Dromen over schoenen

Dromen over schoenenStel je eens voor wat er met Assepoester was gebeurd als haar glazen muiltje niet had gepast? Of wat de Gelaarsde Kat en Klein Duimpje in hemelsnaam hadden moeten aanvangen zonder zevenmijlslaarzen?

Moeilijk voor te stellen, maar één ding is duidelijk: Schoenen spelen een cruciale rol in het tot een goed einde brengen van een bepaalde opgave. Of in het vergaren van allerlei kleine cadeautjes en strooigoed, maar dit terzijde. Geen wonder dat er in dromen regelmatig allerlei soorten schoenen opduiken. Zeker zo rond Sinterklaasavond. Reden genoeg om eens in te zoomen op de symboliek die schoenen in dromen kunnen hebben.

De juiste maat
“In een halletje zie ik een blauw luchtbed en een berg oude slippers liggen. Het lijkt me heerlijk om op die slippers naar het strand te lopen en daar op dat luchtbed in het water te gaan liggen. Het is alleen een heel gedoe om de juiste maat te kiezen. Uiteindelijk kies ik een maatje te klein.”

De dromer is op zoek naar een betere balans tussen inspanning en ontspanning en heeft er onlangs voor gekozen om rustiger werk te gaan doen. Zijn droom doet hem beseffen, dat hij op deze manier wel onder zijn eigen niveau is gaan zitten en dat dit op de lange termijn toch ook niet de juiste oplossing is.

Mocht jij ook gedroomd hebben dat je schoenen niet passen, dan kan je je afvragen of de opgave die je op je genomen hebt een maatje te klein of juist een maatje te groot voor je is. Ga er maar van uit dat Assepoester ons laat zien dat het de bedoeling is dat het muiltje precies past…

Schoenen verliezen
“Na een werkdag loop ik samen met mijn man naar huis. Ik heb hele mooie schoenen aan, maar verlies er onderweg één door een actie van een duister figuur. Ik ga direct op zoek, maar het is een heel gedoe om die tweede schoen terug te vinden, doordat die duistere figuur niet wil dat ik die schoen terugvind. Uiteindelijk lukt het en loop ik verder.”

Als je droomt dat je 1 schoen verliest...Aangezien een paar schoenen altijd uit een linker- en een rechterschoen bestaat, kan je je, als je droomt dat je één schoen verliest, afvragen of je wellicht een deel van jezelf kwijt bent geraakt.

De vrouw die bovenstaande droom had, liep voor haar gevoel meer op het pad van haar man dan op haar eigen pad. Om niet alleen naast haar man, maar ook nog fier haar eigen pad te kunnen lopen, had ze het nodig om de verloren (schaduw)delen van zichzelf terug te vinden en deze een plek te geven in haar huidige leven.

Schoenen niet bij je hebben of niet de juiste schoenen aan hebben
“Ik droom dat ik een fietstocht ga maken met een groep mannen. We gaan op weg, maar ik zie dat ik mijn sportschoenen niet aan heb, dus ik ga terug om deze alsnog aan te doen. Ik trek mijn sportschoenen lopend aan en zie in de verte de groep nog lopen. Tegen de tijd dat ik bij het startpunt van de route kom, ben ik echter alleen. Ik word opgewacht door een vrouw, die me uitlegt hoe het parcours in elkaar zit. Vol goede moed vertrek ik, maar uiteindelijk dreig ik met fiets en al in een ravijn te storten.”

Als je droomt dat je je schoenen bent vergeten of niet de juiste schoenen aan hebt voor de gelegenheid, vraag je je (bewust of onbewust) misschien af of wat je in het dagelijkse leven aan het doen bent wel helemaal bij je past. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je niet helemaal goed bent ‘toegerust’ voor de dingen die je doet of dat je je beter zou moeten voorbereiden op wat je te doen staat.

Kijk goed naar het verloop van de hele droomVoor iedere droom geldt, dat het belangrijk is, om zowel op de details, als op het verdere verloop van de droom te letten. Het einde van bovenstaande droom laat zien, dat de weg die de dromer momenteel aflegt, niet goed afloopt.

In reflectie op deze droom komt de dromer tot de conclusie dat de sportschoenen symbool staan voor zijn neiging om qua prestatie niet voor een ander onder te willen doen. In plaats van zich automatisch te richten op het inhalen van de groep, had hij, bij nader inzien, beter de tijd kunnen nemen om zijn eigen pad te zoeken. Dromen over schoenen laten dus ook vaak iets zien van de manier waarop je je door het leven beweegt, maar waar je op het moment zelf je meestal niet eens zo bewust van bent.

Type schoen
Zevenmijlslaarzen, slippers en sportschoenen brengen een hele andere symboliek met zich mee dan naaldhakken of klompen, om maar eens wat te noemen. Kijk, als je zelf gedroomd hebt over een specifiek soort schoen, dus goed welke associaties jij hebt bij deze schoenen. Doen ze je denken aan een bepaalde periode uit je leven? Voor welke gelegenheid zijn ze geschikt? Hoe zou jij je voelen als je ze aan had? Waar zou je graag heen gaan op deze schoenen? Passen ze bij jou, waarom wel/niet? Allemaal vragen die kunnen helpen om te onderzoeken waarom je juist over deze schoenen hebt gedroomd.

Wie de schoen past trekke hem aan
Tenslotte zijn er verschillende spreekwoorden die je kunnen helpen om een nieuw en verhelderend perspectief op je eigen droom over schoenen te krijgen, bijvoorbeeld:

 • De moed zinkt je in de schoenen,
 • Iemand iets in de schoenen schuiven,
 • Geen oude schoenen wegwerpen voor je nieuwe hebt,
 • Met lood in je schoenen,
 • Naast je schoenen lopen,
 • Stevig in je schoenen staan,
 • Niet graag in iemands schoenen staan,
 • Waar wringt de schoen,
 • De stoute schoenen aantrekken.

Mocht jij ook gedroomd hebben over schoenen laat het ons dan vooral weten. Fijne Sinterklaasavond!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Nog op zoek naar een mooi Sinterklaas- of Kerstcadeau? Klik hier.

 

4 gedachten over “Dromen over schoenen

 1. Dit is een gedeelte over schoenen uit de eerste droom die ik ooit opschreef, november 2015, een paar weken na mijn start in de ITIP-opleiding Instrument voor Hulp:

  Ik ga ergens uit en zal vrienden ontmoeten. Ik moet bij een soort geïmproviseerde, bewaakte garderobe mijn schoenen inleveren en met iemand ruilen van jas […]
  Vervolgens blijkt dat ik op 1 eigen laarsje (zwart) loop, de andere is zoek.
  Ik loop koortsachtig steeds langs alle kraampjes om mijn ontbrekende laarsje te vinden onder de tafels. Ik vind wel 1 van mijn dansschoenen. Deze trek ik aan en ik zoek verder. Ik kom dan een vaag bekende dansdocent tegen met een stapel dansschoenen. Mijn ontbrekende dansschoen zit er niet bij.
  Als ik daar wegloop merk ik dat ik nu ook die ene dansschoen kwijt ben en alleen op 1 laarsje loop. Ik raak helemaal in paniek.
  Ineens ben ik beland in een soort afgebakend buitenterrein met rotsen en water en een hoog hek eromheen. Het is duidelijk dat ik er niet uit mag. Ik zou met wat moeite over het hek kunnen klimmen door over de rotsen te klimmen en dan over het hek naar beneden te springen, maar dat doe ik niet want volgens mij mag dat niet. Er is vast camerabewaking. […]

  1. Hoi Ingeborg,
   Wat leuk dat dit de eerste droom is die je ooit opschreef en dat hij nu weer boven kwam bij het lezen van het blog over schoenen! Dit is wat er bij mij naar boven komt als ik je droom lees. Ik hoop dat het je helpt je eigen droom verder te onderzoeken.

   De eerste zin van je droom plaats ik in de context van het feit dat je toen net gestart was met de ITIP opleiding Instrument voor Hulp. Je gaat uit en zal vrienden ontmoeten, maar het vraagt ook van je dat je je schoenen (de manier waarop je tot dan toe door het leven liep) moet loslaten en dat je met iemand ruilt van jas. De garderobe wordt bewaakt, dus je kunt dit veilig doen.

   Waarom denk jij dat je met iemand moet ruilen van jas? Weet je trouwens nog met wie je moest ruilen van jas en zo ja had die persoon bepaalde eigenschappen die maken dat je deze ruil kan plaatsen? Wat zijn jouw associaties bij de functie van een jas? Ik denk bijvoorbeeld aan een beschermend laagje tegen de omstandigheden in de buitenwereld en/of iets waar je jezelf mee omhult, maar kijk vooral wat het voor jou is.

   Dan het kwijtraken van dat ene zwarte laarsje. Aangezien schoenen altijd in paren komen, symboliseert het kwijtraken van één schoen in dromen meestal dat je bepaalde delen van jezelf kwijt bent geraakt. Het feit dat het laarsje zwart is zou kunnen betekenen dat het om een deel dat in de schaduw geraakt is gaat. Welk deel van jou was in de periode dat je de opleiding deed wat in de schaduw geraakt? Was het wellicht jouw lichtvoetige ‘dansende’ kant (want je vindt immers eerst een dansschoen terug) of toch iets anders?

   Je komt een vaag bekende dansdocent tegen met een hele stapel dansschoenen, maar die van jou zit er niet bij, dus je moet verder op zoek naar de schoen die echt bij jou hoort. Herken je in het leven dat je wat langer moet zoeken naar wat écht bij jou hoort en dat je dat ook meerdere keren kwijt geraakt bent? In je droom verlies je na het laarsje nl ook je teruggevonden dansschoen en dan komt de paniek.

   Iets dat ik me als lezer van jouw droom levendig kan voorstellen, want je komt vervolgens terecht op een plek waar jij duidelijk niet uit mag. Het hek is hoog en er is ook nog camerabewaking. Wee je gebeente als je hieruit zou pogen te ontsnappen…. Wat of wie houdt jou zo gevangen op een plek waar jij een deel van jezelf (je laarsje én je dansschoenen) verliest?

   Ik zou het fijn vinden om te horen of je wat hebt aan dit antwoord. Ik hoop het wel, want dit voelt als een diepgaande belangrijke droom, die je vast veel te brengen heeft als je hem met liefde verder “open” maakt.
   Marielle

 2. Hallo Marielle,
  Dank voor je reactie! Ik zie vandaag pas dat je een antwoord gegeven hebt.
  Dit was en is voor mij een belangrijke droom, dat wist ik meteen bij het wakker worden. Af en toe lees ik deze terug om te kijken of er nieuwe associaties boven komen borrelen.
  Je bied me nieuwe perspectieven en stof tot nadenken/ navoelen.
  Ik kom hier nog op terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s