Toeschouwer zijn in dromen

Heb jij dat ook:

 • Dat je vlak voordat je in slaap valt razend benieuwd bent naar wat je allemaal gaat dromen?
 • Dat je het gevoel hebt dat je twee keer zoveel meemaakt, omdat je ‘s nachts ook van alles beleeft?
 • Dat het lijkt alsof je iedere nacht helemaal gratis en voor niets getrakteerd wordt op een bizarre film over je eigen leven?

Ongetwijfeld heb jij ’s nachts ook je eigen voorkeuren qua genre, maar of het nou een thriller, een psychologische, een romantische, een komische of een spirituele film is die je in je dromen voorgeschoteld krijgt, het blijft intrigerend, vind je niet?

De droom als film

Vanuit welke positie beleef je de droom?
Om nog maar even bij die film-metafoor te blijven: Is het je wel eens opgevallen dat de positie van waaruit je naar je eigen ‘nachtelijke films’ kijkt van droom tot droom verschilt?

Verreweg de meeste dromen beleef je zoals je overdag ook je dag beleeft: je staat fysiek midden in het verhaal dat je droomt. In een specifiek soort dromen ben je echter veel meer zoals een bioscoopbezoeker: vanuit de positie van toeschouwer kijk je naar het verhaal dat zich in de droom afspeelt. Hier zijn twee verschillende vormen in:

1. Je bent toeschouwer van een droom waar je verder zelf helemaal niet in voorkomt.
2. Je bent toeschouwer van een droom waarin je jezelf allerlei dingen ziet doen.

Het gezichtspunt dat je in een droom hebt, zegt vaak iets over de manier waarop je in het dagelijks leven met een bepaalde situatie of een bepaald thema omgaat.

Positie 1: Toeschouwer, maar geen speler
Dromen waarin je toeschouwer bent zonder dat je verder zelf in het verhaal van de droom voorkomt, geven meestal aan dat je in het dagelijks leven, om wat voor reden dan ook, flink wat afstand bewaart ten opzichte van de situatie of het thema dat zich in de droom laat zien. Bijvoorbeeld, omdat je het gevoel hebt dat je in de situatie waar het om gaat geen enkele controle uit kunt oefenen.

Een man droomt dat hij zijn moeder en zijn beste vriend met elkaar ziet vechten. Hij is doodsbenauwd dat ze elkaar heftig verwonden, maar hij kan op geen enkele manier ingrijpen.

In het werken met de droom bleek, dat de dromer de confrontatie met zijn moeder aan wil gaan, maar dit niet durft, omdat hij bang is voor haar reactie en het in zijn jeugd strikt verboden was om boos op zijn moeder te worden. Zijn onderbewuste loste dit innerlijke verbod op door in de droom zijn beste vriend dit gevecht te laten voeren.

Afstand opgeven of bewaren?
Een droom als deze is vaak een uitnodiging om te onderzoeken of de veilige, maar afstandelijke, positie die je overdag in een bepaalde situatie inneemt, je nog steeds dient of dat het tijd wordt om deze positie op te geven en te leren hoe je zelf wat meer in de situatie zou kunnen stappen.

Cameraperspectief in dromen

Varianten op de ‘Toeschouwer, maar geen speler’ positie
Varianten op deze positie zijn dat je ziet wat er met de spelers in de droom gebeurt:
– Vanuit een raam in je eigen huis,
– Van achter een glasplaat,
– Via een spiegel,
– Van bovenaf,
– Met een bril op,
– Door een camera,
– Alsof je het op TV ziet.

Ieder perspectief geeft specifieke aanwijzingen over de manier waarop jij naar iets of iemand kijkt, dus het is de moeite waard om daar eens op te letten.

Positie 2: Toeschouwer en speler
Dromen waarin je jezelf vanuit de positie van toeschouwer allerlei dingen ziet doen hebben wel iets weg van de manier waarop je bewustzijn de getuige-functie vervult in alles wat je meemaakt. Dit soort dromen zorgen er dan ook vaak voor dat je (meer) bewustzijn krijgt op iets dat je in het dagelijks leven doet zonder dat je dat zelf goed door hebt.

Ik zie in een droom dat ik een vrouw waar ik een grondige hekel aan heb aan het bedienen ben op het tuinterras van mijn ouders. Tot mijn verbazing breng ik haar alles wat ze maar wil.

Door deze droom zag ik opeens in dat ik anderen aan het ‘bedienen’ was zonder daarin nog verbonden te zijn met mijn eigen wensen en verlangens en dat dit iets van vroeger was.

Het kan ook zijn dat een droom, waarin je jezelf van enige afstand iets ziet doen, je laat zien wat er mogelijk is als je over een bepaalde (innerlijke) barrière heenstapt. Alsof het, doordat je het in een droom al een keer gezien en gedaan hebt, makkelijker wordt om het in het echt ook te doen.

perspectiefdroom

Ik zie, dat ik in een gang loop waar opeens (letterlijk) de muren op me af komen. Ik ben nogal claustrofobisch, dus ik zou in het echt allang omgedraaid zijn, maar tot mijn verbazing zie ik dat ik besluit om door te lopen en dat dit nog lukt ook!

Positiewijzigingen
Tenslotte komt het ook voor dat je positie gedurende een droom verandert. Let in dat geval goed op de overgangsmomenten, want die geven vaak weer welke beweging je in je dagelijks leven aan het maken bent!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Van vrijdag 21 juni t/m dinsdag 25 juni organiseert de International Association for the Study of Dreams de 36e Internationale Droomconferentie in Abdij Rolduc te Kerkrade. Meer informatie vind je via onderstaande link op de site van de Vereniging voor de studie van Dromen: https://www.droomvereniging.nl/internationaal

6 gedachten over “Toeschouwer zijn in dromen

 1. Hallo dromen duiders ik ben benieuwd naar jullie interpretatie.

  Deze droom van 10 mei 2019 was op vrijdag en ik voelde mij een toeschouwer en speler.

  Ik ben in een vergader/feestzaal en met een paar mensen ruimen we troep op van de grond. Anderen hebben dit laten liggen en ik ben dus bezig de troep van anderen op te ruimen. Terwijl ik opruim en buk om iets op rapen (ik zie wit papier en karton etc. liggen) en weer overeind kom zie ik buiten een goede vriendin lopen. Ze ziet mij niet, want ze lijkt het druk te hebben met zaken en loopt ergens heen, daarom roep ik haar waardoor ze omkijkt en me groet. Ik vraag meteen aan haar wanneer ga je weg? Ze zegt vrijdag en loopt verder. Ondertussen zijn we nog steeds bezig met opruimen van de rotzooi en ik heb er geen goed gevoel over. Even later sta ik buiten bij een pad met bomen en zie ik de goede vriendin weer lopen. Er staan mensen met fietsen op het pad klaar voor een fietstocht en de goede vriendin praat even met een vrouw. Ze ziet er slank en sportief uit met lang bruin haar. Ze heeft fietskleding aan en een helm op en ze gaat bijna weg. Ook is er een man bij en jongere mensen (gezin?) die meegaan en ook aanstalten maken om te gaan fietsen. Ik zie dat de vriendin er mooi uit ziet, ze heeft een prachtig zalmroze broekpak aan. Dan vraag ik nog een keer aan haar wanneer ga je weg en ze zegt vrijdag.

  Lieve droomgroet,
  Dory

  1. Hallo Dory,

   Wat leuk dat je n.a.v. het blog gelijk met een voorbeeld droom komt, dank je!

   Soms laat de eerste zin van een droom direct zien waar het over gaat, zou dat hier het geval kunnen zijn? In jouw geval gaat de eerste zin over een ruimte waar óf in vergaderd wordt óf in gefeest. Sommige mensen kiezen deze ruimte blijkbaar uit om in te feesten en anderen, waaronder jij, gaan aan het werk en ruimen er de troep (van anderen) op. Herken je dat wellicht in je dagelijks leven; dat jij aan het werk gaat, terwijl anderen feesten of de kantjes eraf lopen? En heb je in het dagelijks leven ook wel eens het gevoel dat jij de troep van anderen staat op te ruimen en dat dit een beetje “liefdewerk oud papier” (gezien het feit dat je papier en karton opruimt in de droom) is? In dit geval wil de droom je misschien laten zien dat dit is wat je doet.

   Dan het contact met die andere vrouw. Ze ziet je niet gelijk, maar als jij haar roept ziet ze jou. Zou zij voor een deel van jou kunnen staan dat jou laat zien hoe het ook kan? Dat het soms heel prima, heel mooi en heel gezond kan zijn om samen met de mensen waar jij van houdt voor ‘het feest’ te kiezen en niet voor ‘het werk’. Het lijkt erop dat dit deel binnen jouw bereik komt als jij dat deel van jezelf roept en bij de naam noemt (zoals in de droom).

   Kortom: Als jij een equivalent van dat mooie zalmroze broekpak in de kast hebt hangen zou ik dat binnenkort (liefst op een vrij-dag gezien de droom) lekker eens aantrekken, want het staat jou vast ook prachtig!

   Harte groet,
   Marielle

   1. Dank voor je snelle reactie Marielle.

    Ik herken dit niet het opruimen voor anderen die de kantjes ervan aflopen omdat ik er voor pas om de rommel van andere gemakzuchtige mensen op te ruimen. Ik zie het opruimen van andermans troep in de droom als gemakzucht omdat mensen met onhebbelijke vervelende trekken altijd manipuleren in het leven om in hun narcistische gevoel en recht te blijven en kijk mij eens belangrijk zijn! Dat het zich laat zien als rommel zoals het karton en papier is misschien omdat ik al jaren bezig ben met ontspullen en steeds meer paperassen weggooi soms van partner! Dat is een oud stuk verleden maar het kan ook zijn dat een collectief onbewuste bewaardrang van anderen dit verbeeld in mijn droom en ik denk weg ermee waarom bewaren!

    De zaal staat symbool voor gemeenschapsgevoel en het is een toegankelijke ruimte voor publiek en verschillende activiteiten en functie of doel en wat zich daar bevindt. Voor mij is de zaal een belangrijke plek waar je meedeelt en je dus naar buiten toe opent ik schrijf gedichten en in openbare ruimtes draag ik die voor. Er kan volop gecommuniceerd worden en handelen in een zaal, veel openheid is mogelijk. Voor mij heeft het te maken met het deel in mezelf dat meer ruimte nodig heeft in mijn hoofd (stille plek schrijven) met zijn geestelijke en persoonlijke bevattingscapaciteit. Ik zie dat opruimen voor orde op zaken stellen in het waakbestaan. Wat ruim ik op karton en wit leeg papier (dat eigenlijk beschreven moet worden door mij) o.a. wat belangrijk is voor mij in waakbestaan en verleden, weg ermee. Rommel opruimen van anderen dan stoor ik me aan het rommelige karakter van anderen. Vandaar toch rommel opruimen maar bij hoge uitzondering want ik kan me de tijd niet heugen.

    De vrouw staat symbool voor een krachtige persoonlijke sterke vrouw. Maar haar omstandigheden zijn verre van rooskleurig. Ik vond haar gedrag ook ontwijkend en praten met de fietsers leek voor haar wel de richting vragen naar een bepaalde weg want ze leek zoekende. Het broekpak een dameskostuum heeft een mannelijk uitstraling maar door de kleur wordt het vrouwelijk. Ik heb ooit een zachtroze broekpak gehad en vaak gedragen totdat het niet meer bij mijn ontwikkeling paste dus opgeruimd en tijd voor andere kleding.

    De kleur (zalm)roze wordt meestal geassocieerd met liefde, vooral onvoorwaardelijke liefde en staat ook in verband met geneeskrachten van de ziel of het chakra van het hart het centrum van de psyche of de spirituele energie. Roze staat dus vaak voor liefde, plezier, zachtheid, geluk, affectie, vriendelijkheid en compassie de hoogste rang en waardigheid. Ik slaap al jaren met een rosekwarts onder mijn kussen en is tijdens mijn slaap mijn steun en toeverlaat en te helen. Wat de kleur mij laat zien is de helende kracht ervan en roze in dromen helpt helen van bijvoorbeeld pijn door afwijzing of de neiging niet voldoende voor eigen behoeftes op te komen en dat kan met verleden te maken hebben. Het voor mijzelf opkomen gaat liefdevoller naarmate ik ouder wordt en werd (60) (mijn ervaring) als dat je amper 20 jaar bent.

    Voor het feest kiezen dat valt mij de laatste jaren steeds meer ten deel en genieten en me geestelijk vrijer voelen. Thank God it’s Fryday! De vrijdag en 10 mei viel op vrijdag het triggerde mij enorm. Dat er iets staat te gebeuren op een vrijdag is duidelijk maar de tijd laat het zien. Het is een weekdag (en zondag heeft ook een betekenis zoals het zondagskind o.a.) en vrij(dag) staat wellicht voor Vrij het is een krachtig woord en heb mij hier verder in verdiept. Ik stuitte op stabiliteit, macht, hulp en kracht en weerspiegeld door de mannelijke energie de vrouw in kwestie is zeer mannelijk en had een vriendin. Bij het zien van haar en ontwijkend gedrag en kleur broekpak is ze duidelijk aan het zoeken naar de mannelijke en vrouwelijke energie in balans te krijgen en de weg naar haar hart. Er is een nieuwe situatie op komst wellicht voor haar en mij op een vrijdag. Vaker een (voorspellende) droom gehad die mij op dezelfde dag zeer van nut was en dat was ook op een vrijdag nu ik dit tik en mij realiseer maar dat was jaren geleden. Er zullen stappen gezet moeten worden door de vrijdagdroom weet ik nu die belangrijk is voor een nieuwe situatie. Vrijdag staat voor macht en autoriteit, de regels en verplichtingen volgen waar je niet onderuit komt.

    Ik ga er maar aan staan want de flow van je leven kunt je niet tegenin zwemmen en plannen maken vaak ook niet want leven trekt zijn eigen plan.

    Lieve droomgroet,
    Dory

   2. Hallo Dory, Dat is nog eens een uitgebreide droomanalyse die je daar schrijft! Voor mij geldt dat de dromer het beste weet waar een droom over gaat en jouw verhaal is daar een heel duidelijk voorbeeld van, dus ik heb verder niets meer aan je verhaal toe te voegen, dan je heel veel succes te wensen bij het met je meenemen van deze droom! Hartelijke groet, Marielle

 2. Marielle dank voor je bericht en antwoord. Dromen kunnen vaak nog een langere tijd in beslag nemen voordat een boodschap duidelijk wordt heb ik gemerkt.
  Het is zeker een mooie Eye opener of aha moment. Met mijn droomdagboek is het altijd makkelijk terug te vinden. Op naar de volgende droom en bij meer nieuw inzicht van deze droom zal ik het plaatsen.
  Lieve droomgroetjes,
  Dory

  1. Graag gedaan hoor Dory,
   Leuk dat je zo diepgaand met je dromen bezig bent en dat met ons deelt: tot de volgende keer!
   Harte-groet,
   Marielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s