Dromen over kleding

Ik droom dat ik in een legergroene jurk en een grijze maillot onder de douche sta. Op mijn maillot komen allemaal groene vlekken. Ik probeer ze weg te spoelen, maar dat lukt niet. Die jurk uitdoen gaat ook al niet. Dan zit ik opeens in de volle zon op de oude stadsmuur van het Provençaalse stadje waar ik als kind talloze zomervakanties heb doorgebracht. Ik wil terug naar die gelukzalige plek van vroeger, maar dan moet eerst die kletsnatte kleding uit. Er wordt een noodgebouwtje op straat gezet waar ik me in alle beslotenheid kan uitkleden, maar ook daar krijg ik die jurk niet uit. Het lukt blijkbaar alleen als ik me midden op straat uitkleed en dat lijkt me eerlijk gezegd nogal gênant. Het levert zoveel gedoe op om die natte, knellende jurk aan te houden, dat ik op een gegeven moment denk “what the heck, ik doe het gewoon”. Maar zelfs daarna blijft het lastig om die jurk uit te krijgen.

In het gareel blijven lopen

Pas jaren later realiseer ik me waar deze droom mogelijk voor staat. Hoe ik een tijd lang in het gareel bleef lopen, terwijl ik eigenlijk mijn verlangen om het gebaande pad te verlaten en mijn eigen weg te zoeken wilde volgen. En oh wat herken ik dan opeens wat ik in de droom doe. Kleding die niet bij me past aanhouden, zelfs onder de douche. Vlekken proberen weg te spoelen, zodat niemand kritiek op me kan hebben. Chronisch terugverlangen naar de plek waar ik helemaal mezelf kon zijn. Noodconstructies bouwen om de blik van de buitenwereld buiten te sluiten. Bang om te falen of uitgelachen te worden als ik met de billen bloot ga en ga doen wat ik echt wil. En dan dus toch maar die kletsnatte groene jurk aanhouden, hoe knellend en ongemakkelijk ook. Voor mij een confronterende droom, die zijn kracht nog altijd niet verloren heeft.

De functie van kleding

Kleding speelt een belangrijke rol in wat we wel en niet aan de buitenwereld willen laten zien. We omhullen, verhullen of accentueren ons lichaam met kleding. We volgen de laatste mode of zijn daar wars van, maar hebben hoe dan ook een eigen stijl. Kleding drukt uit wie we zijn. Misschien ook wel wie we willen zijn. Hoe we ons voelen. Wat we gaan doen en wat voor weer het buiten is. Kleding is er dan ook in vele soorten en maten.

Verkeerde maat

Een te grote broek aantrekkenVeel mensen dromen dat de kleding die ze aan hebben niet goed past. Droom je dat de kleding die je aan hebt je te groot is, dan kan je je afvragen of je ergens in je leven een ‘te grote broek’ hebt aangetrokken.

Droom je juist dat de kleding die je aan hebt te klein is, dan kan je je afvragen:

 • waar in je leven je aan een maatje groter toe bent
 • wat je niet (meer) past in je leven of 
 • waar het voor jouw gevoel knelt

Een collega droomde vlak na haar scheiding bijvoorbeeld over de volgende outfit:

Ik doe mee aan een modeshow van kunstenaars. Mijn outfit bestaat uit een soort strakke, maar flexibele helm met een snavelachtige punt voor mijn ogen, zodat ik alleen de grond zie. Verder een veel te strak, wit hesje dat nauwelijks mijn borsten bedekt en mijn buik al helemaal niet. Ik draag er een witte onderbroek bij. Stoer loop ik de ronde, maar ik voel me naakt en bekeken.

Door de droom in een intervisiegroep na te spelen, kwam mijn collega erachter hoe naar het voelde om zo verkrampt, met beperkt zicht en vol schaamte rond te lopen en hoe bevrijdend het werkte om dat knellende hesje uit te doen en die helm af te zetten. Het ‘uittrekken’ van de kleding uit de droom gaf lucht en ruimte om haar eigen kwetsbaarheid te accepteren, de druk die ze in haar huwelijk had ervaren achter zich te laten en haar eigen blik weer te verruimen.

Kleding die je normaal helemaal niet aan hebt

"rode-jurk-energie"

Een andere dromer droomde dat ze een prachtige, zwierige rode jurk met bijpassende hoge hakken aanhad. Bij het wakker worden was ze verbaasd, omdat ze zoiets nooit zou dragen. Toen vervolgens aan haar gevraagd werd om eens in de ruimte te bewegen alsof ze de rode jurk uit die droom aanhad, kwam er opeens een hele andere, vrouwelijke, levendige kant van haar naar voren. Dit gaf haar zoveel plezier en zelfvertrouwen, dat ze ter plekke besloot om deze ‘rode-jurk-energie’ wat vaker ‘aan te trekken’.

 

Niet passend bij de gelegenheid

Een oud-collega schreef me ooit dat ze regelmatig droomt dat ze op vakantie gaat en op haar bestemming pas ontdekt dat ze helemaal de verkeerde kleding in haar koffer heeft gestopt. Winterkleding voor een zomervakantie en zomerkleding voor een wintervakantie zeg maar. Ik vroeg haar of ze het in haar dagelijkse leven kent dat ze iets niet bij zich heeft wat ze nodig heeft. Ze gaf aan dat dit haar juist nooit zou gebeuren, omdat ze een perfectionist pur sang is, die alles graag onder controle wil hebben, maar dat ze dat op vakantie juist helemaal los weet te laten. Voor mij een hele verrassende uitkomst en een reminder dat dromen je vaak laten zien van welke energie je wel wat meer of juist wat minder kan gebruiken in je dagelijkse leven.

Vies of gescheurd

Droom je dat de kleding die je aan hebt vies of gescheurd is, dan kan het zijn dat de manier waarop je je naar de buitenwereld presenteert wel een opfrisser kan gebruiken of dat het tijd is voor iets nieuws. Aangezien dromen voor iedereen iets anders kunnen betekenen, is het goed om zelf op onderzoek te gaan naar de betekenis van zo’n droom. Bijvoorbeeld door je innerlijk te verplaatsen in hoe het voelt om in vieze, gescheurde kleding rond te lopen. Wat komt er in je op? Kan je het koppelen aan iets dat nu in je leven speelt?

Tenslotte

Spreekwoorden en gezegden vormen altijd een goede ingang om je eigen dromen nader te onderzoeken. Daarom heb ik ter afsluiting van dit blog er een paar voor je op een rij gezet die over kleding gaan:

 • een grote broek aantrekken
 • wie de schoen past, trekke hem aan
 • weten waar de schoen wringt
 • uit je jasje gegroeid zijn
 • kleren maken de man/vrouw
 • er met de pet naar gooien
 • dat gaat je niet in de koude kleren zitten
 • iets langs je kleding af laten glijden
 • een wolf in schaapskleren
 • iemand in zijn hemd laten staan
 • iemand het hemd van het lijf vragen
 • iemand achter de broek zitten
 • het in je broek doen
 • de broek aan hebben

Heb jij ook gedroomd over kleding? Laat het ons weten!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Nog op zoek naar een mooi Sinterklaas- of Kerstcadeau voor iemand die geïnteresseerd is in dromen en van lezen houdt? Klik hier.

17 gedachten over “Dromen over kleding

 1. Ik droomde vannacht dat ik op reis was en aan het inpakken was voor de terugreis. Het lukte niet goed om mijn kleding bij elkaar te rapen. Mijn vriendin gaf me om te helpen ondergoed aan: is dit van jou? Nee, dit is veel te groot, dat pas ik niet. Gaf me een gevoel van onbegrip, dat ze niet doorhad dat het niet mijn maat was.

  1. Hallo Nienke,
   Dank je wel voor het delen van je droom! In de droom ga je terug naar huis, iets dat in een droom kan betekenen dat je op weg bent om dichter bij jezelf te leven (om in figuurlijke zin ‘naar huis’ te gaan). Zou dat kunnen kloppen? Er is echter nog een obstakel: het lukt niet goed om datgene dat van jou is bij elkaar te rapen, in dit geval je kleding. Kan je je nog herinneren waarom het in de droom niet goed lukt om je kleding bij elkaar te rapen? Vaak geeft dit namelijk een aanwijzing richting iets waar je ook in je dagelijks leven tegen aan loopt. Je krijgt in de droom wel hulp van je vriendin, wat op zich positief is, alleen word je hierbij niet op ware grote geschat en dat geeft jou een gevoel van onbegrip. Herken je dit in jullie onderlinge relatie? En als je het omgekeerd bekijkt: laat jij je op ware grootte aan je vriendin zien, of heb je de neiging om je richting haar groter of kleiner voor te doen dan je eigenlijk bent? Ben heel benieuwd en hoop dat dit je verder helpt je eigen droom te onderzoeken!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 2. Dank voor je reactie Mariëlle. Het dichter bij mezelf leven gesymboliseerd door ‘naar huis gaan’ herken ik wel ja. En ook het bewaken van balans in mezelf en in onze relatie (autonoom versus volgend en zorgend).
  Op je vraag: ‘Kan je je nog herinneren waarom het in de droom niet goed lukt om je kleding bij elkaar te rapen?’ kan ik antwoorden dat het een rommelige slaapzaal was met meerdere bedden en het was half donker dus ik kon de kleding niet goed onderscheiden.

  Groet,
  Nienke

  1. Hallo Nienke,

   De hoeveelheid licht in een bepaalde droomscène geeft meestal weer in hoeverre je bewustzijn hebt (c.q. in hoeverre je “wakker” of nog “slapende” bent) op het thema waar het in de droom in de kern over gaat. Aangezien deze scene zich afspeelt in een half donkere slaapzaal met meerdere bedden, lijkt dit voor jouw droom wel te kloppen. Nou zou je het vervelend kunnen vinden dat je je blijkbaar nog in het halfduister bevindt als het over deze thema’s gaat, maar ik word er eigenlijk heel enthousiast van. De overall beweging in de droom is namelijk dat jij naar huis gaat, dus dat doet mij vermoeden dat jouw bewustzijn op de thema’s “dichtbij jezelf leven”, “jezelf op ware grootte laten zien en gezien worden in relatie tot anderen” en “onderscheiden wat wel en niet bij jou hoort” vanaf nu alleen maar gaat toenemen. Deze droom is immers ook al tot je bewustzijn doorgedrongen en je bent ook nog eens actief op zoek gegaan naar een manier om de betekenis van deze droom verder uit te diepen. Ik raad je aan om deze droom te beschouwen als een uitnodiging om de komende tijd extra aandacht te besteden aan situaties waarin de thema’s uit deze droom een rol spelen, want dan sta jij binnenkort in het volle daglicht (zodat het ook makkelijker wordt om te onderscheiden wat bij jou hoort en wat niet) je kleding bij elkaar te zoeken om vervolgens huiswaarts te keren (om maar eens in de metafoor van de droom te blijven).

   Hartelijke groet en veel inspiratie gewenst in het proces van ‘huiswaarts’ keren!
   Marielle

   1. Heel graag gedaan Nienke en alvast een mooie decembermaand gewenst! 🎄🌟🎅🏻🦌

 3. Dag Marielle,
  Fijn jou weer te lezen! 🙂
  Ik had een vreemde droom enkele weken geleden (11 nov) over kleren. Het was aan de vooravond van een visioen (tijdens een visualisatie). Heb de architectendraad weer opgenomen sindsdien 🙂

  Ik ga naar ons (voormalig) app in Heverlee, ben er al heel lang niet meer geweest. Ik kom binnen. Oh, Hier kan ik eigenlijk nog wel wonen! In de living is het tapijt weg en ligt er nu parket, veel aangenamer. Ah ja, er is ook nog een slaapkamer! Ik loop door de badk (richting slpk). De badk is veel groter dan voorheen, langwerpig. Het hangt er vol oude zeilpakken en skipakken, alle pakken die we ooit gehad hebben maar dan veel meer versleten. Ik zie ook onze huidige pakken die volgens mij thuis hangen (maar dan in een versleten versie). Vanwaar komen deze dan? Begrijp het niet, ben in de war. De pakken hangen verspreid op kapstokken en aan haken aan de muur, te drogen ofzo. Ik loop door naar onze slaapkamer daarachter, stommel wat rond met muziek op. Dan merk ik dat er een mezzannine is gemaakt onder het dak tegen en bovenop de gevel. Op de mezzanine ligt een matras, en daarop ligt iemand te slapen. Huh, what?!? Ik kruip op de mezzanine. Euh, pardon! Wie ben jij en wat doe jij hier? Het is een jonge vrouw, helemaal op haar gemak. Ze zegt: Ik woon normaal gezien hier boven, maar had onenigheid met mijn huisgenoot (vriendin) en dus zei de eigenares van beneden dat ik hier kon slapen, zij heeft de sleutel. Het is hier toch al zo lang onbewoond… Ik bedenk dat ik idd beter kan vertrekken. Met al die oude pakken, wat kan/moet ik hier nog doen?

  1. Ha die Kune,
   Wat fijn om weer van je te horen en wat een mooie droom weer!
   In de droom ga je als het ware terug naar het verleden door jullie oude appartement te bezoeken. Aan het begin van het bezoek concludeer je dat er wat aangename aanpassingen aan het huis zijn gemaakt en dat je hier eigenlijk nog steeds wel zou kunnen wonen. Na het zien van de versleten pakken en het ontmoeten van die jonge vrouw kom je echter tot de slotconclusie dat het beter is om te vertrekken, omdat er niets meer is dat jij hier kan of moet doen.

   Ik zie deze droom als een teken dat je in je leven op een punt gekomen bent waarop je het verleden los kunt laten. Je kan of moet daar volgens de droom immers niets meer doen. Lijkt mij een hele positieve droom die het verleden afsluit en daarmee ruimte maakt voor nieuwe dingen die in jouw leven willen gebeuren. Voel jij daar iets bij?
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Jazeker Marielle!
    Ik had eerder die nacht nog een droomflard waar ik hetzelfde gevoel aan overhield. “Wat heb ik hier nog te doen? Dit draagt toch niks meer bij!”… In beide taferelen is er de verleiding om af te wijken van mijn pad, de aangename parket bvb… Daarnaast gaat het ook 2x over zeilen en skien. Zorgen zeilen en skien voor afleiding? Kan zijn, maar lijkt me eerder symbolisch.
    Last but not least had ik deze droom de nacht voor een magisch inzicht (een visioen tijdens een visualisatie). Ik zag mezelf ineens weer als architect aan het werk, niet klassiek huisje tuintje keukentje maar wel heel concreet in Human Development. Zo gedroomd zo gedaan, ben ik nu aan het werk voor Arch sans Frontieres, architect-studenten begeleiden in Madagascar 🙂 Dus de droom was ook voorspellend, al zag ik dat gisteren pas. Het app in Heverlee was mijn woonst toen ik begonnen ben met mijn beroep als arch, heb er 3 jaar gewoond en voelde beklemmend (klein, geen terras etc). De mezzannine met de relaxte vrouw (ikzelf) staan voor mij symbool dat ik kan uitstijgen boven dit beklemmende verleden in een degelijke nieuwe lichte structuur… Ik zie mezelf in deze droom als de vrouw op de mezzanine, de eigenares met de sleutel, én de Kune van nu. Ja, de droom zit vol symboliek, maar dat wisten we al hé 😉
    Dankjewel Marielle! ❤
    Liefs, Kune

   2. WOW wat een mooie, inspirerende én rake reactie Kune!! Deze zin raakt mij het meeste: “Ik zie mezelf in deze droom als de vrouw op de mezzanine, de eigenares met de sleutel, én de Kune van nu”.

    Lijkt me veel kracht en energie geven als je helemaal kunt voelen dat jij dat allemaal (en meer) in je hebt en bent!
    You go girl ❤️

 4. Hoi alledrie!

  Ik las net gisteren de prachtige blog van Mariëlle, en net word ik wakker uit een droom over schoenen!

  Ik loop eerst in een soort schoolgebouw samen met iemand naar een trappenhuis wat ik normaal niet neem. Handig, zeg ik, dat hier ook een trappenhuis zit. Maar dan blijkt dat de traptreden niet zomaar te betreden zijn. Je moet je via een paar hoge opstapjes door een hele kleine spleet wurmen om op de trap te komen. Die ander helpt me om op de eerste opstap te komen, maar ik ga weer terug, want ik weet dat ik niet door de spleet durf. Dan zie ik een andere mogelijkheid. Ik ga door een grotere spleet aan de andere kant en kom dan op een wit net terecht. Net een spinnenweb. Daar moet ik doorheen en dan een open cirkel in het net vinden waar ik door naar buiten kan klimmen. Ik vind de cirkel en steek één van mijn voeten naar buiten. Nu weet ik dat ik de vrijheid heb bereikt. Maar dan zie ik dat mijn schoenen wespen aantrekken. De bodem is geel maar de schoenen zijn van doorzichtig plastic. Waarschijnlijk komen de wespen af op de gele gloed die van mijn schoenen uitgaat. En dan zie ik dat er een wesp in mijn schoen zit. Die moet eruit voordat hij mij gaat steken. Ik probeer de veters los te maken, maar ja, daar zitten wel een stuk of 10 wespen op. Als ik een keer stamp vliegen ze een klein beetje op en laten dan een boos gebrom horen en dan gaan ze weer op de schoen zitten. Ik vind het wonderbaarlijk genoeg niet heel eng, dat agressieve gezoem. Ik vind het wel grappig. Maar ondertussen heb ik de veter nog niet los. Dan word ik wakker, omdat een van de kinderen lawaai maakt in de badkamer 😀

  Dat was de flard over kleding dus. Wespen kunnen staan voor boosheid las ik?

  Met vriendelijke groet,
  Pien

  1. Hallo Pien,
   Wat leuk dat je mijn blog mooi vond en dat je droom er zo op aansluit! Er is een zienswijze op dromen, die zegt dat het begin van een droom direct laat zien waar de droom mee te maken heeft. In jouw geval loop je samen met iemand in een schoolgebouw, wat er dus op zou kunnen duiden dat deze droom gaat over een leerproces waar je momenteel doorheen gaat. Om in die school (lees: jouw eigen leerproces) verder te komen kom je verschillende obstakels tegen (die waarschijnlijk heel geschikt zijn om je precies datgene te leren wat je aan het leren bent, maar dit terzijde).

   Allereerst moet je je door een hele kleine spleet wurmen, maar dat durf je niet. Je zou energetisch kunnen onderzoeken waar deze spleet voor jou voor staat, maar de droom laat in ieder geval ook zien dat jij creatief genoeg bent om andere mogelijkheden te vinden. Gezien jouw eerdere droom over dat spinnetje vind ik het overigens opvallend dat je hier een spinnenweb tegenkomt. Je vindt een opening en weet dat je nu de vrijheid hebt bereikt. Wat versta jij onder vrijheid, want het zou wel eens kunnen dat dit is wat je blijkbaar wilt leren in die school?

   Dan de scène met die wespen. Om te onderzoeken wat dit je te zeggen heeft raad ik je aan (op een plek waar je even niet gestoord kunt worden door kinderen die lawaai maken in de badkamer😃) om even helemaal in die wespenenergie te gaan en daarna voor jezelf op te schrijven wat zo kenmerkend is aan deze energie. Eventueel kan je dit nog aanvullen met waar jij wespen mee associeert en welke eigenschappen je hen toeschrijft. Vervolgens kan je je afvragen of jij in je leven op dit moment wel wat meer of wel wat minder van deze wespenenergie kunt gebruiken om je eigen leerdoelen te realiseren.

   Een andere onderzoeksmogelijkheid is om de schoenen uit je droom met al die wespen erop (en 1 erin 🐝!) energetisch aan te trekken en te ervaren hoe dat voelt en wat er dan bij jou naar boven komt (wellicht ook nog aanvullend om mijn eerdere blog over dromen over schoenen te lezen).

   Ben heel benieuwd en hoopt dat dit je verder helpt om dieper in je droom te duiken!
   Liefs!
   Marielle

   1. Gaaf Marielle! Dank je wel voor je duidingen. En fijn om te weten dat ik op de website moet kijken voor een antwoord. Hi Hi. X Pien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s