Strijd in dromen

Strijd in dromen gaat vaak over een strijd die je ook in je wakkere leven voert. Dat kan een strijd zijn met iets of iemand in de buitenwereld. Maar het kan ook over een innerlijke strijd gaan. Dan vecht je in feite met jezelf.

Hoe heftig zo’n droom ook kan zijn, het geeft wel een andere, vaak verrassende of bevrijdende kijk op je strijd. Iets waar je zonder de droom niet of onvoldoende bewust van zou zijn.

Het leger
Ik sta op een slagveld. Tegenover me staat een gigantisch leger, klaar voor de strijd. Ik ben bang, want hoe moet ik in godsnaam in mijn eentje vechten tegen zo’n enorme strijdkracht? Dan zie ik ineens dat 
ik hetzelfde uniform draag als de soldaten van dat leger. Blijkbaar hoor ik dus bij hen. Ik draai me om en heb nu in plaats van een vijand tegenover me, een groots en krachtig leger achter me: Een enorme steun!

Deze droom laat zien hoe een kleine beweging, het omdraaien, een enorm verschil maakt in het geheel. Verandering van perceptie wijzigt de hele situatie. Dat wat een bedreiging leek, blijkt bescherming en steun te zijn. Wat vlak daarvoor gebeurt is ook van belang. Dat ik naar mezelf kijk in plaats van naar de anderen en dan zie wie ik in wezen ben. Dat er geen verschil is tussen mij en de anderen. De droom nodigt uit eens met andere ogen te kijken.

Ik persoonlijk voel me vaak ongemakkelijk bij mensen. Alsof ik nergens echt bij hoor. Voor mij is de droom een herinnering dat ik daarin beginpunt ben. Als ik eerlijk naar mezelf en de anderen kijk, zijn wij niet zo verschillend. En als ik mij omkeer in vertrouwen, kan ik hun steun en liefde voelen.

Deze droom bood mij een nieuw perspectief, maar strijd kan ook buitengewoon vermoeiend zijn, zoals de volgende droom laat zien:

Zaal vol ninja’s
Ik sta in een zaal vol met ninja’s en moet dwars door hen heen naar de overkant zien te komen. De moed zakt me in de schoenen. 

Net als ik ten tijde van deze droom, ken jij vast ook periodes in je leven waarin je je afvraagt: “Hoe kom ik hier in hemelsnaam doorheen?” Gedoe op het werk of onbegrip in je relatie, problemen binnen de familie, kinderen die extra aandacht vragen, een overvolle agenda en rekeningen die zich maar opstapelen…

De ninja-droom laat zien hoe het is om op meerdere fronten tegelijk strijd te moeten voeren. Heb je één ninja overwonnen, staat de volgende alweer voor je neus. Om moedeloos van te worden inderdaad. Accepteren dat dit de realiteit van het moment is, kan soms echter al bevrijdend werken.

Om helder te krijgen hoe je met de strijd van alledag omgaat, kun je er ook voor kiezen om met het droombeeld aan de slag te gaan. In de ninja-droom bijvoorbeeld, kun je bedenken hoe jij die ninja’s aanpakt.

 • Bevecht je ze één voor één of allemaal tegelijk?
 • Ga je eindeloos de discussie met ze aan?
 • Blijf je machteloos toekijken?
 • Maak je je er met een geintje vanaf?

Door zo een droom in te stappen kun je al spelenderwijs ontdekken hoe jij reageert bij strijd. Vervolgens kun je onderzoeken of deze wijze nog passend is, of dat je het anders aan moet pakken.

Tenslotte een droom over strijd met slechts één tegenstander, waarbij de kansen gelijk zijn, maar de middelen beperkt:

Gebonden
Ik sta met mijn handen op mijn rug vastgebonden en moet zo de strijd aangaan met iemand tegenover mij, wiens handen ook gebonden zijn.

Wat in deze droom onmiddellijk opvalt is het ‘met handen gebonden zijn’. Ik moet vechten, maar hoe doe ik dat als ik niet kan handelen? De droom laat mijn onmacht zien. Ik sta echter wel overeind en mijn tegenstander heeft dezelfde handicap.

Als je droomt over strijd, een vijand of iets dat je bedreigt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Waar gaat het over?
  Wat is die strijd? Is er een situatie in mijn leven die ik ervaar als strijd?
  Of is er iets in mezelf waar ik de strijd mee aan moet gaan?
 2. Hoe verhoud ik me daartoe?
  Hoe sta ik erin? Wat is mijn rol, mijn eigen aandeel in het geheel?
 3. Als ik mijn houding wijzig of met andere ogen kijk: Wat zou er dan gebeuren?
 4. Als ik die vijand een vraag mag stellen. Hoe zou die klinken?
  En als ik die vraag nu eens aan mezelf stel?
 5. Als ik in de huid van de tegenstander kruip. Hoe is dat?
  Door de situatie vanuit de andere kant te bekijken ontstaat vaak veel meer begrip.
 6. Als ik de strijd daadwerkelijk aanga, wat is dan de beste aanpak?

De antwoorden op dit soort vragen geven je vaak een nieuwe ingang of een nieuw perspectief op de strijd die je aan het voeren bent.

Als laatste nog een leestip: Het eeuwenoude Chinese boek ‘De kunst van het oorlog voeren’ van Sun Tzu. Dit kan dienen als inspiratie voor hoe je om kunt gaan met strijd in je leven en helpen bij het duiden van de strijd in je dromen. Het was Sun Tzu die schreef: “Ken je vijand en vooral jezelf”.

Door: Esther van Nieuwburg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s