevoel (niet met je verstand) contact kan leggen met je angst en zo kan onderzoeken waar het voor jou over gaat. Als je je eigen angst met compassie tegemoet treedt en weet te integreren i.p.v. te vermijden, kan angst een enorme helpende kracht worden. Past ook mooi bij de aandacht die jij hebt voor spirituele ontwikkeling!
    Harte-groet!
    Marielle

 6. Wat een leuke website!
  Ik heb voor de tweede keer gedroomd over een opera aria, die over de liefde gaat. Ik was in de droom de tekst aan het vertalen. Echter die klopte niet, in de droom. De aria (Caro nome uit Rigoletto van Verdi, gezongen door Gilda, een naieve puber die verliefd is op een foute man) gaat over die man en haar gevoel. Echter in mijn vertaling maakte ik er iets heel anders van, meer dat ik hem doorhad en een spelletje met hem zou spelen. Niet naief en verliefd maar rebels en ondeugend.

  Vorige week droomde ik ook over een aria. Ik droomde dat ik op straat liep en die aria zong en mij erg prettig voelde en mij totaal niet geneerde (Ik zing in het dagelijks leven ook opera, maar ik heb een ander stemtype dan de aria’s uif mijn droom). Ik heb het gevoel dat deze dromen iets met elkaar te maken hebben en dat ze in ieder geval beiden een positieve boodschap hebben (maar dat weet ik niet zeker).

  Ik hoop op meer uitleg.

  1. Hallo Phoebe,
   Wat leuk dat je onze website leuk vindt, dank je! En dan jouw droom: Wat gaaf dat je aria’s kunt zingen en er ook nog over droomt, lijkt me beide heerlijk! Wat betekent volgens jou het feit dat je in je droom de oorspronkelijke tekst van de aria verandert in iets anders?

   Laat die verandering misschien iets zien van de groei die jij zelf hebt doorgemaakt van jong meisje naar vrouw? Was je vroeger naïef en is er nu meer ruimte voor jouw rebelse en ondeugende kant of is het iets anders? Wat denk jij? Geniet je van dat rebelse en ondeugende en zo ja: Waar in je leven zou je die kant van jezelf meer tot uiting kunnen laten komen? Zou het soms overigens ook fijn zijn om weer iets van dat naïeve te kunnen hebben? En zo ja, waar zou je dat meer toe kunnen laten?

   Dan de tweede droom: Laat die wellicht ook iets van diezelfde transformatie zien? Bijvoorbeeld de transformatie van iets laten omdat anderen er iets van kunnen vinden naar uit volle borst iets doen wat je hart heeft en je daar totaal niet voor generen?

   Tot slot nog iets over wat je schrijft over dat je een ander stemtype hebt dan de aria’s uit je droom. Ik las (toen ik deze aria googelde om me verder in je droom te kunnen verdiepen) dat Verdi deze aria schreef voor een uitzonderlijk hoge sopraanstem en dat dit voor hem ongebruikelijk was. De meeste mensen zouden figuurlijk gesproken best een toontje lager mogen zingen, maar wie weet willen deze dromen je bewust maken van de groei die je hebt doorgemaakt en mag je best ‘een toontje hoger’ zingen…..

   Help dit? Ik zou het leuk vinden van je te horen!
   Harte-groet!
   Marielle

 7. Hoi Marielle, ja dit helpt zeker! Ten eerste omdat ik je uitleg erg mooi vind en ten tweede het is erg herkenbaar. Ik leer
  de laatste tijd nogal veel van en over mezelf en heb meer zelfvertrouwen gekregen door aan mezelf te werken waardoor ik voor mijn gevoel een ontzettende groei doormaak. (Waardoor ik meer mn rebelse zelf weer word 🙂 en daar geniet ik van. Goed idee om dat nog verder uit te breiden haha)

  Grappig wat je over mijn 2e droom zegt, ik heb me altijd erg druk gemaakt over meningen van anderen en probeerde lange tijd te voorkomen dat mensen een mening zouden hebben over mij. Echter ik ben daar mee gestopt, want het is vermoeiend en het leverde niks op.
  En dat begint aardig te lukken vertelt de droom mij, wat mooi!

  Ontzettend bedankt voor je uitleg en je tips, waar ik zeker over na ga denken.
  Ik heb er zeker wat aan, vooral omdat ik het nu beter snap. Dit soort positieve en leuke dromen heb ik namelijk lang niet gehad. Ik droomde langere tijd vooral dat ik verdwaald was in een groot gebouw of spullen kwijt was, verwarrende dromen.
  Leuk dit, nogmaals bedankt!

 8. Ik heb trouwens een paar dagen terug iets totaal anders gedroomd. Ik kan me niet meer alles herinneren, behalve dat ik met mijn ex vriendje (Recent, we zijn niet lang samen geweest. Nu geen lovers meer, wat ik erg jammer vind. We gaan wel weer goed met elkaar om, als vrienden) een weekend weg zou gaan in de droom, naar België. Ik was in het hotel, hij was er niet, ik weet alleen dat ik terugging naar het treinstation, dat was vlakbij het hotel. Ik ging terug, omdat hij er niet was dus ik wilde weer naar huis. Ik belde hem pas toen ik weer in de trein zat om te vragen waar hij was. Hij zei dat hij niet kon komen en ik voelde een enorme teleurstelling en gevoel van falen.

  Ik heb het gevoel dat er verschillende, misschien tegenstrijdige betekenissen in de droom zitten?

  (Ik had dit vlak na de operadromen gedroomd, ik was het vergeten op te schrijven, maar ik vraag me echt af of en wat erachter zit)

  1. Hallo Phoebe,
   Ik zag deze droom in eerste instantie als een nachtelijke afbeelding van wat je vertelt over jouw gevoelens over de breuk met je ex vriendje. Jij wilt graag samenzijn, maar hij kan niet komen en dat levert jou een gevoel van teleurstelling en falen op.

   Omdat je schrijft dat je dit vlak na de operadromen hebt gedroomd, ontstaat er wat mij betreft echter ook nog een ander perpectief. Als je al deze dromen combineert, kan je je namelijk afvragen of jouw gevoelens voor je ex vriendje meer bij de oorspronkelijke tekst van Caro Nome passen of meer bij de vertaling die jij er in je eigen droom van maakt? Met andere woorden: Was jij naast hem meer naïef en verliefd of was je meer de vriendin die hem doorhad en die speels en rebels was?

   De volgende ‘droomcombinatievraag’ zou wat mij betreft zijn: Zou jij, als je naast hem op straat zou lopen, uit volle borst zingen of zou je dat niet doen, omdat je je zou generen?

   Wellicht geven je eigen antwoorden op deze combinatievragen je ook wel weer een nieuw perspectief op de breuk tussen jullie. Een breuk is bijna altijd verdrietig als je op iets anders had gehoopt, maar soms zie je achteraf opeens dat het je wellicht ook helpt om verder te groeien.

   Ik vind het in ieder geval fantastisch om te lezen dat je de laatste tijd veel van en over jezelf hebt geleerd en dat je daardoor met toegenomen zelfvertrouwen een enorme groei doormaakt. Ik zou zeggen: Ga zo door en mocht je nog een keer een droom willen delen, dan ben je hier altijd welkom!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hoi,
    Ik zou graag weten wat mijn dromen betekenen, want sinds de coronacrisis heb ik al twee keer een haast zelfde droom gehad. Ik ben dan thuis, in mijn woonkamer en mijn voordeur en achterdeur staan open. Een stroom van mensen loopt van achterdeur naar naar voordeur, dwars door mijn huis. Als ik vraag waarom, dan krijg ik als antwoord dat dit een aangegeven route is, het ‘moet’ zo…
    Als ik wakker word geeft me dit zo een onbehaaglijk gevoel!
    Bedankt alvast voor uw reactie,
    Groetjes, Heidi

   2. Hallo Heidi,

    Ja, de coronacrisis zorgt voor heldere dromen. In jouw droom ben je thuis in je woonkamer, dus je bent in je eigen ‘behuizing’. Dan lopen drommen mensen vanuit de achterdeur dwars door je huis naar de voordeur, omdat het zo moet.
    Laten we eerst naar die deuren kijken: twee openingen naar de buitenwereld. Waar een achterdeur vaak een informeel karakter heeft, is een voordeur veel formeler. Maar ze kunnen ook staan voor het verleden en de toekomst. Of als pad van de beschutting en veiligheid van de achtertuin naar de openheid en zichtbaarheid in de ‘boze’ buitenwereld.
    En omdat jij in het midden staat, in je eigen huis, je eigen zijn, is de vraag: Wat trekt daar van binnen naar buiten? Van veilig naar onbeschermd? Van zoals je was naar zoals je blijkbaar moet zijn volgens die stroom mensen? En waar je je onbehaaglijk onder voelt?
    En wie zijn die mensen? Zijn het delen van jou die van achteren naar voren treden? Omdat het zo moet? Of zijn het anderen die dwars door jouw bestaan lopen?

    Ik ben benieuwd of je iets herkent Heidi en hoor graag terug wat jouw bevindingen zijn.

    Esther

  1. Ik droomde dat de plank achter mijn bank was afgebroken door een vriendje of vriendin van mijn kleinzoon. Ze waren niet meer in mijn huis. Ik wilde het repareren, maar wist niet te beginnen want de muur was behoorlijk beschadigd. En de schroevendraaier paste ook niet. Een deel van de plank zat er nog op, het andere deel lag op de grond

   1. Hallo MJ,
    Spiegelt deze droom je wellicht iets terug dat ook in je dagelijkse leven speelt? Dat anderen schade veroorzaken en dat jij niet goed weet hoe die te herstellen?
    Ben benieuwd naar je reactie!
    Harte-groet,
    Marielle

 9. Hallo beste begeleiders. Ik ben Finn ik ben 11 jaar en ik heb gedroomd over dat ik vast zat en dat ik alleen kon schuiven over de grond en dat er werd geschoten op me. Degene die schoot was iemand die ik eerder op een film heb gezien. Ook stond er iemand bij om me aan te moedigen. Weet jij wat dit betekent? Groetjes Finn.

  1. Hoi Finn,

   Dankjewel voor je droom.
   In dromen is het vaak zo dat iedere figuur die voorkomt in je droom eigenlijk een stukje van jou is.
   Dus in jou droom ben je 3x Finn:
   Finn 1 zit vast en kan zich niet vrij bewegen. Alleen maar schuiven.
   Maar je bent ook Finn 2 die boos is op jou en schiet.
   Én je bent Finn 3 die gelooft in jou en die je aanmoedigt.
   Alledrie die figuren zitten in jou en zijn een deel van wie jij bent als persoon.

   Wat je nu kunt doen is kijken naar je eigen leven op dit moment. Waar heb je het gevoel dat je vast zit in je leven net als Finn 1? (Niet letterlijk, maar bij wijze van spreken.) En als je dat weet heb je volgens mij een keuze:
   Ga je hier alleen maar boos over zijn en jezelf verder de grond in boren/schieten net als Finn 2?
   Of ga je jezelf helpen en aanmoedigen net als Finn 3?

   Je kunt deze 3 figuren ook tekenen. Dat kan helpen om de droom en de 3 figuren beter te begrijpen.
   Ik denk dat je veel sterker bent dan je misschien denkt Finn en dat je mag geloven in je eigen kracht.

   Ik hoop dat mijn uitleg een beetje helpt om je droom te begrijpen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel.
   Groetjes, Esther

 10. Hallo mensen,
  Ik heb nooit nachtmerries, vannacht wel. Was erg kort maar erg realistisch.
  Het was in mijn woonplaats, niet ver van waar ik woon.
  Ik zat op een oude jaren 70 achtige stoel met een stoffen zak over mijn hoofd, gedragen door 7 mannen die mij kipnapten. Ik was aan het schreeuwen en ik was erg bang.
  Ze droegen mij dus met die stoel, lopend door een straat hier vlakbij waar ik vaak doorheen fiets of loop.
  Ze brachten mij naar een soort garage met donkergroene spijlen, het leek op een gevangenis, ik was nog banger geworden. Gelukkig werd ik toen wakker en realiseerde mij dat ik gedroomd had.
  Ik zit momenteel even niet erg lekker in mijn vel, ik heb liefdesverdriet van een korte, ingewikkelde maar erg fijne relatie. Ik heb het vermoeden dat het daarmee te maken heeft. (Het is al een tijd over, ben door bepaalde gebeurtenissen niet toegekomen aan het verwerken daarvan)

  Ik wil graag weten wat deze droom kan betekenen of wat de boodschap is.

  1. Beste dromer, Goed dat je je droom deelt. Je belandt door 7 mannen in een garage met spijlen. Dat is heel beangstigend en je voelt je gevangen. In deze droom zitten ‘verborgen’ hoofdpersonen, de kidnappers. Zij hebben macht over jou. Belangrijk is om te onderzoeken wat voor energie de kidnappers hebben. Wat voor types zijn het? Die energie kan een sleutel zijn naar wat jou in je dagelijks leven ook ‘gevangen’ houdt. Je schrijft dat je niet lekker in je vel zit en liefdesverdriet hebt. Het was een fijne relatie maar ook ingewikkeld. Je zou voor jezelf na kunnen gaan wat het ingewikkelde was. Inge-wikkel-d, is namelijk ook een woord dat gaat over niet vrij zijn. Ik ben benieuwd of mijn vragen weer wat verder kunnen helpen. Ik hoor het graag.

   1. Ontzettend bedankt voor uw reactie. Ik denk dat ik het snap. Ik begin door te krijgen dat ik val op ingewikkelde mannen, dat is denk het het ‘gevangen’ zitten.
    (En daar staan die 7 ook voor, niet met allemaal relatie gehad, met sommigen, op sommigen alleen verliefd geweest. Maar ik besef dat ze op hun manier allemaal ingewikkeld waren.)
    Duidelijk dus dat mijn lichaam en geest daarvan af willen, (Daarom zit ik denk ik ook even niet lekker in mijn vel en heb ik pijn op plekken waar stress zich uit bij mij)
    Enige vraag is wel ik dat stoppen kan.

    Wat een bijzondere droom… Ik heb vaker dromen met boodschappen, heb ik echt veel aan.

  1. Hoi dromer,
   Je vraagt hoe je de pijn door stress kunt stoppen. Dat kan natuurlijk via beweging, ontspanning of massage, maar ik zou je iets heel anders willen adviseren.
   In plaats van pijn te verzachten, kun je de pijn en stress op die plekken in je lijf ook versterken. Er als het ware nóg meer spanning op zetten. Puur fysiek zonder denken. En dan ervaren wat er gebeurt. Wat het ook is, laat dat gewoon gebeuren. Zo kan oud zeer (en een oud, ingesleten patroon) zijn weg naar buiten vinden.
   Groet, Esther

 11. Goedemorgen, ik kom jullie weer even lastig vallen haha… ik ben een beetje onrustig in mijn hoofd waardoor ik de laatste dagen veel onrustig droom, ik vermoed dat het een betekenis heeft.
  Ik was bijv. in het appartement van een ander, op een plek waar ik zelf vroeger gewoond heb. Wat opviel is dat het slot kapot was, en dat moest eraf gehaald worden, vertelde iemand die ik vaag ken van mn werk. En het kon niet vervangen worden, daar voelde ik mij erg gestresst om want het was het huis van een ander.
  En vannacht weer iets raars, ik was eerst bij een client om hem ergens mee te helpen , weet niet waarmee maar hij bedankte mij toen ik wegging. Gek: toen ik kwam en ging was het avond/donker. Echter de droom ging verder en het was ineens overdag. Ik ging nog naar iemand anders, ben vergeten wat ik daar kwam doen. Wat ik wel weet is dat er 2 jongere vrouwen waren, dat het huis erg rommelig was, vol stond met schoenen, en dat ik slippers aan had, daar uit had gedaan en ze ineens kwijt was.
  Erg verwarrend, ik vraag mij af of het enkel de twijfel uit die mij onrustig maakt en of het iets te maken heeft met elkaar. Ontzettend bedankt alvast!

  1. Hoi Dromer,

   Ja, onrust overdag neem je vaak mee naar de nacht. Of de twee dromen verbonden zijn weet ik zo gauw niet. Ik zal ze los van elkaar duiden.

   In je eerste droom ben je op een plek die je vroeger bewoonde, maar nu van een ander is. Wat zou dat kunnen zijn? Hoe was het ooit met je gesteld wat nu anders is? Iets wat je had afgesloten? Of was jij gesloten?
   Dat (slot) blijkt nu niet meer te werken en kan ook niet vervangen worden en dat geeft stress, want zonder slot ben je open en dus anders…kwetsbaar?

   De 2e droom is rommelig, hak op de tak, van donker naar licht en van een dankbare client naar het verliezen van je slippers in een huis vol schoenen…ik vraag me af: Hoe werd je wakker uit deze droom? En wat is er gaande in je leven nu dat je ervaart als rommel, als chaos? Wat maakt dat je zelfs de luchtigheid van slippers verliest?

   Ik hoor graag van je.
   Hartelijke groet, Esther

   1. Hallo Esther, dank je wel weer! Wat betreft de 1e droom, ikzelf ben de laatste jaren positief nogal veranderd, idd minder gesloten op sommige punten.

    Antwoord op je vragen van droom 2: ik werd nogal verward wakker, net als dat ik mij in de droom voelde, rommelig.
    Ik heb momenteel te maken met een behoorlijk persoonlijk dilemma, over 1 (of misschien onbewust nog over 2) persoon, een man. (Ik ben vrijgezel, weer een halfjaar. Heb erg veel last gehad van die breuk, tot voor kort. Mijn dilemma gaat niet over mn ex maar over iemand anders. Ik weet niet wat ik daarmee moet)
    Dat maakt me onrustig. Het ene moment ben ik rustig en denk het antwoord te weten, maar het volgende moment ben ik weer totaal in de war. Wat betreft ‘luchtigheid’, ik ben geneigd dingen snel wat zwaarder en dramatischer te maken dan dat ze echt zijn.
    Overigens had ik aan het eind van de droom 1 slipper teruggevonden.
    Ik hoop dat je wat kan met mijn antwoorden!
    Nogmaals heel erg bedankt.
    Ik vind dit een erg fijne website!

 12. Hallo,
  Recentelijk had ik een droom waarin het leek alsof ik op stoel bij de kapper plaats nam en er een drie best wel mooie vrouwen om mij heen liepen , ze waren alle 3 identiek, een 3-ling dus, en ze hadden alle 3 een lotusbloem getatoeeerd op hun slaap.

  Mvg Alexander

  1. Hallo Alexander,

   Wat een bijzondere droom. Het klinkt bijna als een ritueel. Ik merk dat ik moeite heb de droom direct te duiden, omdat het op mij eerder overkomt als een ervaring. Ik zou je dan ook aanraden deze droom terug in te gaan.
   Door op een rustige tijd plaats te nemen op een stoel, je ogen te sluiten en als het ware terug te gaan in die droom. Jij zit daar en de drie vrouwen met de lotus-tatoeages bewegen om je heen.
   Kijk dan eens wat dat met je doet, wat je denkt en voelt. Hoe zou de droom verder kunnen gaan?
   Ik ben oprecht benieuwd.

   Hartelijke groet, Esther

   1. Hallo Esther,
    Dank je voor je uitleg. Toen ik het woordje “ervaring” las in jouw reactie, ging mij een lampje branden.
    3 vrouwen in mijn leven die voor mij, vanuit mijn hart(lotus) gezien, gelijk zijn. Mijn dochter van 23, mijn moeder van 86 en mijn vrouw. Door allerlei redenen kunnen ze niet al te goed met elkaar opschieten, wat mij raakt, en ik hier tussenin sta. Ik doe mijn best hierin, maar verlies mijzelf niet.

    Mvg Alexander

 13. Hallo,
  Ik heb gedroomd dat mijn kaken vastzaten en ik mijn tanden kapot heb gebeten, waarna ik deze allemaal in stukjes uitspuugde in mijn hand.

  Toen belde ik in mijn droom een jongen (die ik pas heb leren kennen en nu mee date) en dat hij zei “je moet er niet te veel over nadenken, laat het los, je moet het gewoon voelen”

  Daarna schrok ik wakker en had ik pijn in mijn kaken. Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Hallo Lorraine,
   Wat een bijzondere droom: bedankt voor het delen!
   Mensen zetten hun kaken vaak vast als ze:
   – zich op een krampachtige manier inspannen om iets voor elkaar te krijgen,
   – heel erg vanuit het denken/ op wilskracht dingen proberen op te lossen of
   – zich moeten ‘verbijten’ c.q. hun gevoelens moeten onderdrukken om iets voor elkaar te krijgen.

   Herken jij hier iets van in je eigen leven? Zet jij misschien ook regelmatig ‘je tanden op elkaar’ om iets vol te houden of doe jij veel op wilskracht? In dat geval raadt de droom je volgens mij aan om dingen wat meer los te laten en dingen wat meer vanuit je gevoel i.p.v. vanuit wilskracht aan te gaan pakken.

   Wel superleuk dat de jongen die je net hebt leren kennen degene is die je in de droom deze wijze raad geeft: vast een goed teken 😍.
   Kortom: veel plezier met daten en met het volgen van je gevoel i.p.v. je wilskracht.
   Ik zou het leuk vinden als je laat weten of je hier iets mee kunt!
   Marielle

 14. Ik droomde vannacht dat ik in de spiegel keek en mijn haar leek dunner te zijn. Ik veeg mijn voorste haar opzij en ik ontdek dat ik helemaal kaal ben. Mijn schedel is heel wit en duidelijk zichtbaar. Ik schrik hier van. Wat kan dit betekenen? Ik heb onrustig geslapen/gedroomd. Veel korte dromen/fragmenten waarvan deze mij vooral is bijgebleven.
  Ik hoor graag jullie inzicht!

  1. Hallo Bea,
   Dank je wel voor het delen van je droom.
   Wat zijn jouw associaties bij (je eigen) haar? Waar zou het symbool voor kunnen staan in deze droom? Vrouwelijkheid, jeugdigheid, kracht, gezondheid? Heb je op een van die gebieden het gevoel dat je iets verliest? Of is het heel iets anders? Het moment dat in de droom je schedel (en zijn witheid) helemaal zichtbaar wordt raakt me, want dat voelt als een uiterst kwetsbaar en onbeschermd moment. Waar in je leven voel jij je op dit moment kwetsbaar en zonder bescherming? En wat heb je hierin nodig (van anderen, maar vooral ook van jezelf)? Ik hoop dat mijn antwoord je verder helpt in het onderzoeken van je droom. Laat het me weten als je nog vragen hebt.
   Alle goeds,
   Marielle

   1. Wat bijzonder dat je exact hetzelfde hebt gedroomd als Bea! Kan je iets met de uitleg die ik Bea destijds heb gegeven c.q. wat haal jij voor jezelf uit deze droom Gerard?

    Ben benieuwd!
    Harte-groet,
    Marielle

 15. Hallo,wat leuk dat jullie de aandacht nemen om dromen uit te leggen.
  Meestal kan ik zelf de symbolen uitleggen, deze droom voelde zo apart dat ik het fijn zou vinden als jullie zouden kunnen vertellen wat jullie ervan vinden.
  In het ‘ echte’ leven maak ik 0.a.poppen.
  In mijn droom was ik in een kamer helemaal vol met allerlei poppen.
  Plotseling begon een
  Pop te bewegen en zo begonnen ze allemaal te bewegen, het werd een vrolijke boel.
  Het was erg gezellig..
  Toen werd ik wakker.
  Droomgroetjes Gerda Olgers

  1. Hoi Gerda,
   Wat een heerlijke droom, ik word er helemaal vrolijk van! Zou het kunnen zijn dat het deel van je werk waarin jij poppen maakt helemaal tot leven aan het komen is? Dat je daar echt bezielend bezig bent en zo beweging creëert? Dat dit iets is waar jij echt gelukkig van wordt? Ben heel benieuwd!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Hi Mariëlle,
    Ja zo is het wat je zegt. Ik word er zielsgelukkig van om de poppen te maken.
    Mensen geven vaak terug , jouw poppen hebben echt een karakter , ze worden geraakt door de uitstraling van de poppen.
    Wat wil het geval…….mijn partner is al een jaar burn-out en wordt nu al 600 euro netto gekort.
    Het gevolg is dat ik mijn breiloods op stop moet zetten omdat die te weinig oplevert voor nu.
    Ik ben 65 jaar en ga weer werken als gastouder om het tekort aan te vullen.
    Het is,ik kan alleen maar volgen maar heb echtmoeten uithuilen om mijn droom van breiloods los te moeten laten.
    Dan is het ook oké ik ben blij dat ik er geen verhaal van maak maar het gewoon ga doen en daar ook weer mijn plezier in ga opzoeken.
    Alleen de poppen zijn het er niet mee eens,die trekken mijn aandacht en willen ook geboren worden hihihi.
    De poppen zijn natuurlijk een afspiegeling van mijZelf,
    Dat deel is belangrijk om mee naar buiten te treden het maakt de wereld blijer.
    Dus de uurtjesdie ik over heb ga ik zeker besteden aan mijn breiloods.
    Ik heb al gedaan gekregen dat ik de toiletten en de keuken schoonhoudt in het gebouw waar mijn breiloods is, dan hoef ik geen huur te betalen.
    Heel fijn en over een jaar krijg ik mijn AOW dan kan ik misschien weer doorstarten met mijn breiloods.
    Voor nu is het wat het is.
    Werd wel heel blij van mijn droom.
    Dankdank voor je liefdevolle aandacht en je voelde het goed aan met je uitleg van mijn droom.
    Een lieve groet …. heb het goed…… Gerda

   2. Lieve Gerda,
    Heel graag gedaan hoor! Ik neem mijn hoed af voor de manier waarop jij hier mee om gaat: je verdriet voelen, er geen verhaal van maken, naar creatieve oplossingen zoeken en in het nieuwe toch ook weer je plezier gaan opzoeken. Ik raad je aan om de energie van de poppen mee te nemen in alles wat je doet en nog gaat doen, want zo zal je altijd scheppend bezig zijn en wie weet ontstaan er zo ook weer nieuwe kansen voor je breiloods!
    Alle goeds, Marielle

 16. Hallo, ik heb deze droom voor de tweede keer gehad.

  Iemand die ik persoonlijk ken, maar niet echt contact mee heb zit ook in mijn droom. Opgesloten op een zolder kamertje boven een restaurant, hij kan daar en wil daar niet weg, ook al vraag ik of hij met me mee wilt komen. Ik geef hem een paar keer een kus, omdat ik hem eigenlijk niet wil achterlaten, maar in het dagelijks leven heb ik geen / weinig contact met deze persoon? alleen in mijn droom kus ik hem wel. Vervolgens komt er een heel klein mannetje mij bij hem weghalen en ik moet door een heel klein gat klimmen, waar ik eigenlijk helemaal niet doorheen kan. Ik scheur het gat open en rem weg, omdat ik het gevoel heb dat het kleine mannetje een bedreiging voor me is en hij rent dan ook achter me aan. Ik gooi de deur dicht voor zijn neus en zet het op het sprinten. Ik ren door de stad als het donker begint te worden en er zitten overal kleine mannetjes, zoals die waar ik voor weg rende, onder de smurrie op straat. Ze komen uit het riool gekropen en uit de sloot, mijn vriendin die ik goed ken & in die stad op kamers woont gaat me helpen. Zij vind het een normale situatie omdat ze daar woont en het gewend is, maar verteld mij wel dat ik moet uitkijken, want als ze me pakken dan zou ik dezelfde toekomst hebben als die jongen die ik ken op dat zolderkamertje, dus we rennen over straat naar haar appartement, maar we komen daar nooit aan, hierna ben ik wakker geworden. Ik werd heel rustig wakker, maar deze droom blijft mij wel altijd bij. Wat kan het betekenen?

  1. Hoi Britt,

   Dank voor je droom.
   Figuren in dromen staan vaak symbool voor (delen) van onszelf. Daarom zou ik je, voordat ik de droom verder duid, willen vragen naar de figuur uit het begin van je droom. Degene die opgesloten zit in het zolderkamertje. Als je aan deze persoon denkt, hoe zou je hem omschrijven? Kun je drie kenmerken opnoemen? En dan gaat het niet over hoe deze persoon werkelijk is, maar puur over hoe jij deze persoon ervaart.
   Graag hoor ik van je.
   Esther

 17. Hi, ik droom al jaren heel vaak over vechten in een oorlog of ergens. Altijd iets met overleven, vechten, dood, verkeerde dingen. Bijna iedere nacht nog en als ik beetje stress heb is het erger. Ik word er helaas niet wakker van waardoor ik heel erg in de droom blijf hangen en dan dood moe en ongelukkig wakker word. Sochtends weet ik meestal nog precies alles hoe en wat. Wat kan ik hier mee en wat betekent het? Alvast bedankt!

  1. Dank je voor je droom. Kan jij deze droom koppelen aan hoe jij je voelt als je een periode van stress doormaakt? Heb je dan het gevoel dat je moet vechten om te overleven of in een gevecht verwikkeld bent dat altijd maar door gaat (zoals in een oorlog)? De dood in dit soort dromen laat denk ik zien dat dit soort periodes jou (te) veel levensenergie kosten. Als je merkt dat je weer in een stressvolle periode terecht komt is het belangrijk om aan deze droom te denken en je dan bijvoorbeeld af te vragen “Ben ik weer aan het vechten?” of “Zou ik deze drukte ook anders aan kunnen pakken?” of “Wat heb ik nu nodig?” of “Wie kan ik om hulp vragen?”. Zorg in zo’n periode in ieder geval goed voor jezelf en probeer juist wanneer je stress hebt overdag steeds kleine adempauzes in te lassen. Als dat lukt wordt het in de nacht ook rustiger. Ik hoop dat dit helpt, want ik kan me voorstellen dat je doodmoe wakker wordt uit zulke dromen! Laat het me gerust weten als je nog vragen hebt!
   Marielle

 18. Ik had laatst een droom dat ik terug ging in de tijd en dat ik bij mijn schoonzus was (zij is in 2007 overleden aan borstkanker), zij was zwanger van haar jongste kind. Ik was samen met mijn man en ik mocht aan haar buik voelen.
  Daarna zei ik tegen mijn man dat ik het zo jammer vond dat ik niets mocht zeggen (ik weet niet van wie) over dat ze later kanker zou krijgen en dat ik graag wilde zeggen dat zij zich eerder moest laten onderzoeken. Het was een rustige droom en ik kon mijn schoonzus ook helemaal zien.
  Meestal heb ik echte nachtmerries en word dan badend in het zweet wakker.

  1. Hallo Tarja,

   Wat een bijzonder mooie droom. Er straalt voor mij heel veel zachte energie uit. De energie van jou die van haar schoonzusje houdt en haar wil beschermen voor het verdriet wat later toch komt.
   Voor mijn gevoel ben je echt even bij haar geweest om haar dit te laten weten. Dat je haar had willen behoeden. Daaruit spreekt je liefde voor haar. En dat je haar laat weten, door je hand op haar zwangere buik, dat haar kind veilig is.
   Je ziet je schoonzus helemaal. Dat is haar gift aan jou. Dat je door haar even over de grens mocht kijken en door tijd en ruimte hebt mogen reizen.
   Zo althans ervaar ik dat.
   Esther

 19. Goedemorgen,

  Vannacht droomde ik dat mijn gezin en ik verhuisden van ons prachtig gelegen huis waar we al 20 jaar wonen, naar een flat met een klein balkon. Mijn omgeving zei: doorzetten je kan het wel en je went eraan. We draaiden in de flat voor allerlei hoge kosten op en ik voelde mij er dood ongelukkig. Totdat iemand riep dat ik nog van de koop van de flat af kon en weer terug naar ons huidige huis. Ik heb vreselijk gehuild in mijn droom en werd wakker met een opluchting dat ik weer terug was in ons prachtige huis. Wel was ik in de war bij thuiskomst en probeerde ik te begrijpen wat er met mij was gebeurd.

  Mijn vraag aan jullie is: wat is de betekenis dat ik ben verhuisd naar een kleinere woning tegen mijn zin in? (Ik ben een vrouw van 52 jaar en volg momenteel een NLP opleiding).

  1. Dank je wel voor je droom! Huizen staan in dromen meestal symbool voor hoe het momenteel met jouzelf gaat. Is er iets dat momenteel in jouw leven speelt dat je aan deze droom zou kunnen koppelen? Bijvoorbeeld: Is de ruimte die je voor jezelf hebt de laatste tijd kleiner aan het worden, terwijl je dat eigenlijk niet wilt? En is de prijs die je daarvoor moet betalen eigenlijk te hoog? Wil je eigenlijk liever terug naar de situatie waarin er meer ruimte voor jou was? Ben heel benieuwd van je te horen!
   Hartelijke groet,
   Marielle

 20. Goedenavond,
  Ik heb in een narcistische vriendschap gezeten en zoek naar afsluiting, ik ben al ver in no-contact, zoek alleen die closure.
  Vannacht droomde ik dat ik was verhuisd en dat ik zijn huis betrok, zijn spullen stonden er niet meer, hij was niet aanwezig, zijn nieuwe vriendin wel. Ik vroeg haar of hij wist dat hij ging verhuizen vandaag. Zij vermoedde van wel, maar toen zij hem belde reageerde hij aarzelend maar stemde toe. Daarna vroeg ik aan haar of ze bij hem wilde blijven en zij gaf aan dat zij die gok wilde wagen. Daarna overzag ik mijn nieuwe huis en het stond vol met stoelen langs de kant van de muur. Oude diepe versleten fauteuils en moderne nieuwe, in allerlei kamers. Mijn familie hielp mij en ik zei tegen mijn broer dat er stoelen moesten verdwijnen.

  1. Hallo Gerda,
   Dank je wel voor het delen van je droom. Dit is wat er in me opkomt als ik je droom lees, ik hoop dat het je verder helpt:

   In gezonde vriendschappen is er voor beide personen evenveel ruimte. Er is ook een gezonde tussenruimte die evenveel van de een als van de ander is. Die tussenruimte zorgt voor voldoende individuele bewegingsvrijheid en geeft tevens ruimte voor gezamenlijke invulling. In een vriendschap met een narcist is dit anders, omdat een narcist niet alleen zijn of haar eigen ruimte zal innemen, maar ook geneigd zal zijn om én de tussenruimte én de ruimte van de ander voor zichzelf op te eisen. Dit even ter inleiding.

   In de droom kom jij in zijn (oude) ruimte terecht en ga je ontdekken hoe het is als hij uit de ruimte die hij altijd ingenomen heeft vertrekt. Je treft daar zijn nieuwe vriendin. Uit die droompassage spreken wat mij betreft twee dingen:
   1) De man in kwestie aarzelt of hij op die dag gaat verhuizen, maar stemt toch toe. Wat betekent die aarzeling denk jij? Is het toch nog niet helemaal zeker dat hij vertrekt uit de ruimte die hij heeft ingenomen? Hoop jij ergens dat hij nog aan jou gehecht is? Wat voel jij hierbij?
   2) Je vraagt aan zijn nieuwe vriendin of zij bij hem wil blijven. Zou het kunnen dat dit deep down de (ham)vraag is die je jezelf stelt? Als in: waarom heb ik ondanks het feit dat ik merkte dat hij een narcist was toch een tijdlang in een vriendschap met hem gezeten? Ik vermoed dat het grondig beantwoorden van deze vraag je closure kan gaan geven.

   Het slot van de droom gaat over stoelen die allemaal langs de kant van de muur staan. Had je in die vriendschap met hem het gevoel dat je met je rug tegen de muur zat? En aangezien er zowel oude als nieuwe stoelen tegen de muur staan: heb je dat gevoel eerder in je leven ook gehad?

   Het einde van de droom ervaar ik als hoopvol: je familie helpt je en jij neemt het heft in handen door tegen je broer te zeggen dat het tijd is dat die stoelen verdwijnen.

   Helpt dit je verder? Ik zou het fijn vinden van je te horen.

   Alle goeds, ik wens je de closure toe die je zoekt,
   Marielle

   P.S. Misschien is het bekijken van dit TED-ex filmpje van Martin Appelo iets voor je. Het gaat over narcisme. Ik vind het zelf heel verhelderend, net als zijn boeken over narcisme.

   1. Bedankt Marielle dat je tijd hebt genomen om mij deze uitleg te geven. Ik merk dat je uitleg mij raakt.
    Ondanks dat ik hem al ruim 4 maanden volledig heb geblokkeerd, hoop ik inderdaad dat hij toch aan mij gehecht is, dat op de een of andere manier hij toch nog zou laten blijken dat ik iets voor hem beteken. Maar ik heb voldoende gelezen dat dit niet manier waarop een narcist met relaties omgaat. Ik beteken niets voor hem, niets en dat kost mij moeite om dit te accepteren. Zo achteloos aan de kant gezet, tja dat is pittig.
    Ze zijn meester om een emotionele blauwdruk van je te maken en dat zorgt er ook voor dat ik langer in die vriendschap ben blijven zitten, Iemand die weet wat je nodig hebt en daar feilloos op kan inspelen, dat is verslavend.
    Maar met dit eerste deel kan ik zeker aan de slag. Ik moet loslaten en accepteren dat er geen closure komt waarin we beiden een rol hebben.

    Voor wat betreft de stoelen is ook je antwoord herkenbaar. Als iemand over je grenzen kan gaan, dan heb ik dit laten gebeuren en ik weet ook dat deze oorzaak deels in mijn jeugd ligt. Altijd zoeken naar liefde van een ouder heeft daar zeker mee te maken. Figuurlijk heb ik zowel met de ouder als met hem het gevoel gehad dat ik met mijn rug tegen de muur stond, dat ga ik echter meer uitdiepen voor mijzelf. Dit kan ik zeker plaatsten, het heeft met elkaar te maken

    De video is geweldig, het is bizar hoeveel raakvlakken dit heeft met “mijn” narcist. Dezelfde tijdsgeest, mooie uitleg.

    Ik wil nog wel aan je kwijt dat ik na deze droom mij een stuk lichter voel, deels omdat ik zelf had bedacht dat de droom mij vertelde dat ik inderdaad bezig ben om hem daadwerkelijk uit mijn leven te zetten. Ik vind jouw uitleg zeer waardevol, dus nogmaals dank.

   2. Héél graag gedaan Gerda!
    En túúrlijk zou je het fijn vinden als hij richting jou de waarde die jullie vriendschap voor hem heeft gehad zou erkennen. Dat vind ik een hele normale, menselijke en volstrekt begrijpelijke behoefte. Kijk niet naar jezelf door de bril van schuld en oordeel (als in dat je dit niet mag voelen omdat het geen zin heeft of omdat jij hebt ‘toegestaan’ dat hij over je grenzen ging). Blijf in contact met je eigen gevoelens, zorg voor deze gevoelens en heb er vooral begrip voor dat je dit zo voelt. Hecht je niet aan het feit dat hij je tekort gedaan heeft (want dat heeft hij zo te lezen), maar benader je gevoelens met compassie en mededogen (een functie van het hart). Dit heeft tijd nodig om te helen. Volgens je droom ben je al op weg en die stevigheid lees ik ook terug in je reactie.

    Tenslotte: Ontroerend hoe deze droom jou lichter heeft gemaakt en bron van hulp is in jouw beweging naar closure op eigen kracht. Ik ken je niet, maar ik ga toch een hart onder dit bericht zetten, want ik kreeg enorme kippenvel van je bericht (voor mij een signaal dat de kern geraakt is).
    ❤️
    Marielle

 21. Ik droom steeds vaker dat mijn moeder terminaal is, en uiteindelijk overlijdt. Alle emoties die ik dan ervaar tijdens een droom lijken zo werkelijkheid.

  Ik werk in de zorg, en is dit misschien mijn grootste angst?

  1. Hallo Nadine,

   Ik denk inderdaad dat je dit droomt, omdat dit je grootste angst is. En dat is heel begrijpelijk en menselijk. Zeker omdat je in de zorg werkt en nu dagelijks in extreme mate geconfronteerd wordt met de sterfelijkheid en de kwetsbaarheid van de mens.

   Het klinkt misschien raar, maar ik raad je aan om, op een rustig moment waarop je niet gestoord kan worden door anderen, contact te maken met deze gevoelens. Duw ze niet weg, omdat ze zo naar voelen, maar laat ze juist bewust toe. Kijk vervolgens met compassie naar deze gevoelens en blijf er met je aandacht bij zoals je met je aandacht bij een goede vriendin die verdriet heeft zou blijven. Besef dat de andere kant van dit gevoel de liefde die je voor je moeder voelt is.

   Angsten worden groter als je ze onderdrukt, terwijl ze transformeren als je je verzet staakt en ze toelaat. In dromen komen de gevoelens die je overdag onderdrukt naar boven, dus als het lukt om deze gevoelens toe te laten zullen je dromen denk ik ook verdwijnen. Geef niet op als dit niet direct lukt, want dit is ook een kwestie van oefenen. Als je het moeilijk vindt om dit alleen te doen kan je ook iemand bellen die jou goed begrijpt en die heel goed kan luisteren.

   Tenslotte nog een technisch iets: Wist je dat als je droomt de noradrenaline productie in je brein wordt onderdrukt, terwijl je amygdala dan juist meer actief wordt? Dit zorgt ervoor dat het gebied in je hersenen dat betrokken is bij intense emoties (je amygdala) vrij spel heeft. Dit is dus de reden dat dromen vaak zo intens en levensecht voelen. Precies zoals jij ook beschrijft. Het feit dat tegelijkertijd de noradrenaline productie wordt onderdrukt zorgt ervoor dat je brein deze intense emoties beleeft in een in chemisch opzicht stressvrije omgeving. Dit is de manier van je systeem om de scherpe kantjes van je intense emoties af te halen. Door er over te dromen verwerk je dus de lading die deze gevoelens hebben. Het voelt dus niet lekker om dit te dromen, maar je dromen zijn je dus wel aan het helpen!

   Ik hoop dat ik je zo ook een beetje heb kunnen helpen. Zoek gerust contact als je nog iets wilt vragen.
   Sterkte met je werk, de last die jij/jullie als zorgmedewerkers dragen dwingt diep respect af.
   🙏🏼
   Marielle

  1. Hallo Adriaantjemarindiana,
   Lastig te zeggen op basis van zo weinig informatie. Weet je nog wat je verder droomde over die kat met de kop van een uil en over die kat met bloedende pootjes? Welke eigenschappen schrijf jij toe aan katten en uilen?
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 22. Hallo,

  Gisterennacht droomde ik dat ik grote houten voorwerpen in mijn backpack, die al overvol was, zat te proppen. Ik ging op de weegschaal staan, met mijn backpack op en toen stond er 77 kilo. Ik deed hem af, waarna ik 55 kilo woog. Ik haalde veel spullen uit mijn backpack, die ik aan mijn ex-vriend en broer gaf, waarna de backpack en ik samen nog 66 kilo wogen.

  Ik vond vooral de getallen erg opvallend, omdat deze allemaal dubbel zijn. Daarnaast zijn de getallen niet hetzelfde in realiteit, want ik weeg geen 55 kilo. Ik droom vaker over gewichten en weegschalen de afgelopen weken, wat ik daarvoor niet had.

  Kunnen jullie mij helpen met het ontrafelen van deze dromen?

  Groet,
  Esther

  1. Hallo Esther,
   Dank je wel voor het delen. Als fervent lange afstandswandelaar spreekt je droom mij zéér aan!
   Als je op pad gaat met een rugzak (of dat nou om te backpacken is of meer figuurlijk op je eigen levensreis), is het de kunst om niet te veel en niet te weinig mee te nemen. Als je teveel meeneemt sjouw je als mens onnodig veel ballast met je mee en als je te weinig meeneemt kom je onderweg tekort. Dromen laten vaak zien wat jouw natuurlijke neiging in deze is. Als ik vanuit dat principe jouw droom volg, lijkt het erop dat jij de neiging hebt om meer dingen met je mee te nemen dan je nodig hebt. Dat kan letterlijk om spullen of om voedsel gaan of meer figuurlijk om ervaringen en gevoelens. Wat denk jij?

   In de droom geef je wat gewicht terug aan je ex-vriend en je broer. Heb je gevoelsmatig ervaringen met hen gehad die je met je meedraagt, maar waarvan het nu misschien tijd is geworden om het los te laten en wellicht zelfs aan hen terug te geven? Zou dat jou ‘lichter’ maken?

   De centrale boodschap van de droom is volgens mij in ieder geval dat het lichter kan. De dubbele getallen laten je volgens mij zien dat er zonder dat extra gewicht ook weer evenwicht zal zijn. Een lichter en nieuw evenwicht dan je waarschijnlijk gewend bent, maar zeker evenwicht!

   Helpt dit je verder? Ik zou het leuk vinden van je te horen!
   Marielle

 23. Ik droomde vannacht over dat ik zou gaan verhuizen naar een nieuw appartement. Ik dacht dat dit appartement beter bij me zou passen in vergelijking met mijn huidige appartement. Ik had er zin in om van omgeving te veranderen ook. Gaandeweg kwam ik steeds meer achter de gebreken van dat nieuwe appartement. De keuken die open was, bleek best oud. Het uitzicht was in vergelijking met mijn oude huis heel slecht. Ik keek op allemaal daken, terwijl in mijn huidige appartement op een grote tuin uitkijk. Ook moest ik met mijn kinderen in een gezamenlijke ruimte tanden poetsen, het leek wel op een campus. Ik schaamde me dat ik hier moest wonen met twee kids. Ik probeerde wel elke keer iets te ontdekken wat wel goed en leuk was aan het nieuwe appartement, maar kwam toch bedrogen uit. Langzamerhand begon ik echt te balen dat ik de verkeerde keuze had gemaakt.

  1. Hoi Maartje,

   Dank voor je droom. Dromen over huizen gaan vaak over hoe het met je gesteld is. En dromen over verhuizen belichten een overgangsperiode.
   Klopt het Maartje dat zo’n overgangsperiode in je leven gaande is? Niet letterlijk door te verhuizen, maar op andere wijze? Dan zou mijn vraag zijn gezien je droom: Doe je daar goed aan? Had je het je allemaal mooier voorgesteld dan het blijkt te zijn? Nieuwer en frisser? En hoe zijn je vooruitzichten? Liggen die open of zijn ze, zoals in je droom, geblokkeerd?
   Heb je misschien ergens te snel ja tegen gezegd en voel je je nu verantwoordelijk voor je kinderen over wat die keuze ook voor hen inhoudt? Probeer je er nog steeds het beste van te maken, het leuke er van in te zien? Of moet je constateren dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt?

   Deze droom vraagt erom eerlijk naar jezelf, je leven en je eigen keuzes te kijken. Wat niet altijd makkelijk is Maartje. Voel goed wat voor jou waar is en vertrouw erop dat er zich weer een nieuw appartement aandient als jij kiest voor wat jou echt past.

   Esther

 24. Hallo,
  Ik droomde over mijn man. die is 3 maanden geleden overleden. Ik lag op bed en hij lag boven op mij..(niks seksistisch) heel vast en strak en ik kreeg hem met geen beweging van mij af waardoor ik het gevoel van paniek en verstikking in mij op voelde komen..en door dat gevoel werd ik dus wakker …was daarna een tijdje van streek omdat ik dacht …wil hij me nou verstikken…vandaar dat ik benieuwd ben hoe deze droom te omschrijven valt…alvast vriendelijk bedankt..

  MVG
  Monique

  1. Hallo Monique,
   De zwaarte van de ervaring je man te verliezen (en je man verliezen lijkt me ongelooflijk zwaar) past voor mijn gevoel bij het gewicht dat in de droom op je drukt, dus mijn indruk is dat de droom weergeeft wat het overlijden van je man met je doet en niet dat hij jou wil verstikken. Toen jij je droom deelde was ik net bezig met een blog over overleden dierbaren. Het is zojuist gepubliceerd. Wellicht heeft het je interesse. Heel veel succes in deze moeilijke periode.
   Lieve groeten,
   Marielle

   1. Hallo marielle ,
    Zoals je het omschrijft heb ik het nog niet bekeken…en dat zou zo idd kunnen zijn.. Je blog heeft zeker mijn interesse…

    Dank je wel!!

    Gr Monique

 25. Ik droomde dat ik op vakantie was met een alleenstaande groep in Spanje. Het was tijd om terug naar de bussen te gaan, maar ik was iedereen kwijt. Ook de plaats van de bussen kon ik niet meer vinden. Tussen mijn zoektocht door hielp ik nog een moeder waar de kinderen niet naar haar toe wilden komen. Maar ik kon ze niet meer vinden. Ik raakte ook niet in paniek.

  1. Hallo Natasja,
   Dank je wel voor het delen van je droom! Eigenlijk is in deze droom alles ‘kwijt’: Je bent de groep kwijt, je kunt de plaats van de bussen niet meer vinden en een moeder is haar kinderen kwijt. Je raakt er niet van in paniek, dus dat roept bij mij de vraag op of het erg is dat al deze dingen kwijt zijn? Bussen en groepreizen zijn bij uitstek manieren om ‘en grouppe’ door het leven te gaan, dat kan heel fijn zijn, maar misschien betekent het feit dat je dit in de droom kwijt raakt dat je er nu meer behoefte aan hebt om je eigen pad te gaan i.p.v. met een groep mee te reizen. Zit daar iets in? En wat betreft die moeder die haar kinderen kwijt is: wat zou dat kunnen betekenen? Heb je zelf kinderen? Of staat het feit dat jij die moeder helpt meer symbool voor dat jij je op je eigen zoektocht laat afleiden door anderen te hulp te schieten?

   Je zou de droom ook nog kunnen onderzoeken door je af te vragen wat jouw associaties zijn bij alleenstaande groepsreizen in Spanje en bij een moeder die haar kinderen kwijt is.

   Ben benieuwd wat er uit je onderzoek naar voren komt, zou leuk zijn als je er nog wat van wilt delen!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 26. hey ik zou graag willen weten wat mijn droom inhield, ik was is een grote kamer en over de kamer verspreid waren allemaal messen in de muur gestoken, het waren er echt heel veel. ik zou graag willen weten wat dit in hield

  1. Hallo Chimene,

   Een erg korte droom, eigenlijk slechts een beeld. Is dit alles wat je nog weet van de droom? Kun je meer vertellen? Bijvoorbeeld hoe jij je voelde of wat er nog meer in de kamer aanwezig was. Of het licht of donker was en of je nog iets deed daar? Dat kan meer zicht geven op de betekenis van je droom.

   Met enkel het beeld van je droom, ben ik zelf als het ware in die kamer gestapt vol met messen in de muren om te ervaren wat het met me deed. Een macaber beeld is wat ik zag. Maar ook bedacht ik: messen zijn om te snijden of om te steken, maar hier zitten ze allemaal vast in de muur. En dus vroeg ik me af: Ken je het in jouw leven Chimene, dat je uit wil halen naar iets of iemand? Misschien niet letterlijk met een mes, maar met woorden of met vuisten? En ken je het dan ook dat je als het ware vast zit (in de muur)? Dat je je niet kunt bewegen? Niet kunt spreken?

   Een andere gedachte is deze: Een mes is een wapen. Heb jij je vaak moeten wapenen Chimene? En zijn je wapens je afgenomen? Of heb je ze wellicht zelf in een muur gestoken? Een muur die je om je heen hebt gebouwd?

   Dit zijn zo mijn gedachten en vragen over je droom. Graag hoor ik van je of je iets herkent hierin. Of dat er ergens een lichtje gaat branden als je dit zo leest.

   Esther

   1. hallo, het was een redelijk lichte kamer maar het werd belicht door het licht van buiten, natuurlijk licht. er waren ook zo’n 10/15 mensen in de kamer ik kon niet goed zijn wie het waren. ik voelde me bedrukt en gestresst toen ik de messen zag in de muur.

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

   2. Hallo Chimene,

    Waar in je dagelijks leven voel je je bedrukt en gestresst?

    Esther

 27. Beste,
  Omdat ik heel vaak dezelfde soort droom heb, ben ik erg benieuwd welke betekenis daarachter zou kunnen zitten. Ik droom dan dat ik mij door drommen mensen moet bewegen om op een bepaalde plaats te komen. Vannacht was ik met de fiets op weg naar huis. Ik kwam in een straat haast niet door een feestvierende mensenmassa heen. Het was een soort braderie met volle terrassen en de mensen liepen op de straat. Toen ik eenmaal uit de drukte was en kon doorfietsen, kon ik de juiste weg naar huis niet vinden. Ik probeerde mij te oriënteren op de kerktoren maar ik kwam maar niet op de juiste weg. De dorpskern waar ik was wisselde steeds tussen mijn ouderlijke en huidige woonplaats. Daarna kwam ik terecht in, voor mij onbekende naargeestige wijken. Het was inmiddels donker geworden. Ineens zat ik in de auto met nog twee, voor mij onbekende mensen.
  Ik reed over steeds smallere wegen en belandde op een soort rotsachtig smal pad. De auto raakte beschadigd. Daarna ontwaakte ik.

  Dank alvast!
  Met vriendelijke groet,
  Antoinette

  1. Hallo Antoinette,

   Dank voor je droom. Dromen die steeds terugkeren zijn als tikjes op je schouder om je aandacht te vragen.
   Jouw dromen laten zien dat je ergens naar toe wil bewegen en dat dit je onmogelijk wordt gemaakt door allerlei obstakels. Met name die drommen mensen zoals je zegt. Herken je in je dagelijks leven dat jij je weg laat houden van je doel door anderen?

   In deze droom wil je naar huis. Naar jouw eigen plek. Eerst komen die drommen mensen die je tegen houden. Mensen die iets van je willen? Je aandacht opeisen? Je hun mening opleggen? Je op andere gedachten willen brengen of je afleiden met feesten en gezelligheid?
   Dan heb je je daar doorheen geworsteld en komt het volgende: je bent de weg kwijt. En heel specifiek: je zit niet op de juiste weg. Herken je die gedachte Antoinette? Dat je zelfs als je je concentreert op de kern van de zaak (hier verbeeld door de oriëntatie op de kerktoren) je toch niet de juiste manier vindt om er te komen?
   Tenslotte ben je zo afgeleid en wellicht teleurgesteld, moedeloos of verdrietig hierover dat je er helemaal naar van wordt (de naargeestige wijken). Zelfs het licht/de sprankel waarmee je begon is verdwenen. Het is nu donker, Je beweegt je voort met onbekenden, met vreemden, het pad wordt smaller en onbegaanbaar wat uiteindelijk tot beschadiging leidt.
   Ken je dat ook Antoinette? Dat je zover van je doel afraakt dat je er naar van wordt, het spoor bijster. En dat het je zelfs beschadigt?

   Waar je bij de start nog op een lollige manier van het juiste pad afwijkt (de feestende menigte) is dat op het eind veel zwaarder in het donker met vreemden. Voor jou is het echt zaak om bij jezelf te blijven, in jezelf te geloven en op je zelf te vertrouwen. Het is jouw weg, jouw leven.

   Ik hoop dat je met deze uitleg verder kunt en dat het je helpt de droom te doen kantelen.
   Esther

   1. Beste Esther,
    Heel hartelijk bedankt voor je duidelijke en zeer herkenbare duiding. Het komt behoorlijk bij me binnen maar het is ook een eye-opener! Waar ik zelf eerst dacht dat het te maken zou kunnen hebben met een te druk leven (de drommen mensen) is jouw duiding veel meer van toepassing. Het klopt gewoon van A tot Z. Ik heb het namelijk al langere tijd niet druk meer. Ik heb vorig jaar een burn-out gehad en ik denk zelfs dat “niet tot het juiste pad/doel kunnen komen” daaraan Ook ten grondslag heeft gelegen. Heel erg bedankt Esther, voor deze duiding en belangrijke inzicht. Ik heb nu een heldere stip op de horizon!

    Met hartelijke groet,
    Antoinette

   2. Hallo Antoinette,

    Fijn dat het je zo helpt. Ik ben nu wel benieuwd of de droom nog terug keert, of dat hij wellicht transformeert.

    Esther

 28. Hoi, ik droomde toen ik heel jong was vaak over een groot gebouw waar ik binnen ging, dat stond op een bepaalde plaats die ik ken. Nu is daar echter geen groot gebouw trouwens. In één van die dromen, ben ik heel bang geworden voor ‘iets’ wat daar leeft. Zie het als een geest. Deze droom heb ik jarenlang nooit meer gehad. Tot afgelopen nacht. Ik was daar weer, nu met de twee mensen die het dichtst bij mij staan. Het ‘iets’ was daar ook weer. Maar, nu reed er ook een auto in het gebouw die stopte op een afstand. Op het moment zelf wist ik niet wie er in de auto zat, maar toen ik een tijd wakker was begon me te dagen wie het was, en waarom deze auto een specifieke kleur had. Het idee achter deze droom kan ik deels snappen. Maar nu komt het rare, ik weet dus niet wat voor gebouw dit is, en vroeg me af wat er ooit op de plaats heeft gestaan waarvan ik het idee heb waar het zich bevindt. Nu blijkt exact op deze plek een kasteel te hebben gestaan met bijgebouwen uit jaar 1500. Is dit dan nog een droom? De droom bestaat al reeds 25 jaar, maar dat daar ook écht een gebouw heeft gestaan doet me even rillen. Vooral omdat ik dit niet kon weten..

  1. Hallo Pascal,
   Om maar direct antwoord op je vraag te geven: Ja, dit zou ik zeker een droom noemen. Dromen geven soms toegang tot dimensies en fenomenen die we met ons verstand niet kunnen verklaren. Hoe het kan, dat jij droomt over een groot gebouw op een plek die je kent en dat nu blijkt dat daar vroeger inderdaad een groot gebouw stond, kan ik dus ook niet verklaren.

   Wat ik je wel kan zeggen, is dat terugkerende dromen het waard zijn om met aandacht naar te kijken. Zeker als je dit als kind al droomde. Dromen die je als kind had en die toen zoveel indruk maakten dat je ze nu nog weet te herinneren, dragen namelijk vaak een thema in zich dat als een rode draad door je leven speelt. Ik raad je dan ook aan niet naar een verklaring te zoeken hoe het kan dat jij zonder voorkennis droomde over een groot gebouw dat vroeger inderdaad op die plek bleek te staan, maar je te verwonderen over deze bijzondere en mysterieuze ervaring en je er niet via je verstand maar via je gevoel toe te verhouden.

   Bijvoorbeeld via vragen als: Hoe voelt het ‘iets’ uit de droom bij jou? Kan je er contact mee leggen en vragen wat dit ‘iets’ komt doen in je droom? Zou je dit ‘iets’ kunnen tekenen? Wat komt er in je op als je contact maakt met dit ‘iets’? Hoe is het voor jou dat in de recente droom de twee mensen die het dichtste bij je staan bij je zijn?

   Ik kan me voorstellen dat het spannend kan zijn om contact te maken met dit iets, omdat het je als kind heel bang maakte. Angst verdwijnt echter vaak als sneeuw voor de zon als je er naar toe beweegt i.p.v. de (logische en compleet menselijke) neiging om ervan weg te bewegen.

   Wat ook interessant is, dat het verschil met de droom van vroeger is dat er nu ook een auto in het gebouw reed die stopte op een afstand. Mooi dat het je toen je een tijdje wakker was begon te dagen wie er in die auto zat en waarom die auto een specifieke kleur had. Ook ben je nu in het gezelschap van de twee mensen die het dichtste bij je staan. Ben erg benieuwd wat dit voor jou betekent en of dit deel van de droom je iets wil zeggen over het verschil tussen jouw leven als kind en jouw leven als volwassene. Soms kan het namelijk heel heilzaam zijn om bewust onderscheid te maken tussen toen en nu.

   Zou het leuk vinden van je te horen!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 29. Goedemorgen,

  Een goede vriendin van mij heeft afgelopen nacht over mij gedroomd.
  Ze droomde over mijn huis die gevuld was met mooie bloemen. Op elk hoekje stond wel een mooi potje of vaas met bloemen erin. Ze droomde ook dat mijn ex vriend terug zou komen en in huilen uit zou barsten en om vergiffenis kwam vragen, toen hun bij mij op bezoek waren. (In de realiteit had hij een affaire en heeft hij daar op het moment een relatie mee)
  Zelf heb ik ook vaak gedroomd dat hij terug zou komen, maar dat koppelde ik aan mijn liefdesverdriet.

  Alvast bedankt!
  Lieve groetjes L

  1. Hallo L,
   Wat naar voor je dat je liefdesverdriet hebt en je ex-vriend nu een relatie heeft met degene waar hij een affaire mee had.
   Wij maken bij hoge uitzondering mee dat dromen een voorspellende waarde hebben. Meestal geeft een droom weer welk beeld de dromer van een bepaalde situatie heeft. In dit geval zou ik dus zeggen dat jouw vriendin innerlijk het beeld heeft dat je ex vriend bij je terug zal komen en jou om vergiffenis zal vragen zodra jij hem loslaat en alles in je leven weer helemaal opnieuw tot bloei komt. Ondanks het feit dat dromen meestal geen voorspellende waarde hebben, kan het beeld van jouw eigen huis vol mooie bloemen jou misschien wel kracht geven, want hoe het verder ook zal lopen: het is hartstikke fijn om na liefdesverdriet weer helemaal op te bloeien!
   Alle goeds,
   Marielle

 30. Ik heb een periode gedroomd dat ik op een plek was waar ik niet hoorde te zijn. Bijvoorbeeld dat ik in de huiskamer stond van een oud buurtgenootje, waar ik op dat moment alleen in huis was en dat ik mezelf afvroeg wat ik daar deed, ook wetende dat ik daar niet hoor te zijn en op dat moment hoor ik de voordeur open gaan en moet ik me verstoppen of op één of andere manier vluchten, omdat ik dan niet uit kan leggen aan de bewoners van dat huis wat ik daar doe. En zodra ik aan het afwegen ben of ik mij moet verstoppen of moet vluchten, eindigd de droom.

  Ook heb ik als kleine jongen een herhalende droom gehad die zich vaak afspeelde. Het ging erover dat ik in het bed van mijn ouders lig en ik in de hal kan kijken waar het licht aan staat. Dan lopen er één voor één allerlei mensen de slaapkamer in en houden iets voor mijn gezicht terwijl ze raar naar mij kijken, het lijkt op een snoepje die ze tussen de duim en wijsvinger houden, dan verdwijnt dat persoon en komt de volgende de slaapkamer in. Die droom had ik toen ik klein was en is zelf in mijn volwassen leven een aantal keer terug gekomen.

  En nog eentje die zich een tijdje aan het herhalen was. In de droom kijk ik uit op een weiland met een molen, een sloot en een hek. Dan rent er iemand van links naar recht, die met een stok over de sloot springt, langs de molen rent en rechts uit het zicht verdwijnt.

  En als ik toch bezig ben…
  Ik ben sinds een aantal maanden gescheiden, mijn ex vrouw had tijdens de scheiding al een nieuwe relatie, ging heel snel samenwonen en was vrijwel meteen al bezig om een kindje te krijgen, dit is allemaal heel erg zwaar geweest en helemaal met mijn zoon van 5 die ertussen zit. De nieuwe partner van mijn ex heeft een bepaald merk auto waar hij in rijdt en mijn ex heeft haar auto verkocht en samen met hem een tweede auto erbij gekocht van dat merk. Afgelopen nacht droomde ik dat ik ook een nieuwe auto had gekocht en toen ik erin ging zitten, zag ik het logo van dat merk en dacht ik bij mezelf; Nee he, niet dit merk, waarom heb ik dit merk nou gekocht…

  1. Hallo Danny,

   Dat zijn heel wat dromen ineens. Laat ik beginnen met je terugkerende kinderdroom, omdat dergelijke dromen vaak een thema hebben wat je je verdere leven mee draagt. In jouw droom lig je in het bed van je ouders. Kan het zijn dat je als kind vaak de rol van ouder op je moest nemen? Vervolgens komen al die mensen langs, die je een soort snoepje voorhouden en verdwijnen. Wellicht staan zij symbool voor alle mensen, die je destijds iets voorhielden, maar vervolgens weer verdwenen? En zij hebben iets wat lijkt op een snoepje. Een snoepje is lekkers, een traktatie, iets waar je naar uitkijkt. Dit snoepje krijg je echter niet. Herken je dat? Als kind en nu als volwassene? Dat je niet krijgt waar je naar verlangt?

   Dan de droom over dat je op een plek bent, waar je niet hoort te zijn. Herken je dat ergens in je leven? Heb je het gevoel dat je niet op je plek bent? En dat je dat niet kunt uitleggen aan anderen? Moet jij je vaak verstoppen of zou je willen vluchten?

   In de droom waar je uitkijkt op het weiland, zou ik me eens verplaatsen in de rennende figuur. Als ik met mijn geestesoog naar die figuur kijk zie ik een vrij mens, die rent, slootje springt en verdwijnt achter de horizon. Zie jij dat ook zo? Is het wellicht een verlangen van je, om zo te zijn?

   Als laatste je meest recente droom over het automerk dat, gezien je verhaal, gekoppeld is aan je ex vrouw en haar nieuwe partner. In je droom ga jij in die auto zitten. Met andere woorden: Je zit er midden in. Midden in de scheiding, het verdriet, de zwaarte ervan. Dat is in al zijn eenvoud wat de droom laat zien.

   Esther

 31. Na het vinden van nieuwe liefde in mijn leven ben ik verhuisd en samen met mijn kind ingetrokken bij de nieuwe liefde. De tweede of derde nacht dat wij hier wonen heb ik gedroomd dat mijn kind en mijn nieuwe liefde doodgeschoten werden door hun hoofd. Ik rook het bloed en het kruit. Ik werd zwaar overstuur wakker. De persoon die dit deed kon ik niet zien. Voor mijn gevoel was het een totaal onbekende in mijn droom.
  Wat betekent dit?

  1. Hallo Saskia,

   Wat een heftige droom. Ik snap heel goed dat je hiervan flink overstuur bent. Het is dan goed te weten dat een droom over de dood zelden een werkelijke dood betreft.

   Maar wat is er dan aan de hand? Een dergelijk heftige droom dringt zich immers niet voor niets aan je op. Het beeld is zo krachtig om je wakker te schudden.
   Je bent nog maar net bij je nieuwe liefde ingetrokken. Een heel nieuw leven voor jou en voor je kind. Zo’n nieuwe stap is vast ook spannend. Hoe zal het gaan? Met je geliefde en met je kind in een geheel nieuwe dynamiek?

   Zijn er zorgen of zelfs angsten hieromtrent Saskia? Gedachten die “door je hoofd schieten”? Besef je wellicht dat hun (en jouw) oude leventje en hoe je daarin was voorbij is? Ofwel ‘dood’ zoals in de droom? Of ben je misschien bang dat dit nieuwe leven je niet gegund is? Maakt het je kwetsbaar, dit geluk?

   Een onbekende maakt een eind aan dit prille nieuwe avontuur. Wat of wie is die onbekende? Dat is de vraag. Het kan zomaar je eigen angst zijn, of je zorgen, of…? Dat is aan jou om te onderzoeken Saskia. Om het aan te kijken. Deel je gevoelens en gedachten hierover. Het zal je helpen.

   Esther

 32. Ik ben diegene geweest die alles heeft “achter gelaten”. De plaats waar ik mijn hele leven heb gewoond. Mijn baan. Alles. Maar met liefde en volle overtuiging.
  Ook heb ik wel in het begin gehad “ wat als..”. We zijn nu inmiddels bijna 3 jaar verder. Getrouwd en zijn “zijn” huis nu aan het opknappen zoals wij het willen. Dus misschien zit er wat in, in de uitleg die u mij heeft gegeven. Dank u wel!
  Gr Saskia

 33. De volgende dromen zijn mij verteld door twee verschillende dames..zussen maar dit is misschien niet belangrijk.
  De een droomt altijd dat zij achtervolgt wordt en wil graag weten wat dit betekent.
  De andere zus droomt altijd dat haar lichaam vol met glas is en wat punten in haar gezicht heeft…punten in de zin van voorwerpen…
  Wat betekenen volgens jullie deze twee verschillende dromen?

  1. Hallo Sportman,

   Wat leuk dat je benieuwd bent naar de betekenis van de dromen van je zussen. Dromen waarin je achtervolgd wordt laten zien dat er iets in je leven is waar je van wegvlucht. Daarom is het voor je zus belangrijk om te onderzoeken wat of wie haar in de droom achtervolgt. Vraag je zus dus maar of ze nog details weet van hetgeen of degene die haar in haar dromen achtervolgt. Vaak kom je er zo achter waar zo’n droom voor staat. Meestal is het iets waar je in je leven nog niet zo goed een antwoord op hebt en waar je in de droom dan dus ook van wegvlucht. Soms representeren dit soort dromen gevoelens die van binnen komen en die je onderdrukt, omdat je je er niet zo goed raad mee weet. Maar soms zijn het lastige situaties of personen die vanuit de buitenwereld op je af komen. Van baan willen wisselen, maar niet goed weten hoe. Leren omgaan met een lastige collega zonder er steeds een slecht gevoel aan over te houden, een relatie die al een tijd niet lekker loopt en waar het maar niet lukt om stappen vooruit te zetten etc, het kan van alles zijn. Meestal heeft de dromer zelf vrij snel een idee waar het over gaat. Hoop dat dit je zus verder helpt. Schrijf gerust nog een keer als je zus zich nog meer details weet te herinneren of nog vragen heeft.

   Wat de droom van je anders zus betekent vind ik lastig. Ik zou geloof ik de neiging hebben om aan je zus te vragen om zich in gedachten terug te verplaatsen in de droom en zo te onderzoeken hoe het voor haar voelt als haar lichaam vol glas zit en ze wat punten in haar gezicht heeft. Mijn volgende vraag zou dan zijn waar dit gevoel haar aan doet denken in haar eigen dagelijks leven. Je kunt haar ook vragen naar haar associaties bij glas. Glas doet mij in ieder geval denken aan kwetsbaarheid en breekbaarheid, dus je kunt eventueel ook nog aan je zus vragen of er momenteel dingen in haar leven spelen waarbij ze zich kwetsbaar en breekbaar voelt. Ook hier geldt: schrijf gerust terug als je zus zich nog meer van de droom kan herinneren of als er nog vragen zijn over wat ik hier schrijf.

   Droom je zelf ook veel?

   Hartelijke groeten,
   Marielle

 34. Ik sta in een concertzaal die ik ken en zie een muzikant waar ik samen mee heb opgetreden in het verleden. We maken een praatje en ze is vriendelijk zoals altijd. Op een gegeven moment gaat ze weg, want het concert begint bijna en moet zich nog klaarmaken. Op het moment dat ze wegloopt, kijk ik om me heen en heb geen idee meer waar ik ben. Ik raak in paniek en begin te rennen. De gangen worden steeds donkerder en ik vraag iedereen die ik tegenkom waar de concertzaal is. De enkele die reageert zegt geen idee te hebben waar ik het kan vinden. Voor de rest lijk ik onzichtbaar voor iedereen. Ik blijf doorrennen, maar de gangen zijn leeg en de omgeving wordt steeds onbekender en donkerder. Het lijkt zelfs opeens een zwart/wit droom. Achter iedere deur die ik open, schuilt een leegte. Op een gegeven moment open ik de juiste deur, maar voel me eigenlijk helemaal niet opgelucht, maar juist verdrietig. Het concert heb ik niet beluisterd. Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Hallo Daan,
   Dank je wel voor het delen van je droom. Een vertrouwde omgeving (de concertzaal) waar jij in het verleden hebt opgetreden en waar jij vriendelijk wordt bejegend verandert in je droom plots in een omgeving waarin jij niet meer weet waar je bent en waar je in paniek raakt. Jouw reactie in de droom is om (van dat paniekerige gevoel?) weg te rennen en wat je tegenkomt is leegte en mensen die je niet verder kunnen helpen. Het pad dat je gaat wordt steeds donkerder en verliest in een zwart wereld uiteindelijk zelfs zijn kleur. Uiteindelijk open je weer de juiste deur, maar in plaats van opluchting voel je dan het verdriet.

   Herken je dit in je dagelijks leven dat iets dat ooit vertrouwd voor je was opeens is veranderd in een bron van stress? Wellicht door Corona? En zo ja hoe reageer jij op die stress? Loop je ervan weg zo als in de droom en ervaar je hierin veel leegte en gebrek aan mensen die je kunnen helpen? Mis je de kleur in je leven?

   Wat ik in ieder geval heel positief vind, is dat de droom laat zien dat jij uiteindelijk de juiste deur weer zult openen en dat er dan ook ruimte is voor het verdriet waar je nu misschien voor wegloopt. Kan je hier iets mee?
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 35. Hallo….. Toen ik jonger was droomde ik vaak een zelfde droom. Ik liep in een groot weiland en wist niet waar ik was. Ik liep doelloos rond. Ik keek naar de grond voor me en daar liep ineens een pad. Ik liep door en daar stond een paard in de wei. Ik liep er naar toe en ik mocht hem zomaar aaien. En toen werd ik wakker. Die zelfde droom is vaker terug gekomen. Pas geleden droomde ik dat ik met mijn jongste dochter over een weiland liep. Opeens liep ze achter me. Toen hoorde ik haar gillen. Ik keek om en zag dat ze in een gat in de grond verdween. Ik sprong naar haar toe. Ze was al in de grond verdwenen maar in mijn sprong zat ik al meteen bij dat gat. Te gelijke tijd stak mijn hand in dat gat en greep haar bij haar hand en rukte haar in een keer uit dat gat. Ik werd wakker met een mengeling van verdriet en opluchting. De tweede keer droomde ik dat ik ergens met haar was maar ik weet niet waar. Ergens in the middle of nowhere Opeens was daar water. wij moesten er doorheen. We liepen over boomstammen, maar dat waren krokodillen . Ik gilde ‘kom we moeten op die rotsen klimmen’ en trok haar mee. We stonden op de rotsen en 1 krokodil kwam ons achterna. Ik sprong naar beneden achter de krokodil, greep hem bij de staart en slingerde hem omhoog. Ineens stonden we op een plat dak van een huis. De krokodil vloog over ons heen op een dak daar boven. Hij begon te spartellen als een vis en kwam steeds dichter bij ons. Ik dacht, nee, straks pakt hij mijn dochter toch nog. Ik greep hem weer bij de staart en gooide hem op een nog hoger gelegen dak. Hij spartelde weer als een vis en was ook ineens een vis. Hij spartelde tot hij aan de andere kant van het dak afviel. Ik werd wakker maar weet niet meer wat voor gevoel ik daarbij had want vrijwel meteen weer in slaap gevallen. Toen de wekker ging wist ik nog wat ik gedroomd had. Wat betekend dit?

  1. Hallo Dina,

   Dankjewel voor je mooie dromen. Dromen die vaker terugkeren gaan over een doorgaand thema in je leven. In jouw droom loop je in een grote wei. Zonder doel en verloren. Een triest beeld, zo eenzaam. Maar als je je blik naar beneden richt, naar de aarde en voor mijn gevoel ook dichterbij jezelf dan vind je zomaar je pad. Niet alleen dat, je pad leidt je ook nog eens naar een paard wat je mag aaien. Een prachtig beeld, dat vertrouwen uitstraalt. Jouw pad kun je blijkbaar zo vinden als je dicht bij jezelf blijft. En op jouw pad wacht je krachtdier op je. Een paard is sterk en toch ook zacht. Gevoelig en krachtig. Vrij rennend over de vlakte, draagt hij je met zich mee. Misschien heb je zelf nog andere associaties bij een paard? En herken je die kwaliteiten in jezelf? Dat is een bron waar je uit kunt putten.

   En die (paarden)kracht lijk je ook te gebruiken in de droom met je kind. Het kind dat ineens achter je is. Uit het gezichtsveld en dus zonder je bescherming. Dan gilt ze en verdwijnt in een gat. Maar jij bent in één sprong bij haar en trekt haar omhoog.
   Is dit iets wat je herkent? Dat je onbeschermd achter blijft? Dat je dan zo ineens kunt verdwijnen of door de grond gaat?
   Maar ook dat je snel weer dicht tot jezelf komt en jezelf eruit trekt?
   Of heb je dit wellicht eerder bij je dochter moeten doen?

   Dan de droom over de krokodillen. Gevaarlijke beesten, die je kunnen doden. Maar ook hier vind jij de weg omhoog, naar veiligheid. En het grote gevaar pak je letterlijk bij de staart en slinger je van je af. En als dat niet duidelijk genoeg is, doe je het nog eens. Daar spartelt het nog wat na, maar kan, als een vis op het droge, weinig meer uithalen.
   Ben jij ook zo “hands on” in het dagelijks leven Dina? Pak jij grote problemen, gevaren of bedreigingen zo bij de staart?
   De droom laat grote kracht zien en je vermogen tot direct handelen. Herken je dat in jezelf?

   Het lijkt mij dat de kracht van paard volop aanwezig is in jou Dina. Laat je ook de zachtheid van het paard toe?
   Heel graag hoor ik van je terug of je jezelf herkent in mijn uitleg.

   Esther

 36. Goedendag dreamteam,
  Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd; ik droom regelmatig dat ik door een smal gat moet kruipen om ergens te komen – soms in een verborgen gedeelte van ons huis, (wat dan weer niet het huis is waar we nu wonen). maar soms ook gewoon om mijn weg te vervolgen, mijn man – die veel groter is dan ik- is er bv wel al door gegaan.
  Waar zou dit op kunnen duiden?

  1. Dag dromer,

   Een eerste vraag is waar je dit herkent in je dagelijks leven? Heb je vaker het gevoel dat jij, om daar te komen waar je heen wilt, je als het ware door een smalle opening moet wurmen? Alsof je niet vrij en openlijk kunt gaan waar je heen wilt? Maar je je klein moet maken en het heimelijk moet doen?

   Een ander interessant gegeven in je droom is je man, die niet alleen groter is dan jij, maar er ook nog eens moeiteloos door gaat.
   Hoe zie jij je man? Welke kwaliteiten dicht jij hem toe? En zijn dat wellicht kwaliteiten die ook jij bezit, maar die je niet als zodanig herkent of inzet? Waardoor je jezelf klein houdt en alle doorgangen tot groei krap en moeilijk worden?

   Ben erg benieuwd of je dit herkent en hoor het heel graag terug.
   Esther

 37. Hallo dreamteam,
  Een vriendin van mij heeft laatst een droom gehad over een vriend, ze was aan het rondlopen met mensen om haar heen en ze was druk bezig. Die vriend wou naar haar toe komen en haar iets heel belangrijks vertellen, ze negeerde hem omdat ze erg druk was en toen ze klaar was, was de vriend weg gehaald door de mensen. Ze heeft nu het gevoel alsof er een belangrijke betekenis achter zit. Zouden jullie ons verder kunnen helpen?

  1. Hallo Wesley,

   Ik kan me voorstellen dat je na zo’n droom het gevoel hebt dat je een belangrijke boodschap hebt gemist. Of dat zo is en wat die boodschap zou kunnen zijn, daar kunnen we alleen naar raden.
   Wat ik echter vermoed is dat de droom je vriendin laat zien dat zij zo druk bezig is met van alles en nog wat dat ze daardoor de écht belangrijke dingen in het leven mist.
   De droom roept haar op tot meer aandacht en focus in haar leven. Vraag haar maar eens of ze dit herkent.
   Esther

 38. Beste ” Dreamteam “,
  Ik heb een droom die me toch een beetje bezig houd. Ik hoop dat jullie hem voor me willen verklaren.

  Ik ben in de woonkamer. In de kamer staat een pilaar waar ik naartoe loop.
  Deze pilaar komt ongeveer tot mijn middel.
  Langs de pilaar rechts van mij komt een oranje slang omhoog, tot de pilaarhoogte.
  Andere schrikken ervan ( weet niet meer wie ). Ik aai de slang (volgens mij was deze oranje) over zijn hoofdje en ineens verandert de slang z’n kop in een golden retriever.
  Het lijf behoud de vorm van de slang alleen heeft deze wel de haren van de hond.
  Ik vind hem heel lief en ben er ook niet bang voor….

  Hoop dat jullie hier iets mee kunnen, in ieders geval bedankt.
  Groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,

   Een mooie, krachtige droom. Je bevindt je in de woonkamer, de plek waar je leeft. De centrale plek in huis. En daar staat een pilaar, een dragend element. Dit beeld straalt al zoveel kracht uit.

   Dan rijst langs de pilaar die oranje slang omhoog, welke je aait en verandert in de golden retriever. Als een slang groeit werpt hij zijn huid af. Je zou dit een transformatie kunnen noemen. Jouw slang komt omhoog, groeit en transformeert in die lieve golden retriever. En dan nog de kleur oranje. Warm, levendig, vurig.

   Stel nu dat dit over jou gaat Nina? (Wat zeker het geval is, aangezien het jouw droom is). Waar gaat dit dan over? Herken je de slang in jezelf? Die vurige slang, die zich opricht daar op die plek van leven en draagkracht? Sterk en vol potentie? Welke kenmerken dicht jij een slang toe? En ben jij ook zo?

   Daaruit komt dan de golden retriever voort. Een lief, zacht, vriendelijk beest. Een symbool van trouw. Heeft dit dier nog meer persoonlijke betekenis voor je? En herken je die kwaliteiten in jezelf? Zet je die genoeg in? Of mag je daar meer van laten zien?

   Weet dat jij die slangenkracht in je draagt Nina en als je je opricht en je kleur bekent, hoef je er niet meer bang van te zijn. Want dan transformeer je in liefde en trouw.

   Esther

 39. Hoi Esther,

  Heel erg bedankt voor je uitleg en zo vlug ook, dat had ik niet verwacht.

  Ik ben echt heel blij met deze uitleg, deze droom kwam op mij heel positief over en zoals jij hem hebt uitgelegd is ie dat ook.

  De slang is vrij krachtig, soms denk ik dat ik dat niet ben maar misschien ben ik krachtiger dan ik zelf denk.
  De golden retriever is denk ik datgene waar ik dan op weg naartoe ben, zoals ik wil zijn. Maar ik denk dat ik dat meer mag laten zien.( heeft er misschien niks mee te maken maar ik houd heel erg veel van honden).
  Ik houd mezelf nog te vaak in, ik denk toch een stukje angst….

  Volgens de droom zoals jij hem hebt uitgelegd heb ik de kracht in me en mag ik dat laten zien.
  Me laten zien zoals ik ben….

  Mijn dag kan niet meer stuk met deze uitleg, alleen al door deze uitleg voel ik me meteen een stuk krachtiger.

  Dankjewel, groetjes Nina.

  1. Beste heer/mevrouw,

   Ik heb gedroomd over mijn overleden overgrootmoeder. De oma van mijn moeder. Zij is vorig jaar overleden. Het begon toen ik met haar in de bus zat richting ergens. Ik wist op dat moment nog niet waar. Uiteindelijk aangekomen op locatie, stappen we uit en gaan we naar binnen, hand in hand. Ze stelt me voor om ergens wat te gaan eten en we gaan een gebouw binnen. Vervolgens komen we bij een restaurant met allerlei lekkere dingen/snacks. We wachten in de rij en praten een beetje. Vervolgens zijn wij aan de beurt. Mijn oma ziet paaseitjes staan en koopt wat. Daarna koopt ze ook wat paaseitjes voor mij, die van witte chocola die ik lekker vind (in het echte leven als we bij mijn oma op bezoek gingen gaf ze ons altijd lekkere dingen, koekjes chips etc.). Vervolgens aten we er een paar en daarna ging zij afrekenen. Zij liep voor me uit naar de kassa waar ze zichzelf kon bedienen om af te rekenen. Op dat moment besefte ik mij dat dit een jongere versie van mijn oma was (ze was 91 toen ze overleed). Tijdens dat ze afrekende, zag ik haar glimlachen en dit liet mij zelf ook glimlachen. Vervolgens liepen we verder door dit gebouw hand in hand. We praten wat, geen idee meer waarover en opeens zie ik haar niet meer. Ik zie een paar vrienden van mij. Ik groet hen en vervolgens zeg ik tegen hen dat ze mij moeten vertellen als ze mijn oma ergens zien. Een vriend van mij zegt “komt goed”. Nog geen seconde later als hij zich omdraait en wegloopt zie ik mijn oma in de verte tussen allerlei mensen vandaan komen. Ze lacht naar me en loopt richting mij. Vervolgens staat er een ander persoon naast mij. Mijn oma zie ik niet meer. Een vrouw van rond de 30/40 staat naast mij. Ze vertelt/of ik weet dat haar naam Tidia/Tadia is. Ze heeft bruin stijl haar (ik ken geen Tidia of Tadia in het echt). Zij vertelt mij letterlijk dat ik in een droom zit en legt mij uit wie er is (mijn oma dus). Vervolgens kijk ik naar mijn handen om te beseffen wat er gebeurt. Ik deed dit bewust aangezien ik nu wist dat ik in een droom zat. Ik heb mijn handen 3x omgedraaid en gecheckt. Vervolgens keek ik door een raam naar buiten naar de lucht om te kijken wat voor kleur het was (ik heb ooit ergens gelezen dat de lucht in dromen niet blauw was, maar meer rozig). Tot mijn verbazing was de lucht blauw. Vervolgens vertelt Tidia de locatie aan mij. Ze zegt tegen mij “je bent op school” (ik zit sinds dit jaar op de universiteit). Ze zegt “kijk maar let op”. Ze klikt met haar vingers en elke persoon in de hele ruimte verdwijnt. Ik kijk om me heen en besef dat zij gelijk heeft. Alhoewel ik nooit in deze ruimte ben geweest, herken ik hem toch als de universiteit waar ik nu op zit. Ook zegt ze dat ik wel eens vergeet om aan school te denken. Vervolgens zegt ze tegen mij “je oma wil nog een gesprek met je”. De locatie is heel typisch. Mijn oma zei altijd tegen ieder (klein)kind, doe goed je best op school, voor jezelf, voor later/je toekomst. Iedereen in de familie heeft dit van haar gehoord. Op een gegeven moment houdt Tidia mij vast en draait mij naar een dichte deur. Waarschijnlijk de deur waarachter mijn oma zit voor een gesprek. Op dit moment begint de droom af te dwalen en word ik wakker. Mijn rechterhand is open alsof iemand hem vasthoudt en het voelt ook alsof iemand hem vasthoudt. Alsof er fysiek een hand in mijn handpalm zit. Totdat ik mijn hand sluit.

   Ik ben blij wakker geworden om 3u snachts en niet meer geslapen sindsdien hahaha. Mijn verbazing was te groot hiervoor.

   Wat is jullie kijk op deze droom? En wat denken jullie dat ik moet doen om dit gesprek met mijn oma te krijgen/om de deur te openen?

   Gr Lloyd

   1. Hallo Loyd,

    Een bijzondere en waardevolle droom, die boordevol wijsheid zit. Immers, je oma is bij je en toont je al het moois wat het leven te bieden heeft; Je jeugd, genieten van het kleine, samen praten en lachen. Ik zal me hier beperken tot mijn antwoord op je vraag, waarbij ik een moment uit je droom wil belichten; het moment dat de figuur Tidia/Tadia zegt dat je in een droom zit. Dit is het moment dat er bewustzijn komt op je droom, terwijl je nog droomt. Ik zie deze Tidia/Tadia dan ook als een gids. Zij haalt de droom naar je bewustzijn, vertelt je waar je bent (de locatie, die verklaart waar de droom over gaat) en ze laat je zien hoe je je droom kunt sturen met een enkele vingerknip. Als laatste draait ze je naar een gesloten deur toe. En hier wordt het interessant. Jij verwacht dat je oma achter die deur zit voor een gesprek, maar de droom geeft geen uitsluitsel.

    Je kunt deze droom verder dromen als je wilt. Zoek daarvoor een rustig plekje op en sluit je ogen. Ontspan een voor een al je ledematen en breng je ademhaling tot rust. Haal dan deze droom weer voor je geestesoog. Droom hem als het ware opnieuw en daar waar de droom stopt…open je de deur en droom je verder. Zonder verwachting of plan van wat er zich achter die deur bevindt. Laat dat uit zichzelf, uit jou, ontvouwen.

    Esther

 40. Hallo, ik had graag wat hulp met mijn droom aub.. Ik was heel moe, en lag in de zetel. Ik was tv aan het kijken en met een collega aan het chatten. Ik viel regelmatig even in slaap, paar minuten maar. Ik vocht tegen mijn slaap want mijn série ging beginnen. Doordat ik met een aan het chatten was, had ik, terwijl ik even sliep, beelden/dromen. Eerst iets van die ene collega en de postbode (want daar waren we ook over aan het chatten.). Toen werd ik weer even wakker. Dan zag ik haar haar ramen kuisen. Dan was ik weer even wakker. En dan, zag ik een meisje met lang haar, ik moet iets gezegd hebben tegen dat kind en ze draaide zich om en die was naakt. Ik ben toen weer wakker geschoten. Wat betekent dat meisje? Ik dacht eerst aan de dochter van die collega, maar herkende het gezichtje niet.

  1. Hallo Kristel,

   Drie korte droombeelden, waarbij het eerste deel gezien kan worden als een vervolg op waar je mee bezig was op dat moment en je dat loslaat door te dromen.
   Bij het tweede deel wordt het al interessanter. De ramen worden gekuisd. Je zou kunnen zeggen dat hier het beeld wordt opgeschoond of opgehelderd voor een beter zicht.
   En dan het derde deel, het meisje met het lange haar, dat naakt blijkt te zijn als zij zich omdraait. Zij werd pas zichtbaar nadat het raam helder was gemaakt.
   Als het mijn droom was Kristel, dan zou ik dat raam zien als het venster wat helder zicht geeft op mijn zielenleven; hier verbeeldt door het naakte meisje. Zo symbolisch voor kwetsbaarheid. Zou het zo kunnen zijn dat jij Kristel, onder alles wat je toont naar buiten, je je van binnen kwetsbaar weet?

   Esther

   1. Ik ben iemand die die beelden dan weer heel letterlijk neemt. Die eerste 2 van mijn collega storen mij niet zo, maar dat naakte meisje, al dan niet haar dochtertje, storen mij. Omdat ik dat beeld letterlijk neem, lijkt dit ongepast.

    Ik moet wel zeggen dat ik op het moment van de droom, en zeker deze periode, heel nostalgisch ben en letterlijk verlang naar mijn jeugd. Het ‘zorgeloos’ kind dat niet piekert, dat in de watten wordt gelegd door de grootouders,…

    Maar is het mogelijk om op zo een korte tijd, al ‘mini dromen’ te hebben?

   2. Hallo Kristel,

    Zo laat het kind in je dromen je verlangen zien naar het kind dat je was en nog steeds bij je draagt.

    En wat die minidromen betreft: in mijn ervaring komen dromen in 1000 en 1 vormen voor. Dus waarom niet in minivorm?

    Esther

   3. Dus moet ik niet denken dat dat kindje iets ‘ongepast’ betekent? Wil het woord hier niet schrijven. Want ik maakte me zorgen.

    En ookal lijkt dat meisje totaal niet op mij en zag ik haar in de living van die ene collega?
    Alvast bedzn

   4. Hallo Kristel,

    Ik zie totaal niets ongepast in een beeld van een naakt meisje, anders dan jeugdige onschuld en kwetsbaarheid. En ook al lijkt ze niet op jou, de meeste figuren in dromen staan symbool voor delen van jezelf.

    Esther

   5. OK, bedankt. Aangezien ik mijn jeugd en onbezorgdheid van vroeger mis zal dit ongetwijfeld de reden zijn achter deze droom.

 41. Hallo,

  Ik heb weer een droom gehad waarvan ik hoop dat jullie die voor me willen verklaren?

  Mijn droom:
  Ik ben in het ouderlijk huis en kijk uit het raam van mijn slaapkamer, het is ochtend.
  Ik zie dat heel de straat onder water staat, er drijft een lijk op het water (vrouw) met het hoofd naar boven.
  Ze drijft af naar links, er ligt ook een hoop afval in het water.
  Een reporter die erbij staat krijgt tranen in z’n ogen, omdat hij een lijk ziet.
  Ik krijg medelijden met de reporter en krijg er ook tranen van in mijn ogen.

  Dan loop ik naar een andere slaapkamer waar een vrouw zit (?) en een baby die nog niet is aangekleed, het kind huilt.
  De vrouw zegt dat ik het kind moet verzorgen, omdat de moeder er even niet is.
  Ik zeg dat ik geen verstand heb van baby’s, maar ze zegt dat ik het wel kan.
  Ik kleed de baby aan, witte kleding, dan pak ik de baby in mijn armen en knuffel en kus hem.
  De baby is blij en lacht.

  Ik ga naar beneden en er zitten wat familieleden om de tafel en ik begin de tafel te dekken zodat we kunnen ontbijten……

  Nou ben benieuwd, bedankt, groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,

   Wat een indringende droom. Ik kan me voorstellen dat je die verder wilt onderzoeken.

   Dromen die beginnen in je ouderlijk huis verwijzen terug naar de periode dat je bij je ouders woonde. Hoe was deze periode voor jou als kind? Kan het zijn dat er in deze fase van je leven wel eens onprettige ervaringen uit die tijd naar boven komen in je gevoelsleven (gesymboliseerd door het water, de dode vrouw en het afval)?

   Het feit dat de dode vrouw met haar gezicht naar boven in het water drijft vind ik positief, want dat betekent denk ik, dat je kunt aankijken waar deze vrouw voor staat. De dood is in dromen vaak ook iets positiefs, want als er iets sterft en afdrijft maakt dat ruimte voor iets nieuws. De droom laat volgens mij ook zien wat daar voor nodig is.

   Het lijkt er namelijk op alsof er nog wat afstand is tussen jou en je eigen gevoelens over deze periode. In de droom krijg je tranen in je ogen van de tranen van de reporter en niet rechtsreeks van die dode vrouw en dat afval, terwijl dit rond jouw ouderlijk huis gebeurt. Een reporter is iemand die verslag doet van wat er is gebeurd. Dus dat roept de vraag op: wat is er in die periode gebeurd, waar die reporter tranen van in zijn ogen krijgt? Staat die reporter wellicht symbool voor het feit dat je misschien wel goed over deze periode kunt vertellen, maar nog niet alles kunt doorvoelen? Het lijkt mij in ieder geval een stap naar voren als je die emoties rechtstreeks in jezelf kunt ervaren en niet via die reporter. Herken je hier iets in?

   Het vervolg van de droom is prachtig en ontroerend. De droom laat je zien dat jij nu klaar bent om zelf zorg te dragen voor het kind in jezelf. Het maakt niet uit dat de moeder van het kind er niet is, want jij kan het nu zelf. Ook al denk je zelf dat je geen verstand hebt van baby’s. De droom laat zelfs zien dat jij dit uitstekend kunt, want de baby is gekleed in het wit, wordt geknuffeld en is blij en lacht en het gezin kan met elkaar aan tafel…

   Hoe is dit voor jou?
   💚-groet
   Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Heel erg bedankt voor je zeer uitgebreide uitleg.

    Mijn jeugd was eigenlijk wel goed, er zullen best ook wel mindere dingen zijn gebeurd, maar ik zou zo niet kunnen zeggen welke gebeurtenis voor mij nou zo onprettig was wat op deze droom wijst.

    Ik moet wel zeggen dat ik altijd wel goed ben geweest in dingen wegstoppen.
    Problemen daar werd bij mij thuis ook niet over gesproken.
    Ik ben ook een echte binnenvetter.
    Dus waarom de reporter in mijn droom tranen in zijn ogen heeft….geen idee.
    Daar moet ik nog eens goed over nadenken.

    Het einde van de droom is in ieder geval positief, da’s mooi.
    Voelde ook goed.

    Bedankt in ieders geval, groetjes Nina.

 42. Ik droomde laatst dat we een witte wolf en 2 coyotes als huisdier hadden, maar ze waren uit hun kooi ontsnapt en liepen in de tuin. Er is wel 1 coyote uit de tuin ontsnapt. Die is dus weg.

  Wat kan dit betekenen? Want het zijn toch 2 speciale diersoorten.

  1. Hoi Kristel,
   Esther schreef je naar aanleiding van je vorige droombeelden al dat de meeste figuren in dromen staan voor delen van jezelf. Om te onderzoeken wat de witte wolf en de coyotes uit deze droom je te zeggen hebben, kan je voor jezelf nagaan welke eigenschappen jij aan deze dieren toeschrijft. Schrijf deze eigenschappen maar eens op een briefje en kijk vervolgens of jij in je leven wel wat meer of juist wat minder van deze eigenschappen kunt gebruiken.

   Interessant punt ook dat alle dieren uit hun kooi zijn ontsnapt en één zelfs uit de tuin. Wie weet komen de eigenschappen die je hen toeschrijft nu ook via jou naar buiten en is het niet meer nodig om ze te ‘kooien’, maar kan jij er juist vrij over beschikken.

   Ben benieuwd hoe dit voor jou is!
   Dag Kristel,
   Marielle

   1. Mariëlle, dit is voor mij een moeilijke om hier eigenschappen aan toe te kennen. Een witte wolf is in mijn ogen wel iets positief. Een coyote vind ik wat moeilijker. Ken niet zo veel van dit dier. Maar heeft dit verband met de droom van dat naakte meisje?

   2. Hoi Kristel, Nee hoor, ik zie geen verband met de droom over dat naakte meisje, alleen het principe dat dieren en mensen waar je over droomt vaak delen van jezelf representeren is hetzelfde. Als je het moeilijk vindt om eigenschappen toe te schrijven aan een coyote, kan je op internet opzoeken wat de eigenschappen en leefgewoontes van dit dier zijn en kijken welke van deze eigenschappen jou emotioneel raken.

    Aangezien de dieren in je droom uit een kooi ontsnappen, vermoed ik dat ze eigenschappen representeren die jij tot nu toe voornamelijk hebt onderdrukt, maar die nu vrij komen c.q. die nu aan het ontsnappen zijn. Wolven en coyotes zijn allebei roofdieren die agressief kunnen zijn. Wij zijn als mens over het algemeen geneigd om agressie te onderdrukken, omdat we in onze opvoeding vaak leren dat agressie iets slechts is. Dit leidt er vaak toe dat mensen problemen krijgen met grenzen stellen of het gevoel hebben dat ze slecht bezig zijn als ze boos worden.

    Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je agressie botviert en geweld gaat gebruiken, maar met boos worden en gezonde grenzen stellen is niets mis. Sterker nog, dat heb je nodig voor een gezonde ontwikkeling. Vind het ook wel mooi dat er niet alleen coyotes zijn, maar ook een witte wolf, want dat vind ik echt een magisch en spiritueel droomsymbool. Alsof je de agressie van de coyote toe kunt gaan passen met de wijsheid van de witte wolf…

    💚 groet,
    Marielle

 43. Hallo allemaal!
  Ik had een hele aparte droom en het laat me niet los. Ik droomde dat ik met mijn gids ergens liep en aan hem vroeg of ik een klein kijkje in de toekomst mocht hebben. Hij nam mij mee naar een hele grote stal met prachtige paarden en zei: dit is allemaal van jou..
  Ben heel benieuwd wat dit betekent!
  Groetjes,
  Regina

  1. Hallo Regina,

   Wat een mooie droom. Een bekende droomleraar genaamd Robert Moss is van mening dat alle dromen over de toekomst gaan. Of dat waar is weet ik niet, maar de jouwe laat dat in ieder geval wel heel letterlijk zien.

   En in die toekomst vind je een grote stal met prachtige paarden. Voor mij zijn paarden bron van kracht, maar ook van zachtheid en fijngevoeligheid. Wat zie jij in deze prachtige paarden Regina? Welke eigenschappen en kwaliteiten dicht jij ze toe? Dát zijn de kwaliteiten die jij in de toekomst vol in kunt zetten. Er is immers een stal vol van en het is allemaal van jou.

   Esther

 44. Hallo allemaal,

  Deze ochtend ben ik al druk geweest met het zoeken naar de uitleg over een droom over mijn overleden vader, maar nog niet kunnen vinden. Hopelijk kan iemand de betekenis uitleggen. Ik ben echt heel benieuwd.

  Vanochtend vroeg werd ik eigenlijk wakker gemaakt door de stem van mijn overleden vader. Hij riep mij heel zachtjes. Hij zei mijn naam en vroeg of ik wakker was. Daarnaast zei hij dat de voordeur open stond en wat hij moest doen.
  Ik wilde wel wat terug zeggen, maar dat lukte niet, want ik was wakker geworden. Ik weet ook dat ik het aan mijn man wilde vragen om de een of andere vreemde reden. Stom genoeg wel zelf gekeken naar de voordeur. Het was nog geen half zeven, dus mijn man keek ook heel verbaasd uit de badkamer, waarom ik eruit was en nog verbaasder toen ik zei dat mijn vader me wakker had gemaakt.

  Mijn vader is in oktober 2016 overleden en mijn moeder enkele weken geleden op 11 januari. Ik ben de afgelopen week nog wel druk geweest met de dankbetuiging. Ik besteed aan zulke dingen altijd veel tijd, omdat ik ook dit netjes wil afronden. Gisteravond heb ik dit ontwerp naar mijn broer gestuurd in de hoop dat hij dit ook mooi vindt.

  Deze droom was zo raar en zo werkelijk. Zijn stem was echt zo herkenbaar.
  Ik mis mijn vader ook nog steeds. Hij was iemand die net als ik van tuinieren hield en erg rustig en verstandig. Voor mijn moeder heb ik erg veel moeten zorgen, altijd mee naar ziekenhuis en doktersbezoeken, klusjes en tuin (samen met mijn man), boodschappen, etc. En de laatste maanden ook qua zorg erg veel. Ze werd namelijk steeds zieker en helaas als gevolg van alvleesklierkanker overleden.

  Hopelijk kunnen jullie hier iets mee. Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Hartelijke groeten,

  Jolanda

  1. Hallo Jolanda,

   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Alvleesklierkanker is een nare ziekte. Zeker als je het zo van dichtbij meemaakt.

   Bijzonder dat je vanochtend zo duidelijk de stem van je vader hebt gehoord. Wat me direct opvalt is dat je vader je op een hele liefdevolle manier wakker maakt. Hij spreekt heel zachtjes je naam uit en vraagt eerst voorzichtig of je al wakker bent. Wat een fijne energie en wat heerlijk voor je dat je zo weer even gevoelsmatig contact hebt gehad met zijn liefde voor jou. In de manier waarop jij aandacht besteedt aan de dankbetuiging en het delen van het ontwerp met je broer, bespeur ik overigens diezelfde liefdevolle energie, dus dit zit ook in jou.

   Ik raad je aan om de komende week iedere dag bewust in stilte een paar minuten de tijd te nemen om deze liefdevolle energie even helemaal te ontvangen en in je op te nemen. Alsof je je zo weer even helemaal kunt opladen met de liefde van je vader en vol kunt beseffen dat deze energie ook in jou is en met je is. Lijkt me best fijn in de periode die je nu doormaakt, zo net na het overlijden van je moeder.

   Je vader zegt dat de voordeur open staat. Ik neem aan dat de voordeur niet letterlijk open stond, dus wat zou je vader hiermee bedoelen denk jij? Staat na alle zorgen die je de afgelopen tijd om je moeder gehad hebt de deur nu weer open naar meer tijd voor jezelf en je man, naar een nieuwe fase in jouw/ jullie leven? Of wil je vader je misschien laten zien dat de dood het einde niet is en dat de deur tussen leven en dood nooit helemaal gesloten is? Is er iets dat je vader je nu zou aanraden als hij nog geleefd had en kan je die raad koppelen aan een voordeur die open staat? Ben heel benieuwd wat er in je opkomt als je dit leest en wie weet gebeuren er deze week ook nog wel dingen als je contact blijft leggen met de energie van deze droom. Weet je trouwens nog wat hij zei over wat hij moest doen?

   Dromen over overleden mensen zijn altijd bijzonder, ben benieuwd wat je vanavond droomt 😀
   Nogmaals sterkte de komende tijd.
   💚-groet,
   Marielle

   1. Beste Marielle,

    Ten eerste mijn verontschuldigingen voor mijn late reactie. Maar sowieso nog heel erg bedankt voor je mooie bericht. Het is heel fijn en mooi om te lezen hoe je naar zo’n droom kunt kijken. Hier heb ik zeker zelf nog regelmatig over nagedacht. Eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit en helaas ook niet meer over gedroomd.
    Hij sprak ook echt op zijn eigen rustige en liefdevolle wijze, maar aan de andere kant voor mijn gevoel ook onzeker/bang. En toch liefdevol zoals je zegt. Maar nog steeds geen idee wat hij bedoelde. Het gekke was dat hij aan mij om advies vroeg. –> De deur staat (iets) open wat moet/zal ik doen (of wat wil je dat ik doe). Soms denk ik wel eens dat het nog met mijn moeder te maken had. Hij was echt erg gek op haar en was vaak de rust zelf (in tegenstelling tot mijn moeder). Mijn vader geloofde ook echt wel in leven na de dood. Iets wat mijn moeder totaal niet had. Ik heb haar namelijk aan het eind nog geprobeerd gerust te stellen door te zeggen, dat ze dan mijn vader weer zou zien en ook mijn overleden broer. Maar dat vond ze onzin en daar geloofde ze niet in. Tja, zou hij de deur voor haar open hebben willen doen? Kan eigenlijk ook weer niet, want daar zit teveel tijd tussen. Dus ik houd het denk ik dan maar meer op wat jij aangeeft. De deur van mijn ouders stond sowieso altijd voor ons open en andersom ook.

    Nogmaals bedankt voor je reactie.

    Hartelijke groet,

    Jolanda

   2. Hallo Jolanda,

    Graag gedaan hoor! Misschien een rare vraag, maar: Hoe zou jij aan iemand die van Mars komt uitleggen wat een voordeur is? Mogelijk kom je door een antwoord op deze vraag te formuleren ook dichterbij het antwoord op de vraag wat je vader nu bedoelde. Als je niet direct uit de voeten kunt met deze ‘Mars-vraag’ kan je ook associeren op de functie van een voordeur en kijken of je dit kunt relateren aan wat je vader bedoelde.

    Harte-groet,
    Marielle

    P.S. De gedachte dat je vader in het hiernamaals de deur voor je moeder heeft willen openen, maar dat wellicht ook spannend vond, omdat zij daar zelf niet in geloofde vind ik in ieder geval wel een mooie gedachte…..

 45. Hallo!

  Wat een geweldige site! Ik heb de laatste jaren geregeld dezelfde droom en ik vraag me écht af waarom of wat het zou kunnen betekenen.
  In mijn droom ben ik altijd een acteur en plots is het tijd om op het podium te gaan want het theaterstuk gaat beginnen. Elke keer weer ben ik vergeten om mijn tekst te leren en kan ik me geen enkele zin herinneren. De hele droom gaat over ‘wat moet ik nu doen? Wat moet ik zeggen? Ik ken de tekst niet terwijl ik me moet haasten omdat het gaat starten en de zaal zit al vol. Ik probeer nog altijd snel om de tekst te leren, maar dit lukt niet. De droom eindigt altijd met dat stressy gevoel, nét voor ik effectief aan het theaterstuk begin.

  Hebben jullie een idee?
  Bedankt!!
  Anne

  1. Hallo Anne,

   Allereerst dank voor je compliment. Altijd leuk om te horen dat ons werk gewaardeerd wordt.

   Wat betreft herhalende dromen: deze laten een deel van jou zien, dat nog niet erg bewust is, een deel dat om aandacht vraagt.

   In jouw droom ben je een acteur. Dat vind ik al interessant. Waarom een acteur? Heb jij het gevoel dat je ergens in je leven een rol speelt? Een toneelstuk opvoert? Waar herken je dat?
   Vervolgens vergeet je steeds je tekst. Herken je dat ook? Dat je geen woorden hebt, geen tekst? Dat je je niet uit durft te spreken? Of niet goed uit je woorden komt? En dat het je stress geeft om zo beperkt te zijn in je expressie?

   Ik ben erg benieuwd of er iets begint te dagen bij je waar dit over kan gaan.
   Esther

 46. Hallo,

  Ik heb weer een droom die ik zelf niet kan verklaren, hoop dat jullie me er iets over kunnen vertellen.

  Ik sta op straat (midden op de weg) en heel de straat ligt vol met wit ijs. Voor mij zie ik 3 vrachtwagens op een rij. De middelste is helemaal roze. De weg is erg glad, maar het lijkt wel of de middelste vrachtwagen zich wil uitsloven, hij rijdt heel wild over de weg en glijdt van links naar rechts. Dan komt ie weer tot zijn positieven en de 3 vrachtwagens rijden normaal voort over de rechte weg….

  Korte beetje gekke droom misschien, ben benieuwd.

  Bedankt, Nina.

  1. Hallo Nina,

   Wat een leuke droom! Herken jij jezelf soms in die roze vrachtwagen? Met die felle kleur valt deze nogal op. Doe jij ook weleens opvallend Nina? En begeef jij je dan op glad ijs? Herken je dat je je uitslooft of, iets liever gezegd, de aandacht wil trekken en dan als een wilde tekeer gaat? Dat je van het ene naar het andere glijdt? Maar dat je later bij je positieven komt en weer “normaal” wordt (wat dat ook mag zijn) en het rechte pad op gaat?

   Ik ben benieuwd!
   Esther

   1. Hoi Esther,

    Heel erg bedankt voor je uitleg.
    Ik ben van nature niet iemand die graag opvalt en zich uitslooft maar zou het kunnen dat ik door de hormonen ( menopauze ) lichamelijk en geestelijk van hot naar haar glijd, want dat is zeker het geval.
    Eigenlijk een beetje uit balans ben af en toe om daarna weer op de gewone weg verder te gaan.

    Misschien dat dit bedoeld word in deze droom…..?

   2. Hallo Nina,

    Dat zou heel goed kunnen. Zo’n roze vrachtwagen is natuurlijk ook echt een beetje een vreemd beeld. Dus als de overgang jou ook vreemde dingen laten doen, dan lijkt me dat een hele plausibele verklaring voor deze droom. Wat dan nog leuk is om te onderzoeken zijn die twee vachtwagens naast jou. Zijn er misschien 2 figuren in je leven, die aan je zijde staan? Tenslotte: een vrachtwagen is een grote, krachtige wagen met lading/inhoud. Jij ook?

    Esther

   3. Hoi Esther,

    Ik kon je niet beantwoorden onder je laatste uitleg daarom doe ik het maar even zo.
    Er zijn inderdaad 2 mensen die aan mijn zijde staan en belangrijk voor me zijn.

    Wat betreft de inhoud van de roze vrachtwagen, ik vermoed dat het de vele dingen uit het verleden zijn die ik al veel te lang mee sleur.
    Tijd om los te laten maar dat is me nog steeds niet gelukt….

    Heel erg bedankt, groetjes Nina.

 47. Hallo,

  Graag deel ik mijn droom met jullie. Hopelijk weten jullie wat het me wilt vertellen. 🙂

  Ik reed op de snelweg en zag vlak voor me een vliegtuig neerstorten op de weg. Ik kon nog snel naar de andere baan en er langs. Toen kwam ik achterste voren te rijden op de snelweg. Ik moest me heel goed concentreren om alle bewegingen dus contra te maken. Er zat toen opeens iemand (kende ik niet) bij me in de auto die ik in een stad af moest zetten voor boodschappen, maar die persoon hoorde bij de auto voor me. We moesten de auto voor ons volgen en die nam telkens de verkeerde afslag. Ik reed nog steeds achterste voren. De droom eindigde met dat we bij een bloemenkraam stonden.

  Groet,

  Esther

  1. Hallo Esther,

   Dromen waarin je auto rijdt zeggen vaak iets over de manier waarop je je door het dagelijkse leven beweegt. Je kunt deze droom dus verder onderzoeken door te kijken of je een parallel kunt leggen tussen wat er in de droom gebeurt en wat er in je leven speelt.

   Bijvoorbeeld door je af te vragen of:
   – je het gevoel hebt dat je onlangs ternauwernood aan een ongeluk bent ontsnapt of dat je moest uitwijken (een stap opzij moest doen, een andere baan moest nemen) om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt?
   – je het gevoel hebt dat je achterom moet kijken om vooruit te komen of misschien dat je het gevoel hebt dat je de laatste tijd achteruit gaat? (omdat je in de droom steeds achterstevoren rijdt)
   – je de laatste tijd het gevoel hebt dat je je heel goed moet concentreren, omdat alles anders is dan normaal?
   – dat je energie steekt in dingen die eigenlijk door iemand anders gedaan moeten worden? (die ‘boodschappen-persoon’ hoort eigenlijk bij een andere auto)
   – je iets of iemand volgt die steeds de verkeerde keuzes maakt (de verkeerde afslag neemt)?

   En dan kom je tenslotte, ondanks deze aparte manier van je voortbewegen, heel verrassend uit bij een bloemenkraam. Lijkt me op zich een positief symbool als je bloemen associeert met opbloeien, fleurigheid, schoonheid etc. Waar associeer jij een bloemenkraam mee?

   Ben heel benieuwd naar je reactie Esther!
   Marielle

 48. Hallo,

  Ik heb vannacht een droom gehad die me achterliet met een rotgevoel.
  Hoop dat jullie hem voor me willen verklaren.

  Mijn droom:

  Ik ben te voet onderweg met mijn beide ouders en een lief klein hondje.
  Ik weet niet meer hoe ik aan het hondje kom, maar ik kan hem niet zelf houden, hoewel ik dit eigenlijk wel wil.
  We brengen het hondje naar een kennis waarvan ik weet dat zij eigenlijk niet zo goed voor het hondje zal zijn als ik wil. Ik heb alleen het gevoel dat ik geen keus heb.
  Ik geef het hondje af aan de kennis en zeg dat ze het hondje heel erg moet verwennen en er heel goed voor moet zijn.
  Ze zei dat ze dat zou doen.
  Mijn ouders en ik lopen weer terug naar huis en ik kijk nog een keer achterom.
  Dan zie ik dat het hondje aan de riem word meegesleurd, het hondje wil helemaal niet bij haar blijven, het wil bij mij blijven.
  Ik vind het zo erg, terwijl we doorlopen begin ik te huilen en ben erg verdrietig.
  Mijn vader pakt me vast en mijn moeder kijkt me aan en heeft ook tranen in haar ogen omdat ze het zo erg vindt voor mij….

  Bedankt voor jullie moeite, groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,
   Dank je wel voor het delen van je droom! Wat voel je als je je eens voorstelt dat jij dat lieve kleine hondje uit je droom eigenlijk zelf bent? Ik denk namelijk dat dit hondje het lieve, gevoelige, instinctieve deel van jou representeert. Een kwetsbaar deel dat zorg nodig heeft. Zorg die alleen jij kunt geven. Wat ik positief vind is, dat de droom laat zien dat je ouders je hierin steunen, dus dat is alvast meegenomen. Ik had je ook kunnen vragen welke eigenschappen jij dat lieve hondje uit je droom toeschrijft. Herken jij die eigenschappen in jezelf? Zo ja, dan zou ik de komende tijd maar heel goed voor deze eigenschappen zorgen! Ben heel benieuwd hoe dit voor je is, dus als je wilt reageren zou dat heel fijn zijn!
   Harte-groet,
   Marielle

 49. Hoi Marielle,

  Zo had ik het zelf nog niet bekeken.
  Ik kan me er eigenlijk heel erg in vinden. Wat ik voel als ik dat hondje voorstel, mmm…ik denk dat ik niet lief genoeg ben voor mezelf.
  Ik ben een heel gevoelig mens en ook heel kwetsbaar, net als het hondje.
  Ik merk soms dat ik teveel naar de negatieve kanten van mezelf kijk en naar de fouten die ik gemaakt heb.
  Dank je wel dat je me hierop hebt gewezen. Ik mag wel wat aardiger voor mezelf worden er is nog genoeg waar ik aan mag werken….. (dingen wegstoppen is makkelijker).

  Heel erg bedankt, super dat jullie dit voor anderen doen, dromen verklaren.

  Groetjes Nina.

  1. Hoi Nina,
   Ik heb nog nooit een mens ontmoet die geen fouten maakt, dus ik zou zeggen: fouten zijn er om van te leren. Daar word je uiteindelijk alleen maar een mooier en wijzer mens van. Ik voel aan alles in je droom en aan je reactie, dat jij het helemaal in je hebt om superlief voor dat kleine hondje te zijn. Dus als je dat hondje precies kan geven wat het nodig heeft, dan kan je dat ook aan jezelf geven. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je de innerlijke beslissing neemt om voortaan lief voor jezelf te zijn en je best doet om daar ook naar te handelen, dan verandert er al een hoop!

   Kortom: liefs voor jou!
   Marielle

   P.S. Wegstoppen is alleen maar makkelijker op de korte termijn……
   P.S.2 Iemand zei me ooit dat andere mensen de neiging hebben om je te behandelen zoals je je zelf behandelt en daar zit denk ik wel wat in…

 50. Ik droomde dat ik in de auto zat. Ik zou op vliegreis gaan, mijn dochter zat ook in de auto en een derde persoon. Geen idee wie. Ineens ontdekte ik dat de vliegtickets nog thuis waren en dat was wel spannend of we het dan nog gingen halen. Snel naar huis. Ze lagen op de printer.
  Wat kan deze droom betekenen? Ik woon samen met m’n dochter.

  1. Hallo Marianne,

   Een korte droom. Een auto gaat vaak over hoe je door het leven gaat en zoals je al laat weten is dat momenteel met je dochter. De derde persoon kan staan voor een deel van jou waar je je nog niet bewust van bent. Waar in deze droom voor mij de clou zit, is het moment dat je ineens beseft de tickets thuis te zijn vergeten en dat het vervolgens spannend wordt of je dat nog gaat halen. Herken je dat in je leven? Dat je ergens spanning ervaart en je niet weet of je het haalt? Dat je snel moet zijn om het niet te missen? Ik hoor het graag.

   Esther

 51. Mijn droom gaat als volgt;
  Ik ben op de camping (ga ik nooit naartoe) als de sfeer ineens omslaat (dit voel ik). Ik fiets een rondje. Dan mist er een stukje, want ineens zit ik op een veld op een stoel. Samen met een onbekende. Er staat een man met een pistool tegen ons te schreeuwen. Hij roept dat wij hem moeten aankijken. Ik kijk eerst verschrikt naar de onbekende. Waarop de man met het pistool tegen mij gaat schreeuwen. Ik heb niet gedaan wat hij zei. Hij zet het pistool tegen mijn keel en schiet. In mijn droom voel ik de warmte van het bloed in mijn keel. Ik schrik wakker.

  1. Hoi Kim,
   Ik kan me voorstellen dat je wakker schrok. Heftige dromen zijn altijd goed om te onderzoeken, want dit soort dromen zijn bedoeld om jouw aandacht ergens op te vestigen. De kern van de droom is dat jij bedreigd wordt door een man met een pistool. Is er iets in je huidige leven dat jij als bedreiging ervaart? En zie je die bedreiging onder ogen of heb je de neiging om je kop in het zand te steken en weg te kijken? In de droom word je namelijk expliciet gevraagd om de dreiging rechtstreeks aan te kijken. Verder word je door die man met dat pistool vals beschuldigd. Is dat iets dat je herkent? Laatste vraag: wat zijn jouw associaties bij een camping?
   Hoop dat dit je helpt je droom verder te onderzoeken. Laat het me weten als je nog vragen hebt.
   Harte-groet,
   Marielle

 52. Ik had een droom over mijn vader die al een aantal jaren overleden is. Ik was heel jong dus ik herinner hem nauwelijks. In mijn droom kreeg ik te horen dat mijn vader al die tijd in de gevangenis heeft gezeten (en nu weer vrij kwam? (Kan ik me niet meer goed herinneren)) dus nooit dood is gegaan. Ik ging boos naar mijn moeder waarom ze dat nooit had verteld, maar deed alsof hij overleden was.

  1. Hallo Sterre,

   Een bijzondere droom. De vraag die in mij op komt is hoe je vader wordt herdacht in het gezin. Is hij aanwezig in de gesprekken en gedachten? Of wordt er, uit verdriet en onmacht wellicht, omdat het zo pijnlijk is, niet echt over hem gesproken? Dat laatste zou kunnen verklaren waarom je vader in de droom gevangen zit.

   Een andere verklaring kan zijn dat er een deel van jou is, dat zich gevangen voelt als het gaat om de nagedachtenis van je vader. Misschien juist omdat je zo jong was en zijn levende herinnering onbewust erg mist?

   Dit zijn zo mijn gedachten erover. Herken je hier iets in? Of brengt het je op een spoor waar de droom over kan gaan? Dan hoor ik dat graag.

   Esther

 53. Hoi, ik droomde vannacht dat ik op een tropisch eiland was. Ik liep in mijn eentje over een dijk heen van dit eiland. Op de dijk lagen allemaal gekleurde stenen in de vorm van vlinders. De vlinders waren door aanraking met het water verandert in stenen. Achter de dijk vlogen heel veel vlinders, deze leefden nog wel. Ik liep door de het veld van vlinders heen en kreeg te horen dat ik die moest beschermen. Toen kwam er zo ineens een grote vloedgolf aan. Ik moest mijn adem inhouden om te voorkomen dat ik verdronk, ik kon nog optijd een grote hap adem innemen voordat de golf mij had overspoeld. Ik probeerde naar boven te zwemmen maar dit duurde erg lang. Toen werd ik wakker omdat ik het gevoel had dat ik echt mijn adem aan het inhouden was. Ik ben benieuwd of hier een betekenis achter zit

  1. Hallo Laura,
   Wat een indrukwekkende droom. Ben er even stil van. Ik heb het gevoel dat het belangrijk voor je is om deze droom verder te onderzoeken en raad je aan om deze droom na te spelen (alleen, met een intervisiegroep, een goede vriend(in) of met een begeleider) en heel goed contact te houden wat je bij alles wat er in de droom gebeurt. Wat voel je? Wat ervaar je in je lichaam? Komen er associaties en/of gevoelens naar boven? Doet het je denken aan iets in je dagelijks leven?

   Als bovenstaande lastig uitvoerbaar is, helpt dit je wellicht verder:
   Wat zijn jouw associaties bij vlinders? Vlinders belichamen wat mij betreft iets esoterisch en vaak wordt dan ook gezegd dat ze de ziel symboliseren. Ze zijn ragfijn, teer en licht, maar toch sterk. Ze zijn wonderlijk prachtig en kleurrijk. Ze kunnen met hun vleugelslag grote veranderingen in gang zetten (volgens de chaostheorie).

   In de droom is een aantal vlinders versteend: hoe is dat zo gekomen? Waar in jouw leven is het wellicht opgehouden te stromen?

   Jij krijgt in de droom de opdracht om de vlinders die nog leven te beschermen. Ik denk dat het belangrijk is dat je deze opdracht volledig aanvaardt: Hoe zou je in je dagelijks leven gehoor kunnen geven aan deze opdracht? Hoe zou je jouw leven meer in lijn met je ziel kunnen brengen? Wat in jou heeft jouw bescherming nodig?

   En dan het water: waar zou dat voor kunnen staan? Voor gevoelens? Voel je je wel eens overspoeld door je gevoelens? En hoe adem jij als je onder spanning komt te staan of als je je overspoeld voelt door gevoelens? Lukt het diep door te blijven ademen of ga je (onbewust) je adem inhouden? De adem verbindt ons met het leven en goed ademen klinkt zo gewoon en vanzelfsprekend, maar het is een hele belangrijke ingang om in contact te blijven met jezelf (en met je ziel).

   Ik zou het fijn vinden als je me laat weten hoe dit voor je is.
   Harte-groet,
   Marielle

   P.S.1. Is er een relatie tussen Mallorca en deze droom? Hoe ben jij als je op Mallorca bent?
   P.S.2 Lees aanvullend op je eigen droomonderzoek ook eens dit blog, misschien herken je er iets in.
   https://itipdroomblog.wordpress.com/2019/09/05/dromen-over-een-sprong-in-het-diepe/

 54. Ik heb vannacht gedroomd dat een collega en ik samen pauze hadden in onze omkleedruimte. Mijn collega zag een pak geld liggen op een stoel. Zij vond dat riskant en pakte het vervolgens op om aan de manager te geven aangezien nergens bij stond vermeld van wie het was. Toen ze de deur uit wilde lopen ging dat niet meer. De ingang was versperd dmv een spreuk. Ik kon er wel nog doorheen, want ik had het geld niet aangeraakt. Zij probeerde het geld aan mij te geven door de deuropening, maar ook dat lukte niet. Toen werd ik wakker, even later viel ik weer in slaap en droomde ik verder waar ik gestopt was. Mijn collega zat nog steeds vast, we kregen haar met geen mogelijkheid eruit. Wat zou dit betekenen?

  1. Hallo Sharon,

   Een droom die duidelijk gelinkt kan worden aan je werk. Dus kijk er ook zo naar.

   Allereerst over het pak geld: dit wordt in de droom als risicovol gezien om het daar zo te laten liggen. Mijn vraag zou zijn: Wat is jouw relatie met geld? Kleven er risico’s aan? Laat jij ook liever niet in het openbaar zien hoeveel je hebt?
   En die collega in de droom: Hoe zou je die omschrijven? En herken je die kenmerken in jezelf?

   Wat bijzonder is dat jij de magische deur (met die spreuk) wel door kunt en je collega niet, omdat jij het geld niet beroert. Ook het geld zelf kan er niet door. Dus wat is geld voor jou? Wat mag daar niet passeren?

   Ik ben werkelijk benieuwd naar jouw invulling van wat het geld en de collega voor jou betekenen. Dan kan ik de droom beter duiden. Laat je me dat nog weten?

   Esther

   1. Hallo Esther,

    Bedankt voor de reactie.

    Mijn relatie met geld is niet zo gek eigenlijk. Ik laat in het openbaar niet zien hoeveel ik heb. Verder probeer ik veel te sparen. Die collega heeft graag de touwtjes in handen en is een bemoeial. Ik zou zelf dat geld gewoon laten liggen. Is niet van mij, dus niet aankomen.

   2. Hallo Sharon,

    De figuren in onze dromen laten delen van onszelf zien. Vaak dat wat verborgen is of we liever niet weten van onszelf. Als je er zo naar kijkt: Herken je dan in jezelf dat je ook graag de touwtjes in handen hebt? Zoals dat je bv je geld graag goed beheert? Nu is er die magische deur waar jij alleen doorheen kunt, dus zonder het geld (wat ook staat voor zekerheid, materie) en zonder de collega ofwel de controle. Hoe is dat om zo te zijn? Zonder zekerheid en controle? Die kunnen niet mee als jij door die deur gaat. Durf je dat los te laten? Waar op je werk is dit nu een thema dat speelt?

    Esther

 55. In de droom waren we buiten met klanten. Ineens kijk ik naar de schuur en zeg tegen mijn vriend; misschien moeten we zo die planken maar eens vervangen. Ik telde de ergste en het waren er 11. Ze waren erg slecht met gaten en stonden op het punt eraf te vallen (schuur was niet onze schuur). Zegt mijn vriend; dan moeten we die van het andere deel ook doen (ineens stond er nog een zelfde soort schuur tegen aan die ik eerder niet zag). Ook dat waren 11 planken. Zegt de klant; Aah joh we helpen jullie wel even, want dat red je ook niet allemaal alleen. Jullie doen zoveel voor ons.. zegt de partner; dat heeft geen zin .. hoeveel tijd wil je erin stoppen, kijk eens om je heen, je kan wel aan de gang blijven. Daarom zeiden mijn vriend en ik denken we ook wel eens aan om maar te gaan verhuizen. Er komt geen eind aan. Dus zouden we gelijk in het busje stappen en de klanten gingen mee om een huis te zoeken. Zeggen ze Aah jammer, maar voor je gaat, kom eens hier staan in de tuin.. (deel bij het water, ook echt onze tuin op het noorden) ruik eens.. en hoor eens, dat vind je niet meer ergens anders en zo stil! En frisse lucht! (Zelfde die zei dat het geen zin had) ik zei; ja nu, maar meestal komen er veel auto’s langs en is het echt niet zo rustig. We liepen naar het busje. Mijn vriend en oudste zonen zaten er al in. De klanten stapten in. Ik ging nog even met mijn jongste zoon van 7 de andere kant van het huis uit. Mijn vriend reed de auto vast dichterbij, terwijl ik nog even rond keek. We liepen op het busje af en ineens gaat mijn zoontje er achter staan en klopt op de achterdeur van de bus. Ik roep nog; niet achter een auto staan, daar zien ze je niet. Begint mijn vriend ineens achteruit te rijden. Ik roepen; stop stop en mijn zoontje valt. Ik erheen, maar kan niet voorkomen dat het busje met het voorwiel over mijn zoon heenrijdt. Hij is helemaal plat. Terwijl ik op de bus sla stop stop.. ik word wakker angstig en naar en kan de ogen niet meer dicht doen.. vorige week had ik gedroomd dat mijn oudste doodgeschoten werd en ik hem in mijn armen dood heb zien gaan.. wat betekent het dat ik mijn zonen dood zie gaan?

  1. Hoi Cynthia,
   Bedankt voor het delen van je droom. Boeddhisten maken onderscheid tussen de grote dood (die aan het einde van ons leven) en de kleine dood (de momenten waar er een einde komt aan een bepaalde fase en er iets nieuws voor in de plaats komt). Ik heb het gevoel dat jouw dromen over je zoons gaan over dat laatste, over de kleine dood. De rest van de droom ademt namelijk ook die sfeer en die vraag uit: blijft het bij het oude en gaan we dan van alles om ons heen herstellen of is het tijd voor iets nieuws? Ik vind het trouwens een interessant detail dat jullie in de droom zo geholpen worden door klanten. Zeker omdat klanten bij uitstek mensen zijn die normaal gesproken zelf niet helpen, maar juist geholpen worden.

   Herken je hier iets van? Zit er een verandering aan te komen in je leven? Zit je nu een beetje in zo’n ‘tussen’-fase? Zo’n fase waarin je je kan afvragen wat je kwijtraakt als je het oude achterlaat en waarin je ook nog niet helemaal zeker weet wat er voor in de plaats komt? Krijg je hulp van mensen die jij/ jullie normaal gesproken helpen?

   Ben heel benieuwd, dus ik zou het fijn vinden als je laat weten hoe dit voor je is.
   Harte-groet,
   Marielle

 56. Hallo,

  Ik had een droom waar ik kokhalzend uit wakker werd

  Ik droomde dat ik in bad wilde gaan bij m’n ouders. Even later bedacht ik me dat ik in bad zou gaan bij m’n ex-vriend om hem te pesten. Toen ik uit bad kwam moest ik door een tuin naar buiten, daar liepen allemaal ratten rond. Rennen, spelen, eten. Ik heb paar jaar geleden in het echt ratten als huisdier gehad, dus ik was er in m’n droom niet bang voor. Opeens had ik me in die tuin verstopt achter een papieren wand op een container. De tuin was wel veranderd van sjiek met gras en bloemen, naar modern. Helemaal betegeld met een groot terras. Mijn moeder sprak daar met twee mannen en even later wilde mijn moeder zich verstoppen op mijn verstopplek, alleen wist ze niet dat ik daar zat. Ik moest opschuiven, hebben we samen daar lang gezeten, want het werd donker. De tuin veranderde weer een beetje, er lag een soort sloot naast ons. Ik kijk op en zeg: Mam, er zit echt een enorm mooie grote slang naast je. De slang was geel, roze en wit gekleurd. Maar het was duidelijk dat die slang ons wilde aanvallen. Ik heb in het echt ook twee slangen als huisdier gehad, dus ik wist hoe ik moest handelen toen hij ons probeerde aan te vallen. Even later kwam mijn broertje de tuin in gerend met de vraag: Mam, wat gaan we eten. M’n broertje wist net een aanval te ontwijken en viel op de grond, naast de slang. Door het snelle handelen van mijn moeder en mij wist m’n broertje te ontkomen aan de slang en verdween naar binnen. Hij moest een dierenambulance bellen voor dit beest want die was té hongerig en dus té agressief. M’n moeder gooide een laken over de slang waardoor ie een poosje rustig bleef. Even later is ie weg. Ik liep achter hem en zag hem de straat over gaan. Ik schreeuwde dat hij de straat niet mocht overgaan, omdat hij dan zou worden overreden, maar het was tevergeefs natuurlijk en er werd over zijn staart gereden, ribben gebroken. Opeens verscheen er aan de overkant van de straat een dierenzaak die tegelijkertijd ook een kapper was. Ik heb de slang naar binnen begeleid en daar werd ie opgevangen. Ik wilde als beloning wel naar de kapper (in het echte leven ben ik al 5 jaar niet naar de kapper geweest), tijdens het wachten was er een meisje die er onverzorgd uitzag. Ik liep naar haar toe en vroeg waarom ze zo’n slang had gemaakt en had gezorgd dat die bij ons terecht kwam. Daar reageerde ze niet op. Ze zag een aantrekkelijke jongen ook wachten en wilde naast hem zitten. Ik tilde haar op en zette haar naast hem. Toen ging ik zelf zitten. Toen de kapster kwam vroeg zij hoe ik aan zo’n enorme klit in m’n haren kom. Ik wist niet wat ze bedoelde, want dat heb ik nooit. Ze zei: het beweegt. Ik zei dat ze het er helemaal uit moest knippen. Dat vond ze jammer want m’n haren kwamen tot m’n kont, dan zou er veel weg zijn. Dat boeide me niet. Ze knipt het eruit en ik zie idd dat het beweegt. Er zat een spinnen nest in m’n haren. Ik ben weggerend en tegelijkertijd plette de kapster zoveel als mogelijk spinnen.

  Op dat moment werd ik kokhalzend wakker. Wat betekent dit allemaal?

  1. Hallo Sharon,

   Een erg uitgebreide droom. Ik heb geleerd dat je, als een droom zo van de ene in de andere situatie loopt, je het beste terug kunt keren naar het begin van de droom. Dat is waar de droom over gaat. Jij schrijft: ‘Ik droomde dat ik in bad wilde gaan bij m’n ouders.’ Wat betekent dat als je dat zo leest? Wat betekent het voor jou om in bad te gaan bij je ouders? Als het mijn droom was zou ik dat vreemd vinden om me zo kwetsbaar op te stellen. Om als volwassen vrouw terug bij mijn ouders te zijn. Weer als een kind eigenlijk. In de volgende zinnen vertel je ook steeds dat je vroeger…ratjes had en slangen. Dat je naar de kapper gaat waar je al jaren niet bent geweest. Alles in de droom grijpt terug naar de tijd van weleer. Wat is er gebeurd in je verleden dat je kwetsbaar maakt? En waarvan je hoofd vol spinsels zit? Wat je tot kokhalzen brengt, dus waar je onpasselijk van wordt en wellicht niet over kunt of durft te praten?

   Esther

 57. Hallo,

  Ik heb een droom die zo nu en dan weer terug komt, soms net even iets anders, maar het komt altijd op hetzelfde neer.

  Ik ben thuis (ouderlijk huis) en kijk in de parkietenkooi.
  Ik heb 2 parkieten, 1 ervan ligt op zijn rug met de poten omhoog.
  Hij beweegt niet meer. Ik haal hem uit zijn kooi, volgens mij is hij dood, heel zielig!!!
  Ineens beweegt hij weer, blij dat ie niet dood is. Hij begint te vliegen.
  Ik zie dat er geen water meer is, alleen nog wat groene troep en eten hebben ze ook niet meer.
  Helemaal vergeten……..vind het heel erg.
  Ik geef de parkiet snel wat water. Wil eten in het bakje doen, maar weet niet meer waar ik hun voer heb gelaten. Ik zeg tegen mijn broer, dat het ergste is dat ik niet meer weet waar ik het voer heb gelaten.
  Ik zoek wat anders. Zie een paar bramen liggen in de woonkamer, maar er zit wel wat zand op. Ik geef het aan de parkiet.
  Hij proeft een beetje, maar gaat daarna zelf eten zoeken.
  De parkieten kunnen gewoon in huis vrij rond vliegen, maar wel even kijken of mijn moeder de deur wel goed heeft dicht gedaan, anders vliegen ze naar buiten….

  Som vergeet ik in deze droom dat ik parkieten heb en andere keren ben ik vergeten ze eten en drinken te geven.
  Ik word wel bijna altijd met een rotgevoel wakker na deze droom.
  Ben benieuwd wat jullie me kunnen vertellen hierover….

  Alvast bedankt,groetjes Nina.

  1. Hoi Nina,
   Dank je wel voor het delen van deze droom. Dromen die zich herhalen hebben altijd een belangrijke boodschap voor je. Meestal stoppen de dromen als je deze boodschap hebt weten te ontcijferen en je gedrag er op hebt weten aan te passen. Ik vermoed dat de parkieten in deze dromen een deel van jezelf representeren. Als je zo naar deze dromen kijkt, laten ze zien dat je de neiging hebt om te vergeten goed voor jezelf te zorgen. Herken je daar iets in? En zo ja, op welke manier zou jij beter voor jezelf kunnen zorgen?
   Harte-groet,
   Marielle

 58. Hoi Marielle,

  Bedankt voor je uitleg.
  Een paar jaar geleden heeft iemand deze droom ook voor me uitgelegd, het grappige is dat hij precies dezelfde uitleg gaf.

  Blijkbaar is er toch iets wat ik in mezelf verwaarloos, iets wat te weinig aandacht krijgt……?

  Moet ik eens goed over nadenken.

  Dank je wel, groetjes Nina.

 59. Mijn droom: ik wandelde in de bergen met mijn gezin. Ineens zag ik dat we over een smal paadje boven een afgrond liepen. Op het moment dat ik schrok schoof ik uit en viel ik naar beneden. Tijdens mijn val was ik me bewust van wat ik zag (de rotswand), van dat ik dood zou gaan en de kinderen en dat ik steeds sneller ging en te pletter zou vallen. Maar uiteindelijk leek er een soort opwaartse kracht uit zee op te stijgen die me afremde. Ik belandde in het water. Hier ben ik een stukje kwijt, maar ik herinner me dat ik heel blij was dat ik mijn man kon bellen om te zeggen dat ik niet dood was. Maar hij reageerde heel neutraal was niet verbaasd en vertelde dat de wandeling verder goed was verlopen. Ik kon zijn reactie niet plaatsen. Later hoorden we wel dat we in een gebied waren gaan lopen waar we het heel gevaarlijk was, maar dat ging dan weer meer over een stad en criminaliteit. Dat herinner ik me niet precies.

  1. Hallo Mieke,

   Dank voor je droom.
   Deze opent met een mooi beeld: wandelend in de bergen met je gezin. Doen jullie dat ook vaker? Het geeft mij een beeld van samen zijn, ontspannen, je vrij voelen. Maar dan val je.

   Zijn er wellicht dingen gaande binnen of rondom je gezin, waarbij je het gevoel dat het op het randje is? Dat je er zo vanaf kan vallen, als je niet oplet? Dan is deze droom een enorme geruststelling, want blijkbaar wordt je gedragen door een grote kracht, die je zacht laat landen. Je wordt niet terug gezet, maar je kunt in ieder geval zwemmen daar.

   Het feit dat je man zo neutraal reageert kan erop duiden dat hij het allemaal niet zo zwaar in ziet of wellicht het hele probleem niet ziet? Maar jij hebt de schrik goed te pakken… en juist dan val je dus.

   De droom vraagt je erop te vertrouwen dat je gedragen wordt Mieke. Ook al wijst de omgeving op gevaar.
   Zo althans lees ik het. En jij?

   🌱 Esther

 60. Ik had gisteren een droom waarin een klasgenoot waarmee ik niet omga overleed, in m’n droom wist ik niet hoe ik moest reageren op die mededeling en toen ik wakker werd wist ik niet waarom ik over diegene had gedroomd. Wat kan het betekenen?

  1. Hallo Bas,

   In deze droom gaat het niet over je daadwerkelijke klasgenoot, maar over de kenmerken die jij hem toedicht. Of deze werkelijk zo zijn of niet, doet niet ter zake. Het is jouw droom, dus representeert de klasgenoot jouw interpretatie van hem of haar.

   Mijn eerste vraag is dan ook: Waar staat deze klasgenoot symbool voor? Hoe zou je hem of haar omschrijven? Kun je drie dingen noemen?
   De tweede vraag is dan of je die kenmerken ook in jezelf herkent? En of je daar meer of juist minder van zou willen?
   Als laatste kun je nagaan of het zo is dat deze kenmerken of kwaliteiten in jou dood zijn, zoals in de droom en wellicht vragen om meer tot leven te mogen komen? En of/hoe je daar op weet te reageren?

   Ik ben benieuwd welke antwoorden je vindt en wat dat voor inzichten geeft. Heel leuk als je dat in een reactie laat weten.
   🌱 Esther

 61. Hallo,
  Ik droom regelmatig over dat ik naar school moet maar te laat kom en dat ik geen rooster heb dus niet weet wat voor vak ik moet volgen of waar ik moet zijn. Afgelopen nacht droomde ik dat ik naar school moest maar ik werd te laat wakker. Ik had veel kleding in mijn kast in allerlei kleuren maar veel zwart met rood. Maar niets van de kleding matchte leuk met elkaar. Uiteindelijk had ik mijn favoriete groene trui met een zwarte broek gekozen. Ik was zo lang bezig met het uitzoeken van kleding dat het steeds later werd, ondertussen bedacht ik me dat ik weer geen rooster had. Ik voelde me ook niet lekker worden en zei tegen mijn moeder dat ik thuis wilde blijven. Ik woon inmiddels in het echtal lang niet meer thuis maar ik heb wel een buikgriep op dit moment.
  Wat zou deze droom kunnen betekenen?

  1. Hallo Sisenzo,

   Een school is een plek waar je heen gaat om te leren. Een plek om je verder te ontwikkelen in je leven. Ben je in je dagelijks leven ook zo zoekende naar wat je nu te leren hebt hier in dit bestaan? Kom je er steeds niet toe om daar te komen waar je daarvoor moet zijn?
   En dat je geen rooster hebt in de droom; Ben je wellicht nogal een chaoot? En word je afgeleid door een veelheid aan keuzes, hier gesymboliseerd door de kleding? Is dit herkenbaar?

   De droom keert terug totdat jij het anders doet. Naar mijn idee roept de droom op tot focus, keuzes leren maken, kaders aanbrengen. Is dat iets wat je zou willen?

   🌱 Esther

 62. De droom die ik heb komt regelmatig terug maar op verschillende manieren. Ik moet ergens heen maar ik kom nooit aan omdat ik allerlei obstakels op mijn weg vind. De ene keer is de weg erg lang en de fiets die ik moet nemen kapot waardoor ik bijna niet vooruit kom. De andere keer moet ik het vliegtuig nemen en kan ik de gate niet vinden hoewel het nummer van de gate duidelijk is. De gate lijkt gewoon niet te bestaan. Als ik dan uiteindelijk hulp vraag bij het zoeken naar die gate blijkt mijn vlucht vertrokken te zijn en moet ik dagen wachten tot ik een volgende vlucht kan nemen. Het gaat dus altijd over ergens heen moeten, nooit aankomen, en allerlei obstakels op mijn weg vinden op weg daarheen. Wat zou dit kunnen betekenen? Alvast bedankt voor jullie uitleg.

  1. Hallo Humanya,

   Een droom over op weg zijn, gaat vaak over hoe jij op weg bent in je leven. Over hoe jij je leven leidt. Herken je in het dagelijks leven ook dat je je doelen steeds maar niet bereikt? En dat er allerlei obstakels zijn op weg daar naar toe? Vraag jezelf dan eens af of je wel de juiste weg bewandelt en ook of de doelen die jij jezelf stelt wel passend zijn. Ik ben benieuwd naar je antwoord.

   🌱 Esther

 63. Hallo, ik droomde vannacht dat ik in mn oude huis (benedenverdieping van twee onder 1 kap) was waarbij ik naast m’n ouders woon. Dit komt overeen met de werkelijkheid. Ik kom na een paar dagen thuis. Ik blijk eerder van mijn moeder vogels te hebben gehad die in meerdere kooien zitten. Van hele kleine vogeltjes tot een duif. Ik was echter vergeten dat ik deze vogels had gekregen waardoor de vogels afgelopen dagen geen water hadden gehad. Ik schrik hiervan en wil de vogels zo snel mogelijk water geven. Ik maak me namelijk zorgen omdat sommige vogeltjes al helemaal suf zijn en echt water nodig hebben. Het is namelijk best warm. Als alle vogels weer water hebben kan ik weer rustig ademhalen en bedenk ik mij waarom heb ik toegestaan dat mijn moeder deze vogels bij mij gedumpt heeft. Dan komt mijn moeder langs met een paar pleegkinderen. Ik leg over de vogels uit, dat met mijn bestaan waar ik vaker weg ben ik niet voor de vogels kan zorgen en het beter is als ze de vogels weer mee terug neemt naar haar huis. Wat nog meer opvalt is dat mijn huis vol staat met haar meubels, grote roodkleurig houten meubels en een orgel. Totaal niet mijn smaak. Ook hiervan durf ik nu aan te geven dat ik ze niet mooi vind en of ze deze terug wil of dat ik ze voor haar zal verkopen. Tot slot valt me in de droom op dat er weinig lichtpunten zijn en vraag hoe dit zit. Mn moeder geeft aan dat dit klopt, dat er met de bouw iets mis is gegaan waardoor er op het plafond alleen bij het zitgedeelte een punt is. Voor ander licht moest ik de stopcontacten gebruiken. Dan zie ik een verwonderd beeld in mijn droom. Mn moeder en ik liggen op de grond, waarbij we een soort duo yoga beweging maken en we echt plezier met elkaar hebben (in het werkelijke bestaan heb ik al 12 jaar geen contact en kan ik mij niet herinneren ooit echt plezier met haar te hebben ervaren). Ik voel me opgelucht als ze mn huis uitloopt omdat alles zo soepel verliep. Bij het verlaten van mn huis laat ze toch weer haar andere kant zien (koud, gemeen, afstandelijk) tegen mijn pleegzusje. Ik voelde meteen de drukkende energie die dit teweeg kan brengen en vraag mn moeder lief te doen tegen mn pleegzusje. Buiten staat mijn twinny (tweelingziel) op me te wachten en geeft aan dat mn moeder 1 edelsteen heeft meegenomen (aardende steen) maar dat dat niet geeft omdat ze onlangs een andere had gekregen een mooie blauwe met zwarte streepjes die op coderingen leken die belangrijke boodschappen bevatten. De steen ziet er indrukwekkend uit en zie dat mijn moeder er ook naar kijkt. Lijkt erop dat ze die ook wel zou willen hebben. Mijn moeder vertrekt weer naar hun eigen huis.

  Ik ben heel benieuwd wat deze droom mij te vertellen heeft.

  1. Hoi Priscilla,
   Wat een ‘rijke’ droom met bijzondere details.

   Dromen waarin je in een huis woont waar je vroeger in woonde verwijzen vaak naar de thema’s die toen in je leven speelden. Wat speelde er in jouw leven toen je in dat huis woonde?

   Dan de vogels. Als je droomt dat je vergeet voor dieren die onder jouw hoede vallen te zorgen zegt dat vaak iets over zelfzorg. In hoeverre vergeet jij jezelf in het dagelijkse leven wel eens te geven wat je nodig hebt? Zorg jij goed voor jezelf? In fysieke en emotionele zin? In de droom heb je de vogels van je moeder gekregen. Dit zou er op kunnen duiden dat je zelfzorg nodig hebt op het vlak dat met de relatie met je moeder te maken heeft. Herken je daar iets in?

   Je huis staat vol met de meubels van je moeder en dat is niet naar jouw eigen smaak. Was je moeder in de periode dat jij in dat huis woonde erg overheersend in je leven? Wat ik heel mooi vind is dat je in de droom op een hele nette doch duidelijke manier richting je moeder aangeeft wat je wel en niet wilt. Besef je dat je wellicht in het hier en nu veel meer weerwoord hebt dan vroeger?

   Dan de lichtpuntjes. Veel zijn het er niet. Zou dat ook over de (innerlijke) relatie die je met je moeder hebt kunnen gaan? Ik kan me dat in ieder geval voorstellen als je al 12 jaar geen contact hebt met je moeder. Toch denk ik dat het ‘verwonderde’ beeld in de droom, waar je samen met je moeder een duo yoga beweging maakt en plezier hebt, belangrijk is. Waar staat yoga voor jou voor en zou dat kunnen helpen in het (innerlijk) helen van de relatie met je moeder? Je zou ook iedere dag even heel bewust de tijd kunnen nemen om je te verhouden tot dat verwonderde beeld uit de droom en dan te kijken wat er in je opkomt. Wie weet helpt het je verder in je proces.

   Tenslotte dan de edelstenen. Heel bijzonder, want wat mij betreft representeren ze aspecten van heling. Je moeder heeft een steen met een aardende werking meegenomen. Wat heb jij met aarden? Ben je goed geaard of zou het je helpen regelmatig aardingsoefeningen te doen? Wat betreft de blauwe steen komt in me op of het fijn voor je zou zijn om een steen te zoeken die hier op lijkt. Geen idee of je dichtbij de Oude Aarde in Giethoorn woont, maar daar hebben ze volgens mij iedere steen die je maar kunt bedenken! De aanwezigheid van je tweelingziel laat wat mij betreft zien dat je niet alleen bent in je proces en dat er zielsverwanten zijn die je steunen: lijkt me een sterkende gedachte!

   Ben benieuwd hoe dit voor je is!
   Harte-groet 💚,
   Marielle

 64. Lieve Mariëlle,

  Je uitleg heeft weer een hoop duidelijk gemaakt.
  V.w.b. Goed voor mezelf zorgen, schorte het daar voor kort inderdaad aan. Vooral gewend om me dienstbaar naar anderen op te stellen. En mezelf op de 2e plaats te zetten.

  In de tijd dat ik naast mijn ouders woonde, was ik niet in staat om mijn mannetje te staan tov mijn moeder. Ik deed alles voor haar om te voorkomen dat ze me kon aanvallen op emotioneel vlak of me weken zou negeren.

  Onlangs werd ik getriggerd door een bericht die ik van mijn moeder op facebook las, waarbij ik werd overvallen door emoties en ik in een kindstuk terecht kwam. Ik kon niet meer stoppen met huilen. Die dag daarna vertrok ik met mijn Soulsis naar Ibiza waar me veel duidelijk is geworden.

  De tijd is rijp om voor mezelf te kiezen en om nog weggestopte emoties en belastende energie die ik van mijn moeder nog met me meedraag los te gaan laten. Waarbij ik ook duidelijk voelde dat dit niet samengaat met mijn huidige werk (mensen met psychiatrische aandoening/psychosociale problemen begeleiden).

  Ik heb het dappere besluit genomen om ontslag te nemen en nu eens helemaal voor mezelf te kiezen zodat er ruimte komt om aandacht en liefde te schenken aan dat wat zich aandient.

  Mooi toch weer hoe dromen werken en wat ze te vertellen hebben wat er speelt en wat aandacht vraagt.

  Heel veel liefs Priscilla

  1. Lieve Priscilla,
   Ik heb je antwoord met kippenvel en ontroering gelezen. Kippenvel, omdat dromen zo precies zijn in wat ze aan kunnen raken en ontroering, omdat ze heling van binnenuit mogelijk maken. Heel bijzonder om hier zo samen met jou contact over te hebben. Ik wens je alle goeds en zelfzorg toe!
   💚
   Marielle

   1. Dank je wel lieve Marielle.
    Je hebt eerder dromen van me geduid. Waarvan 1 voor een super mooie doorbraak heeft gezorgd. Door het inzicht dat ik kreeg nav jouw uitleg. Werd mij duidelijk wat mij te doen stond. En kon ik de rust weer in mezelf vinden door duidelijk een grens voor mezelf neer te zetten.

    De bijdrage die je levert met het duiden van dromen is van onschatbare waarde en help je bij de bewustwording voor vele.

    Dank je wel dat jij jij bent en de waardevolle bijdrage die je levert.

    Mijn hart groet jouw hart.

    Liefs Priscilla

   2. Lieve Priscilla,
    Dank je wel voor je lieve bericht. De tranen springen me in de ogen: van geluk en dankbaarheid. Als je iets met hart en ziel doet is er niets mooiers dan daarin ook nog eens het hart en de ziel van een ander te ontmoeten en te horen dat de hulp die ik hoop te geven ook echt hulp is geweest. Weet dat je altijd welkom bent om je dromen te delen.
    🙏🏼Liefs!🙏🏼
    Marielle

 65. Wat een mooie duidingen en heldere uitleg kan jij geven Marielle. Ik ben er erg van onder de indruk.
  Ik droom heel veel en best raar en ingewikkeld en toch kom ik er wel min of meer achter wat het betekent zo ongeveer. Alleen met 1 droom is me dat nooit gelukt:
  Ik sta met meerdere mensen achter een tafel om eten uit te delen aan mensen die op het schip gaan. Mijn man komt ook langs (dit is niet mijn man in het echt). Hij knipoogt naar me. Ik voel me gezien en geliefd. Het schip vertrekt en ik ben ineens aan boord. We varen dwars door het dorpje en daar lopen mijn man en twee kleine kinderen met hun fiets aan de hand. Het schip dreigt de kade en mijn man en kinderen te verpletteren en ik moet iets doen om ze te redden. Ik zorg ervoor dat het schip helemaal uit de koers gaat en de andere kant van de kade ramt. Ik lig dan op het dek en zie mijn man en kinderen naar ons huisje fietsen.
  Ze weten niet dat ik op dat schip ben en stervende ben. Ik ben heel opgelucht dat ze leven, maar heel verdrietig dat ik ze nooit meer zal zien….
  Ik ben dagenlang van slag geweest door deze droom en kan er geen touw aan vastknopen.

  1. Dank je wel voor het delen van je droom en je mooie compliment Marianne 🤗!

   In deze droom kom jij in de situatie dat je een keuze maakt waarmee je weliswaar je man en kinderen redt, maar waarmee je ook je eigen dood inluidt. Herken je daar iets van in je dagelijkse leven in de zin van: heb je wel eens het gevoel dat je jezelf opoffert voor je man en kinderen?

   In de droom weten je man en kinderen helemaal niet dat jij letterlijk en figuurlijk ‘het schip in gegaan bent’ en ernstig te lijden hebt onder de keuzes die jij ten behoeve van het gezin hebt gemaakt. Voel jij je in de offers die jij voor het welzijn van je gezin brengt wel eens niet gezien?

   Aan jouw reactie op de man (die in het echt niet je man is, maar in de droom wel) die naar je knipoogt te voelen is dat wel een verlangen van je: om je geliefd en gezien te voelen. Geeft je ‘droomman’ je iets waar je in je echte leven ook graag wat meer van zou ontvangen van je echte man?

   Wie weet laat de droom je zien dat het tijd wordt om dit verlangen kenbaar te maken en tevens bewust te kijken naar keuzes waarin jij jezelf (ongezien) opoffert voor je gezin. Keuzes die ten koste gaan van jezelf zijn op de lange termijn namelijk nooit vol te houden (en soms op de korte termijn eigenlijk ook al niet). Wie weet is het net zo als in de droom en zijn je man en kinderen zich hiervan helemaal niet van bewust en helpt het om hier open een gesprek over aan te gaan. Iets wat echt niet goed is voor jou kan namelijk in the end ook nooit goed zijn voor je gezin.

   Helpt dit je verder? Ik hoop het, want als het klopt zou het heel mooi zijn als je tot keuzes zou kunnen komen die en goed voor jou én goed voor je gezin zijn! Laat het me gerust weten als je nog wat wilt vragen.

   Harte-groet,
   Marielle

 66. Bedankt voor je uitleg, Mariëlle.
  Ik heb inderdaad jarenlang alles eigenlijk alleen gedaan voor mijn gezin, en dan voornamelijk voor mijn zoons. Ik wilde het zo graag goed doen. Ik heb zelf geen fijne jeugd gehad en was al heel jong zelfstandig. Ik heb bijna al mijn energie gestopt in mijn jongens. Het is inderdaad zo dat zij dat helemaal niet hebben meegekregen immers; voor hun was dat normaal.
  Ze zijn inmiddels volwassen en het zijn hele fijne mensen 🙂 deze droom was al jaren terug en ik denk dat jouw uitleg helemaal klopt.
  Ik denk dat ik er nu vrede mee heb dat sommige ‘ offers’ ongezien blijven. Het resultaat is immers helemaal goed.
  Dankjewel ❤️

  1. Lieve Marianne,

   Vanuit een moeilijke jeugd het moederschap aangaan en je zoons helpen hele fijne mensen te worden is een staaltje hogere ziele-kunde. Ik maak voor jou een diepe buiging.

   💚
   Mariëlle

   P.S. Deze tekst van Gerard Reve kwam in me op toen ik je reactie las, dus ik deel hem met je:
   “Ik ben levend. Ik adem, en ik beweeg, dus ik leef. Is dat duidelijk? Welke beproevingen ook komen, ik leef. Hij zoog de borst vol adem en stapte in bed. Het is gezien, mompelde hij, het is niet onopgemerkt gebleven. Hij strekte zich uit en viel in een diepe slaap.” Amsterdam zondag 18 mei 1947

   1. Lieve Mariëlle,
    Ik ben er helemaal ontdaan van en zit hier te huilen, niet alle tranen zijn slecht 😉
    Bedankt voor je lieve reactie 💗💗
    Ik heb een kopie gemaakt van je berichtje om af en toe na te lezen 💋

 67. hallo,

  De droom die ik vannacht heb gehad:
  Ik sta aan de achterkant van het ouderlijk huis buiten de poort. Links van mij staan wat groene struiken en ik zie dat er een jong lichtbruin uiltje op zit. Het is het uiltje van de buurvrouw. Het uiltje komt naar me toe gelopen en hij klimt op mijn hand.
  Ik roep ” ERNA” ( zo heet de buurvrouw in mijn droom ), zij en haar vriend komen naar buiten en ik geef het uiltje aan hun……

  Korte droom maar misschien toch van betekenis, ben benieuwd.

  Bedankt, groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,
   Wat een leuke droom! Dromen waar je in (of in de buurt van) het ouderlijk huis bent hebben vaak te maken met levensthema’s die ontstaan zijn in de periode dat je in dit huis woonde. Wat zou dat bij jou kunnen zijn? Om je wat meer over de droom te kunnen zeggen wil ik je vragen wat jouw gevoelens en associaties bij dat jonge lichtbruine uiltje van Erna zijn?
   Harte-groet,
   Marielle

 68. Hoi Marielle,

  Levensthema’s……iets wat ik altijd heb gehad in mijn leven, en nog steeds heb, is dat ik heel erg
  gevoelig ben en heel kwetsbaar. Maar vooral dat ik niks kan loslaten, wat me vaak uitput….
  Ik weet alleen niet of je dit bedoelt met levensthema’s.

  Mijn gevoel bij het uiltje was heel positief, ik vond het echt een schatje met zijn donzige veertjes en hij was ook heel lief.

  Ik hoop dat je nu iets meer info hebt en er iets mee kunt?
  Bedankt voor je moeite, groetjes Nina.

  1. Hoi Nina,

   Dat is zeker wat ik bedoel met levensthema’s: heel goed! Ik vermoed n.a.v. jouw reactie dat het jonge lichtbruine uiltje symbool staat voor jouw eigen gevoelige en kwetsbare kant. Zou dat kunnen? In de droom komt het uiltje naar jou toegelopen en klimt hij op jouw hand. Dit onderstreept wat mij betreft nog eens dat de energie van het jonge, schattige, lieve uiltje voor jou zeer vertrouwd en nabij is.

   In de droom zorg je dat het uiltje bij zijn verzorgers terecht komt. Je zorgt dus goed voor het uiltje. Zorg je in je eigen dagelijks leven ook goed voor jouw eigen kwetsbare en gevoelige kant?

   Tenslotte: Heet de buurvrouw van je ouders in het echt ook Erna en/of zou haar naam kunnen verwijzen naar de woordcombinatie “er na” (in de betekenis van nadien)? In dat geval zou je de droom misschien als een uitnodiging kunnen zien om jezelf meer nazorg te geven als er iets gebeurt dat je heeft geraakt en wat je daarom maar moeilijk kunt loslaten.

   Helpt dit je verder? Ik hoop het, want het uiltje uit je droom lijkt mij ook heel lief 🦉
   Harte-groet,
   Mariëlle

   P.S. Als ik jou was zou ik online naar een foto zoeken die zoveel mogelijk lijkt op het uiltje uit je droom en die op je slaapkamer zetten: lijkt me een heel helpend beeld als je voelt dat je iets niet kunt loslaten.

   1. Hoi Marielle,

    Heel erg bedankt voor je uitleg, ik moet eerlijk zeggen dat je antwoord me diep heeft ontroerd.
    Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Het uiltje staat volgens mij inderdaad voor mijn kwetsbare en gevoelige kant.
    Je vraagt of ik goed voor mijn eigen gevoelige kant zorg, ik denk het niet, vaak weet ik niet wat ik daarmee aan moet.

    Die woordcombinatie van “erna” of “er-na”, daar had ik ook al aan gedacht. Ik kon het alleen niet helemaal plaatsen.
    Nu begrijp ik wat ermee bedoeld wordt, moet ik het alleen nog zien toe te passen.

    Ook bedankt voor je tip, ik heb een heel lief klein uiltje uitgeprint waar ik naar kan kijken als het nodig is.

    Ben echt heel blij en dankbaar voor je uitleg, hier heb ik zeker wat aan.
    Groetjes Nina.

   2. HEEL ERG FIJN om je reactie te lezen Nina. Iemand zei ooit tegen mij dat ik mijn eigen gevoeligheid niet als beperking moest zien, maar als richtingaanwijzer. Die ene zin heeft me enorm geholpen, ik hoop dat jij er ook wat aan hebt. Kortom: word vrienden met dat lieve uiltje en gedraag je naar jezelf zoals je je naar dat uiltje zou gedragen (en blijf je dromen volgen natuurlijk 😃)!

 69. Hallo ,

  Mijn droom vannacht:

  Ik droomde over een bevalling maar ik hielp degene met de bevalling. Het kindje kon er niet uitkomen. En iedereen zei dat ze niet mocht persen. Ik gilde dalijk stikt het en krijgt het geen adem. Het moest inplaats van bevallen worden weer terug met de stroming de baarmoeder weer in. En daarvoor moest ze heel hard knijpen. Maar ik dacht nee… en gilde dalijk knijp je het hartje fijn. Het duurde een tijdje. En de baby moest door een kanaal tegen de stroming ingeduwd worden ( in mijn droom kon ik dit proces voelen en zien van binnen) Uiteindelijk kwam de baby terug in de baarmoeder. En ik wilde weten of het hartje nog klopte. Maar ik kreeg het niet te horen of dit zo was.

  Ik ben erg benieuwd naar de betekenis. Kunnen jullie mij hierbij helpen ?

  1. Hallo Denise,

   Wát een droom! Er gebeurt fysiek iets met mij als ik ‘m lees. Ik voel het nieuwe leven wat op uitbarsten staat en de noodzaak om het nog even binnen te houden. Dit is denk ik ook waar de droom over gaat.

   Is er iets nieuws in je leven, dat als het ware geboren wil worden? Dat gezien en gehoord wil worden? Dat vol leven zit, vol energie? En weet je ergens dat dit nog niet het moment is? De droom vraagt je om het nog even binnen te houden, om het te dragen en daarmee te voldragen. En dat is het volgen van de natuur, immers ‘moet het met de stroming terug in de baarmoeder’.

   Je voelt dat dit nodig is, dit inhouden, volhouden, bij je houden. Maar tegelijkertijd komt dan de angst op. Angst dat je het niet kunt “containen”, dat je het in het proces onderdrukt, fijn knijpt en het leven eruit perst.
   De droom eindigt met die vraag: ‘Leeft het nog?’

   Denise, kijk naar je leven. Waar gaat dit over? Wat vraagt er om innerlijk tot volle bloei te komen? Wat vraagt dat jij je natuurlijke stroom volgt, jouw eigen pad volgt en het vertrouwen dat jij dit (nieuwe) leven kunt dragen? Ik zou het heel fijn vinden als je me dat laat weten. Het voelt zo waardevol.

   Esther 🌱

   1. Bedankt Ester voor deze mooie reactie. Op dit moment ben ik op het punt om keuzes te moeten maken in mijn leven. Die voor mij voelt als een bevrijding en voor mij de beste keuze om te kunnen groeien tot wie ik ben. En wie ik mag zijn. Dit gedeelte voelt egoïstisch. Maar komt toch uit op zelf liefde. Mijn blokkades waarom ik denk dat ik het moet volhouden en doorleven.. is omdat ik bang ben om mensen pijn te doen. En daardoor het gevoel heb om op deze manier nog door te moeten gaan. Wat mooi.. dat mijn situatie terug te vinden is in mijn droom. Ik ben bang om keuzes te maken in mijn leven.

   2. Hallo Denise,

    Dank voor je reactie. Ja precies hier gaat het over. Ik heb naar aanleiding van je antwoord je droom nogmaals goed gelezen en zie dat je eerst schrijft dat de baby ‘terug met de stroming de baarmoeder in moet’, maar verderop schrijf je dat ‘de baby door een kanaal tegen de stroming in geduwd moet worden’. Ik heb me in mijn reactie op de eerste beschrijving gericht, waarbij de baby weliswaar teruggaat, maar dat dat(zoals ik het las) wel met de stroom mee was. Nu lees ik dat het tegen de stroom in gaat. Een wezenlijk verschil.

    Mijn excuses, maar dit verandert de uitleg. Daarom even deze aanvulling: Jij staat nu voor de keuze om jouw eigen, vrije zelf geboren te laten worden. Uit liefde voor jezelf…hoe mooi! En uit angst, onzekerheid over wat dat betekent voor anderen duw je die prachtige baby terug, tegen de stroom in dus. Onnatuurlijk dus. En knijp je jezelf af.

    Als de mensen om je heen echt om je geven. Jou het beste toewensen, wat zouden ze dan willen voor jou? Dat je je ware zelf niet laat zien? Dat je jezelf wegdrukt? Dat je je terug houdt? Of dat je in volle glorie het leven in stapt?

    En wat wil jij voor jezelf? Het is jouw leven Denise. Je hebt er maar één.

    Esther 🌱

 70. Hallo,

  Vannacht zo een afschuwelijke droom gehad……
  In mijn droom was ik eigenlijk meer een toeschouwer, het leek alsof ik naar een kookprogramma op t.v. aan het kijken was.

  Komt ie:
  Er staat een vrouw in de keuken (ik zie geen gezicht, alleen het gedeelte vanaf de schouders). Ze heeft een schort voor en daarin zie ik natuurlijk de rondingen van haar borsten.
  Ze heeft allemaal hele kleine chimpansee aapjes (zo groot als een hand) rondlopen.
  Die aapjes gaat ze bereiden als maaltijd. 1 van de aapjes weet wat er gaat gebeuren en die wil dat niet dus houdt ie zich ergens aan vast.
  De vrouw begint de haartjes uit te trekken. Ik vind het zo afschuwelijk!!!
  Ineens zie ik dat de aapjes bereid zijn (wat er tussenin allemaal gebeurt is heb ik gelukkig niet gezien).
  Ze liggen op een wit bord in bruine saus, alleen lijken het nou allemaal kikkers die gebakken zijn (de kleur van een gebakken kipfilet).

  Ik snap niet dat ik zoiets afschuwelijks kan dromen, ik, die zo van dieren houd.
  Het zal wel zijn om iets duidelijk te maken, maar wat……?

  Alvast bedankt voor de moeite, groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,
   Ik ben ook een dierenliefhebber, dus ik kan me helemaal voorstellen dat je niet snapt dat je dit droomt! Laten we kijken of we er samen chocola van kunnen maken.

   Je schrijft dat je deze droom hebt beleefd alsof je naar een kookprogramma op tv zit te kijken. Het feit dat je in de droom als het ware ‘tv zit te kijken’ brengt met zich mee dat je iets ziet gebeuren dat jij als dierenliefhebber echt afschuwelijk vindt, maar waar jij helemaal niets aan kunt veranderen. Het gebeurt immers op tv. Vandaar de volgende vragen: Speelt er op dit moment iets in je eigen leven wat je naar vindt, maar waar je het gevoel bij hebt dat je er helemaal niets aan kunt veranderen? Of speelt er in je omgeving iets naars waar je dit gevoel bij hebt?

   Ik raad je aan om ook even dit blog te lezen, want dat gaat over toeschouwer zijn in dromen: https://itipdroomblog.wordpress.com/2019/06/12/toeschouwer-zijn-in-dromen/

   Laatste vraag: wat zijn jouw associaties bij kleine chimpansees aapjes en welke spreekwoorden/ gezegden komen in je op als jij aan dit soort aapjes denkt?

   Ben benieuwd naar je antwoorden Nina!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Iets wat ik naar vind en niks aan kan veranderen…….?
    Ik heb een vermoeden dat deze droom over iemand gaat die me dierbaar is. Ze heeft een heleboel problemen waar ik haar niet mee kan helpen.
    Zij is de enige die het kan oplossen en sommige dingen heeft zij zelf ook niet in de hand. Ik denk dat ik daarom misschien wel de toeschouwer ben.

    Mijn associatie bij de chimpansees, heel veel empathie en liefde die ik voor die aapjes voelde. Dat aapje wat zich ergens aan wilde vasthouden, misschien ben ik dat zelf wel omdat ik ook dit weer niet goed kan loslaten.

    Het eerste spreekwoord wat me te binnen schoot is,
    ” daar komt de aap uit de mouw “, en de 2de waaraan ik meteen dacht was,
    ” horen zien zwijgen “.
    Ik weet alleen niet of dat ergens op slaat, kwam spontaan in me op….

    Wat ik ook niet begrijp is dat die aapjes ineens kikkers op een bord waren….?

    Heel erg bedankt dat je deze droom met me wil oplossen.

    Groetjes Nina.

   2. Hoi Nina,
    Dank je wel voor je antwoorden. Als ik je bericht zo lees denk ik inderdaad dat deze droom je laat zien hoe het voor je is om een dierbare vriendin te zien worstelen met dingen waar je haar voor jouw gevoel niet bij kunt helpen. Je vindt het vreselijk wat er met haar gebeurt, maar je kunt er als het ware niet bij (want je ziet het op afstand op tv).

    De empathie en liefde die je voelt voor de aapjes weerspiegelt wellicht de gevoelens die je hebt voor deze dierbare vriendin. Het aapje dat zich ergens aan vast wil houden weerspiegelt wellicht inderdaad dat je in dit alles houvast zoekt en het maar moeilijk kan loslaten.

    Kan je de spreekwoorden ‘daar komt de aap uit de mouw’ en ‘horen, zien, zwijgen’ nog relateren aan wat er gebeurt met je vriendin en/of aan hoe jij hier mee omgaat? Is er in dit proces iets aan het licht gekomen voor jou of voor haar (of tussen jullie)? Past ‘horen, zien zwijgen’ bij de houding die jij nu inneemt ten opzichte van haar problemen of is het iets dat de vriendin waar het om gaat praktiseert?

    Het feit dat de aapjes in de droom eindigen als gebakken kikkers is inderdaad wonderlijk. Zou het kunnen betekenen dat je vriendin er ondanks de veelheid aan problemen toch ‘iets van bakt’? (Ze eindigt immers niet met gebakken peren, want dat zou qua uitleg heel anders uitpakken). Als de uitleg ‘er iets van bakken’ bij jou resoneert zegt de droom misschien dat je het wat meer kunt loslaten en dat je er op kunt vertrouwen dat je vriendin er op termijn wel iets van zal bakken.

    Als dit niet resoneert zou je kunnen onderzoeken of je de veilige afstand (de positie van toeschouwer die dit als het ware op tv ziet gebeuren) wat meer los zou kunnen laten en of je wat dichterbij zou kunnen komen om haar te helpen. Soms is iemand bijstaan namelijk geen kwestie van iets doen of iets aan de problemen waar iemand doorheen gaat kunnen veranderen, maar meer een kwestie van iemand echt HOREN, iemand echt ZIEN en er in vertrouwen over kunnen ZWIJGEN…

    Hoop dat dit helpt!
    Harte-groet van een mede-dierenvriend,
    Marielle

 71. Hoi Marielle,

  Heel erg bedankt voor je uitleg. Ik kan me hier zeker in vinden.

  De persoon waar deze droom over gaat is wel een heel sterk persoon dus uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen. Zoals je zegt zal ze er op termijn wel iets van bakken en moet ik het maar gewoon wat loslaten.

  Het spreekwoord ” daar komt de aap uit de mouw ” kan ik nog niet plaatsen, misschien komt dat nog wel.
  Het 2de spreekwoord vind ik heel mooi door je uitgelegd, iemand echt zien, horen en erin vertrouwen over kunnen zwijgen. Ik denk eerlijk gezegd dat dit iets is wat nu van belang is voor haar. Zo kan ik haar toch een beetje steunen.

  Dankjewel voor het meedenken over deze droom, ik leer zo ook elke keer wat bij.
  Heeft me zeker weer geholpen.

  Groetjes Nina.

 72. Hallo, eergister nacht gedroomd en mijn droom opgeschreven. Ik blijf er aan denken, omdat ik deze droom al eens eerder gedroomd heb.

  Dit is mijn droom:

  Ik was met 2 goede vriendinnen. We stonden voor een heuvel bedekt met gras en bovenaan deze heuvel stond een huisje met een winkel waar we naar binnen wilden. Elke keer ging er iemand die heuvel op van de mensen die stonden te wachten, maar het duurde zo lang… het leek alsof we er nooit zouden komen. Toen zag ik een trap aan de rechter kant en zag ik dat daar de rij was met mensen die dat winkeltje in gingen. We liepen er naar toe en ik viel. Draaide mijn hoofd van rechts naar links en daar zag ik ook mijn vriendin op de grond liggen. Ik riep haar en ze draaide haar hoofd om. Heel haar haren en gezicht zaten onder het zand. Uiteindelijk kwamen we bovenaan de trap en gingen we het winkeltje binnen. Het rook naar wierook en binnen stond een vrouw. Ze leek op een zigeunerin. Kom binnen zei ze. En ik dacht dit is een winkel voor mij. Ik liep door en liep langs edelstenen en schalen.. maar ik voelde dat het niet echt was.. had geen gevoel met alles wat daar stond en voelde juist wat duisters. Er waren verder geen andere mensen in de kamer. Mijn vriendinnen waren in de ban van de vrouw… en zij liet hun allemaal stenen zien.. ik fluisterde dit is niet goed. Ik liep verder alleen door de winkel… en ineens hoor ik een piano. Ik loop er naar toe en ik zie mijn vriendinnen en de vrouw bij een soort van piano staan met hele brede toetsen. Waar het licht heen ging moesten zij aanraken.. en daardoor werd er een mooie melodie gecreëerd. De vrouw zei ga jij aan het einde er bij staan.. dat deed ik. Toen het licht bij mij kwam raakte ik de toets aan. Het licht bleef bij mij en maakte draaibewegingen.. ik maakte de draaibewegingen met mijn platte handen na.. nu werd het een elektrische gitaar geluid met piano op de achtergrond. Het licht bleef bij mij en breekt zich uit naar boven. Het is blauw en er komt bliksem bij. Ik trek mijn handen er van af en schik. Iedereen kijkt me aan en zegt dat was mooi. Maar mijn gevoel zei dat dit echt niet goed was.

  1. Hallo Denise,
   Wat een speciale droom! Heel apart ook dat je hem al eerder gedroomd hebt, ging de droom toen exact hetzelfde?

   Voordat jullie daadwerkelijk binnen in die winkel staan komen jullie allerlei obstakels tegen: er is een ellenlange wachtrij, het lijkt alsof jullie er nooit zullen komen, jij valt, het gezicht en de haren van je vriendin raken na een val onder het zand en jij hebt meerdere malen het gevoel dat wat je ziet niet zuiver is. Dit alles eindigt in een bliksemschicht waar jij ook het gevoel bij hebt dat dit echt niet goed was. Ondanks al deze obstakels maak je niet rechtsomkeert: weet je waarom niet?

   In dromen kan het tegenkomen van allerlei obstakels duiden op twee dingen:
   – De obstakels lijken op de obstakels die je in je dagelijkse leven ook tegenkomt en ze zijn er om te overwinnen.
   – De obstakels zijn er niet om te overwinnen, maar om jou te stimuleren dichter bij jezelf te blijven en meer gehoor te geven aan je eigen innerlijke impulsen.

   Als ik de droom zo lees voel ik in jouw geval meer bij dat tweede punt. Heb jij dat ook? Laat jij je leiden door je intuïtie of kijk je wat je omgeving doet en ga je daarin mee? Zou het kunnen dat dit de vraag is die deze droom jou voorlegt? Lijkt me wel een mooie vraag, want als je je eigen innerlijke stem ontdekt én volgt kom je niet uit bij nep-spiritualiteit zoals in de droom, maar bij je eigen pad en je eigen spiritualiteit en dat is natuurlijk wel de moeite waard. Zeker in jouw geval, want de droom laat voor mijn gevoel ook zien dat jij daar een speciaal talent voor hebt! Hoe is dit voor jou?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hallo Marielle ,bedankt voor de reactie.

    Ja klopt de droom ging toen exact hetzelfde.

    – De obstakels lijken op de obstakels die je in je dagelijkse leven ook tegenkomt en ze zijn er om te overwinnen.

    – De obstakels zijn er niet om te overwinnen, maar om jou te stimuleren dichter bij jezelf te blijven en meer gehoor te geven aan je eigen innerlijke impulsen.

    Dit is dus juist wat me in het hier en nu ook zo bezig houdt. Dat is voor mij nu de vraag… moet ik alles overwinnen, want de obstakels zijn er ook echt. Wat is mijn les hierin? Zijn ze er om dichter bij mezelf te komen. Ik denk beide wel. Het ene moment ben ik overtuigd van het 1, waarna het andere moment weer het ander mijn overtuiging is. Het is soms best lastig als je intuïtie je niet helemaal duidelijk wordt… waardoor je graag antwoorden van buitenaf wilt horen. Ik zoek naar bevestiging en overtuiging wat ik binnen in mezelf moet zoeken.
    Maar raak de draad kwijt bij alle antwoorden die ik vind.

   2. Dank je wel voor je reactie Denise. Het zou ook kunnen zijn dat beiden duidingen tegelijkertijd waar zijn, wat er in jouw geval dan op neer komt dat je de obstakels die je in het dagelijks leven tegenkomt kan overwinnen door dichterbij jezelf te blijven en je intuïtie te volgen. Het klopt dat dit soms best lastig kan zijn als je intuïtie je niet helemaal duidelijk wordt. De stem van de persoonlijkheid is vaak harder en dwingender dan die van je intuïtie/ ziel. Wat kan helpen is om langer de tijd te nemen als je een keuze moet maken. Gebruik niet alleen je hoofd bij het maken van een keuze (want denkend kom je vaak niet uit bij je intuïtie, maar eerder bij de stem van je persoonlijkheid en wat anderen er van vinden etc), maar sta ook even stil bij wat je voelt in je lichaam en wat jouw gevoel is bij wat er dan ook maar te kiezen valt. Vraag je de komende tijd op gezette tijden maar eens af wat je intuïtie er van vindt, want als je de stem van je intuïtie op een liefdevolle manier aandacht gaat geven wordt vaak ook duidelijker wat je intuïtie je wil vertellen. Mooi zo’n droom die je dat vertelt hoor!

 73. Wat mooi… daar kan ik me wel in vinden de stem van je persoonlijkheid en de stem van je intuïtie. Bedankt.. ik ga dit zeker doen

 74. Goedenavond,
  Ik heb vannacht een nachtmerrie gehad (heb ik wel vaker, ook praat ik regelmatig in mijn slaap of soms ga ik ook slaapwandelen).
  Ik stond op mn bed en in mijn droom kwamen de muren op mij af en zou ik verpletterd raken/vast raken en was ik enorm bang. In paniek stond ik op mijn bed te klauteren in mijn lamellen tot ik wakker werd. Mn hart klopte snel en ik was enorm aan het hijgen.
  Daarna ben ik weer in slaap gevallen. Enig idee waar dit over gaat als de muren op je afkomen?

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Kaylee,

   Volgens mij stel je zelf al de juiste vraag: ‘Wat betekent het als de muren op je afkomen?’

   Heb je in je dagelijks leven ook het gevoel dat de muren op je afkomen? Dat het voelt alsof je verpletterd dreigt te worden of dat je vast komt te zitten? De droom geeft dat gevoel weer.

   Sluit nu eens je ogen en stel je eens voor dat de muren echt op je afkomen. Wat zou je dan helpen in deze situatie? Wat zou je kunnen doen?

   Dát antwoord geeft je een aanwijzing over hoe om te gaan met deze dreiging. Ik hoor graag wat dat is.

   Esther 🌱

 75. Ik droomde dat ik kleding had aangetrokken. En daarna had ik een jurkje erover heen aangetrokken. Toen ik in de spiegel keek zag ik dat het totaal niet bij elkaar paste. Ik had allemaal lagen over elkaar aangetrokken. Een shirtje met daaroverheen een groene shirt met lange mouwen. De mouwen waren daarvan fel groen daarover een donkerblauw jurkje. Ik dacht ik moet nog een spijkerbroek aantrekken want anders heb ik blote benen. Ok ik trok de lagen eerst uit en hield alleen mijn jurkje over. Ik ging op de bank liggen met een deken over me heen omdat een oude buurjongen allemaal foto’s van mij aan het nemen was. Samen met een vriendin van mij ( die ik niet herken) ze waren blijkbaar bij mij blijven slapen. Waar ik helemaal verbaasd van ben. Ik ging snel weg. Onderweg ging ik nog wat eten. En ik kwam een oud buurmeisje tegen. Terwijl ik met haar zit te praten. Komt een oude schoolvriendin binnen lopen. Daarna als ik de straat op loop kom ik steeds weer mensen tegen van vroeger. Ik sta met 1 oud klasgenoot te praten en dan besef ik dat ik al mijn lagen kleding toch weer aan heb maar ook blote benen heb. Ik schik en ik denk ik moet naar huis want ik loop echt voor gek.

  1. Hallo Denise,

   De kleding in deze droom kun je zien als de (onzichtbare) lagen of maskers die jij ‘aantrekt’ als je naar buiten stapt. Allemaal niet bij elkaar passende lagen persoonlijkheid, die jij draagt of hebt gedragen (in de droom kom je immers mensen van vroeger tegen). Je hebt deze lagen nodig, want als je ze niet draagt, voel je je bekeken en moet je jezelf afschermen (met de deken in de droom).

   Wat natuurlijk een interessant detail is, zijn de blote benen. Blijkbaar worden je benen niet verborgen voor de buitenwereld. En wat zijn dan benen? Als ik mag associëren dan denk ik bij benen aan: Dat waar je op staat, wat je stevigheid geeft, welke je houvast geven en de mogelijkheid je voort te bewegen. Misschien heb jij nog andere associaties als je denkt aan benen?

   Als ik zo naar de droom kijk, is deze een mooi begin van zelfonderzoek. Welke lagen (persoonlijkheid) draag je, die je niet meer passen of die niet meer met elkaar of met jou matchen? Durf je je blote benen te tonen en te laten zien waar je voor staat? Dit zijn zo wat vragen die bij mij boven komen. Ik ben benieuwd wat dit in beweging zet Denise.

   Esther 🌱

 76. Bedankt Esther..

  Ik heb juist veel lagen gedragen. Nu ik mijn lagen aan het uitdoen ben… lijkt het voor anderen misschien juist dat ik lagen aantrek. Dat ik meer in mijn eigen wereldje leef. Maar heb juist die masker afgedaan om te leven zoals het in ieder anders ogen zou moeten gaan. Ik maak een verandering mee. Soms deel ik waar ik voor sta. Maar nog vaker denk ik ik hoef het niet te delen voor mensen die horen maar niet horen wat je werkelijk zegt. Oordeel is waar ik vaak mee heb geworsteld. Dat is nu wat ik aan het loslaten ben. Nog moeilijk. Blote benen waar ik nog meer aan denk is misschien dat stukje wat ik nu niet bedek.. wat nu open is. Wat mij met beide benen juist op de grond zet. Dat ik het nog lastig vind om dat niet te bedekken.

 77. hoiiii! Ik heb de laatste tijd last van erg rare dromen. Eerst een paar nachtmerries waarvan ik me helaas weinig kan herinneren en gisteren over dat ik in het pietenhuis van Sinterklaas (jeweetwel) in een kamer ging zitten en dat de koning en allemaal BN’ers binnen kwamen lopen en opeens veel meer mensen binnen kwamen, en de BN’ers gingen een feest houden en zingen en zo. Tot ik me besefte dat ik mijn shirt en topje uit had. En vandaag had ik gedroomt dat ik aan het gymen was bij schoolgym en dat ik opeens naakt meedeed aan balletje wegtrap en dus naar de kleedkamer ging om me om te kleden en gewoon mijn kleding AAN te doen (ik had het niet zelf uit gedaan, het ging vanzelf), maar toen ik de meisjeskleedkamer inliep waren er alleen jongens……. (ja ik weet het, het zijn erg rare dromen)

  maar wat zouden deze betekenen?? Alvast bedankt!

  1. Hallo geheimpje,

   Ja, dat zijn misschien wel rare dromen, maar ik kan je verzekeren dat er heel veel mensen dromen dat ze naakt zijn in het openbaar. Dus ik zou me daar niet zo druk over maken.

   Wat betekent dat nou? Vaak gaat het erover dat je jezelf teveel bloot geeft of juist te weinig van jezelf laat zien aan anderen. In jouw dromen komen eerst de koning en al die BN’ers binnen, terwijl jij daar met ontbloot bovenlijf zit. Ken je uit je dagelijks leven dat je je weleens schaamt voor wat je zegt of doet? Vooral bij bekenden en mensen die je hoog hebt zitten? Die ‘boven’ je staan?

   Daarna ben je naakt bij de gymles. Dus tegenover je klasgenoten en dan vooral (in de kleedkamer) die van het andere geslacht. Vind je het spannend om jezelf te laten zien aan hen? Schaam je je soms voor wat je doet of wie je bent? Weet dan dat waarschijnlijk zo’n beetje al je klasgenoten hetzelfde hebben. Ook die zo stoer doen, zijn weleens onzeker over zichzelf. Wat dat betreft zijn dit hele normale dromen. Zeker voor jonge mensen.

   Esther

 78. Hallo,

  Ik heb vannacht gedroomd dat ik met een vriendin (onbekend wie) op vakantie was en niet bij mijn geld kon. Ik wist dat ik geld zat had, maar had niet de goede bankpas meegenomen. De bankpas die ik wel bij me had, daar was ik de pincode van vergeten, dus geld overmaken naar de bij die pas horende rekening ging ook niet helpen. Ineens ben ik in gesprek met mijn ex die me vertelt dat ik dit toch niet kan maken richting mijn vriendin, waarop ik zeg: ja maar… ik kan toch geld overmaken naar haar en dan kan zij het voor me pinnen? Ik voel me klem zitten, gefrustreerd dat ik dit niet goed geregeld heb, maar ook irritatie dat ik me tegenover Falco moet gaan verantwoorden. ‘Wat heeft hij ermee te maken’.

  Kunnen jullie hier soep van koken?

  Liefs, Martine

  1. Hallo Martine,

   In je droom staat geld centraal. Het ontbreken ervan, er niet bij kunnen, het niet op orde hebben, frustratie en irritatie. Mijn vraag is dan: Waar staat geld voor wat jou betreft? Als je aan geld denkt, wat komt er dan in je op? Dat antwoord geeft inzicht in waar je droom over gaat.

   Geld kun je ook zien als een vorm van energie. In het eerste deel van je droom ben je op vakantie (dus vrij en genietend van het leven), maar ontbreekt het je aan geld, ofwel aan energie. Herken je dit in je leven? Voel jij je wel vrij, maar lusteloos of niet goed wetend wat te doen met die vrijheid?

   Dan komt ineens je ex voor in je droom. Hij is blijkbaar verbonden aan jouw gevoel van wel/niet vrij zijn. Klopt dat? Voel je dat je je leven nu op een of andere manier moet verantwoorden naar hem? Wil je je daarvan bevrijden? Daar geen energie meer insteken?
   De laatste zin vind ik in dat geval interessant. “Wat heeft hij ermee te maken?” Dat is een goeie vraag. Het vinden van jouw antwoord op die vraag lijkt mij een mooi uitgangspunt voor verder onderzoek.

   Ik hoor graag van je of mijn vragen je helpen bij het onderzoeken van je droom. Fijn als je dat laat weten.
   Esther

   1. Hai Esther,

    Dank voor je reactie. Ik heb er even op zitten kauwen. Er verandert op het moment veel. Onze jongens zijn gaan studeren, Voor de een ben ik een huis aan het kopen zodat hij op kamers kan, de ander komt volledig bij mij wonen (wil niet meer heen en weer trekken tussen zijn vader en mij). Dat doet ook weer wat in de verhouding tussen mijn ex en mij. Ik heb een historie van verantwoording afleggen aan hem en aan een ieder die mij ter verantwoording roept overigens :-). Geld staat voor mij denk ik voor vrijheid.

    Ik kan denk ik wel plaatsen dat deze fase weer meer vrijheid geeft, die ben ik ook aan het pakken én dat is een as die in ons huwelijk en (soms) daarna altijd lastig is geweest tussen ons. Dus misschien wel een oproep om de vrijheid echt te pakken (dat dat mag!) en me echt los te houden/maken/bewegen van het oordeel van hem (en anderen)?

    Onwijs dank voor je inspiratie!

 79. Hai,

  Dan toch ook maar een droom van een tijdje geleden die me nog steeds bezig houdt.

  Mijn programmamanager heeft een baby en weet zich daar blijkbaar geen raad mee en ik help haar om voor de baby te zorgen en leer haar hoe ze dit kan doen. Iets later is ze weer zwanger en beweeg ik haar ertoe om abortus te laten plegen. Ondertussen krijg ik een relatie met haar man, wij gaan samen verder en aan het eind van de droom geef ik Heidi een dik pak geld, waarmee ik 2 abortussen bij haar afkoop….

  Ik was nogal van slag van slag van deze droom en vraag me af wat dit mij kan vertellen….vond hem nogal heftig :-).

  Liefs, Martine

  1. Hallo Martine,

   Ja, ik kan me voorstellen dat deze droom je even van je stuk brengt. Dromen kunnen soms heftige beelden bevatten, maar die hoef je gelukkig niet letterlijk te nemen. Een baby in dromen representeert vaak het nieuwe dat zich aandient in je leven. Eerst help je zorgdragen voor dit nieuwe gebeuren, maar de tweede keer wil je het, nog voor het zich aandient, laten weghalen. Waar zou dat over kunnen gaan? Je programmamanager staat symbool voor dat deel van jou waarbij dit gaande is. Als je aan haar denkt, wat komt er dan in je op? Hoe zie jij haar? Je antwoord zegt iets over het deel van jou waar de droom over gaat.

   In het laatste stuk ga je verder met haar man. Je vervreemdt je dus eigenlijk van haar/die kant van jezelf. En dan koop je ook nog eens al het nieuwe leven wat zij in zich draagt af. Bij mij komt de vraag op: Waar in je leven heb jij jezelf verloochent en een nieuw begin, nog voor het er goed en wel was, al weggeduwd? Je koopt het af met een dik pak geld, dus het heeft je heel wat gekost lijkt me zo. Terwijl ik dit opschrijf voel ik bijna het verdriet wat hieronder schuil gaat Martine. Klopt dat? Waar gaat dit over voor jou?

   Esther

 80. Hi,

  Hier heb ik echt even op moeten kauwen…. Mijn werkrelatie met Heidi was uitdagend to say the least. Ik heb bij herhaling gedacht en gezegd: ‘ik heb mijn moeder gewoon terug gekregen in de vorm van Heidi. Blijkbaar is de kosmos me aan het vertellen dat ik toch echt nog iets op te lossen heb, dat ik in de relatie met mijn moeder nog niet heb gepakt’. In de relatie met Heidi stapte ik in de kindrol, maakte ik me klein. Daar zal Heidi dan dus wel voor staan.

  Hoe ik dat moet koppelen aan een nieuw begin vind ik lastiger. Zou deze droom me kunnen willen vertellen dat ik nu echt (letterlijk) af mag rekenen met dat oude patroon/die oude pijn, daar uit mag stappen?

  Een tijd na deze droom kwam ik weer wat meer in de luwte van haar heftigheid en richtte die zich op een collega. Toen kon ik kijken wat er nou eigenlijk gebeurt en zien dat ze heftig is, dat ik het niet oké vind hoe ze met mensen om gaat, maar dat ze níet mijn moeder is. Dat de heftigheid van heidi minder overweldigend is, dan ik hem steeds had gevoeld (omdat ik in de kindrol tov mijn moeder vroeger dook). Dat je daar op een volwassen manier mee om kan gaan en toch bij jezelf blijven (dat zag ik nl die collega doen).

  Makes sort of sense zo….

  Liefs, Martine

  1. Wat mooi dat je zo in de droom en haar betekenis duikt en jezelf er beter door kunt zien. Beschouwend en toch helemaal bij jezelf. Ja, precies dat is het.
   Esther

 81. Hallo,

  Het is weer even geleden maar vannacht weer een droom gehad die me niet loslaat.

  Mijn droom:
  Ik ben klaar met mijn werk en het is inmiddels avond.
  Ik stap op mijn fiets om naar huis te fietsen. Ik fiets door een lange straat met aan beide zijde van de weg bomen en groene struiken.
  Ondanks dat het buiten al donker begint te worden is de straat goed verlicht.
  Ineens komt er zo’n grote angst in me, ik haal me van alles in mijn hoofd en ben bang dat er misschien wel iemand te voorschijn komt die me iets wil aandoen.
  Dit komt omdat de straat er heel verlaten bij ligt…..Ik begin zo hard als ik kan te fietsen. Als ik het einde van de straat maar haal dan kan ik links afslaan en kom ik weer in de bewoonde wereld.
  Ik schrik wakker…….

  De droom voelde niet fijn, hoop dat iemand hem kan verklaren.

  Alvast bedankt, groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,
   Angstig wakker schrikken uit een nachtmerrie-achtige droom is nooit zo’n prettige ervaring. Des te beter dat je hem wilt onderzoeken, want dat helpt vaak om de angst die je in de droom hebt ervaren ook weer los te laten.

   In de droom zijn de externe omstandigheden aanvankelijk eigenlijk best gunstig. Je bent klaar met werken en ondanks het feit dat het buiten donker begint te worden is de straat al goed verlicht. De angst ontstaat dus eigenlijk meer als reactie op wat er in je hoofd gebeurt, dan als reactie op een daadwerkelijke bedreiging.

   Soms geeft het al wat opluchting als je even een moment neemt om dat tot je door te laten dringen: “degene die me mogelijk iets aan zou doen zat in mijn hoofd en was niet daadwerkelijk aanwezig op die straat.” Toch is het bij angst ook altijd wel goed om daarna nog even een laagje dieper te kijken.

   In de droom is het feit dat de straat er heel verlaten bij ligt de trigger voor jouw angstige gedachten. Kan je dit koppelen aan iets uit je dagelijkse leven? Heb je ooit een angstige ervaring gehad toen je alleen was? Ken je het, dat je je angstig kan gaan voelen als je het gevoel hebt dat je er alleen voorstaat? Heb je daar voorbeelden van?

   Angst ontstaat vaak als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over de situatie, terwijl je dat wel graag zou willen. In een nachtmerrie is dat vaak het punt waarop je wakker schrikt. Een nachtmerrie is dan ook eigenlijk een (door de angst) niet afgedroomde droom.

   Vaak helpt het om na zo’n droom met behulp van je volledig wakkere bewustzijn een visualisatie te doen waarin je de droom als het ware zelf “afdroomt”. Je kan ook pen en papier pakken en het opschrijven hoe je graag zou willen dat de droom verder was gegaan als je was blijven dromen. Zo pak je namelijk de regie op het punt dat je het in de droom voor je gevoel kwijtraakte.

   Je zou je bijvoorbeeld voor kunnen stellen dat opeens je lievelingsopa (of iemand anders waar je je als kind enorm veilig bij voelde) naast je komt fietsen en dat jullie lekker samen naar huis fietsen om appeltaart met slagroom te gaan eten (of een ander feestmaal). Of dat je opeens ziet dat je beste vrienden je tegemoet komen fietsen en dat ze een leuke verrassing voor je hebben.

   De mogelijkheden zijn legio. Probeer maar eens uit wat er in je op komt als jij zelf probeert jouw droom een positief vervolg te geven. Ik hoor graag hoe dit voor je is en ik hoop dat het je verder helpt!
   Harte-groet,
   Marielle

 82. Hoi Marielle,

  Zo je hebt er nogal wat werk van gemaakt, bedankt daarvoor.

  Ik kan niet zeggen dat ik ooit iets heb meegemaakt waardoor ik angstig ben als ik alleen ben. Er helemaal alleen voor komen te staan is wel een beangstigende gedachte ( maar dat zal wel bij de meeste mensen zo zijn ).

  Door jouw uitleg is er wel iets duidelijk geworden. Als er iets gebeurt in mijn leven, een verandering of iets waar ik geen vat op heb, kan ik mij van tevoren al helemaal druk maken over hoe iets gaat lopen. Ik zit dan helemaal in mijn hoofd en maak dingen vaak erger dan ze zijn.
  Ik denk dat de droom me dit duidelijk wil maken, niet zo in mijn hoofd zitten en dingen niet zo opblazen ( problemen maken die er niet zijn ).

  Je zegt zelf al dat de externe omstandigheden in de droom gunstig zijn, dus het zit gewoon allemaal in mijn hoofd…..( omdat er in mijn droom geen bedreiging is ).

  Ik ga aan de slag met die visualisatie, bedankt voor het advies.
  Ook heel erg bedankt weer voor je uitgebreide uitleg.
  Heeft me zeker geholpen.

  Groetjes Nina.

 83. Hallo,

  Vannacht weer een groot deel van mijn droom kunnen onthouden.

  Ik heb een afspraak bij de huisartspraktijk. Het is voor een darmonderzoek waar ik een oproep van heb gehad. De doktersassistente zal deze behandeling uitvoeren
  ( een blonde vrouw op leeftijd ).
  Ik kom in de wachtkamer, wat eigenlijk meer op een soort gymzaaltje lijkt.
  In de grote ruimte staan in het midden een paar stoelen waar mensen zitten te wachten. Ik ga zitten.
  Er hangen gordijnen met allemaal grote witte bollen in het stof. Ze komen van het plafond tot aan de grond. Op de vloer ligt lichtgrijs zeil.
  In het midden zijn wat kinderen en volwassenen met een bal over aan het gooien.
  Ze gooien de bal naar mij en ik lach vriendelijk en gooi de bal weer door.
  Ik doe net of ik het leuk vind maar eigenlijk vind ik dit heel irritant.
  De doktersassistente heeft me ook nog verteld dat het onderzoek wel pijn gaat doen.
  Ik baal ontzettend want ik wilde een roesje, maar dit ben ik vergeten door te geven dus nou mag het niet meer……….

  Nou ben benieuwd of hier wat van te maken is, alvast bedankt.

  Groetjes Nina.

  1. Hai Nina,
   Dank je wel voor het delen van je droom!

   Er is een stroming in droomduiding die stelt dat de eerste zin van een droom al laat zien waar een droom over gaat. Jij bent in deze droom in een huisartsenpraktijk, dus dit doet vermoeden dat deze droom iets in beeld brengt dat met jouw gezondheid te maken heeft.

   In de droom ben je tot twee keer toe ontrouw aan jezelf. 1) Je doet mee met een balspel, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. 2) Je vergeet door te geven dat je een roesje had gewild. Dit levert je respectievelijk irritatie en pijn op. Herken je hier iets van in je dagelijkse leven? In wat voor situaties vind jij het lastig om bij jezelf te blijven?

   In veel artikelen lees ik de laatste tijd dat darmen als ons tweede brein worden beschouwd en dat er een relatie is tussen stress en het functioneren van ons darmstelsel. Zou het kunnen dat deze droom je uitnodigt om meer trouw te blijven aan jezelf, omdat je dit nodig hebt om gezond te blijven?

   Hoor graag van je of dit je verder helpt!
   Harte-groet,
   Marielle

 84. Hoi Marielle,

  De uitleg die je me geeft is toch weer een eye-opener…..in het dagelijks leven doe ik soms dingen waar ik eigenlijk geen zin in heb. Gewoon omdat ik weet dat ik een ander daar een plezier mee doe.

  Ik wil iemand niet teleurstellen. Maar ja, zoals uit deze uitleg blijkt stel ik eigenlijk mezelf teleur……..
  Ik vind het vaak lastig om aan te geven als ik iets liever niet doe.
  Ik zou inderdaad trouw aan mezelf moeten blijven. Ik denk zeker dat dit belangrijk is.
  Nou moet ik het alleen wat vaker gaan toepassen……..( zonder egoïstisch te zijn ).

  Hier heb ik echt wel wat aan, heel erg bedankt weer.
  Groetjes Nina.

 85. Goede middag,
  Ik ben recent mijn hond verloren op jonge leeftijd (3jaar) en dit door medische fouten van de dierenkliniek. Deze hond werd gezien en behandeld als ons kind.
  Laatst droomde ik dat mijn vader bij me zat en de hond achter hem zat.
  Ik besefte in mijn droom dat de hond er niet meer was en vroeg wenend aan mijn vader of hij haar echt niet kon zien… Ik was de enige in mijn droom die haar zag.
  Enkele maanden ervoor is mijn kat gestorven. In dezelfde context hoorde ik mijn kat in mijn dromen, beseffende dat ze gestorven was, maar mijn vriend kon de kat niet horen. Uiteindelijk kon enkel ik de kat even zien.
  Is dit een vorm van afscheid?
  Bij mijn kat voelde dit als een laatste afscheid, bij de hond daarentegen voelde het niet aan als een afscheid.

  alvast bedankt

  Groetjes
  Steffi

  1. Hallo Steffi,
   Allereerst gecondoleerd met het overlijden van jullie hond en jullie kat: dat is geen klein verlies. Sterkte!

   Het komt regelmatig voor dat mensen over overleden dierbaren of overleden dierbare huisdieren dromen. Wat die dromen betekenen verschilt per droom en per dromer en hangt ook een beetje af van de relatie die je met de overleden persoon of in dit geval met de overleden dieren had (en de manier waarop ze zijn gestorven).

   In het algemeen gesproken gaan zulke dromen vaak over wat er nog nodig is om goed afscheid te kunnen nemen en dragen ze bij aan rouwverwerking. Soms zijn het ook spirituele dromen waarin je als dromer advies ontvangt van de overledene of waarin je als nabestaande gerustgesteld wordt dat de overledene nu op een goede plek is. Dromen worden door mensen die wat meer spiritueel aangelegd zijn ervaren als een soort tussenrijk, waar levenden en overleden elkaar over de grens van leven en dood heen nog kunnen ontmoeten op een manier die levensecht voelt.

   Als ik jouw bericht zo lees valt me op dat je zowel bij de kat als jullie hond de enige bent die ze kunt zien en horen. Hoe voelt dat bij jou en hoe geef jij daar betekenis aan? Leeft je vader nog?

   Tenslotte: Als je jouw droom over de kat hebt ervaren als een afscheid, dan kan je er denk ik ook op vertrouwen dat dit zo is. Als de droom over jullie hond niet zo voelde, dan is de betekenis van die droom denk ik dus ook anders. Welk effect had de droom over jullie hond gevoelsmatig op jou?

   Ik ben benieuwd naar je reactie!

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Misschien vind je het fijn om dit blog te lezen, dat gaat over dit onderwerp: https://itipdroomblog.wordpress.com/2020/07/02/dromen-over-overledenen/#more-2965

   1. Bedankt voor de reactie.
    De kat was een huisdier van mij en mijn vader… Ze had kanker en is al bij al jong gestorven maar zeer vredig.. Haar laatste 6 maanden was ze de koning ter rijk en zowel ik als mijn vader zijn bij haar gebleven tot haar laatste adem… De droom voelde dan ook alsof ze nog even afscheid kwam nemen…
    De hond was een huisdier van mij en mijn vriend… Geen huisdier eigenlijk maar ons kind, we hebben zelf geen kinderen.
    De hond is ziek thuis gestorven… Met ervoor een maand intensief behandelen. Uit autopsie bleek dat de dierenkliniek een fout had gemaakt..
    Ze is alles behalve vredig gestorven maar we hebben alles gedaan wat we konden… Ik heb het gevoel dat we haar niet kunnen loslaten en ze nog ergens rond zweeft tussen 2 werelden… Vooral omdat het zo oneerlijk en onverwachts gebeurde op een leeftijd van 3 jaar…
    Ik vond het raar dat er steeds een dierbare bij is in de droom maar niet het 2de baasje…

   2. Hai Steffi,
    Wat een intens nare ervaring moet dat voor jullie geweest zijn. Ik kan me goed voorstellen dat je het gevoel hebt dat jullie haar niet los kunnen laten en dat het daarom voelt alsof ze nog ergens rondzweeft tussen twee werelden. Hoe heette jullie hond en wat was het voor een hond? Nog even over de betekenis van de aanwezigheid van je vader bij je droom over de hond en de aanwezigheid van je vriend bij je droom over de kat. Wat me opvalt is dat je vader niet kan zien wat jij ziet en je vriend niet kan horen wat jij hoort. Heb je het gevoel dat je vader en je vriend jou helemaal zien en horen in je verdriet over het verlies dat je van binnen voelt?

    Als mede-dierenliefhebber (die haar kat ook als kind beschouwt) wens ik je heel veel sterkte bij dit rouwproces. Ik hoop dat de droom over de kat je het vertrouwen geeft dat liefde een kracht is die over de dood heen kan reiken en dat je droom over jullie hond bijdraagt aan het vinden van een manier om zowel het feit dat ze er niet meer is als de manier waarop ze gestorven is te verwerken. Is er een eigenschap van jullie hond die jou zou kunnen helpen bij dit proces? Zo ja dan zou ik daar heel bewust contact mee maken.

    Schrijf me gerust als je nog een keer over je dieren droomt.
    Harte-groet,
    Marielle

 86. Hallo, ik heb een droom gehad die ik als erg angstig bestempel:
  Ik lig in bed in mijn oude huis, mijn bed staat onder het zolderraam. Mijn moeder staat ineens boven me en ziet een pikante foto van mij op het scherm van de tv. Ze wil me dwingen de telefoon af te geven. Ik beweer geen telefoon te hebben, maar die ligt achter mijn rug. Ze grijpt met beide armen om mij heen naar de telefoon en probeert hem uit mijn handen te trekken. Ik hou de telefoon met al mijn kracht vast en ineens geef ik haar de telefoon. Maar voor ik dat doe zeg ik: “wacht ik wil eerst nog wat dingen wissen”. Ik begin foto’s te wissen en in mijn hoofd denk ik als ze maar niet die bepaalde foto’s ziet van (een ex)….. Ze grijpt de telefoon, terwijl ik nog niet klaar ben en op dat punt word ik wakker. En ik hoor mezelf nog “Nee” roepen.

  1. Hallo Cris,

   Wat naar dat je angstig hebt gedroomd en wat goed dat je deze droom deelt, want angstige dromen zijn altijd belangrijk.

   Als je droomt over een huis waar je vroeger woonde, gaat de droom over iets dat met de periode dat je daadwerkelijk in dat huis woonde te maken heeft. Inhoudelijk gaat jouw droom wat mij betreft over privacy en het recht om bepaalde dingen voor jezelf te houden. Hoe heb je deze thema’s ervaren toen je nog in dit oude huis woonde? Had je toen het gevoel dat je een eigen ruimte had waarin je dingen voor jezelf mocht houden? Hoe was de relatie met je moeder toen je in dat huis woonde? Respecteerde ze destijds jouw privacy en het recht om dingen voor jezelf te houden of was het meer zoals in de droom dat zij op dat gebied wel eens dingen deed die jij niet wilde? Laatste vraag: waarom droom je dit juist nu denk je?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Bedankt Marielle,
    De hond was een prachtige doberman genaamd Lena. Wat bedoel je met een eigenschap van haar waar ik iets mee kan?

    Mijn vriend en mijn vader zijn ver de 2 belangrijkste mensen in mijn leven. Daar mijn vader me alleen heeft opgevoed zal ik naar hem toe niet snel mijn zwakte tonen..
    Mijn vriend verwerkt het niet maar verkropt het… Ik heb 1x hem echt om hulp gevraagd omdat het mentaal zwaar werd maar helaas, zijn eigen verdriet zat in de weg om mij te troosten.. Zou het kunnen dat het een teken is dat ik met mijn verdriet van de hond mss wel terecht kan bij mijn vader? Hij kende de hond ook en mist haar ook erg.
    We waren de laatste maand continu gefocust op de hond en de genezing.. We hebben geen traan in haar bijzijn gelaten maar haar continu opgepept en blijven zeggen dat alles goed kwam.. Haar wilskracht was ijzersterk.. Maar het onderliggende probleem (fout dierenkliniek) wisten we niet… Dit werd uiteindelijk ook haar dood. We hebben onze belofte naar haar toe niet kunnen waarmaken.. Zo voelt het althans.

    Mvg

   2. Ha Steffi,
    Wat fijn dat je haar naam en haar ras noemt, dan zie ik Lena een beetje voor me! Qua eigenschap bedoel ik dat dieren net als mensen specifieke kwaliteiten in hun karakter hebben zitten en dat je die eigenschappen als het ware in jezelf kunt oproepen om door dit rouwproces heen te komen. Wilskracht is in deze denk ik alleen net geen helpende kracht, want verwerken doe je niet op wilskracht, maar meer door je verdriet te doorvoelen en te delen. Misschien kan je in dit rouwproces voor jezelf de trouwe metgezel zijn die Lena voor je was. Dobermans zijn in mijn ogen loyaal, krachtig en 100% trouw aan de mensen waar ze van houden en dat lijken mij steunende eigenschappen.

    Wat rot dat het voelt alsof jullie jullie belofte aan Lena niet hebben kunnen nakomen. Ik kan dit gevoel niet wegnemen, maar ik kan je wel zeggen, dat ik zelf altijd het gevoel heb, dat dieren niet zozeer een specifieke belofte oppikken, maar meer contact hebben met de intentie daaronder. Ik stel me bij jullie verhaal dus vooral voor dat Lena heeft gevoeld hoe diepgaand jullie van haar houden en hoe jullie tot aan de laatste snik aan haar zijde voor haar leven hebben willen vechten.

    Tenslotte nog 1 ding: ieder mens rouwt op zijn of haar eigen manier en in een geheel eigen tempo. Dit loopt helaas zelden synchroon. Dit kan onderling ontzettend lastig zijn, omdat, zoals je ook schrijft, je eigen verdriet inderdaad in de weg kan zitten om er voor de ander te zijn op de manier waarop die ander dat op dat specifieke moment nodig heeft. Probeer hier met mildheid en compassie naar te kijken en als je naar aanleiding van je droom de impuls voelt je verdriet over Lena met je vader te delen, zou ik dat zeker doen.

    Sterkte, ook voor je vriend, want jullie zijn natuurlijk allebei letterlijk en figuurlijk ‘hondsverdrietig’. Hou je dromen in de gaten, want het kan heel goed zijn dat als er in je/ jullie proces iets verschuift, dit ook zichtbaar wordt in je dromen.

    Harte-groet,
    Marielle

 87. Hoi,

  Alweer een droom die ik heb onthouden. Komt de laatste tijd veel voor.
  Komt ie:

  Ik ga met mijn zusje op vakantie naar Thailand.
  We moeten heel erg opschieten, want we zijn erg laat. Helemaal opgelucht zien we dat we nog net op tijd zijn.
  Vlug naar de incheckbalie en ik pak mijn beurs. Ik moet 157 euro afrekenen.
  Ik pak een briefje van 100, eentje van 50 en een 10tje.
  Mijn zusje heeft ook afgerekend en staat op me te wachten.
  Ik draai me naar haar toe en zeg tegen haar: “ik ben mijn paspoort vergeten”.
  Door al het gehaast heb ik hem niet bij me. De reis gaat niet door…..
  Ik vind het heel erg en mijn zusje is ook heel erg teleurgesteld.
  Er staan een paar vriendinnen die ons hebben weggebracht, waarvan 1 zegt, nou dan gaan we maar even in het restaurantje zitten…….

  Ik word met een naar gevoel wakker.
  Hoop dat jullie hem willen uitleggen, bedankt en groetjes.

  1. Hoi Nina,
   Bedankt voor het delen van je droom. Heerlijk zo’n rijk droomleven: bron van hulp voor je persoonlijke groei!

   In deze droom ben je eigenlijk continu in tijdnood en kom je uiteindelijk tot de conclusie dat je in alle haast je paspoort bent vergeten. Dit leidt tot diepe teleurstelling, zowel bij jezelf als bij je zusje. Herken je hier iets van in je dagelijkse leven of zou dit je in het echt juist helemaal nooit gebeuren?

   Wat zijn jouw associaties bij Thailand?

   Ben benieuwd naar je antwoord!
   Harte-groet,
   Marielle

 88. Hoi Marielle,

  Ja dromen blijven boeiend, ben iedere morgen weer benieuwd wat ik heb gedroomd.

  Ik heb in het echte leven wel dat ik soms heel veel wil doen in een bepaalde tijd. Het lijkt soms wel dwangmatig…..
  Vaak teveel waardoor ik mezelf soms geen rust gun.
  Het zou kunnen dat dit bedoeld word?!

  Wat ik mij ook vooral afvroeg wat het getal 157 zou kunnen betekenen?
  Dat kwam heel duidelijk naar voren in mijn droom.

  Thailand, eerlijk gezegd kan ik me hier niks bij voorstellen. Het is voor mij niet een land wat me trekt.
  Geen idee waarom ik in mijn droom daar naartoe wilde?

  Bedankt voor je reactie en het meedenken, groetjes Nina.

  1. Hoi Nina,
   Je bent in je droom op weg naar Thailand, maar het lukt je niet om daar te komen. Veel mensen associeren Thailand met relaxen denk ik, dus als ik je reactie zo lees, zou het best eens kunnen dat jouw droom jou uitnodigt om jezelf meer rust te gunnen i.p.v. te proberen zoveel mogelijk activiteiten in een bepaalde tijd te wringen. Zeker als je voelt dat dit iets dwangmatigs heeft is dat een punt van aandacht, want wat is volgens jou de dwang die hier achter zit?

   Wat het bedrag 157 betekent weet ik niet (heb jij associaties bij dit bedrag? is het een bedrag dat je onlangs ergens aan uitgegeven hebt?), maar de droom laat wel zien dat jij deze investering kwijt raakt doordat je in de haast je eigen ware identiteit en je toegang tot een andere cultuur waar minder gehaast geleefd wordt (je paspoort dus) bent vergeten….

   Grappig ook trouwens dat Thailand jou als land niet trekt, dat klopt dan wel als het symbool staat voor het wat rustiger aan doen 😎

   Fijne feestdagen Nina!
   Marielle

 89. Hoi Marielle,

  Het klinkt heel aannemelijk dat ik mezelf meer rust moet gunnen. Waar het dwangmatige vandaan komt? Misschien zijn het wel de hormonen die opspelen…
  Ik heb het gelukkig niet altijd.

  Het getal 157 kan ik zelf ook nog steeds niet plaatsen, misschien dat het kwartje nog wel valt…..

  Ik kom steeds weer een stapje verder mede door jouw uitleg.
  Heel erg bedankt, en jij ook hele fijne feestdagen.

  Groetjes Nina.

 90. Hi,

  Een heel bizarre droom vannacht. Mijn voormalige schoonzus (ben bijna 9 jaar gescheiden) en ik wilden vreemd gaan. Zij werkte blijkbaar in een badkamerwinkel en daar hadden we blijkbaar al een keer gezoend. Daarna zochten we een manier en gelegenheid om meer te doen en op de een of andere manier ging dat in de showroom gebeuren. Wachten op en pratend over een gelegenheid. Op een gegeven moment zijn we in de showroom. Bij het binnenlopen bedenken we verschrikt dat we handdoeken zijn vergeten. Waarop zij aangeeft dat dat geen probleem is, dat er namelijk handdoeken in de showopstellingen hangen. Binnen ben ik aan het rondkijken of er camera’s zijn. Terwijl ik/we daarnaar aan het kijken zijn komt haar baas. Die komt haar het nodige vertellen over werkzaken en regeltjes, waaronder dat er camera’s hangen. Al rondlopend zie ik dat vrijwel alles gedekt is met camera’s en we een heel klein hoekje overhouden.
  Ineens zijn we ergens anders en besluiten we dat een hotel een beter idee is. En ineens zijn we in een hotel, krijgen de kamersleutel en er wordt verteld: het is die ene kamer die helemaal los staat van de andere. Eenmaal op de gang met hotelkamers is het ons niet duidelijk over welke kamer het dan gaat. En daar word ik wakker.

  Kunnen jullie hier soep van koken?

  Liefs,
  Martine

  1. Hallo Martine,
   Als je droomt dat je seks met iemand wilt hebben, betekent dit meestal niet dat je in het echt ook graag seks met deze persoon wilt hebben. Meestal betekent het dat je je in je eigen dagelijkse leven wilt verbinden met de eigenschappen die je aan de persoon waar je over droomt toeschrijft. De hamvraag is dus van welke eigenschappen van je schoonzus jij wel wat meer zou kunnen gebruiken in je eigen dagelijkse leven?

   Verder is het interessant dat je, in de beweging om seks met je voormalige schoonzus te gaan hebben, in de droom allerlei obstakels tegenkomt. Deze obstakels maken dat het verbinden met de eigenschappen waar je schoonzus voor staat uitgesteld (en wellicht afgesteld) wordt. Eerst zijn jullie de handdoeken vergeten. Dan moet er gekeken worden waar de camera’s hangen en vervolgens verschijnt de baas van je schoonzus ook nog ten tonele om van alles te vertellen over regels en plichten. Alles bij elkaar blijft er letterlijk weinig ruimte over om te doen wat jullie van plan zijn.

   Herken je iets van deze obstakels in je echte leven? Dat je met bezwaren komt die door anderen weggewuifd worden (zoals in de droom met die handdoeken)? Of dat je het wellicht moeilijk vindt om gezien te worden of je te laten zien (i.v.m. de camera’s)? Of dat er voor je gevoel allerlei (werkgerelateerde) regels en plichten in de weg zitten?

   Tenslotte gaan jullie op zoek naar een ruimte waar jullie wél met elkaar kunnen zijn. Die ruimte staat in de droom los van het andere (ook een interessant droomdetail, maar dit terzijde). Welke kamer het nou precies is wordt echter niet duidelijk. Het lijkt er dus op dat het je wat betreft het je verbinden met de eigenschappen van je schoonzus nog op zoek bent naar een goede plek om dit te kunnen doen.

   Ben heel benieuwd hoe dit voor je is Martine! Fijne jaarwisseling alvast, wie weet wordt 2022 een uitstekend jaar om je met bepaalde eigenschappen van je schoonzus te verbinden…..

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Wauw….. ik heb er even op moeten kauwen en puzzelen….. maar hij is prachtig! Dank je wel!

   2. Kijk, van zo’n reactie word ik nou superblij: Dat je in 2022 maar volop de gelegenheid mag krijgen/ creëeren om je te verbinden met bepaalde eigenschappen van je schoonzus Martine!

 91. Hallo.
  Ik had droom over dat Ik geaccepteerd werd in mijn droom school en dat ik de niveau die ik wou heb gehaald en dat ik begon met mijn opleiding. En ik ben best wel nervous want ik heb gehoord wat in je droom gebeurd dat het juist tegenovergestelde gaat gebeuren. Ik hoop dat je mij een antwoord kan geven.
  Fijne dag nog!

  1. Hallo Suad,

   Dat er juist het tegenovergestelde gaat gebeuren heb ik nog nooit gehoord. Ik denk dat jouw droom juist laat zien dat je meer in jezelf mag geloven. Jouw droomschool is echt haalbaar voor jou. Vertrouw daar op.

   Esther

 92. Hoi,

  Vannacht weer een droom gehad, die wel een beetje warrig was maar het meeste heb ik onthouden.

  Mijn droom:
  Ik sta in een kamer (?) met nog een paar andere mensen ( wie weet ik niet meer ).
  We staan op een vloer en in het midden van die vloer ligt een betonnen plaat met daarom heen een smalle opening.
  Af en toe komt er een hand door die opening en die hand trekt sommige mensen mee naar beneden, onder de vloer.
  Het voelt aan als een duister/slecht iets.
  Weer komt de hand omhoog om iemand te zoeken die weer naar beneden getrokken kan worden.
  Ik ben bang maar steek toch mijn hand uit, de hand voelt aan mijn hand, maar laat me weer gaan.
  Ben opgelucht dat die hand me niet mee trekt…….de hand gaat op zoek naar een ander.

  Nou ik ben benieuwd wat dit te betekenen heeft, bedankt.
  Groetjes Nina.

  1. Hallo Nina,
   Bedankt voor je droom. Ik vond hem behoorlijk spannend om te lezen, dus ik voel de opluchting die je ervaarde toen je niet naar beneden werd getrokken met je mee. Wat voor duistere kracht schuilt er volgens jou onder die betonnen plaat? Wat zijn jouw persoonlijke associaties met het gevoel dat je erbij had in de droom? Heb je in je dagelijkse leven wel eens het gevoel dat iets jou (of jouw levensenergie) naar beneden trekt of zou kunnen trekken? En zo ja, waar heb je dat bij? Wie weet laat deze droom zien dat deze krachten minder vat op jou hebben dan je misschien vreest/ denkt. Ben heel benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Spannend was deze droom zeker. Wat ik dacht dat er onder die betonnen plaat lag was eigenlijk iets wat je in een horrorfilm mag verwachten. Iets wat je meeneemt naar een plek waar het helemaal donker is en waar niks positief is ( het was trouwens de hand van een vrouw, misschien van belang ).
    Wat mijn persoonlijke associaties waren….daar heb ik eigenlijk geen antwoord op. Geen idee.
    In het dagelijks leven heb ik inderdaad soms het gevoel dat iets me naar beneden trekt, mijn levensenergie wegzuigt als het ware.
    Vaak is dat als ik te lang bij mensen ben die heel negatief zijn of veel problemen hebben.
    Hier word ik heel moe van en het blijft in mijn hoofd hangen.
    Misschien wil de droom me vertellen dat het niet mijn problemen zijn en dat ik er niet in mee hoef gaan.

    Precies zoals jij beschrijft misschien hebben die krachten inderdaad minder vat op mij dan ik denk.
    Bedankt Marielle, de vragen die je me stelt geven me altijd stof tot nadenken en uiteindelijk komen we achter de betekenis.

    Heel fijn weekend, groetjes Nina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s