Dromen over de liefde

Persoonlijk ervaar ik Valentijnsdag meer als een commercieel gebeuren dan als een hoogtij dag als het om de liefde gaat, maar met de gedachte om extra aandacht te besteden aan (of te krijgen van 😃) de mensen waar je van houdt is op zich natuurlijk niets mis. Liefde is tenslotte toch wat het leven uitermate de moeite waard maakt. Aangezien liefde niet weg te denken is uit ons leven, is dit thema dus ook niet weg te denken uit onze dromen. Gelukkig maar, want over een groots en meeslepend thema als de liefde kan je natuurlijk van alles en nog wat dromen…

Kommer en kwel of vuurwerk en violen?

Ik weet natuurlijk niet hoe het er bij jullie ’s nachts aan toe gaat, maar zelf droom ik eerlijk gezegd nooit over mijn eigen liefdesgeluk. ‘Kommer en kwel’ zet mij blijkbaar eerder aan het dromen dan ‘vuurwerk en violen’. Maar ach, sinds ik de ware heb gevonden is een droom over de liefde misschien gewoon ook niet meer zo nodig.

Scheiden?

Een vriend van mij droomde ooit het volgende: ik lig te slapen en word wakker van een vreemd geluid. Ik wil aan mijn vrouw vragen of zij het ook hoort, maar op de een of andere manier ligt ze niet meer naast me. Het geluid lijkt van beneden te komen, dus ik ga de trap af om te kijken wat er aan de hand is. Als ik de deur van de woonkamer open doe zie ik dat mijn vrouw al onze meubels doormidden aan het zagen is…

De man die dit droomde, vroeg zich toen hij wakker werd geschrokken af of zijn vrouw van hem wilde scheiden. De hele inboedel ging immers in tweeën. Toen hij deze droom met haar besprak werd gelukkig al snel duidelijk dat zijn vrouw helemaal niet wilde scheiden, maar dat ze, nu de kinderen wat ouder waren, behoefte had om weer aan het werk te gaan. Na een tijd lang voornamelijk ten dienste van het gezin te hebben gestaan, wilde ze binnen hun gezamenlijke leven ruimte maken voor iets dat puur en alleen van haar was. De baan is er gekomen, alle meubels zijn nog heel en de droom is tot op de dag van vandaag nog als een ‘running gag’ aanwezig in hun relatie.

Seks met een bekende

Een vriendin van mij vertelde me ooit enigszins besmuikt dat ze gedroomd had dat ze met een collega in bed had gelegen, terwijl ze nog nooit op die manier over hem nagedacht had. Tot haar grote schrik vond ze deze nachtelijke vrijpartij nog uitermate prettig ook. 

De dag daarna had ze zich, zodra deze collega ook maar enigszins bij haar in de buurt kwam, verschrikkelijk ongemakkelijk gevoeld. Zelfs tot het niveau dat haar collega’s zich gingen afvragen of er soms wat gebeurd was tussen hen. Zo zie je maar, dromen zijn niet geheel ongevaarlijk. Voor je het weet wordt een droom een ‘selffulfilling prophecy’. 

Ter geruststelling: Dromen over seks met iemand waar je helemaal geen relatie mee hebt (of wilt), gaan in 99% van de gevallen helemaal niet over seks of over een ontluikende verliefdheid. Meestal duiden dit soort dromen erop dat je meer contact en verbondenheid met deze persoon wilt of dat je je bepaalde eigenschappen en/of talenten die jij je ‘dreamlover’ in het dagelijks leven toeschrijft eigen wilt maken.

Liefde loslaten

Ondanks het feit dat onze relatie al lang voorbij is droom ik dat mijn ex-vriend naar me toe loopt en zegt: “Ik kon jouw behoefte aan aandacht niet combineren met mijn behoefte aan vrijheid”. Ik realiseer me in de droom direct dat dit 100% waar is. Vervolgens voel ik, dat als ik hem niet de vrijheid kan geven die hij nodig heeft en hij mij niet de aandacht die ik nodig heb, ik het hem en mezelf zo gun om dit bij een ander wél te vinden. Net na onze relatie was ik hier wellicht nog verdrietig over geworden, maar nu voel ik er eigenlijk alleen nog maar liefde bij. 

Liefde loslaten kan soms moeilijk zijn, maar door deze droom kon ik deze relatie op een hele fijne manier afsluiten en op die manier weer ruimte maken voor nieuwe liefde.

Tenslotte

Droom jij ook wel eens over de liefde? Laat het ons weten! 

Ter inspiratie voor Valentijnsdag nog een korte tekst over de liefde:

“Eenheid in het nodige, 

vrijheid in het onzekere 

en in alles de liefde.”        

Remonstrantse spreuk

Mede namens Nanske en Esther wens ik jullie op 14 februari (en op alle andere dagen van het jaar) een hele liefdevolle dag toe!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Nog op zoek naar een leuk Valentijnscadeau? Bestel hier het boek “Een schat aan liefde” van Marthe van der Noordaa.

4 gedachten over “Dromen over de liefde

 1. lieve Marielle,

  Toevallig droomde ik vannacht over mijn twee exen. Mijn ex man tref ik in een gemeenschapsruimte van een soort bezinningsoord bij een bar. Ik krijg, zoals ik ken, maar weinig echt contact met hem. Het is ochtend en hij zal die dag verder gaan met een cursus die hij volgt. Het heeft te maken met spirituele zelfontwikkeling. Iets waar hij nooit zo open voor stond. Hij zegt dat hij blij is dat hij dit volgt. ‘Ik ook’, zeg ik.
  Ergens anders, buiten of in de gang, kom ik mijn ex vriendin tegen. Met de gebruikelijke ongemakkelijkheid van iemand waar je intiem mee bent geweest en nu geen contact meer mee hebt. Ik zie dat ze een bril op heeft en vraag of die nieuw is. Ze laat me zien dat ze er iets aan kan verschuiven zodat hij deels afgesloten is en in het midden een soort vergrootglas krijgt.

  Nu ik dit opschrijf herken in in het laatste wel iets waar ik bij haar tegenaan liep: een vergrootglas zetten op mijn tekortkomingen en het geheel uit het oog verliezen.

  Ik ben benieuwd wat jou opvalt.

  hartelijke groet,
  Germa

  1. Hallo Germa,

   Dank je wel voor het delen van je droom! Wat in ieder geval direct opvalt is dat je over twee exen droomt i.p.v. over één. De droom krijgt daardoor (wat mij betreft) een reflectief karakter. Alsof je terugkijkt op deze relaties en tot de kern komt. Wat me ook opvalt is dat de droom heel compact is. Alsof alle verhalen en emoties waarmee je op een relatie terug kunt kijken tot rust zijn gekomen en je nu heel helder kunt zien hoe het zat. Bijvoorbeeld zo:

   Over je ex-man: het was in jullie relatie moeilijk echt contact met hem te krijgen en het was fijn geweest als hij tijdens jullie relatie meer open had gestaan voor bezinning en spirituele ontwikkeling.
   Over je ex-vriendin: in jullie relatie waren er zaken waar ze haar blik voor afsloot en zaken die ze met een vergrootglas bekeek.

   Lijkt me een helpende droom!

   Hoe is dit voor jou?

   💚-groet,
   Marielle

   1. dag Marielle,
    Ik denk dat het wel klopt. Daarnaast ben ik ook nagegaan wat het me vertelt over de mannelijke en vrouwelijke kant in mezelf. Waar kan ik mijn mannelijke, daadkrachtige kant meer ruimte geven voor spirituele en emotionele groei en waar ben ik in mijn vrouwelijke, gevoelige kant zo aan het focussen op de details dat ik het grotere geheel uit het oog verlies?
    Tenslotte weerspiegelen mijn relaties ook delen van mezelf en zo komen er weer andere lagen aan het licht. En dat weer in het grotere geheel van een bezinningscentrum, de plek waar ik met mijn werk heen wil, maar nu met de blokkades van de coronacrisis heb mee te bewegen.
    Leuk, juist door te delen, wordt mezelf al zoveel helder!
    Dank!

    hartelijke groet,
    Germa

   2. Wat een mooie aanvulling om ook naar die delen/ lagen in jezelf te kijken Germa. Een met aandacht ‘uitgepakte’ droom is een cadeau aan jezelf!
    💚-groet,
    Marielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s