Strijd in dromen

Strijd in dromen gaat vaak over een strijd die je ook in je wakkere leven voert. Dat kan een strijd zijn met iets of iemand in de buitenwereld. Maar het kan ook over een innerlijke strijd gaan. Dan vecht je in feite met jezelf.

Hoe heftig zo’n droom ook kan zijn, het geeft wel een andere, vaak verrassende of bevrijdende kijk op je strijd. Iets waar je zonder de droom niet of onvoldoende bewust van zou zijn.

Het leger
Ik sta op een slagveld. Tegenover me staat een gigantisch leger, klaar voor de strijd. Ik ben bang, want hoe moet ik in godsnaam in mijn eentje vechten tegen zo’n enorme strijdkracht? Dan zie ik ineens dat 
ik hetzelfde uniform draag als de soldaten van dat leger. Blijkbaar hoor ik dus bij hen. Ik draai me om en heb nu in plaats van een vijand tegenover me, een groots en krachtig leger achter me: Een enorme steun!

Deze droom laat zien hoe een kleine beweging, het omdraaien, een enorm verschil maakt in het geheel. Verandering van perceptie wijzigt de hele situatie. Dat wat een bedreiging leek, blijkt bescherming en steun te zijn. Wat vlak daarvoor gebeurt is ook van belang. Dat ik naar mezelf kijk in plaats van naar de anderen en dan zie wie ik in wezen ben. Dat er geen verschil is tussen mij en de anderen. De droom nodigt uit eens met andere ogen te kijken.

Ik persoonlijk voel me vaak ongemakkelijk bij mensen. Alsof ik nergens echt bij hoor. Voor mij is de droom een herinnering dat ik daarin beginpunt ben. Als ik eerlijk naar mezelf en de anderen kijk, zijn wij niet zo verschillend. En als ik mij omkeer in vertrouwen, kan ik hun steun en liefde voelen.

Deze droom bood mij een nieuw perspectief, maar strijd kan ook buitengewoon vermoeiend zijn, zoals de volgende droom laat zien:

Zaal vol ninja’s
Ik sta in een zaal vol met ninja’s en moet dwars door hen heen naar de overkant zien te komen. De moed zakt me in de schoenen. 

Net als ik ten tijde van deze droom, ken jij vast ook periodes in je leven waarin je je afvraagt: “Hoe kom ik hier in hemelsnaam doorheen?” Gedoe op het werk of onbegrip in je relatie, problemen binnen de familie, kinderen die extra aandacht vragen, een overvolle agenda en rekeningen die zich maar opstapelen…

De ninja-droom laat zien hoe het is om op meerdere fronten tegelijk strijd te moeten voeren. Heb je één ninja overwonnen, staat de volgende alweer voor je neus. Om moedeloos van te worden inderdaad. Accepteren dat dit de realiteit van het moment is, kan soms echter al bevrijdend werken.

Om helder te krijgen hoe je met de strijd van alledag omgaat, kun je er ook voor kiezen om met het droombeeld aan de slag te gaan. In de ninja-droom bijvoorbeeld, kun je bedenken hoe jij die ninja’s aanpakt.

 • Bevecht je ze één voor één of allemaal tegelijk?
 • Ga je eindeloos de discussie met ze aan?
 • Blijf je machteloos toekijken?
 • Maak je je er met een geintje vanaf?

Door zo een droom in te stappen kun je al spelenderwijs ontdekken hoe jij reageert bij strijd. Vervolgens kun je onderzoeken of deze wijze nog passend is, of dat je het anders aan moet pakken.

Tenslotte een droom over strijd met slechts één tegenstander, waarbij de kansen gelijk zijn, maar de middelen beperkt:

Gebonden
Ik sta met mijn handen op mijn rug vastgebonden en moet zo de strijd aangaan met iemand tegenover mij, wiens handen ook gebonden zijn.

Wat in deze droom onmiddellijk opvalt is het ‘met handen gebonden zijn’. Ik moet vechten, maar hoe doe ik dat als ik niet kan handelen? De droom laat mijn onmacht zien. Ik sta echter wel overeind en mijn tegenstander heeft dezelfde handicap.

Als je droomt over strijd, een vijand of iets dat je bedreigt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Waar gaat het over?
  Wat is die strijd? Is er een situatie in mijn leven die ik ervaar als strijd?
  Of is er iets in mezelf waar ik de strijd mee aan moet gaan?
 2. Hoe verhoud ik me daartoe?
  Hoe sta ik erin? Wat is mijn rol, mijn eigen aandeel in het geheel?
 3. Als ik mijn houding wijzig of met andere ogen kijk: Wat zou er dan gebeuren?
 4. Als ik die vijand een vraag mag stellen. Hoe zou die klinken?
  En als ik die vraag nu eens aan mezelf stel?
 5. Als ik in de huid van de tegenstander kruip. Hoe is dat?
  Door de situatie vanuit de andere kant te bekijken ontstaat vaak veel meer begrip.
 6. Als ik de strijd daadwerkelijk aanga, wat is dan de beste aanpak?

De antwoorden op dit soort vragen geven je vaak een nieuwe ingang of een nieuw perspectief op de strijd die je aan het voeren bent.

Als laatste nog een leestip: Het eeuwenoude Chinese boek ‘De kunst van het oorlog voeren’ van Sun Tzu. Dit kan dienen als inspiratie voor hoe je om kunt gaan met strijd in je leven en helpen bij het duiden van de strijd in je dromen. Het was Sun Tzu die schreef: “Ken je vijand en vooral jezelf”.

Door: Esther van Nieuwburg

 

 

2 gedachten over “Strijd in dromen

 1. Hallo Esther,
  Ik werd vanmorgen verward wakker en toen ik naar beneden liep barste ik opeens in tranen uit.

  Mijn droom ging namelijk over mijn lieve opa van 90. Ik logeerde bij mijn opa en oma. Maar opeens begon iedereen raar gedrag te vertonen. Mijn tante kwam binnen en ze ging zitten aan het tafeltje tegenover mij. Ze zei hey, dat is lang geleden dat ik jou zie. Waarop ik vroeg of alles goed gaat. Ik wilde sneller zijn dan haar met de vraag. Ze vertelde me dat ze op een meidenkamp was geweest, maar dat iedereen de handjes boven de lakens moest houden. Ik voelde me héél ongemakkelijk in dit gesprek in het bijzijn van mijn opa en oma. En ik zei; gewoon logeren is ook héél gezellig en ik stond toen op.
  Even later alleen met mijn opa en oma,

  (Er liep ook nog een andere droom doorheen)”we waren gevangenen en kregen geen eten. Het was zo erg dat mijn moeder een dode rat at. Ik vond het verschrikkelijk dat te zien. Uiteindelijk werden we vrij gelaten met slechts één appel op zak. Ik wilde meer spullen mee nemen voor de lange loop tocht en deed gympen aan, zocht mijn portemonnee en knuffie voor mijn dochter.”
  Mijn opa reageerde hier op geloof ik, en rende huppelend naar de voordeur. (Ik herkende zijn gekke gehuppel even van vroeger in een spel met mij.) Oma rende mee en ik ook. Opeens begon opa vreemd gedrag te laten zien en hij sloeg oma in haar gezicht. Ik was geschokt en zei; opa, niet doen! Ik zag dat zijn gezicht strakker werd, hij leek opeens niet meer zo op opa en ik dacht dat er een boze geest in hem zat. Hij pakte toen mijn arm en op mijn andere arm bleef hij herhaaldelijk stompen. Ik zat vast en het deed pijn. Ik dacht toen dat ik wakker werd, maar dat was niet zo.
  Maar we waren weer in de woonkamer, waarin ik verstijfd zat. Ik was bang en wilde weg. Ik ontsnapte naar een kamer en wilde de deur op slot doen. Maar opa rende achter mij aan en ik zette me schrap. Hij viel mij toen aan. Ik werd wakker.

  Mijn opa leeft nog in het wakkere bestaan. En is ontzettend lief. Kan dit toch een boodschap vanuit hem zijn.? Ik heb wel het idee dat het niet zo goed gaat. Maar als ik hier naar vraag in de familie, wordt het een beetje weggewuifd.

  Ik heb de indruk dat de boodschap die hierin schuilt, belangrijk voor me is.
  Ik hoop dat je mij een beetje kan helpen ontcijferen.

  Groetjes Daphne.

  1. Hallo Daphne,
   Bedankt voor het delen van je droom: Esther is op vakantie, vandaar dat ik in haar plaats reageer.

   De vraag die in mij opkomt naar aanleiding van je droom en naar aanleiding van wat je zelf schrijft over dingen wegwuiven, is hoe er in jouw familie omgegaan wordt met seksualiteit en woede? Mag dat er zijn of wordt er alleen indirect (door grapjes bijvoorbeeld) naar verwezen en worden deze zaken verder in het verborgene gehouden en/of onderdrukt (c.q. weggewuifd)?

   In het eerste deel van de droom ben jij degene die de opmerking van je tante als het ware wegwuift met een algemene opmerking over logeren, omdat haar verwijzing naar seksualiteit je ongemakkelijk doet voelen. Komt het ‘wegwuiven’ in je familie wellicht ook voort uit ongemakkelijkheid? Wellicht kan je daar nu met meer compassie naar kijken, omdat je in de droom zelf ook die ongemakkelijkheid ervaart en dus uit eigen ervaring weet hoe dat voelt.

   Thema’s die onderdrukt worden komen vaak in een vergrote vorm naar boven in dromen. Boosheid wordt dan bijvoorbeeld opeens fysiek geweld. De functie die dit heeft is om je aandacht te trekken naar dingen die er wel zijn (of geweest zijn), maar die (nog) geen plek hebben in je bewustzijn, omdat ze onderdrukt worden (door jouzelf of omdat dit in je familiesysteem de gewoonte is het zo te doen). Herken je hier iets in en heeft boosheid een rol gespeeld in het leven van je lieve opa?

   Het deel waar jullie gevangenen waren en geen eten kregen en je moeder zelfs een rat at doet me denken aan een oorlogservaring, kan jij dat plaatsen? Opvallend vind ik dat jij in die situatie graag je portemonnee en een knuffel voor je dochter mee wilt nemen. Alsof jij toe wilt voegen wat er aan die ervaring ontbrak, namelijk voldoende eigen financiële middelen en liefde.

   Bijzonder ook hoe dit stuk van je droom door de andere droom heen speelde, alsof de ene droom een stukje achtergrond informatie geeft, waarom het in de andere droom zo loopt als het loopt. Droomtechnisch bekeken overigens echt heel fascinerend en bijzonder, maar ik snap dat het je persoonlijk aangrijpt, dus ik vind het goed van je dat je deze droom deelt, want dan sta je er niet alleen in!

   Hoop dat dit je verder helpt om je droom te onderzoeken, schrijf gerust als je nog wat wilt delen of vragen!

   Hartelijke groeten,
   Marielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s