Huizen in dromen

Veel mensen dromen over huizen merken we aan de vragen die we binnenkrijgen.
Dromen over een huis met een lekkend dak, over overstroomde kelders. Maar vaak ook over het ouderlijk huis, terwijl het misschien al jaren geleden is dat je daar woonde. Een huis correspondeert vaak met jouw eigen ‘behuizing’ en gaat over hoe je in het leven staat en hoe het met je gesteld is. In het artikel Huizen in dromen kun je er veel meer over lezen.

Dromen over een huis

Bas Klinkhamer is tijdens de uitzending van Nachtlicht in gesprek met een mevrouw die over een huis droomt met heel veel kamers.

Nachtlicht – een droom over iemand in een gebouw met heel veel deuren

Zelf gedroomd over een huis? Zet je droom op deze blog, dan kijken we met elkaar wat het betekent.

door Nanske Kuiken en Mirjam Tirion

33 gedachten over “Huizen in dromen

 1. Ja, klopt….ik droom de laatste tijd ook over een huis, of lekkage in een huis, de zolder van een huis, in een huis schuilen, enz.
  Hoe plaatst ik zo’n droom dan in dit blog?

 2. Ik droom ook vaak over een huis. Er komen veel mensen die allemaal willen blijven eten? Ik ga naar de supermarkt en koop veel eten. Thuisgekomen is de tas leeg. We zitten nooit gezellig aan tafel te eten. Deze mensen maken ook veel rommel die ik ook op moet ruimen. Ik ben blij als ik wakker word.

  1. Ha Jos, zo op het eerste gezicht heb je ongenode gasten in je huis. In ieder geval gasten waarmee het niet echt gezellig wordt en waarbij jij de rommel op moet ruimen. Je bent blij als je wakker wordt dus het is een situatie die je niet gelukkig maakt. Ik denk dat het kan gaan over hoe jijzelf te weinig stilstaat bij wat jij wilt. In de droom ga je meteen naar de supermarkt, niemand die ff gezellig meeloopt of je helpt. Dus de vraag is of je niet geneigd ben te snel klussen voor anderen op te knappen, te snel ja te zeggen zonder na te denken. Dat de droom dat toont.

 3. Opnieuw ben ik in een groot huis, met lichte grote kamers. Het huis is van mijn zus, heel modern en strak, weinig meubels, vooral in tinten wit, grijs en zwart. Ik ben er op bezoek. Het is er lekker warm, ik voel me redelijk op mijn gemak en het is gezellig, zo met mijn zus en zwager. Maar al die luxe (sauna in huis, keuken met de modernste apparatuur en een elektrisch houtvuur) vind ik toch wat overdreven…

  1. hoi Inge, het eerste wat er bij me boven komt is; sta jij jezelf genoeg toe om te genieten. Je bent nu in de droom in het huis van je zus. Maar stel dat je het zelf zou inrichten, hoe zou je het dan voor jezelf gezellig kunnen maken? Wat als jij een beetje over je grenzen zou gaan? Het is een licht huis. Meestal geeft dat aan dat het ook ‘licht’ van energie is.

 4. DROOM:
  Mijn vrouw en ik gaan de binnenkant van ons huis verven. Ik maak een plan hoe we het gaan aanpakken. Het lijkt me goed om het plan vast te leggen, zodat we later weten wat we gedaan hebben, welke kleuren we gebruikt hebben enzovoorts. Ik voel me vrolijk, rustig en vervuld.

  Betekenis:
  Binnenkant: Ik ben begonnen in een boek van Johan M. Pameijer (Nachtzicht) wat ik tot nu toe een matig boek vind. Eén term uit h. 1 vind ik wel mooi: dat het de auteur het steeds heeft over de ‘binnenkant’ van de persoonlijkheid.
  Ons huis: Dit associeer ik met onze werkelijkheid, ons territorium, onze manier van kijken en beleven van de werkelijkheid.
  Verven: Onderhoud en een ander kleurtje aanbrengen.
  Plan maken: Niet in het wilde(!) weg, maar gecontroleerd, overdacht.
  Vastleggen: Boek schrijven? Wil mijn onderbewuste dat ik mijn droomonderzoek opschrijf?

 5. Ik heb een droom gehad over een huis dat in mijn droom een extra huis van mijn ouders was. Echter zat mijn ex-vriend hierin samen met zijn ouders. Ik probeerde hem terug te krijgen in mijn droom tot op het moment dat ik zijn ex vriendin zag (in de tuin). Zijn moeder had geregeld dat zij er weer was. Ik ben toen naar de tuin gegaan en sloeg haar helemaal in elkaar. Vervolgens ben ik naar mijn eigen huis gegaan in mijn droom en heb huilend mijn moeder gebeld om vervolgens terug te gaan naar het nieuwe huis (een enorme villa) en mijn ex vriend en zijn familie linea recta het huis uit te sturen.De vader reageerde meteen of ze aub nog een maand konden blijven omdat ze dakloos waren. Ik hield vast aan mijn besluit en schreeuwde naar de moeder dat ze mij niet zo respectloos had moeten behandelen en dat ze het huis nu uit moeten.

  Dit was de droom.

 6. In mijn droom ben ik in mijn eigen appartement en ga dan even bij mijn 2 zussen (waar ik in het echte leven geen contact mee heb) langs. Zij wonen direct bij mij om de hoek. ik wil maar even blijven maar uiteindelijk blijf ik veel langer. ik heb geen idee wat we besproken hebben. Als ik uiteindelijk naar huis ga en bij mijn appartement kom zie ik dat ik de deur open heb laten staan. ik schrik er erg van, want men had zomaar van alles kunnen stelen. Mijn tas met portemonnee en pasjes ligt ook open en bloot op de stoel. Maar gelukkig is er niks gestolen.
  Maar dan zie ik midden in de kamer een grote plas modderig water. Ik kijk naar boven en het komt niet druppelsgewijs maar met grote hoeveelheden uit het plafond. Mijn eerste reactie is “oh niet weer” (ik heb laatst echt een kleine lekkage gehad door de bovenbuurman veroorzaakt). Ik ga onmiddellijk op zoek naar handdoeken maar weet helemaal niet meer waar ik ze heb opgeborgen. Uiteindelijk heb ik ze, maar zie ook dat het totaal geen zin heeft want het lekt aan alle kanten. Ik loop dan naar de bovenbuurman die zelf samen met 2 andere mannen in zijn appartement aan het klussen is. ik roep naar hem “ík heb lekkage, ik heb lekkage”. Hij doet zijn beschermdoppen van zijn oren en antwoordt dat hij geen tijd heeft om mij te helpen. Ik reageer boos van ‘ja maar het komt door jou, het komt bij jou vandaan”. Hij loopt dan mee naar beneden om te kijken en schrikt. Dan begint hij samen met de andere mannen te breken en stukken plafond en muren weg te slaan. Mijn hele plafond is zo ongeveer weg, waardoor zijn en mijn appartement bijna een ruimte is geworden. Ze doen heel ruw en halen schilderen die al helemaal doorweekt en kapot zijn van de muur. Ik schrik dan heel erg want ik wil absoluut niet dat mijn lievelings schilderij met de blauw-groene vrouwen beschadigd raakt en ga er snel naar op zoek. Even weet ik niet meer waar ik het heb hangen en omdat de mannen maar doorgaan met breken raak ik in paniek. Ik vind nog net op tijd het schilderij in mijn slaapkamer en gelukkig is het nog niet beschadigd. Ik heb het in mijn handen en weet niet waar ik er mee naar toe moet. De aanblik van mijn appartement waar bijna het hele plafond en grote delen van de muren weg zijn maakt mij helemaal wanhopig. Mijn bovenbuurman zegt nog “het komt voor 70% weer helemaal goed”. Ik zeg dan “ik dacht het niet, het is jouw schuld en het moet weer helemaal hersteld worden. En waar moet ik nu wonen, ik kan hier toch niet meer wonen.” Ik ben echt wanhopig en wordt ook zo wakker.

  1. Hoi Marijke
   Ik merk dat twee dingen uit je droom me raken: dat je bij je zussen bent, die je normaal niet ziet en het schilderij met de blauw-groene vrouwen, dat je kost wat kost wil beschermen. Ik heb het gevoel dat die twee zaken met elkaar in verband staan. Dat je, ondanks dat alles langzaam wordt afgebroken, dat schilderij en wat mij betreft dus die relatie met je zussen, wil bewaren. Het schilderij kun je zien als symbool voor het verlangen van je hart. Je bovenbuurman kan symbool staan voor je bovenkamer, je verstand. Dat verstand zegt dat het wel goed komt. Voor 70%. Je pikt dat niet, want het is niet jouw schuld en je wilt dat het weer helemaal goed komt, 100% hersteld. En waar moet je nu wonen? Wie moet je nu zijn? Je kunt niet meer jezelf zijn, zoals je was en dat maakt je wanhopig. In de droom heb je het schilderij weten te behouden. Dat is de kern van wie je bent. Het zal nooit meer zijn zoals het was, maar jouw kern, je hartsverlangen, is intact. Zo althans zie ik je droom.
   GroetEsther

   1. Hallo Esther,
    Dank je wel voor je reactie op mijn droom. Ik heb het een tijdje op mij in laten werken en eigenlijk herken ik mij er niet zo in. Wat mij namelijk in mijn droom fascineert is die enorme hoeveelheid ‘water’ en de afbraak die er plaatsvindt. ik word bijna overspoelt en niet door mijn verstand maar door heel veel gevoelens. Het intrigeert mij heel erg waarom ik het schilderij zo graag wil behouden. De vrouwen die erop staan afgebeeld zijn op weg en ik ben ook op weg op mijn levenspad. Kortom, ik ben nog zoekende wat betreft mijn droom.
    Groetjes, Marijke

   2. Hoi Marijke,
    Fijn dat je reageert en helemaal goed als mijn uitleg jou niet past. Dat laat zien hoeveel facetten een droom heeft en tevens dat de beste droomduider uiteindelijk de dromer zelf is. Uit een geschreven verhaal is moeilijk te definiëren wat jou het meest geraakt heeft in je droom of waar je staat in je wakkere leven. Je hebt zelf al een goed beeld bij wat de droom je vertelt. Dat het water, wat voor je gevoel staat, je volledig overspoelt. Ook mooi de link die je legt tussen de vrouwen op het schilderij en het gaan van je eigen pad. Dat je je daar dus zo aan vast houdt. Helemaal prima dat je het zo ziet en toch…je droom begint met je bezoek aan je zussen. Dat is de openingsscène van deze droom, waar al het andere op volgt. Dat heeft betekenis, dat kan haast niet anders. Soms heeft een droom de tijd nodig om te landen en soms ook laat een droom iets zien wat je wakende ik eigenlijk liever niet wil weten. Ik nodig je uit er zonder oordeel naar te kijken en te vertrouwen op de wijsheid van je droom-zelf.
    Groetjes Esther

   3. Hallo Esther,
    Het verbaast me niet helemaal dat je mij toch wijst op het begin van mijn droom, namelijk het bezoek aan mijn zussen. Ik ben bij ze op bezoek geweest ja, maar verder was er niets. Was het leuk, was het niet leuk, wat deed ik daar? Ik heb er totaal geen beleving bij, het is totaal blanco! Ik kan het (nog) niet duiden.
    Groetjes, Marijke

   4. Hoi Marijke,
    Je droomt over bezoek aan je zussen en dat deel is emotieloos. Vervolgens wordt je overspoeld door emoties en is het gaan van je eigen weg het enige waar je je aan vast klampt (in de vorm van het schilderij). Een vraag zou dan kunnen zijn: Hoe staat het gaan van je eigen weg in je leven t.o.v. het niet-bestaande contact met je zussen?

 7. Ik had afgelopen nacht een droom dat ik in een groot (voelde ouderlijk) huis was. Ik riep mijn vader (die bijna 30 jaar geleden is overleden) toen ik overal grote scheuren in huis zag. Ik zag aan zijn gezicht dat hij het ook ernstig vond maar hij trachtte me ergens gerust te stellen. Ik stond boven in een slaapkamer en toch vertrouwde ik het niet en duwde ik tegen zo een diepe scheur en de helft van de voorkant viel samen met een gedeelte van het dak naar beneden. Ik kon zien hoe het er nu uitzag zowel vanop de plek waar ik stond maar ook van buiten op de oprit op de begane grond. De helft van het dak en de helft van de voorgevel was weg.
  Even later in de droom is een oude jeugdvriendin (waar ik nauwelijks nog contact mee heb) bij mij met haar zus. Ik merk dat ze gelijk achter mijn rug kasten en schuiven aan het opentrekken,doorzoeken is in de kamers. Ik merk ook op dat ze me een beetje naar de mond praat als ik er iets over zeg en haar zus daar bij betrekt terwijl ik naar een andere kamer loop merk ik vanuit een ooghoek dat ze terug een schuif opentrekt
  Opeens loop ik door een gang naar de andere kant van het huis en merk dat de meubelen naar buiten stromen en door een sterk stromende rivier worden meegenomen. Grote houten tafels stromen drijven op de rivier weg van het huis. Rechts achter mij in de verte in de tuin naast het huis zie ik mijn vader terug en roep ik op hem toe wat er gebeurd. Ik ren naar binnen, zie mijn dochter, zeg haar dat ze kleren moet pakken en mee moet komen, maar weet niet goed wat ik moet doen, loop door de gang terug naar achter waar mijn vriendin is en het enige waar ik aan denk is dat ik goede schoenen moet aantrekken en ik denk in paniek na over welke kleding en ondergoed voor mijn dochter en ik ik kan meenemen…Tijdens dat laatste stuk weende ik heel erg omdat ik niet wist wat ik meer kon doen…de waterstroom was te sterk en ik wist dat het dichterbij kwam en alles zou meesleuren…er viel niets meer te redden van huis of inhoud.
  Ik ben benieuwd wat dit me komt vertellen.

  1. Hallo Christina,

   Dank je wel voor het delen van je droom: wat mooi dat je je zoveel waardevolle details kunt herinneren!

   Dromen die gaan over een huis weerspiegelen over het algemeen zaken die zich afspelen in je eigen persoonlijkheid: je eigen ‘behuizing’ als het ware. Omdat het huis voelt als je ouderlijk huis, lijkt het erop dat de droom verwijst naar thema’s, patronen en opvattingen, die ontstaan zijn in je jeugd. Vraag je daarom eens af of de dingen die nu in je leven spelen in verband te brengen zijn met vroeger. Wellicht ook met je vader, want hij verschijnt tenslotte in de droom, erkent de ernst van de situatie en stelt je ook gerust.

   Omdat je in de droom overal scheuren in het huis ziet, kan het zijn dat de constructies (de thema’s, patronen en opvattingen) van vroeger aan herziening toe zijn. Het kan ook zijn dat de droom je er zo op wijst, dat je meer tijd zou moeten nemen voor het verzorgen en repareren van je eigen behuizing, voor zelfonderhoud dus.

   Het feit dat je in de droom in de slaapkamer bent, kan ook van betekenis zijn: wat betekent een slaapkamer voor jou? Ik associeer een slaapkamer zelf met rust en herstel, maar dat kan voor jou anders zijn. Kom je goed aan de functie die de slaapkamer voor jou heeft toe in je huidige leven?

   Dan valt de voorkant en een gedeelte van het dak van het huis naar beneden. Ook hier kan je je afvragen of dit verband houdt met bijvoorbeeld de manier waarop je je aan de buitenwereld presenteert (de voorkant van je eigen ‘behuizing’). Het dak zou verband kunnen houden met het denken wat zich aan de bovenkant van je eigen ‘behuizing’ (in je eigen hoofd) afspeelt. Is dit in je huidige leven aan het veranderen?

   Je oude jeugdvriendin en haar zus lijken in hun gedrag in de droom jouw grenzen en jouw privacy totaal niet te respecteren. Naar aanleiding van deze droompassage zou je je dus af kunnen vragen hoe jij in je dagelijks leven je eigen grenzen bewaakt en je eigen ruimte inneemt?

   Water staat in dromen over het algemeen voor je gevoelswereld, je emoties. In de droom wordt je behuizing dusdanig overspoeld door gevoelens, dat meegesleept wordt wat van jou is, tot grote houten tafels aan toe. Dit laat wat mij betreft zien dat het hier om hele sterke gevoelens gaat. Het feit dat je in de droom vooral gefocust bent op het aantrekken van goede schoenen, onderstreept het belang dat deze situatie er om vraagt dat je stevig in je eigen schoenen gaat staan.

   Zou het overigens ook positief kunnen zijn dat de stroom meeneemt wat bij vroeger hoort en dat het achteraf bezien misschien zelfs wel goed is dat er geen redden meer aan was? Misschien ontstaat er zo ook ruimte voor iets nieuws….

   Mocht je uit deze droom wakker geschrokken zijn, omdat je je zo wanhopig voelde over het feit dat er niets meer te redden viel, dan raad ik je aan om eens te kijken of je (na de reflectie op deze droom) de droom met behulp van je dagbewustzijn als het ware nog kan ‘afdromen’ en zo deze droom van een nieuw einde kunt voorzien. Misschien wel een einde waarin jij de gevoelens die deze droom bij jou naar boven brengt een plek geeft en je inmiddels de meest stevige schoenen aan hebt getrokken die je maar hebt of een einde waarin je ………. vul jij het maar in, want niemand kan dit beter dan jijzelf!

   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen,
   Alle goeds,
   Mariëlle

 8. Hallo Mariëlle en dankjewel!
  Ik wil je zeggen dat ik je ontzettend dankbaar ben. Het oude loslaten, zodat er iets nieuws kan komen daar ben ik al een tijdje rond aan het werken. De betekenis van de associatie met de slaapkamer… Het wordt allemaal nog meer duidelijk, veel helderder en ik wil daar graag wat meer over schrijven. Voor nu wil ik je al danken voor de fijne manier waarop je dit brengt. Je nodigt me op een zachte manier uit om te kijken wat er voor mij van toepassing is en dat stel ik bijzonder op prijs. Alvast een heel hartelijke dankjewel. Ik geef later nog meer toelichting, omdat dromen zoveel vertellen over onze realiteit… Het is nog aan het doorsijpelen, maar ik wou je al laten weten dat ik je reactie gelezen heb.
  Liefs,
  Christina

 9. Ik droom al jaren over mijn ouderlijk huis.
  Heb daar vanaf mijn negende tot dat ik het huis uit ging, ik was toen 17, gewoond.
  Ben nu 52 jaar om even aan te geven hoe lang ik er al over droom.
  Het was de afgelopen maanden rustig, tot vannacht.
  Het zijn geen enge dromen, wel vreemde dromen, zoals dromen vaak kunnen zijn.
  Er is niet echt een leidraad in deze dromen, maar ik herinner me ze wel altijd na het ontwaken.
  Zoals vannacht droomde ik dat ik in het huis was en naar buiten keek, door het raam van wat toen mijn kamer was.
  Wat ik zag waren mijn huidige buren die daar voorbij liepen, dus niet de buren die ik toen had.
  Als ik overdag terug denk aan die tijd wordt ik overvallen door een gevoel van melancholie.
  En het is vreemd, want als ik inzoom op sommige gebeurtenissen van toen, dan is het eigenlijk niet zo’n leuke tijd geweest.
  Elke keer als ik nu langsrijd en zie licht branden, dan stel ik me de mensen voor die door “mijn” huis lopen.
  Heb zelfs weleens gedacht om aan te bellen, om een rondje door het huis te maken, misschien te ontdekken waarom het me nog zo bezig houdt, zowel in mijn dromen als overdag.
  Dacht dat ik de enige was die droomt over huizen, en/of ouderlijk huis, maar blijkbaar sta ik niet alleen 🙂
  Heeft het wellicht toch iets te maken met een onafgesloten hoofdstuk in die periode?
  Dat ik dat via deze dromen probeer te doen?
  Zonder succes overigens, want het blijft terug komen.

  1. Hoi Tim,
   Een droom die steeds maar terug keert vraagt om aandacht. Het is alsof je steeds aan je jasje wordt getrokken om je te laten weten dat er nog iets te doen valt, of er is iets gebeurt toen wat doorwerkt in je huidige leven. Iets wat je melancholisch maakt, een beetje triestig dus. Iets wat in je onderbewustzijn sluimert en wacht om aangeraakt te worden.
   Je impuls is om een keer aan te bellen bij je ouderlijk huis. Dat zou ik doen. Het brengt je wellicht verder op je zoektocht naar dit brokje vergeten geschiedenis. Naar dat wat je nog altijd beroert. Als dat toch niet lukt, richt dan je aandacht naar binnen en sluit je ogen. Loop als het ware in gedachten door dat huis en ervaar wat dat met je doet. Dat bedoel ik ook fysiek; wat gebeurt in je lijf? Waar verkrampt of ontspant het? Dat geeft al een aanwijzing.
   Ik wens je een goede zoektocht en vraag je je open te stellen voor wat het ook is dat je gaat ontdekken. Het toelaten daarvan zal iets doorbreken en de droom doen veranderen of verdwijnen.
   Warme groet, Esther

 10. Hallo Esther,

  Bedankt voor je reactie, de droom is niet meer terug gekomen, maar het was al eerder stil.
  Ik ga er zeker mee aan de gang en als ik meer weet, dan meld ik het je zeker nog even.
  Bedankt voor je tips en graag tot een volgende keer.

  Groetjes,
  Tim.

 11. Ik heb af en toe ( een door de jaren heen ) steeds terugkerende droom . Ik ben op zoek naar mijn oude flatgebouw waar ik als kind met mijn ouders en broertje woonde ( let wel dit is bijna 40 jaar geleden ) . Maar ik kom nooit op het oude adres aan . Dan weer is de flat spoorloos , dan weer bestaat het huisnummer niet meer , dan weer stopt de lift niet op de juiste etage … Ik geraak er nooit . ( niet dat ik dat bewust zou willen hoor , want ik weet dat er andere mensen wonen nu . En ik heb geen hang naar vroeger ) . Wat zou het betekenen ?

  1. Dag Anne,

   Bijzonder hoor, zo’n droom die al jaren bij je is! Bij dromen waarin je je doel maar niet bereikt kan het twee kanten opgaan. Of je streeft in het dagelijks leven naar een doel dat niet goed bij je past of waar je eigenlijk te weinig mee hebt en daarom bereik je in je droom je doel maar niet. Of je streeft in het dagelijks leven een doel na wat voor jou wel de moeite waard is om na te streven, alleen je laat je onderweg afleiden door van alles of de doelen van anderen schuiven er steeds voor.

   De zaken die in je droom tussen jou en je doel in komen, kunnen aanwijzingen zijn voor hoe het er in jouw dagelijks leven ook aan toe gaat. In jouw geval zou dat dan iets kunnen zijn á la dat je eigen doelen steeds zoek raken (zoals de spoorloze flat), of dat je doelen alweer achterhaald zijn (zoals een huisnummer dat inmiddels al niet meer bestaat) of dat je je doelen niet haalt, omdat je niet stopt op de juiste plek (zoals die lift).

   Jij als dromer weet het antwoord!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

   P.S. Een andere ingang zou kunnen zijn om via meditatie deze dromen een vervolg te geven door je heel levendig voor te stellen wat er gebeurt als je je ouderlijk huis wél terugvindt. Stel je voor wat je graag zou willen bekijken in die flat (of wat juist helemaal niet). Naar welke ruimte zou je het eerste toelopen? Hoe het zou voelen om daar weer eens binnen rond te lopen en wie zou je daar graag nog eens willen ontmoeten? etc….. Succes!

 12. Ik had een levendige droom over het bezoeken van een groot huis waarvan ik wist dat er een groot gezin woonde (ouders met 4 of 5 kinderen die allemaal tussen de 12 en 20 waren). Ik ken de bewoners niet en toen ik er rondliep, waren ze niet aanwezig.

  Het huis was erg lang en breed – het waren twee huizen die samengetrokken waren. De inrichting was strak en was voornamelijk wit, grijs en zwart. Het was opgeruimd, schoon en sjiek.

  Ik ben benieuwd wat zo’n droom zou kunnen verklaren…

  1. Hoi Liz,
   Voor ik mijn uitleg kan geven heb ik enkele vragen voor je: Je spreekt over een “levendige” droom. Kun je mij vertellen wat levendig voor jou betekent? Met welk gevoel werd je wakker uit de droom? Daarnaast ben ik benieuwd of je zelf uit een groot gezin komt of wellicht uit een samengesteld gezin?
   Graag hoor ik van je, Esther

   1. Hallo Esther,
    Bedankt voor je reactie. Ik kom uit een gezin met 3 kinderen (niet samengesteld).
    Voor mij betekent “een levendige droom”, dat ik kleuren, geuren, geluid, objecten en materiaal kan onderscheiden en duidelijk waarnemen. Zo was er bijvoorbeeld in mijn droom een groot formaat zwart/wit portretfoto van een jongeman te zien (woonachtig in dat huis) – grotendeels de linkerkant van zijn gezicht, Zuid-Amerikaans type, rond de 20 jaar oud, kort en dik gekruld haar, grote ogen, geen specifieke uitdrukking, maar zijn blik oogde uitdagend (op een passief/agressieve manier). Ik voelde daar geen emotie bij en dacht alleen aan dat ik het wat raar vond om in je eigen slaapkamer zo’n grote foto van jezelf te hebben hangen.

    Er gebeuren dus geen volstrekt absurde dingen zoals plots op een meeuw zitten die jou naar Australië vliegt terwijl je popcorn bereidt in een slacentrifuge 😂

 13. Oeps, ik vergat mijn gevoel na de droom te beschrijven 🙂 Het was een gevoel van “Wow, wat gaaf!”, ook een beetje het gevoel dat ik een beetje baalde dat ik niet de middelen had om zoiets te doen en een stukje verbazing .

  (Dat laatste omdat zo’n fortuinlijke familie in een relatief eenvoudige buurt waren gaan wonen. Dat ze fortuinlijk waren, was te merken aan het feit dat ze twee geschakelde huizen hadden gekocht en het volledig hadden laten verbouwen en het interieur was strak en zeer luxe (wel donker allemaal)).

  1. Hoi Liz,
   Dank voor je toelichting. Het eerste wat puur intuitief in mij op komt is: Mag jij jezelf helemaal laten zien? Of hou jij je grootsheid verborgen in het donker?
   Als ik naar je droom kijk is het er allemaal; zoveel ruimte, fortuin, luxe en de durf om gewoon in je slaapkamer een enorm portret van je zelf op te hangen en zo jezelf op de eerste plaats te zetten en heel zichtbaar een plek in te nemen. Om temidden van alle eenvoud om je heen jezelf bij elkaar te pakken en te transformeren tot die strakke 24 karaats versie van jezelf. En dan de wereld uit te dagen. Wow, wat gaaf!
   Durf je?
   Laat me weten of dit een snaar raakt. Esther

 14. Wat maken jullie van deze droom?
  Ik ga naar ons voormalig huis in Herent. Ik ga naar binnen, er is niemand thuis. Ik zie dat het veranderd is. Er zit een nieuwe trap in, helemaal centraal, met veel hoeken en draaien, met ganzetrapjes ook. Ik heb het niet op die ganzetrapjes, vind dat onpraktisch en beetje gevaarlijk, en heb ze dus nooit zelf geinstalleerd. Er zijn ook van die lage raampjes gemaakt net onder het dak, thv mezzanines met pc-hoekjes. Ik kijk rond en loop de tuin in. De forsitsia staat helemaal in bloei, fijn! Ik loop weer naar binnen, zie mijn buurman aan het snoeien, maar loop snel verder. Ik heb geen zin en tijd voor contact met hem. Ik loop weer naar boven. Ik zie dat het huis vd overburen wordt afgebroken, tem het huis links ernaast. De donkere stenen zijn gemarkeerd in groen en blauw. De blauwe zijn om te verwijderen, de groene worden opzij gelegd om te recupereren. Het ziet er mottig uit, afzichtelijk zelfs. De eigenaars van ons huis komen net toe, met de aannemer van de trap vermoed ik. Ineens zie ik een grote camion-trekker toekomen. Hij schuift de trekker als een clarck onder ons huis en rijdt er zonder pardon mee weg. We zitten allen nog in huis als het hele huis in beweging komt. Ik ben verbaasd, begrijp er niets van, maar niemand kijkt vreemd op. Ik spreek de eigenares voorzichtig aan, wil haar niet laten schrikken. Ze is gelaten. Ik vraag hen naar waar de reis gaat. Dat weet ze nog niet. Misschien naar zee, of misschien nog verder, ze weet het niet. Ik wil eraf, want moet naar (mijn huidig) huis geraken en mijn auto (blauwe peugeot) staat nog hier… Ik zoek een moment dat de camion stilstaat om eraf te springen. Dat duurt wel even.

  1. Hallo Kune,

   Een droom over een voormalig huis gaat vaak over gebeurtenissen, gevoelens en overtuigingen die horen bij de tijd dat je in dit huis woonde. Aan het verloop van de droom te zien is het op dit vlak tijd voor een emotionele schoonmaak. De buurman staat te snoeien (zodat nieuw leven goed kan uitlopen). Het huis van de buren wordt helemaal afgebroken (het oude verdwijnt definitief). Van de blauwe en groene stenen moet bepaald worden wat behouden blijft en wat verwijderd moet worden (wat neem ik mee uit het verleden en wat laat ik los). Het ziet er mottig en zelfs afzichtelijk uit (het verval treedt in, dus het is echt tijd voor opschoning).

   Het feit dat je oude huis in de droom zonder pardon opgetild wordt, zou kunnen verwijzen naar het feit dat er een ingreep van buiten nodig is om de gebeurtenissen, gevoelens en overtuigingen uit jouw verleden een andere plek te gaan geven. Het zou ook kunnen dat er in jouw leven recent iets is gebeurd, waardoor dit proces in gang gezet is. Herken je hier iets in? Welke plek dit alles gaat krijgen is nog niet duidelijk, maar de bestemmingen die de droom aanreikt laten wat mij betreft iets zien van vrijheid en ruimte op gevoelsmatig vlak (de droom zegt “zee”) en in ieder geval flink meer afstand tussen jou en die vroegere ervaringen (de droom zegt: “misschien nog verder”). Hoe is dit voor jou?

   In de droom zitten jullie met zijn allen nog in het oude huis als het plots verplaatst wordt. Dit zou er op kunnen duiden dat er ervaringen uit het verleden zijn die voor jullie allemaal nog heel dichtbij voelen, jullie zitten er volgens de droom immers nog ‘in’.

   Jij wilt in de droom uit je oude huis springen om naar je huidige huis te kunnen bewegen, maar iets weerhoudt je nog om te springen. Je wacht tot de camion stil staat om te kunnen springen, maar dat duurt wel even. Misschien laat het einde van de droom zien waar jij nu staat in dit proces: Je wilt het verleden wel loslaten en je wilt ook graag naar je huidige huis, maar je wacht op een goed moment om te kunnen springen. Kan dat kloppen?

   Springen is eigenlijk heel ontroerend, want zodra je voeten de aarde waarop je stond loslaten weet je niet zeker waar je voeten weer zullen landen, maar zeker is wel dát je weer zult landen. Wie weet zie en voel je zodra je loslaat wel waar je zult landen of staat er plotseling een dierbare met uitgestoken hand aan de andere kant….

   Marielle

   1. Dankjewel Marielle, dit is verhelderend!
    Mijn voormalig huis is het huis waar ik kinderen heb gekregen en de meeste tijd heb doorgebracht met Mark, mijn wijlen echtgenoot. Tijd voor emotionele schoonmaak… zo ook voor de bon chic bon genre buurman die snoeit en de overbuur (dat waar ik op uitkijk). Het zal idd tijd zijn om mijn oude emotionele huis te verplaatsen naar verre oorden, daarom voelde ik wellicht ook angst hierbij in de droom. En wellicht toont de droom me ook dat het ok is om dit emotionele huis op “losse schroeven” te zetten en me over te geven aan het proces 😉 Ik zal wel ergens de kans krijgen om eruit te springen, al heb ik daar zelf geen vat op blijkbaar… en fijn als er dan een dierbare klaar staat…
    Dankjewel!
    Kune

 15. Hoi hoi, ik droomde over een huis waar ik op vakantie ging met vrienden. Het had hele mooie slaapkamers en ook een badkamer met een super groot bad. Naarmate de droom vorderde ontdekte ik andere ruimtes, eerst mooie, zoals een terrasje buiten, maar ook ruimtes die niet fijn waren. Daar was iets, maar wat herinner ik mij niet meer. Ik kan mij vaag herinneren dat ik eerder over dit huis heb gedroomd. Wat betekent dit?

  1. Hallo Marlies,
   Een huis in dromen staat vaak symbool voor jezelf. Jouw huis is een vakantiehuis. Een plek voor ontspanning en plezier lijkt me. In jouw droomhuis zijn hele mooie kamers en fijne plekjes en die kun je ook beschrijven. Maar er zijn dus ook ruimtes waar het niet zo fijn was, daar was iets. Maar wat?
   Als je nu naar jezelf kijkt, naar hoe het met je gaat, herken je dan al die mooie fijne plekjes in jezelf? Om te rusten (de slaapkamer), te badderen (de badkamer met het super grote bad) of om lekker buiten op het terrasje te zitten. Plekjes van ontspanning. Die ken je vast wel goed. Maar blijkbaar zijn er ook die plekjes waar het niet ontspannen is, waar je verkrampt. En waarvan je niet weet waar het door komt of wat die spanning veroorzaakt. Dat herinner je je niet. Maar het is iets van eerder, want je kunt je vaag herinneren dat je al eerder van dit huis hebt gedroomd.
   De droom nodigt je misschien uit om die ruimtes en plekjes te onderzoeken waar het niet zo fijn is. Om te kijken wat die kramp veroorzaakt. Om je je dat weer te herinneren. Dat kan je helpen om het ook daar weer te laten stromen.
   Laat me weten of dit antwoord je verder helpt.
   Warme groet, Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s