Dromen over hoogtevrees

Hoogtevrees in dromenIk sta op een berg, en moet naar beneden. Er is hier een vliegveld en een treinstation, maar het is niet de bedoeling dat ik daar naartoe ga. Ik moet zélf de steile, bijna verticale weg naar beneden gaan, over de aarden paadjes. Het lijkt bijna onmogelijk. Toch zie ik het mensen doen. Ik heb heel erg hoogtevrees. (Overdag trouwens ook).

Ik sta op een hoge stellage en kijk naar beneden. Het duizelt me. Er is maar één oplossing, en dat is zelf naar beneden klimmen. Al klauterend langs de ijzeren buizen voel ik hoe bang ik ben, maar ik doe het wel. Als ik beneden ben aangekomen, staan er bruiloftsgasten te klappen voor mij.

Dromen over hoogtevrees: zouden alleen mensen dat dromen die hoogtevrees hebben? Dat weet ik niet. Zoals alle dromen, gaan dromen over hoogtevrees natuurlijk niet letterlijk over hoogtevrees. Het is eenbeeld van, een symbool voor het overbruggen van een grote afstand, van boven, naar beneden.

Het perspectief dat je daarboven hebt

Voor je naar beneden kijkt en klimt, kun je stilstaan bij de volgende vraag: Gaat het er bij jou om, dat je geniet van het prachtige uitzicht daarboven? Want dat is de bonus natuurlijk. Als je op grote hoogte bent, ben je verheven boven het dagelijkse gewoel dat zich beneden je afspeelt. Je ziet alles vanuit een ander perspectief, bijna goddelijk. Je kunt verder kijken, hebt meer overzicht. Het is eng, maar het is ook geweldig. Nodigt de droom je uit, de dingen vanuit een ander, groter perspectief te zien, hoe spannend dat ook mag zijn?

Of ken je dat perspectief eigenlijk maar al te goed? Dan is de volgende alinea wellicht meer voor jou.

De afstand die je moet overbruggen

Welke afstand, van boven naar beneden, zie jij in je leven? Waar zit je op (te) grote hoogte? Misschien geef je teveel geld uit, spendeer je meer energie dan je hebt, of wil je bepaalde aardse praktische dingen niet onder ogen zien, omdat je daar geen zin in hebt. De droom kan je ook vertellen dat jij geneigd bent te veel vanuit je ivoren toren te kijken, zonder dat jij zelf deelneemt aan het leven.

Hoogtevrees in dromen

Dat je veel in je hoofd zit, vooral analytisch en abstract naar de dingen kijkt. Dan is jouw ontwikkeling juist gebaat bij de afdaling, zodat je je meer gaat bewegen in het leven daar beneden, van vlees en bloed, pijn en vreugde, moeite en zweet, verwarring, ruzie, liefde, lachen en verwondering.

Al schrijvend moet ik nu denken aan het prachtige lied “Zing vecht huil bid lach werk en bewonder” van Ramses Shaffy, dat zo bij dit thema past. Die gaat als mijn goede wens met jou mee, lezer van deze blog en medereiziger in de wereld van de dromen.

[…]

Voor degene met z’n mateloze trots
op z’n risicoloze hoge toren 
Op z’n risicoloze hoge rots 
Moet nu weten, zo zijn we niet geboren 

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Niet zonder ons 

Voor degene met z’n open gezicht 
Voor degene met ’t naakte lichaam 
Voor degene in ’t witte licht 
Voor degene die weet, we komen samen 

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Niet zonder ons 

Door: Mirjam Tirion

Een gedachte over “Dromen over hoogtevrees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s