Gevangen zitten in dromen

Ik droom dat ik een Aziatische man uit een put bevrijd waarin hij jarenlang alleen heeft vastgezeten. Hij bedankt me en deelt me vervolgens mee dat …ik nu de put in moet. Ik schrik me rot.

De man legt liefdevol, maar beslist zijn hand op mijn arm. Hij dirigeert me naar de put en zegt dat dit nou eenmaal de regels zijn. Ik wil de put niet in, maar het gebeurt toch.

In de periode dat ik dit droom dwingt mijn gezondheid me om stil te staan. Ik raak in de put en heel lang is de bodem van de put me meer nabij dan de uitgang. De wand van de put doet een tijd lang wat ik zelf niet kan: me afgrenzen van de buitenwereld.

In alle beslotenheid leer ik in de put om contact te leggen met mezelf. Op de bodem van de put ontdek ik, dat ik diep van binnen bang ben dat er niet van me gehouden wordt. Ik voel dat ik dit probeer op te lossen door mijn stinkende best te doen, altijd maar lief, aardig en enthousiast te zijn en steevast een helpende hand te bieden. Ook als dit me te veel energie kost of als ik eigenlijk iets anders te doen heb. Mijn droom laat me letterlijk zien dat ik in de put raak door iemand anders te helpen. Het is tijd voor een andere oplossing.

Stap voor stap uit de putLangzaam vervang ik de grenzen van de put door mijn eigen grenzen. Zo nu en dan maak ik een uitstapje buiten de put. Dat gaat niet altijd goed. Sommige mensen voelen zich niet prettig bij mijn nieuwe grenzen of de manier waarop ik ze stel en verdwijnen uit beeld. Anderen worden vrienden voor het leven. Stap voor stap ga ik door, tot ik op een dag weer buiten de put sta.

Buiten de put blijft het een aandachtspunt om het contact met mezelf goed vast te houden als anderen een beroep op me doen, maar de angst, die ik destijds aan het einde van de droom voelde, heeft inmiddels plaats gemaakt voor dankbaarheid.

Heb jij ook gedroomd dat je gevangen raakte?

Bovenstaande droom is voor mij zo belangrijk, dat ik hem voor geen goud had willen missen. Mocht je zelf een droom gehad hebben waarin je gevangen raakte, dan is het volgens mij dus ook uitermate de moeite waard om je af te vragen aan welke situatie in jouw leven de droom uiting geeft.

Vervolgens kan het met een droom over gevangen raken twee kanten opgaan. Óf je ‘gevangenschap’ brengt je uiteindelijk dichter bij jezelf (zoals in het voorbeeld van mijn eigen droom) óf je ‘gevangenschap’ brengt je alleen maar verder van jezelf af. Als dromer voel je vanzelf wat voor jou van toepassing is.

Je ‘gevangenschap’ brengt je dichter bij jezelf

Vastzitten voelt eigenlijk per definitie negatief, maar als je wat dieper kijkt kan het zijn, dat je in het dagelijks leven zo gericht bent op de buitenwereld en op ‘steeds-maar-weer-door-gaan’, dat je droom je laat weten dat het tijd is om stil te staan. Dat het zaak is om je te verbinden met wat er van binnen leeft alvorens je weg te vervolgen. 

Ondanks het feit dat je je in eerste instantie waarschijnlijk ‘gedwongen’ voelt om stil te staan (en het vaak een heel gedoe is om dit te accepteren), kan het zo zijn dat jouw ‘gevangenschap’ je in staat stelt om:

  • Te herstellen van ziekte en ingrijpende emotionele gebeurtenissen,
  • Confronterende, pijnlijke gevoelens (of angsten) onder ogen te zien,
  • Een bepaald leer- of rijpingsproces door te maken ter voorbereiding op wat je te doen staat in je leven,
  • Reflectie te plegen alvorens een belangrijke beslissing te nemen.

Je ‘gevangenschap’ brengt je verder van jezelf vandaan

Hoewel het in sommige situaties dus uitermate heilzaam is om stil te staan, kan het natuurlijk ook zo zijn dat jouw droom je juist wil laten zien dat je in je dagelijks leven zo snel mogelijk aan je ‘gevangenschap’ moet zien te ontsnappen. In dat geval roept de droom je op om:

  • Je los te maken van de baan of de relatie(patronen) waarin jij je gevangen voelt,
  • Te breken met gedrag en opvattingen waarmee jij jezelf steeds vastzet, 
  • Gevoelens en krachten die achter slot en grendel zijn geraakt te bevrijden,
  • Je af te vragen wat er in jou (of in jouw leven) vrij wil komen?

Het komt in dit soort dromen niet vaak voor dat je tijdens de droom al uit je ‘gevangenis’ kunt ontsnappen. Zo’n droom is dan ook meer bedoeld om je te laten beseffen dat je klem zit. Als dit eenmaal volledig tot je bewustzijn doordringt, ga je overdag namelijk vanzelf wel op zoek naar een manier om jezelf te bevrijden.

Mocht je een eigen droom over gevangen raken eens nader willen onderzoeken, deel hem dan gerust in reactie op dit blog!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Op 25 mei organiseert Bas Klinkhamer een dag over Dromen en Nachtmerries in Culemborg. Klik hier om je op te geven.

Een gedachte over “Gevangen zitten in dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s