Huizen in dromen

Veel mensen dromen over huizen merken we aan de vragen die we binnenkrijgen.
Dromen over een huis met een lekkend dak, over overstroomde kelders. Maar vaak ook over het ouderlijk huis terwijl dat misschien al jaren geleden is. Een huis correspondeert vaak met jouw eigen ‘behuizing’ over hoe je in het leven staat en hoe het met je gesteld is. In het artikel Huizen in dromen kun je er veel meer over lezen.

Bas Klinkhamer is tijdens de uitzending van Nachtlicht in gesprek met een mevrouw die over een huis droom met heel veel kamers.

Nachtlicht – een droom over iemand in een gebouw met heel veel deuren

Zelf gedroomd over een huis? Zet je droom op deze blog, dan kijken we met elkaar wat het betekent.

door Nanske Kuiken en Mirjam Tirion

Advertenties

11 gedachten over “Huizen in dromen

 1. Ja, klopt….ik droom de laatste tijd ook over een huis, of lekkage in een huis, de zolder van een huis, in een huis schuilen, enz.
  Hoe plaatst ik zo’n droom dan in dit blog?

 2. Ik droom ook vaak over een huis. Er komen veel mensen die allemaal willen blijven eten? Ik ga naar de supermarkt en koop veel eten. Thuisgekomen is de tas leeg. We zitten nooit gezellig aan tafel te eten. Deze mensen maken ook veel rommel die ik ook op moet ruimen. Ik ben blij als ik wakker word.

  1. Ha Jos, zo op het eerste gezicht heb je ongenode gasten in je huis. In ieder geval gasten waarmee het niet echt gezellig wordt en waarbij jij de rommel op moet ruimen. Je bent blij als je wakker wordt dus het is een situatie die je niet gelukkig maakt. Ik denk dat het kan gaan over hoe jijzelf te weinig stilstaat bij wat jij wilt. In de droom ga je meteen naar de supermarkt, niemand die ff gezellig meeloopt of je helpt. Dus de vraag is of je niet geneigd ben te snel klussen voor anderen op te knappen, te snel ja te zeggen zonder na te denken. Dat de droom dat toont.

 3. Opnieuw ben ik in een groot huis, met lichte grote kamers. Het huis is van mijn zus, heel modern en strak, weinig meubels, vooral in tinten wit, grijs en zwart. Ik ben er op bezoek. Het is er lekker warm, ik voel me redelijk op mijn gemak en het is gezellig, zo met mijn zus en zwager. Maar al die luxe (sauna in huis, keuken met de modernste apparatuur en een elektrisch houtvuur) vind ik toch wat overdreven…

  1. hoi Inge, het eerste wat er bij me boven komt is; sta jij jezelf genoeg toe om te genieten. Je bent nu in de droom in het huis van je zus. Maar stel dat je het zelf zou inrichten, hoe zou je het dan voor jezelf gezellig kunnen maken? Wat als jij een beetje over je grenzen zou gaan? Het is een licht huis. Meestal geeft dat aan dat het ook ‘licht’ van energie is.

 4. DROOM:
  Mijn vrouw en ik gaan de binnenkant van ons huis verven. Ik maak een plan hoe we het gaan aanpakken. Het lijkt me goed om het plan vast te leggen, zodat we later weten wat we gedaan hebben, welke kleuren we gebruikt hebben enzovoorts. Ik voel me vrolijk, rustig en vervuld.

  Betekenis:
  Binnenkant: Ik ben begonnen in een boek van Johan M. Pameijer (Nachtzicht) wat ik tot nu toe een matig boek vind. Eén term uit h. 1 vind ik wel mooi: dat het de auteur het steeds heeft over de ‘binnenkant’ van de persoonlijkheid.
  Ons huis: Dit associeer ik met onze werkelijkheid, ons territorium, onze manier van kijken en beleven van de werkelijkheid.
  Verven: Onderhoud en een ander kleurtje aanbrengen.
  Plan maken: Niet in het wilde(!) weg, maar gecontroleerd, overdacht.
  Vastleggen: Boek schrijven? Wil mijn onderbewuste dat ik mijn droomonderzoek opschrijf?

 5. Ik heb een droom gehad over een huis dat in mijn droom een extra huis van mijn ouders was. Echter zat mijn ex-vriend hierin samen met zijn ouders. Ik probeerde hem terug te krijgen in mijn droom tot op het moment dat ik zijn ex vriendin zag (in de tuin). Zijn moeder had geregeld dat zij er weer was. Ik ben toen naar de tuin gegaan en sloeg haar helemaal in elkaar. Vervolgens ben ik naar mijn eigen huis gegaan in mijn droom en heb huilend mijn moeder gebeld om vervolgens terug te gaan naar het nieuwe huis (een enorme villa) en mijn ex vriend en zijn familie linea recta het huis uit te sturen.De vader reageerde meteen of ze aub nog een maand konden blijven omdat ze dakloos waren. Ik hield vast aan mijn besluit en schreeuwde naar de moeder dat ze mij niet zo respectloos had moeten behandelen en dat ze het huis nu uit moeten.

  Dit was de droom.

 6. In mijn droom ben ik in mijn eigen appartement en ga dan even bij mijn 2 zussen (waar ik in het echte leven geen contact mee heb) langs. Zij wonen direct bij mij om de hoek. ik wil maar even blijven maar uiteindelijk blijf ik veel langer. ik heb geen idee wat we besproken hebben. Als ik uiteindelijk naar huis ga en bij mijn appartement kom zie ik dat ik de deur open heb laten staan. ik schrik er erg van, want men had zomaar van alles kunnen stelen. Mijn tas met portemonnee en pasjes ligt ook open en bloot op de stoel. Maar gelukkig is er niks gestolen.
  Maar dan zie ik midden in de kamer een grote plas modderig water. Ik kijk naar boven en het komt niet druppelsgewijs maar met grote hoeveelheden uit het plafond. Mijn eerste reactie is “oh niet weer” (ik heb laatst echt een kleine lekkage gehad door de bovenbuurman veroorzaakt). Ik ga onmiddellijk op zoek naar handdoeken maar weet helemaal niet meer waar ik ze heb opgeborgen. Uiteindelijk heb ik ze, maar zie ook dat het totaal geen zin heeft want het lekt aan alle kanten. Ik loop dan naar de bovenbuurman die zelf samen met 2 andere mannen in zijn appartement aan het klussen is. ik roep naar hem “ík heb lekkage, ik heb lekkage”. Hij doet zijn beschermdoppen van zijn oren en antwoordt dat hij geen tijd heeft om mij te helpen. Ik reageer boos van ‘ja maar het komt door jou, het komt bij jou vandaan”. Hij loopt dan mee naar beneden om te kijken en schrikt. Dan begint hij samen met de andere mannen te breken en stukken plafond en muren weg te slaan. Mijn hele plafond is zo ongeveer weg, waardoor zijn en mijn appartement bijna een ruimte is geworden. Ze doen heel ruw en halen schilderen die al helemaal doorweekt en kapot zijn van de muur. Ik schrik dan heel erg want ik wil absoluut niet dat mijn lievelings schilderij met de blauw-groene vrouwen beschadigd raakt en ga er snel naar op zoek. Even weet ik niet meer waar ik het heb hangen en omdat de mannen maar doorgaan met breken raak ik in paniek. Ik vind nog net op tijd het schilderij in mijn slaapkamer en gelukkig is het nog niet beschadigd. Ik heb het in mijn handen en weet niet waar ik er mee naar toe moet. De aanblik van mijn appartement waar bijna het hele plafond en grote delen van de muren weg zijn maakt mij helemaal wanhopig. Mijn bovenbuurman zegt nog “het komt voor 70% weer helemaal goed”. Ik zeg dan “ik dacht het niet, het is jouw schuld en het moet weer helemaal hersteld worden. En waar moet ik nu wonen, ik kan hier toch niet meer wonen.” Ik ben echt wanhopig en wordt ook zo wakker.

  1. Hoi Marijke
   Ik merk dat twee dingen uit je droom me raken: dat je bij je zussen bent, die je normaal niet ziet en het schilderij met de blauw-groene vrouwen, dat je kost wat kost wil beschermen. Ik heb het gevoel dat die twee zaken met elkaar in verband staan. Dat je, ondanks dat alles langzaam wordt afgebroken, dat schilderij en wat mij betreft dus die relatie met je zussen, wil bewaren. Het schilderij kun je zien als symbool voor het verlangen van je hart. Je bovenbuurman kan symbool staan voor je bovenkamer, je verstand. Dat verstand zegt dat het wel goed komt. Voor 70%. Je pikt dat niet, want het is niet jouw schuld en je wilt dat het weer helemaal goed komt, 100% hersteld. En waar moet je nu wonen? Wie moet je nu zijn? Je kunt niet meer jezelf zijn, zoals je was en dat maakt je wanhopig. In de droom heb je het schilderij weten te behouden. Dat is de kern van wie je bent. Het zal nooit meer zijn zoals het was, maar jouw kern, je hartsverlangen, is intact. Zo althans zie ik je droom.
   GroetEsther

   1. Hallo Esther,
    Dank je wel voor je reactie op mijn droom. Ik heb het een tijdje op mij in laten werken en eigenlijk herken ik mij er niet zo in. Wat mij namelijk in mijn droom fascineert is die enorme hoeveelheid ‘water’ en de afbraak die er plaatsvindt. ik word bijna overspoelt en niet door mijn verstand maar door heel veel gevoelens. Het intrigeert mij heel erg waarom ik het schilderij zo graag wil behouden. De vrouwen die erop staan afgebeeld zijn op weg en ik ben ook op weg op mijn levenspad. Kortom, ik ben nog zoekende wat betreft mijn droom.
    Groetjes, Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s