Dromen over een sprong in het diepe

Ik droom dat ik uit een rijdende trein wil ontsnappen. Ik trap met mijn schoenen alvast wat glasplaten in, zodat ik straks zo uit de trein kan springen. Vervolgens verwijder ik zoveel mogelijk glasscherven, zodat ik me niet zal bezeren als ik spring. Ik aarzel of ik moet wachten op het juiste moment en de juiste plek of gewoon maar moet springen. Ik besluit op het juiste moment en de juiste plek te wachten, maar het lijkt erop dat ik zo nog heel lang kan wachten, want die trein raast maar door. Uiteindelijk spring ik dus gewoon maar ergens die trein uit.

Ik kom terecht op Vlindereen zandvlakte waar allerlei prachtige kleine stenen, schelpen en fossielen liggen. Mijn oog valt op twee fossielen van een vlinder. Ik raak betoverd door de schoonheid van die vlinders: Wat zijn ze prachtig! Waarom zijn ze nou toch versteend geraakt?

Hoe belastbaar ben ik?
Ik krijg deze droom in de periode dat ik door ziekte moet stoppen met mijn baan. Lange tijd weet ik niet hoe belastbaar ik nou ben qua werk. Ik voel me klem zitten tussen de angst dat werk maakt dat mijn gezondheid verslechtert aan de ene kant en de angst om te weinig connectie met het arbeidsproces te houden aan de andere kant.

Wat doe ik hier zelf in?
Het eerste deel van de droom laat me zien wat ik hierin zelf doe: Mijn energie zit in het voorkomen dat ik me zal bezeren en het wachten op het juiste moment en de juiste plek om te springen. Het tweede deel van de droom plaatst me op een zandvlakte en legt me daar de vraag voor waarom die prachtige vlinders in een fossiel veranderd zijn.

Bescherming of gevangenis?
Nadat ik de droom helemaal ‘tot’ me genomen heb, krijg ik het gevoel dat ik verzand als ik te lang wacht met weer volledig in het arbeidsproces te springen. De vlinders die in fossielen zijn veranderd vat ik op als een waarschuwing, dat ik (mijn ziel) zal ‘verstenen’ als ik te lang vasthoud aan de positie waarmee ik mezelf probeer te beschermen.

In mijn continue poging een antwoord te vinden op de prangende vraag of ik mijn gezondheid in gevaar breng door te vroeg aan de slag te gaan, of juist mijn groei en de inzet van mijn kwaliteiten belemmer door te laat weer helemaal aan de slag te gaan, lijkt het wijzertje van dit vraagstuk, dus eerder naar ‘te laat’ dan naar ‘te vroeg’ uit te slaan. Wat ik doe om mezelf te beschermen dreigt mijn gevangenis te worden.

Veiligheid loslaten
Het is tijd om de manier waarop ik veiligheid voor mezelf creëer los te laten. Maar de angst om weer ziek te worden zit diep, dus hoe doorbreek ik deze blokkade? Omdat dit geen vraag is waar ik direct een antwoord op weet, maar meer een ‘trage’ vraag, hou ik deze vraag een tijdje bij me en ‘op een nacht’ krijg ik opeens een volgende droom over het maken van een sprong in het diepe:

De weg loopt niet waar je hem verwachtIk droom dat ik, om op mijn ware bestemming te komen, mijn man en mijn auto moet achterlaten op een parkeerplek ergens in Frankrijk om vervolgens vanaf een brug over een snelweg op een rijdende vrachtwagen te springen. Een man voor mij doet het zonder blikken of blozen. Klinkklare waanzin als je het mij vraagt. Wat is dit nou voor achterlijke (levens)weg? Dit kan toch nooit goed aflopen? Ik ga toch niet mijn man achterlaten voor zo’n levensgevaarlijke sprong die ook nog eens helemaal nergens op slaat!

In verwarring word ik wakker, want hoezeer ik van binnen ook weiger mijn man achter te laten om vervolgens van een brug op een rijdende vrachtwagen te springen, ik verlang wel enorm naar mijn bestemming.

De waarde van vriendschap
Ik bel een dierbare vriend, die aandachtig naar me luistert. Hij raadt me aan om de komende tijd alert te zijn op kansen waarbij ik het gevoel heb in het diepe te moeten springen. Ik voel dat ik wijze raad krijg, maar ik voel ook dat ik niet zal springen zolang ik het idee heb dat dit betekent dat ik Edwin achter moet laten, dus dat zeg ik ook. Het is even stil. Dan krijg ik de volgende vraag: “Wie zegt jou dat Edwin niet achter het stuur van die vrachtwagen blijkt te zitten, als jij eenmaal bent gesprongen?”

Ontlading geeft ruimte
Dan komen de tranen, niet een paar, maar een heleboel. Ik voel gewoon aan alles: “Dit is wat me te doen staat”. In de periode vlak na dit telefoongesprek komt er een aantal werkgerelateerde vragen op me af, waar ik voorheen nooit “ja” tegen had durven zeggen uit angst om weer ziek te worden. Ik ga ze stuk voor stuk aan en ook al vind ik het nog steeds bloedspannend allemaal, ik voel wel weer volop dat ik leef en dat doet mijn gezondheid gelukkig ook goed. Het is bijna alsof ik met een grote glimlach en wapperende haren op een snelweg op het dak van een rijdende vrachtwagen sta en uit volle borst tegen Edwin roep: “Moet je kijken hoe gaaf dit is!”

Herkenning?

Ben je in je eigen leven ook bezig met het wel of niet wagen van een sprong in het diepe? Let dan de komende tijd eens op je dromen. Sinds ik het gebaande pad verlaten heb, zijn ze voor mij gouden richtingaanwijzers gebleken. Iets dat ik iedereen, die om wat voor reden dan ook een tijd lang in het ongewisse verkeert, van harte toewens.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Wil je meer te weten komen over dromen? Kijk dan eens in het ITIP boekenaanbod naar de boeken over dromen.

8 gedachten over “Dromen over een sprong in het diepe

 1. Ik ben benieuwd naar wat mijn droom me komt vertellen.
  Ik had afgelopen nacht een droom waar ik in een meeting met een groep (20-30 tal) mensen ben.
  We hadden net gegeten.
  Iedereen zit nog wat in groepjes met elkaar wat te keuvelen.

  Opeens worden we rechts van ons, opgeschrikt door een jonge vrouw die plotseling ineen stuikt… de vrouw komt terug op handen en voeten en begint wat te spuwen…het lukte niet goed enkel een klein plasje op de grond…
  Ze strompelt rechtop komend naar de (in de droom) dokter en opent helemaal haar mond, ze kan niets meer zeggen.
  De ‘dokter’ schrikt om wat ze ziet en kan dat niet verbergen, in shock buigt ze zelfs helemaal achterover. Ze kijkt nog meer geschrokken de verantwoordelijke van het gebouw aan en zegt dat er direct een ambulance moet komen. Ik was net nog in gesprek geweest met de dokter, stond er vlakbij… van waar ik stond leek het alsof er ‘gaten’ in de tong zaten.
  Niemand doet iets. Het lijkt rondom mij slow motion, iedereen staat gelijk aan de grond genageld en beweegt nauwelijks.
  Ik zie dat de verantwoordelijke in paniek is en geen gsm bij zich heeft en ik roep “bel een ambulance, wacht niet op haar… heeft iemand een gsm” … mijn gsm zit nl nog in mijn handtas, en terwijl ik het roep grijp ik zelf naar mijn handtas die wat achter 2 stoelen vastzit en haal mijn gsm uit mijn tas en bel ik 112. Besef op dat moment ook dat ik het adres niet weet en dat de dokter moet uitleggen wat ze heeft gezien… ik duw de telefoon direct aan het oor van de dokter en zeg haar heel kordaat en dwingend om te zeggen wat ze heeft gezien… en waar we zijn
  De dokter is op dat moment zelf nog in shock.

  Ik weet ook op dat moment dat ik moet zeggen dat die vrouw in quarantaine moet en dat de dokters met de ambulance zich daarop moeten voorzien… en dat wij allemaal zo vlug mogelijk naar buiten moeten…weg van dat plasje op de grond, naar het grasveld.
  Tot daar mijn droom…

  Ik volg in het echte leven een online traject dat noemt: “bezielde ondernemer”. In mijn droom is de organisator de bezielster van mijn online traject en diegene die ziek is, is in het echte leven een dokter in de wetenschappen en iemand waar ik door het traject ook bevriend mee ben.

  1. Hallo Christina,

   Wat geweldig dat je je zoveel details kunt herinneren! Wat mij betreft draait de hele droom om de vraag wat er nou precies aan de hand is in de mond van de vrouw die plots ziek wordt (en die in het echte leven dokter in de wetenschappen is en bevriend met jou). Is dat voor jou ook zo? Blijkbaar is wat er met haar aan de hand is zó ernstig, dat de behandelend arts zich rotschrikt, er met spoed een ambulance gebeld moet worden, de gehele groep geëvacueerd moet worden en de vrouw vervolgens direct in quarantaine gebracht moet worden.

   Hoe geef jij betekenis aan wat er in de mond van die vrouw aan de hand is? Waar staat dit volgens jou voor? Wat hadden jullie voordat ze ziek werd als groep gegeten c.q. ‘tot’ jullie genomen? En waarom is wat zij heeft zo gevaarlijk voor de gehele omgeving? De enige aanwijzing die de droom geeft, is het feit, dat het er vanaf jouw positie uitziet alsof er gaten in haar tong zitten. Dus als ik de kernvraag van de droom herformuleer: Wat zegt het jou (in figuurlijke zin) dat er gaten zitten in de tong van een vrouw die in het dagelijks leven dokter in de wetenschappen is?

   En in het kader van het traject ‘bezielde ondernemer’ dat je volgt: Kan het zijn dat de droom uitdrukt, dat als het om bezieling gaat je via de wetenschap niet tot volledige antwoorden kunt komen? Dat er als het ware ‘gaten’ zitten in wat de wetenschap hierover te zeggen heeft? Hoe is dat voor jou?

   En waarom zijn de ‘gaten in de tong van de wetenschap’ zo gevaarlijk voor de gehele omgeving? Zijn we als mens, als we al te zeer in de buurt blijven van het rationele, bewijsbare en ons niet bewust zijn van de beperkingen van (de gaten in) deze zienswijze in gevaar? Missen we zo bezieling en is bezieling uiteindelijk het enige dat deze gaten kan helen? Wat denk jij?

   En hoe zit jij hier zelf in? Waar sta jij op jouw weg naar bezield ondernemerschap? Kan de wetenschap je nog verder helpen op deze weg of ben je op een punt gekomen waar de wetenschap geen antwoorden meer heeft en je antwoorden wellicht op een andere laag moet vinden?

   Helpt dit je verder? Ik ben heel benieuwd en zou het leuk vinden om van je te horen!
   Marielle

   1. Hallo Marielle, eerst en vooral dank je wel voor je goede samenvatting en voor wat je uit mijn droom haalt.
    Ik stond even versteld van wat je geschreven had, tegelijkertijd verbaasd hoe het zo klopt met waar ik actueel zelfs gisteren nog over schreef.
    Je stelt me een aantal vragen waar ik, naast dat ik er gelukkig van word 😊, jou ook heel graag een antwoord wil geven.
    De vragen en dat het zo duidelijk wordt maken het wat chaotisch in mijn hoofd niet wetend hoe te beginnen aan de vele informatie die meekomt. Het laten bezinken heeft nu geen zin. Het is echt een actueel thema op dit moment bij mij.
    Het beste wat ik kan doen om jou te antwoorden is door op te schrijven waar ik mee bezig ben. Daardoor hoop ik dat je merkt hoe het antwoorden zijn op jouw vragen. Maw hoe jij ontzettend goed mijn droom hebt ontleed, waardoor hij helder werd voor mij en mede een bevestiging, synchroniciteit ook, van wat er speelt.
    Mijn aandacht ging helemaal niet naar de gaten in de tong en daar de betekenis aan gekoppeld van de wetenschap.
    Of voor mij persoonlijk hoe ik het nu zie gaat het om ‘Naar buiten komen met iets dat nog niet bewezen is…net zoals 15 jaar geleden…
    Ik verklaar me nader.

    Meer dan 15 jaar geleden, dankzij een collega las ik het boek van Elaine N. Aron. Over HSP. Hoewel ik me minder herkende in het verhaal van Elaine Aron, wist ik meteen al bij de verklaring van HSP dat ik Hooggevoelig was/ben. Ik begreep toen opeens waarom de medicaties en de vele diagnoses van depressie vastgesteld door een neuro/psychiater, (die ik nb wel dankbaar ben, omdat ik op dat moment op niets anders kon terug vallen) maar gedeeltelijk ‘aansloeg’. Waarom er telkens na een nieuw medicament en na enige gewenning aan de medicatie ik me telkens opnieuw extreem moe en uitgeput bleef voelen.
    Er werd op een bepaald moment elektroshocks voorgesteld, ik had al de medicatie die er in Belgie op de markt was, gebruikt, maar ik kwam er niet verder mee. De nieuwe methode van elektroshocks werd zo’n 20 jaar geleden terug op de markt gebracht. Dit was voor mij echter het moment om op zoek te gaan naar iets anders. (Hier zie ik de gaten in de wetenschap)

    Ik vond mijn heil in homeopathie, voelde dat dit me hielp. Ik kon zonder medicatie (die ik nb voor de rest van mijn leven moest blijven nemen wegens de diagnose: recidive depressie) Het bracht een andere wereld voor mij aan het licht.
    Een wereld waar ik eerder sceptisch tegenover stond, maar hoe meer ik er mee te maken kreeg, hoe meer ik vaststelde dat ik als kind al heel levendige dromen had over andere dimensies. Dromen die ik heel goed kon navertellen, maar die door mijn omgeving werden afgedaan als fantasie.

    De reden waarom ik zo moe was, werd gezocht in fysieke oorzaken, in iets wat bewezen kon worden, waar een fysieke verklaring voor was.
    De diepere oorzaak zat echter nog veel verder ‘verborgen’ voor mij. Alles had te maken met hoe ik mensen kon lezen, hoe ik mensen en omgevingen kon aanvoelen, hoe ik de energie en emoties van andere mensen gewoon overnam en heel goed voelde wanneer ze aan het liegen waren. Ik voelde energie bij foto’s, of kreeg informatie binnen bij namen van mensen die ik nooit eerder had gezien of ontmoet… ik wist niet hoe ik dat deed, dus wist ik ook niet hoe ik er op kon vertrouwen. Hoewel mijn dokter/homeopaat me niet kon helpen ermee om te gaan, geloofde hij wel in wat ik hem vertelde.

    Het was pas enkele jaren geleden, dat ik in Griekenland met het woord Empathie en de beschrijving van Empathen zag wat ik al jaren had gezegd waar ik mee kampte en waarom ik me afsloot van het maatschappelijke leven. Het leek me de enige beste oplossing voor mezelf.
    (Ik herken dit nu als een ‘gave’ en hier komt het woord bezieling … het gaat voor mij om die gave helemaal in te laten dalen in mij, ze mij eigen te maken ‘bezieling’ )

    Net zoals ik 15 jaar geleden wist dat ik Hooggevoelig was, wist ik niet hoe ik het aan de buitenwereld kon overbrengen. HSP werd pas in 2016 in Belgie op de kaart gebracht door professor Elke van Hoof die er bewijs voor leverde. Net op dezelfde manier heb ik het met empaat zijn (de wetenschap heeft het nog niet bewezen). Het voor mezelf helemaal toelaten, laten indalen en van daaruit naar buiten brengen is waar ik op dit moment nog mee kamp … Gisteren werkte ik nog aan mijn website die bestemd is voor HSP en Empaten of mensen die hier meer willen over weten, omdat er iemand uit hun omgeving mee te maken heeft. Je zit er boenk op zeggen ze dan bij ons.
    Ik dank je heel hartelijk Marielle voor jouw heldere verklaring van mijn droom.
    Het helpt mij verder om nog meer voor mijn ‘gave’ te gaan, hoewel ik nog altijd niet duidelijk zie hoe ermee naar buiten te komen, verstop ik mezelf niet meer en verspreid ik meer en meer het woord EMPAAT… tot het wetenschappelijk bewezen wordt.
    Nogmaals hartelijk dank!
    Christina

   2. Hallo Christina,

    Wat is het toch prachtig aan dromen, dat als je er echt met aandacht mee aan de gang gaat er zoveel los kan komen en op zijn plek kan vallen. Mijn dag heeft een gouden randje dankzij jouw reactie, dus jij ook bedankt dat je dit hebt willen delen. Wat betreft het verder ontwikkelen van jouw gave zou het mij overigens niets verbazen als dromen hierin voor jou als ondersteunend kanaal kunnen werken. Heb je weleens van droomincubatie gehoord?

    Droomincubatie houdt in, dat je je, vlak voordat je gaat slapen, concentreert op een belangrijke vraag waar je overdag veel mee bezig bent. In jouw geval zou dat bijvoorbeeld de vraag: “Hoe kan ik op een goede manier naar buiten treden met mijn gave?” kunnen zijn. Als je jezelf hierin oefent en aandacht hebt voor je dromen, krijg je soms ‘opeens’ antwoord via je dromen.

    Voel je van harte welkom om hier nog een keer terug te komen als je nog eens naar een droom wilt kijken en heel veel succes met de weg die je aan het gaan bent!
    Harte-groet,
    Marielle

   3. Hallo Marielle, en dankjewel voor de tip. Ik had nog niet van droomincubatie gehoord en ga er zeker ook op oefenen. Gek dat ik een gelijkaardig zinnetje gisteren naar het universum uitstuurde: Hoe kan ik mijn gave naar buiten brengen … misschien was het wel op het moment dat jij het schreef… 🙂
    Liefs en nog eens hartelijk dank voor de inzichten.
    Christina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s