Bestemming (niet) bereikt!

schermafbeelding-2020-07-24-om-13.36.34Heel actueel in deze vakantieperiode zijn dromen over op reis gaan. In het dagelijks leven ga je waarschijnlijk best soepel onderweg, ondanks mogelijk enige inpakfrustratie of stress om bijvoorbeeld een veerboot te halen. Maar in dromen over op reis gaan zijn er bijna altijd complicerende factoren die het een stuk lastiger maken.

Twee voorbeelddromen
Ik ben onderweg naar het station. Ik moet naar Amsterdam. Maar telkens als ik de goede afslag probeer te nemen is er iets. De weg is opgebroken. Mijn fiets doet gek en ik begin te slingeren. Er staat een politieagent tegen me te roepen dat ik verkeerd rijd. Ik kom nog net op tijd bij het station, maar als ik in de trein zit blijk ik naar Den Bosch te gaan in plaats van naar Amsterdam.

Ik ga op reis en moet naar Schiphol. De taxi staat voor de deur en ik wil mijn koffers pakken. Maar telkens als ik bijna klaar ben met inpakken is er nog meer dat mee moet. Ik blijf maar pakken en ik krijg ongelofelijke stress. Ik loop rood aan, de taxi staat te toeteren.

Complicaties
Veel mensen lopen in dromen over onderweg zijn tegen allerlei complicaties aan, zoals:

 • obstakels op je route waardoor je vertraging oploopt of helemaal niet op je bestemming aankomt,
 • vervoermiddelen die spontaan verdwijnen, stuk gaan of waar wat anders mee aan de hand is,
 • bagage die niet te tillen is, kwijt raakt of niet bevat wat je nodig hebt,
 • functionarissen of reisgenoten die roet in het eten gooien.

Stress en frustratie voeren vaak de boventoon in dit soort dromen.

Wat betekent zo’n droom?
Reisdromen gaan in algemene zin over hoe je ‘onderweg’ bent en waarheen. In figuurlijke zin: hoe leid je je leven? Welk doel heb je in je leven en bereik je dat wat je wenst? Als je naar je reisdroom kijkt (of meekijkt met een ander), dan is de eerste belangrijke vraag die je kunt stellen: Is het doel van de reis een goede bestemming? Goed in de zin van: is het voor de dromer een nastrevenswaardig reisdoel?

Past het reisdoel bij de dromer?
In de eerste voorbeelddroom is het reisdoel de stad Amsterdam. In gesprek met de dromer blijkt dat haar associatie met Amsterdam is: grootstedelijk, goed gebekte mensen, carrière op de Zuidas. Den Bosch beschrijft ze als: gemoedelijk, meer ontspannen, bourgondisch. Als ze bij zichzelf te rade gaat, komt ze tot de conclusie dat meer ontspannen zijn en het leven meer te nemen zoals het komt haar goed zou doen. 

Afhankelijk van het antwoord op de vraag over het reisdoel kun je twee conclusies trekken. Je streeft een doel na dat niet (meer) bij je past. Of je streeft een doel na dat wel degelijk bij je past, maar je laat je onderweg steeds afleiden of tegenhouden waardoor je je bestemming niet bereikt. 

Afleiding
Obstakels en tegenwerking lijken vaak van buiten te komen. De trein vertrekt niet naar de geplande bestemming, een politieagent probeert je tegen te houden, je wordt opgejaagd door een toeterende taxichauffeur, etc. In ons dagelijks leven denken we ook vaak dat iets ons tegenzit. Maar als je er wat langer bij stilstaat, zal je merken dat het wel degelijk over jezelf gaat.

De dromer uit de tweede voorbeelddroom vertelt bijvoorbeeld dat hij vaker droomt dat hij maar blijft inpakken als hij op reis gaat. Telkens is hij er nog niet klaar voor om te vertrekken. Het moet pico bello in orde zijn voordat hij het huis uit kan. In het contact met de dromer blijkt dat hij ook in zijn werk pas tot actie overgaat wanneer hij alles tot in de puntjes heeft uitgedacht. Dit houdt hem vaak tegen om spannende, meer vervullende projecten te doen.

Het is dus belangrijk dat je inzoomt op dat wat je in de droom tegenwerkt of ophoudt. Wat wil het obstakel of de obstructie je vertellen? Je kunt dit doen door de handeling in de droom, zoals bijvoorbeeld het eindeloos inpakken of de toeterende taxichauffeur, na te doen. Je ervaart dan van binnenuit de energie die het vertegenwoordigt. En dat betrek je niet op de ander of op de omstandigheden, maar op jezelf.

Ga op ontdekkingsreis
Wanneer je zelf een reisdroom hebt (of een ander helpt): ga dus na welke associaties je hebt bij het reisdoel en durf de droom voluit na te spelen. Dan kom je echt al een heel eind. Je ontdekt wat jouw richting kan zijn in wat je wilt bereiken in je leven en wat je daar mogelijk vanaf houdt. Zeker in deze zomerse tijd waarin de druk wat wegvalt zijn dit hele goede vragen om mee bezig te zijn.

Een hele fijne zomer en vooral ook een goede reis gewenst!

Door: Nanske Kuiken

 

2 gedachten over “Bestemming (niet) bereikt!

 1. Ik droomde afgelopen nacht dat ik samen met mijn vierjarig kleinzoontje onderweg ben naar een paardrijwedstrijd van zijn moeder. Sem, onze kleinzoon, zit achter het stuur. We rijden op een onverharde weg vol droog zand, dit zorgt voor veel stofwolken.
  Ik zit heel rustig naast Sem, ben trots op hem dat hij als kleine jongen zo goed kan autorijden (normaal zou dit bij mij uit den boze zijn. Alles wat “niet mag” moet je vooral ook niet doen). Links van de weg zie ik het veld waar we zijn moeten, maar op de een of andere manier lukt het ons niet om er te komen. Ik besluit dat we moeten wisselen van plaats, want er zijn nu toch wel veel mensen langs de kant en je weet maar nooit of er politie komt. Het wisselen van plaats maak ik niet bewust mee in de droom. Ineens zijn we, veel te laat, op de plaats van bestemming. Mijn dochter komt naar ons toe en zegt “ik heb al weeën, hartkloppingen en in mijn voeten zitten de tandjes”.
  (onze dochter is momenteel 13 weken zwanger en is de moeder van Sem). Ineens ben ik weer heel onrustig. Dat terwijl ik de hele autorit zo rustig was.

  Zelf een droom analyseren is altijd erg moeilijk voor mij.
  Gaat het erover dat ik mij minder zorgen mag maken in het leven? Meer los mag laten?
  Hij blijft constant in mijn hoofd, vandaar dat ik hem graag deel.

  1. Hallo Desiree,
   Wat een gave droom met veel waardevolle details zeg, kan me levendig voorstellen dat hij constant in je hoofd aanwezig blijft!

   Ik ben benieuwd wat er met jou gebeurt als ik de droom op een ander abstractieniveau aan je ‘navertel’:
   Je geeft het stuur uit handen aan een volgende generatie en merkt dat dit je heel rustig en trots maakt. Jonge mensen waar je dat misschien nog niet van zou verwachten blijken het eigenlijk prima te doen als jij het stuur los laat en zij achter het stuur mogen zitten. Het doet echter wel veel stof opwaaien en je weet niet zeker of je zo wel op tijd aankomt op de plaats van bestemming. Zodra de buitenwereld in beeld komt (de hoeveelheid mensen langs de weg, de eventuele aanwezigheid van de politie, je dochter) heb je het gevoel dat het stuur uit handen geven en ontspannen in de bijrijdersstoel zitten niet mag. Je zou zelfs ‘gepakt’ kunnen worden door de politie, de instantie die erover gaat welk gedrag toelaatbaar is en welk gedrag niet. Je neemt het stuur daarom maar weer over. Jullie komen te laat en als je je dochter tegenkomt word je onrustig. Wellicht heb je het gevoel dat jij weer van alles moet gaan doen of dat er weer van alles moet gebeuren.

   Volgens mij laat de droom zien dat jij in het leven meer het stuur uit handen mag geven. De volgende generatie, hoe jong ook, is aan de droom te zien prima in staat om zelf aan het stuur te zitten. Jij blijkt als zij zelf aan het stuur zitten helemaal lekker ontspannen en rustig te kunnen genieten, een hele fijne manier van aanwezig zijn (zowel voor jou als voor de volgende generatie). De droom laat ook zien dat dit moeilijk voor je is: dat dit innerlijk veel stof doet opwaaien, dat dan het idee opkomt dat je niet op tijd zal zijn of dat het stuur uit handen geven helemaal niet mag van de (innerlijke) politie. Daarom neem je het stuur toch maar over, maar dan kom je te laat en de eerdere rust verandert in onrust.

   Het feit dat je in de droom het wisselen van plaats niet bewust meemaakt betekent dat je (nog) geen bewustzijn hebt over wanneer, hoe en waarom jij zelf weer aan het stuur gaat zitten. Deze droom geeft daar heel veel aanwijzingen over, dus als ik jou was zou ik de komende tijd eens opletten wanneer jij geneigd bent het stuur over te nemen en ook hoe en waarom je dat doet. Onderzoek ook eens wat er gebeurt als jij het stuur niet overneemt en loslaat.

   Ik gun je meer van dat gevoel dat je heerlijk ontspannen en trots naast de volgende generatie zit en ziet wat ze kunnen en ik zou het leuk vinden om te horen of mijn reactie je verder helpt!
   Hartelijke groeten,
   Mariëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s