Dromen over paarden

Ik droom dat ik met een kudde niet al te grote, zwarte paarden op het strand ben. Ik rijd zonder zadel op een paard, dat voor mijn gevoel anders is dan de rest van de kudde. Ik voel me volledig vrij en krachtig. Ik streel het paard over haar hoofd om haar mijn liefde te tonen en haar te laten weten dat ze zo goed loopt. Dan voel ik dat ze bloedt, met name bij haar gebit. Ik schrik. De rest van de droom ben ik bezig zorg voor haar te regelen.

Als ik wakker word uit deze droom heb ik een knoop in mijn maag. De overgang tussen dat volledig vrije, krachtige gevoel en de schrik dat mijn paard blijkt te bloeden is me te groot. Het maakt me ook verdrietig. Waarom bloedt dat mooie dier nou? Ze liep net zo lekker.

Wat als ik zelf dat paard ben? 

Aangezien dieren in dromen vrijwel altijd iets weerspiegelen dat over jezelf gaat, verplaats ik me in het paard dat bloedt. Zodra ik me voorstel dat ik zelf dat paard ben, gebeurt er iets met me. 

Allereerst laat mijn ego weten het jammer te vinden dat ik als paard niet al te groot ben. Daar gelukkig vreselijk hard om kunnen lachen geeft opluchting, dus de knoop in mijn maag ontspant al wat. 

Als ik me vervolgens afvraag waarom ik als paard nou toch zo bloed, komt in me op dat ik er niet zo goed tegen kan als iemand mij met geweld in een richting probeert te trekken die de mijne niet is. Als vanzelf herinner ik me de ervaringen die ik op dit gebied heb gehad en voel ik hoe dankbaar ik ben dat ik nu eindelijk mijn eigen richting kan en mag leven.

Verder voel ik hoe fijn ik het vind als er in een groep ruimte is voor anders zijn. Samen met de groep, maar toch vrij zeg maar.

Iemand met wie ik de droom deel, geeft aan dat ze het zo mooi en helend vindt dat ik in de droom zelf zorg dat het paard de juiste zorg krijgt. Ook dat is raak voel ik. Wat een cadeau deze droom!

Levensenergie

Dromen over paarden hebben vaak iets te vertellen over hoe het is gesteld met je eigen kracht en levensenergie. Over wat er speelt op het gebied van je eigen ‘PK’ zeg maar. De volgende droom is daar een prachtig voorbeeld van:

In de studentenkamers van de studentenflat stallen we paarden. Terwijl we aan het koffiedrinken zijn, worden alle paarden gestolen. Vier van de acht paarden zijn alweer gevonden en komen weer terug. De andere paarden worden waarschijnlijk ook wel weer gevonden.

Naar aanleiding van het feit dat de paarden in de droom in een studentenflat gestald worden en vervolgens worden gestolen, werd aan deze dromer gevraagd of hij tijdens zijn studententijd zijn kracht kwijt was en/of zich door iets of iemand zijn kracht had laten ontnemen. 

De dromer gaf aan dat zijn levensenergie tijdens zijn studie inderdaad onder druk stond. Onder andere, omdat hij niet de goede studie had gekozen en puur op wilskracht zijn studie moest afronden. 

Het slot van de droom gaf de dromer vertrouwen. Vier van de acht paarden zijn immers al teruggevonden en met de rest komt het waarschijnlijk ook wel goed. Mooi ook wel dat deze dromer als hij vol in zijn kracht staat dus over maar liefst acht ‘PK’ kan beschikken!

Ieder dier is uniek

Als je wakker wordt uit een droom over één of meerdere paarden, voel je je anders dan als je ontwaakt uit een droom over ieder willekeurig ander dier. Dromen over paarden raken nou eenmaal aan andere thema’s dan dromen over slangen, apen, etc. Ieder dier heeft immers zijn eigen, unieke eigenschappen. Bovendien roept de ene diersoort hele andere associaties en herinneringen op dan een andere diersoort. Als je als kind een flinke trap van een paard hebt gekregen zal een droom over een paard iets anders met je doen, dan als je hele fijne herinneringen hebt aan die leuke manege waar je als kind zo graag kwam.

Zelf op onderzoek uit

Als je een droom over een paard (of over welk ander dier dan ook) nader wilt onderzoeken, kom je vaak al een heel eind door op te schrijven:

– welke eigenschappen je dit dier toeschrijft 

– welke associaties je persoonlijk met dit dier hebt

– welke spreekwoorden je kent waar dit dier in voorkomt 

Als je de uitkomst van deze exercitie op jezelf betrekt, wordt vaak al helder waar de droom in de kern over gaat. 

Energetische oefening

Wat ook een leuke oefening om te doen is als je liever energetisch aan de slag gaat, is om even helemaal in de huid van het dier waar je over hebt gedroomd te kruipen. Vervolgens gedraag je je minstens vijf minuten lang vol overgave zoals het dier waar je over gedroomd hebt. Op deze manier krijg je fysiek contact met de energie van het dier waar je over gedroomd hebt. 

Wanneer je deze oefening met meerdere mensen doet, kan je je laten inspireren door de interactie die spontaan tussen soortgenoten ontstaat. Ik zie de paarden al steigeren en met wapperende manen ‘in de wei’ galopperen. De slangen sissen en geruisloos over elkaar heen glijden. De apen de ruimte op stelten zetten en elkaar vlooien, etc.

Als je (als individu of als groep) eenmaal vol contact met de energie van het dier hebt, kan je jezelf de vraag stellen of jij in je leven wel wat meer of wat minder van deze energie kunt gebruiken. Vaak wordt dan direct duidelijk wat de droom je te zeggen heeft.

Ik wens jullie veel droom- en oefenplezier en een zomer vól levensenergie!

Door: Mariëlle Borst

3 gedachten over “Dromen over paarden

  1. Oh Marielle, zo mooi beschreven! ik zat al helemaal in je paarden-energie 😉 Ik droom ook vaak over paarden, maar dat zal wellicht niet verbazen. Als ik nog eens een mooie heb, dan deel ik hem hier!
    Liefs, Kune

  2. Dank je wel lieve Kune, want dit blog is er gekomen dankzij jouw reactie op mijn droom. Mocht je binnenkort weer over paarden (of over iets anders) dromen, dan zijn je dromen van harte welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s