Dromen over overledenen

Van kinds af aan is mijn opa aan vaderszijde mijn grote held. We begrijpen elkaar zonder woorden. Als we samen iets doen, zoals hazelnoten plukken, naar de brug lopen om naar het verkeer dat onder ons door raast te zwaaien of gaan fietsen en bijna vallen, omdat we tegelijkertijd op zijn kilometerteller kijken hoe de teller van 1000 naar 1001 springt, voelt dat speciaal. Als we beiden ouder worden verdwijnt het samen dingen doen, maar het naast elkaar zitten en woordloos van elkaars aanwezigheid genieten blijft.

Het horloge van opa JanEen paar dagen voor hij sterft pakt hij mijn hand en vraagt me of ik gelukkig ben. Vanaf dat moment weet ik dat hij niet lang meer heeft. Als hij sterft ben ik verdrietig. Mijn grote held is er niet meer en met hem de onvoorwaardelijke liefde. De kracht van onze woordloze verbinding verandert in spijt dat ik hem nooit hardop heb gezegd hoeveel ik van hem hou.

Dan droom ik dat mijn opa mijn kamer in loopt en naast me komt liggen. Hij houdt me vast en troost me zonder woorden: hij is er weer! Ik zeg hem dat ik van hem hou en spijt heb dat ik hem dat nooit heb gezegd. Ik voel dat hij dat altijd al geweten heeft. De spijt lost op. De onvoorwaardelijke liefde blijft.

Jaren later vergelijkt iemand mijn opa met een beukenboom: “een solitaire boom, waar slechts een enkeling tegen zijn stam mag komen zitten om te rusten”. Dit raakt me diep, want ik weet: ‘zo is het’. Wanneer ik wil kan ik altijd tegen die stam gaan zitten. Ook nu nog.

Voltooiing en het vrijvallen van het geschenk van de ziel
Mijn droom over mijn Friese opa Jan is voor mij een voorbeeld dat dromen over overleden dierbaren ons in de gelegenheid stellen om te ervaren wat we nog niet verwerkt hebben of wat we nog zo graag met deze persoon besproken of gedaan hadden. Wat eerder (nog) niet afgerond kon worden, kan op deze manier alsnog voltooid worden. In mijn geval viel na mijn droom het geschenk van mijn opa aan mij vrij: onvoorwaardelijke liefde en beseffen dat niet alles altijd woorden nodig heeft.

Als ik vele jaren later tijdens de ITIP opleiding volledig in mijn eigen wereld verzonken ben met een beukenblaadje in mijn hand, zegt de begeleider vlak voor we weer beginnen uit het niets tegen mij: “dit gaat over heling”. En voor mijn gevoel weten zowel de begeleider als ikzelf, opnieuw zonder woorden, ‘zo is het’.

Tegen de stam van de beukenboom

Op zoek naar de essentie
Mocht je dromen over een overleden dierbare, kijk dan of je in de droom de essentie van die persoon, de relatie die je met deze persoon had of wat deze persoon voor je betekend heeft kunt ontdekken. Soms brengt zo’n droom namelijk met zich mee, dat deze essentie daarna ‘met je is’ en een bron van hulp vormt op je levenspad.

Tussenrijk
In veel spirituele stromingen wordt de dromenwereld als een soort ‘tussenrijk’ (1) gezien, waar zowel de zielen van overledenen als de zielen van levenden naartoe kunnen reizen en elkaar dus ook tegen het lijf (of beter gezegd: tegen de ziel) kunnen lopen.

In dit ‘tussenrijk’ stellen overledenen de dromende nabestaande vaak gerust door iets te laten zien of te doen waardoor je weet: hij of zij is nu op een goede plek. Vrij van aardse beslommeringen, eventuele relationele moeilijkheden en maskers.

Een vriendin van me zag in een droom bijvoorbeeld een veel ‘lichtere’, stralende versie van haar moeder en hoorde haar zingen. Iets dat ze toen ze nog leefde alleen deed als ze zich zorgeloos voelde.

Advies vanuit het hiernamaals
Ook krijgen de levenden in dit ‘tussenrijk’ vaak adviezen van overleden dierbaren. Meestal gebeurt dit op momenten dat je je op een keerpunt in je leven bevindt, een belangrijke beslissing moet nemen of door een moeilijke periode heen gaat. Soms is het advies klip en klaar en soms is het meer cryptisch, zoals onderstaand voorbeeld laat zien:

Mijn overleden man verschijnt in een droom terwijl ik zit te huilen, omdat ik hem zo mis. Tot mijn verbazing legt hij geen arm om mijn schouder. Iets wat hij toen hij nog in leven was zeker wel gedaan zou hebben. In plaats daarvan laat hij mij onze trouwring zien, alleen is de ring niet rond, maar vierkant. Bij het wakker worden realiseer ik me opeens dat we als gezin niet met zijn tweeën, maar met zijn vieren zijn. Door helemaal op te gaan in mijn eigen verdriet heb ik onvoldoende aandacht voor onze twee kinderen.

Psychologische dromen over overledenen
Dromen over overleden dierbaren zijn dromen, die zowel kort na het overlijden als vele jaren later tot je kunnen komen. Als het droomcontact met de overledene bij het wakker worden vragen, verdriet of een bepaalde worsteling die de relatie kenmerkte oproept, heeft de droom vaak een psychologisch karakter. Dit type dromen kan je helpen om te verwerken wat er nog te verwerken valt, eventuele projecties te doorzien en onafgeronde zaken een plek te geven.

Spirituele dromen over overledenen
Dromen waarin de ontmoeting met de overleden dierbare plaatsvindt in een andere dimensie of waarin de overleden dierbare je iets laat zien of een boodschap voor je heeft hebben vaak een spiritueel karakter. Dit type dromen biedt vaak contact met een hogere dimensie, heling, inzicht, troost of richting. Bij het wakker worden overheerst een gevoel van dankbaarheid, ontroering en ontzag.

Tenslotte
Dromen over een overleden dierbare zijn belangrijke dromen, die het verdienen om langer bij stil te staan. Vaak gaat dat vanzelf, omdat deze dromen van nature indruk maken en je aandacht vasthouden (zelfs als je dat niet wilt). Mocht je dromen over een overleden dierbare, aarzel dan dus niet om de droom met ons te delen als je dat fijn vindt.

Door: Mariëlle Borst

1. Bron: “De Nachtelijke Reis, dromen als bron van hulp” door Bas Klinkhamer, blz 148.

2 gedachten over “Dromen over overledenen

  1. Vond dit erg mooi om te lezen.
    Ik zelf heb een gelijksoortige ervaring.
    Vanaf mijn 7e had ik door bepaalde omstandigheden geen contact meer met mijn vader, wat ik zeer verdrietig vond. Op mijn 19e werd dit contact iets hersteld, dit tot mijn 27e. Ik had er toch meer van verwacht, waardoor ik zelf het contact verbrak. Jaren later vreselijke spijt, ik schreef een brief, er kwam antwoord, mijn vader bleek al 3 jaar dood te zijn. Een verdrietige periode die ik niet meer te boven kwam, totdat…ik mijn droom had….een van mijn mooiste dromen ooit. Ik kwam een ruimte binnen en op afstand stond mijn vader. Ik liep naar hem toe, keer op keer zeggende hoeveel het me speet, dat ik er niet voor hem was. Hij sloot zijn armen om me heen….. Ik voel het nu nog en hij zei, lieve lieve het is goed, ik hou van jou, het is je vergeven, het gaat goed met mij…. Hij troostte me, waardoor ik vanuit mijn ziel ging huilen. Zo werd ik wakker met nog het gevoel van zijn armen om me heen, de tranen over mijn wangen en zo’n fijn gevoel van opluchting dat mijn vader niet boos op me was.
    Door deze droom heb ik mijn verdriet en onmacht kunnen verwerken.

    1. Oh Lilian, wat een parel van een droom. Ik kan wat je schrijft van het begin tot het einde met je meevoelen. Wat een cadeau en wat fijn dat je door deze droom altijd terug kan naar het gevoel van je vaders armen om je heen en het besef dat hij van je houdt: PRACHTIG!🙏🏼

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s