Dromen over slangen

Dromen over slangenIk droom dat mijn leven heel vredig is en alsmaar vrediger wordt. Dan verschijnt er opeens een dozijn grote, agressieve, gifgroene, geschubde slangen die hun kop oprichten om mij aan te vallen. Ik ben doodsbang, want hun gif doodt direct. Mijn beste vriendin staat achter me. Tot mijn verbazing loopt ze recht op de slangen af. Ze slaat ze van zich af of steekt haar arm zo diep in hun bek, dat ze haar niet kunnen bijten. Ik gil dat ze dit niet moet doen, dat ze haar dood zullen bijten. Ze roept terug: “Welnee, kijk maar!”. Ik blijf doodsbang. De slangen komen mijn kant op om mij te doden. Mijn vriendin houdt ze dapper tegen, maar het kan nooit dat dit lang stand houdt. Ik moet handelen en doen wat mijn vriendin doet, maar dat gaat niet. Ik verstijf van angst.

Vredig in slaap of klaarwakker?

Ik ben direct klaarwakker. Mijn ogen wijd open. Ik besef direct dat dit een droom is waar ik mee aan de slag moet. Met hulp van anderen ontdek ik dat ik van mezelf niet mag doen wat de slang doet: me oprichten en giftig worden op iemand anders. Ik hou het liever vredig, zoals in het begin van mijn droom, maar van binnen voel ik natuurlijk ook wel eens de behoefte om te doen wat de slang doet. Niet dat ik mensen dood wil bijten, maar ik wil wel boos kunnen worden en me kunnen uiten als ik iets niet wil of als ik iets niet fijn vind. Mijn droom laat zien hoe moeilijk ik dat vind, dat ik dan verstijf en eigenlijk alleen nog maar weg wil.

Mijn eigen ‘gif’ als ingang

Ik spreek met mezelf af, dat ik van nu af aan actief aan de bak moet als iemand me ‘giftig’ maakt. Niet meer de mantel der liefde erover, me terugtrekken en het vervolgens verder alleen uitzoeken (en dan van binnen giftig blijven), want dat ken ik. Ook geen mensen ‘dood’ gaan bijten door maanden later plotsklaps onevenredig hard uit te vallen en/of plotseling te vertrekken, want dat ken ik (helaas) ook. Ok, dat dus allemaal niet, maar wat dan wel?

Boos mogen zijn en contact maken

Allereerst toegeven dat ik, ondanks het feit dat ik graag een liefdevol persoon wil zijn, ook wel eens hartstikke kwaad ben. Beseffen dat er brokken (en heftige dromen 😉) van komen als ik dit soort gevoelens structureel onderdruk. Proberen in contact te blijven als ik boos ben, zowel met mezelf als met de ander. Zeggen wat ik voel, hoe spannend ik dat ook vind. Een hele klus…

De genezende werking van slangengif

Mijn nieuwe benadering slaagt dus ook niet altijd, maar ik probeer het wel en ik sta open voor iets anders. Iedere keer dat het me lukt, wint deze nieuwe manier van doen aan kracht en raak ik losser van mijn oude patroon. Gelukkig zijn de eerste resultaten hoopvol. Ik leer dat mijn eigen gif niet alleen maar negatief is, maar dat het, net als het gif van een slang, ook een genezende werking kan hebben. Dat mijn boosheid een transformerende werking kan krijgen als ik het toelaat en er iets goeds mee doe. Ik ontdek dat het helpt als ik mijn grenzen uitspreek en vertel hoe ik me voel. Dat het focus, stevigheid en duidelijkheid geeft. Dat ik daarna opeens weer veel meer plezier met de ander kan hebben. En ja, het geeft inderdaad ook meer wrijving, maar goed: wrijving geeft glans.

Heb jij ook over slangen gedroomd?

Gezien het archetypische karakter van de slang herken je misschien iets in mijn verhaal, maar de slang heeft nog veel meer aspecten en kan jou dus heel iets anders te zeggen hebben.

Wat voor soort slang was het?

Dromen over slangenKijk als je over een slang hebt gedroomd allereerst om wat voor soort slang het gaat. Waar een gifslang kan verwijzen naar het thema ‘giftig zijn’, kan een wurgslang verwijzen naar het thema ‘verstikking’. Zo brengt iedere slangensoort zijn eigen karakteristieken met zich mee. Ga voor jezelf na welke associaties je hebt bij het soort slang waar je over gedroomd hebt en raadpleeg desnoods het internet als je meer te weten wilt komen over de specifieke eigenschappen van een bepaald soort slang. Vaak kom je dan iets tegen dat resoneert.

Speelt er angst?

De meeste mensen zijn bang voor slangen. Daarom gaan dromen over slangen vaak gepaard met angst. Speelt dit voor jou ook? Vraag je dan af of er ergens in je leven een angst speelt die je aan te kijken hebt. Als je aanleg hebt voor lucide dromen kan je proberen om in de droom contact te zoeken met de slang waar je bang voor bent. Als dit lukt transformeert de angst vaak in een les of in een kracht die met je is.

Hoe zou het voelen om een slang te zijn?

Daarnaast kan je, als je over een slang gedroomd hebt, onderzoeken hoe het voelt om even helemaal in de huid van een slang te kruipen. Misschien ontdek je dan hoeveel opluchting het geeft om eens flink te sissen en giftig uit de hoek te komen. Of hoe lekker het is als je hoofd en je lichaam één geheel vormen en je dicht bij de aarde bent. Wie weet voel je opeens dat je er behoefte aan hebt om in de zon te liggen en even helemaal niets te doen. Hoe warm, soepel en sensueel een slang kan zijn. Of wie weet ontdek je dat slangen nooit sorry zeggen als ze ergens tegenaan glijden…

Wat je ook ontdekt, waarschijnlijk weet je meteen of de energie van de slang iets is waar jij in je eigen leven wel wat meer of wat minder van zou kunnen gebruiken. Doe daar je voordeel mee.

De slang in de Bijbel

Tenslotte komt de slang natuurlijk ook voor in de Bijbel, waar hij Eva verleidt om van de vruchten van de boom van de kennis van goed en kwaad te eten. Als je droomt over een slang, kan je je dus ook afvragen hoe het thema verraad of verleiding in je eigen leven speelt en welk antwoord dit van jou vraagt.

Aarzel niet om je eigen droom over slangen op onze site achter te laten. Ik zal er in ieder geval met zéér veel belangstelling naar kijken!

Door: Mariëlle Borst

P.S. In mei dit jaar start er weer een ITIP Dromenopleiding. Belangstelling? Klik hier.

 

6 gedachten over “Dromen over slangen

 1. Hallo Marielle,

  Bedankt voor de mooie symbolische duiding over de slang.
  Op de Boeddha kalender was op 14 maart deze dagelijkse overweging zeer van toepassing.

  Een wijze, beducht voor groot gevaar, zal niet gaan slapen zonder zich zijn fouten indachtig te zijn, die als giftige slangen zijn huis kunnen binnenkruipen.

  Hier nog een droom over slangen uit 2016.

  Over slangen lopen in een oude kamer van een oud huis.

  Ik ben in een schemerachtige kamer waar de ramen geblindeerd zijn met houten luiken. Het is een oude kamer in een oud huis met kale afgebrokkelde wanden. Ook zit er geen vloer meer in. Ik besef ineens dat ik voorzichtig op slangen loop om niet te vallen. Het krioelt van de slangen op de grond en is zeer glibberig. Terwijl ik loop, heel voorzichtig, kijk ik achterom, want ik ben niet alleen merk ik. Mijn buurman loopt achter mij, hij is op leeftijd en ik kijk of hij zich staande kan houden op de glibberige slangen. Ik ben verder dan hij. Er schijnt wat zonlicht door de gehavende luiken. Het is in Frankrijk besef ik. Ik ben bijna op het eind, zodat ik de kamer uit kan lopen. Het is voor de buurman behoorlijk moeilijk om zich staande te houden zie ik.

  Ik heb er zelf ideeën over, maar invalshoeken erbij zijn zeer welkom.

  Lieve droomgroet,

  Dory

  1. Hallo Dory,
   Wat fijn van je te horen, ik dacht gisteren nog aan je, in de wens dat het je goed mag gaan in deze tijden 🙏🏼
   Dan je droom. De kamer waarin je je in de droom bevindt verkeert zo te lezen in erbarmelijke staat: de wanden zijn afgebrokkeld, de ramen zijn geblindeerd en de vloeren zijn helemaal verdwenen. Dat roept bij mij de vraag op hoe het met jou ging in 2016? Toch kom je, ondanks de staat waar de kamer zich in bevindt en het feit dat je over talloze glibberige slangen loopt, in de rest van de droom behoorlijk rustig op me over. Je loopt voorzichtig, met je aandacht check je of je buurman zich staande kan houden en je lijkt niet in paniek te raken door die slangen: klopt dat ook? Hoe voelde jij je als dromer hierbij? Welke associaties heb jij bij een kamer vol slangen op de vloer? Het einde van de droom ervaar ik als hoopvol. Er schijnt wat zonlicht door de luiken en jij kan bijna uit de kamer lopen. Rest alleen nog de vraag waar de buurman voor staat: staat hij voor een deel van jou dat moeite had zich staande te houden in 2016? Of laat hij jou zien dat de weg die jij hebt afgelegd best een moeilijke was of staat hij in jouw droom voor zichzelf of is het nog iets anders? Ik ben benieuwd naar jouw visie op deze droom!
   Lieve groeten,
   Marielle

   1. Hallo Mariëlle,

    Dank voor je heldere duiding en mooie invalshoeken! Bijzonder trouwens onze telepathie time😊 Tot zover (i.v.m. corona) gaat het goed en hopelijk bij jou ook. 🙏🏼

    In dat jaar (2016) ging het beter als jaren daarvoor. Het feit dat ik me bewust ben dat ik over glibberige slangen loop en dat zonder stok was ik niet verbaasd over, maar dat de franse buurman erbij was wel! Balancerend over de slangen lopen naar een nieuwe fase. De rust zelve was ik, maar ook verbaasd dat ik in dit droombeeld beland was. Ik voelde geen paniek.

    Slangen hebben een dubbele betekenis zoals verandering, wedergeboorte en wederopstanding. Oude huid afstropen. Als Esculaap symbool (artsen, apotheek) vertegenwoordigt de slang ook ziekte en genezing. Wat mij doet inzien dat de weg van genezing een langdurig proces was. Want 7 jaar daarvoor begon mijn ziek-zijn. Bij deze rekensom lijken er 7 zware jaren achter mij te liggen tot in 2016. Een en ander kwam tot realisatie wat verder aan mijn genezing bijdroeg.

    Dat de slangen zo rustig alles toelieten in die erbarmelijke kamer verbaasde mij dan en ook dat ik dit durfde. Een uitdaging zo voelt het als ik nu terugkijk. Ik verlangde wel naar de uitweg van de kamer en naar de zon. Maar ik wilde wachten op de buurman (achterom kijken) het solidariteitsgevoel was sterk aanwezig. Het feit dat de buurman ook in die kamer is toont wellicht aan dat zijn weg in geestelijke zin zwaar is. In 2016 ging het stukken beter met mij als in 2010 en buurman had in 2016 een betere gezondheid als nu in 2020. Ik zie hem snel achteruit gaan. Bewustwording daar gaat het in deze droom sterk over.

    Lieve droomgroet,
    Dory

   2. Hallo Dory,
    Wat ontroerend om jouw uitleg te lezen. Alsof die gang door die kamer in je droom samenvat welke weg jij in die 7 jaar bent gegaan. Ik bewonder de kalmte en de rust die je in de droom laat zien. Heeft Frankrijk als land trouwens ook nog een rol gespeeld in jouw ziekzijn of in jouw genezingsproces?
    Lieve droomgroetjes terug: Stay safe daar in Deventer!
    Marielle

   3. Hallo Marielle,

    Bijzonder zoals je het schrijft die gang door die kamer en mijn weg van de afgelopen 7 jaar. Nu ik de droom heb geplaatst en terugkijk op die periode en aan het tellen was is het bijna bijbels! 🙏🏼 Ik ben steeds niet omgevallen maar doorgegaan. Paniek zit niet zo in mij omdat je daar niets mee voor elkaar krijgt.

    Frankrijk heeft mijn genezingsproces zeker verder geholpen. Ook kwam er een diepe lange gekoesterde wens/droom uit om daar een huis te kopen. Ik had soms wel dromen in mijn leven over een huisje in Frankrijk. Zie daar!!!

    Lieve droomgroetjes en ook voor jou blijf gezond voor nog ellenlange duidingen 😊
    Dory

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s