Dromen over inbrekers

‘Ik hoor een auto hard wegrijden, het raam staat open, mijn autosleutel is weg. Een dief is er met mijn auto vandoor.’ 

‘Er rammelt iets aan de deur. Ik weet, het is een inbreker. Met bonzend hart word ik wakker.’

Wat wil het zeggen, als je van inbrekers droomt?

Dromen over inbrkers

Laten we eerst naar het beeld kijken: In je huis waan je je veilig, woon je in je eigen sfeer. Er zitten muren om je huis en het heeft een voordeur die open en dicht kan. Je laat de ene mens wel binnen en de andere niet. Een dief doorbreekt dat alles. Hij (of zij) verschaft zich ongevraagd toegang tot jouw huis. Voor veel mensen is vooral het verlies van het gevoel van veiligheid de grootste schok, meer nog dan de verdwenen spullen. Een dief dringt binnen in jouw veilige cocon en overschrijdt daarmee een grens die belangrijk is voor jou. Zo is het in het dagelijks leven en zo is het in het nachtleven, de dromen.

Nu wordt het interessant om jezelf twee vragen te stellen:

1) Wie of wat probeert binnen te komen?

Daarbij kan het twee kanten op:

Bij jou horend

De inbreker vertegenwoordigt een element dat bij jou hoort. Het is een kracht die eigenlijk in jou huist, maar waarvan jij doet alsof dat niet zo is: omdat het niet bij je zelfbeeld past of omdat je bang bent voor de gevolgen als je dat element toelaat in je leven.

Als je droomt van een tijger die aan de deur klauwt, of een slang die naar binnen sluipt, een duistere figuur die aan het raam rammelt, kun je je afvragen: ‘welke karakteristieken heeft deze droomfiguur, wat maakt dat ik er bang voor ben? Wat, als ik die energie, die karakteristieken wel zou toelaten in mijn leven?’ In het boek ‘De Nachtelijke Reis’ van Bas Klinkhamer staat daar een prachtig voorbeeld van, de vieze zwerver die aan de deur rammelt bij de plichtsgetrouwe Monique (pag 68).

De inbraak is in deze dromen een beweging naar persoonlijke heelheid: door die ongewenste elementen wel te erkennen als horend bij jou en een plaats te geven in ‘je huis’ wordt je meer wie je in wezen bent. En dàt, trouw te zijn aan wie je eigenlijk bent, brengt altijd meer kracht en levensvreugde.

Niet bij jou horend

De andere mogelijkheid is, dat de inbreker een element vertegenwoordigt dat niet thuishoort bij jou, maar waar jij wel mee te maken hebt. Er komt iets uit de buitenwereld op jou af en overschrijdt je grenzen. Soms weet je in dit soort dromen ook wie het is, die inbreker: je schoonmoeder, een collega, je ex, een vriend of vriendin. Soms is het een onbekende, of onzichtbare figuur. Vraag je af: wie of wat in mijn dagelijks bestaan overschrijdt een grens? Wie of wat neemt tijd, energie, aandacht of rust van mij weg, waar ik het eigenlijk niet wil?

Een gescheiden vrouw droomde dat haar ex steeds probeerde in te breken. Haar angst, het contact met haar kinderen te verliezen door de invloed die haar man op hen uitoefende, bleek terecht. De droom waarschuwde haar alert te zijn en niet toe te geven aan haar neiging alles te rooskleurig te bezien.

2) Is het sluip of braak?

Kan iemand in je droom gewoon naar binnen lopen/sluipen, of breekt hij de boel open? Dat is nogal een verschil. Het thema hierbij is hoe jij je afgrenst van anderen.

 • Hoe makkelijk laat jij de mening, de stemming, of de wens van een ander in jezelf toe?
 • Wat is je neiging als je een ongewenste situatie tegenkomt in contact? Leg je je er gemakkelijk bij neer, ga je de confrontatie aan? Wat voor oplossing zoek jij?
 • Laat je je gemakkelijk of juist niet beïnvloeden?

Vesting of vergietHier gaat het niet om een standaard die ‘goed’ of ‘fout’ is, maar wel om zelfkennis. Ga bij jezelf na, of het aan de orde is wat meer ‘hang en sluitwerk’ aan te brengen,
of om juist deuren en ramen wat verder open te zetten. (zie ook de blog: je huis, vesting of vergiet).

Door zo op onderzoek te gaan wordt een akelige droom tot hulp, zelfs als er inbrekers in voorkomen!

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

We willen je bedanken voor het lezen en doorlinken van deze blog. We zijn inmiddels de 100.000 views gepasseerd met 60.000 bezoekers. Daar zijn wij enorm blij mee.

Heb je tips voor ons of verzoeken voor droomonderwerpen? Laat het ons weten. En ons help je door je vrienden te laten weten van het bestaan van deze blog en dat zij zich kunnen abonneren. Zo creëren we samen een mooi platform voor de fascinerende wereld van de dromen.

Nanske en Mirjam

20 gedachten over “Dromen over inbrekers

 1. Ik droomde dat ik in de tuin vanalles hoorde, politie opbelde en dat er langs alle kanten gore types tevoorschijn kwamen die opgepakt werden. En ik zag alles van uit mijn slaapkamerraam die boven was. Wat wil dit zeggen??? Dit is zooo n rare droom

  1. Beste Eefje,
   Jijzelf bent in huis in je slaapkamer. Daar ben je veilig. Maar om je heen gebeurt van alles. De types werden opgepakt door de politie. Maar als je nu eens in de energie van de types zou gaan, je verplaatst in hen, wat voor energie is het dan? Zijn ze nieuwsgierig, bemoeizuchtig, onverzorgd… Dan kun je langs twee lijnen uit denken wat het kan betekenen; of het is zo dat in jouw leven er mensen om je heen zijn die niet goed voor je zijn, die verkeerde invloed hebben. Dan is het heel goed dat er paal en perk gesteld wordt. (in de droom door de politie). Maar je kunt ook zelf krachtig worden en zeggen dat het niet ok is. De andere uitleg is dat er krachten in jezelf huizen waar je af en toe door beslopen wordt. dan kan gaan om zware ‘vieze’ gedachten. Dit is meer een interne uitleg. Jij voelt zelf wel in welke hoek het zit. Veel succes.

 2. Zojuist heb ik het volgende gedroomd:
  Ik lag in bed te slapen, samen met mijn vriend. Opeens ging de slaapkamerdeur open. Maar het lukte mij niet om volledig wakker te worden. Ik kon niet duidelijk praten en ik kreeg mijn ogen ook niet open. Het was heel eng. Ik zag wel het licht vanuit de gang komen maar hoorde verder niemand. Ik viel weer half in slaap en werd toen “wakker” omdat er een persoon boven mij hing. Een onbekend persoon. Hij zei niets en zijn gezicht hing soort scheef. En toen werd ik echt wakker.
  Wat zou dit kunnen betekenen?
  Alvast bedankt! Stephanie

  1. Hallo Stephanie, wat je schrijft over dat het niet lukt om volledig wakker te worden (en dan bijvoorbeeld niet duidelijk kunnen praten en je ogen niet open kunnen krijgen) doet me denken aan bijzondere verschijnselen die wel eens optreden vlak voor het in slaap vallen of vlak voor het ontwaken. In dat schemergebied gebeurt het namelijk wel eens dat de reguliere ‘slaapverlamming’ (die er ’s nachts voor zorgt dat je de fysieke bewegingen die je in een droom maakt niet ook daadwerkelijk in je bed gaat uitvoeren, want dat zou hartstikke gevaarlijk voor jou en de gene die naast je ligt😃 zijn) al ‘aan’ gaat terwijl je nog niet helemaal in slaap gevallen bent (’s avonds) of nog ‘aan’ staat, omdat je nog niet helemaal wakker geworden bent (’s ochtends). In beide gevallen verkeer je letterlijk tussen waken en slapen en in die toestand (ook wel ‘halfslaap’ genoemd) kan je (gedurende een hele korte tijd) niet over al je lichamelijke functies beschikken zoals je dat overdag, als je helemaal wakker bent, wel kan. De toestand van ‘halfslaap’ kan gepaard gaan met hallucinaties (zoals jij beschrijft) en ook met spierschokjes (het gevoel dat je kan hebben als je per ongeluk van een stoepje valt dat je niet hebt gezien). Als je het ’s avonds hebt heet het een hypnagoog verschijnsel en als je het ’s ochtends hebt een hypnapomp verschijnsel, maar dit terzijde. Kan het zijn dat je dit hebt ervaren? Laat maar weten of dit je verder helpt! Hartelijke groet! Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Bedankt voor je duidelijke uitleg. De droom was wel midden in de nacht (ik werd om 2 uur wakker en ben toen gaan checken of de deur wel goed op slot zat vanwege de inbreker in mijn droom), maar we hadden last van muggen dus ik sliep toch niet echt vast, denk ik. Maar het niet kunnen praten/niet uit mijn woorden kunnen komen heeft dus verder geen betekenis?
    Groetjes, Stephanie

   2. Hoi Stephanie,

    Als je het niet kunnen praten en je ogen niet kunnen openen in halfslaap hebt ervaren heeft het denk ik geen betekenis, maar als het bij een droom hoort, zou je de betekenis kunnen onderzoeken door je af te vragen welke associaties en gevoelens jij hebt bij die man met dat scheve gezicht en je zou ook kunnen kijken of en zo ja waar je het in je dagelijkse leven herkent dat je niet goed tot expressie kan komen als er iets gebeurt dat je spannend vindt.

    Helpt dit? Hartelijke groet!
    Marielle

   3. Ja, dat laatste is wel goed mogelijk. Ik loop namelijk bij een jobcoach om erachter te komen wat voor (ander) werk ik kan gaan doen. Dat is ook best spannend en nieuw en durf daar ook niet goed met anderen over te praten. Dus daar zou het mee te maken kunnen hebben.. Hartelijk dank! Ik ga ermee aan de slag 🙂

   4. Bedankt voor je droom en je aanvullende reactie Stephanie en heel veel succes in het proces dat je met je jobcoach aan het doorlopen bent!

 3. Hoi, ik droomde vannacht dat ik in de woonkamer was en ik naar de voordeur keek en daar was opeens een soort eng clownsgezicht door het raampje te zien en dat probeerde in te breken… Ik wist dat het te laat was om de politie te bellen en dus toen die dief eenmaal (vrij gemakkelijk) binnen was gekomen deed ik wat hij vroeg (hij had een pistool in zijn hand). Maar het bleek een onervaren en kleine jongen van een jaar of dertien te zijn, en ik ging al vrij snel aan de slag met hem te overmeesteren en aan het einde van mijn droom was dat gelukt. Dus eerst was het eng, toen hij zomaar verscheen bij het raam en binnenkwam, toen al minder eng toen ik spullen voor hem pakte om mee te nemen en toen hij klein en jong bleek te zijn was ík de meesteres van de situatie. Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Hallo Juliana
   Als iemand probeert in te breken in je huis kun je zeggen dat iemand over jouw grenzen gaat. Dat kan iemand zijn die je kent, maar in dit geval vermoed ik dat het over een deel van jezelf gaat. Iets wat wordt gesymboliseerd door het enge clownsgezicht. Als je aan dat eerste beeld denkt, die enge clown, hoe zou je die omschrijven? Dat zegt iets over dat wat misschien een deel van jou is, maar wat je niet erkent als deel van jezelf. Iets dat je hebt buitengesloten.
   Daarna verandert de inbreker in een kleine, onervaren jongen van een jaar of dertien. Het is interessant om terug te gaan naar jezelf op die leeftijd. Het kind dat jij was. Is er iets gebeurd toen wat de kleine jij heeft doen besluiten om die ander (het clownsgezicht en waar dat voor staat) als een soort masker te gaan dragen? Om de buitenwereld beter aan te kunnen?
   Als laatste de manier waarop je de clown “ontmaskert”. Dat doe je door hem te geven wat hij wil hebben. In je droom zijn dat spullen. Waar zouden die spullen in je wakkere leven voor kunnen staan? Wat heb jij (op) te geven om het kind dat je was weer te kunnen zien?
   Er straalt ook vertrouwen uit de droom, want die overgave maakt je meesteres van de situatie.
   Ik hoop dat bovenstaande je helpt bij je zelfonderzoek Juliana.
   Heb je nog vragen of wil je laten weten wat deze uitleg je heeft gebracht, dan hoor ik dat heel graag.
   Hartelijke groet Esther

   1. Bedankt! Ach ja mijn hele leven is een periode van veranderingen geweest, en vooral van assertiviteit opbouwen. Rond mijn dertiende was ik best onzeker geworden (want ja, hoogbegaafd in een niet-hoogbegaafde wereld) maar dat ben ik inderdaad steeds meer aan het overwinnen. Ik denk dat dat de betekenis is van mijn droom. Bedankt voor het snelle antwoord!

 4. Ik droom de laatste tijd (ongeveer al 4 keer hetzelfde thema), dat ik wakker word en dat er is ingebroken, terwijl ik sliep. 3x was de droom dat het in mijn huis was gebeurd, alle spullen waren weg behalve de tv meubel. Afgelopen nacht heb ik gedroomd, dat mijn hele tuin overhoop lag, al mijn tuinmeubelen weg waren, het tuinschuurtje opengebroken was en op dat moment kwamen er 2 oude mannen naar mijn tuindeur gerend. Deze heb ik snel op slot gedaan. En toen werd ik wakker. Zo vreemd.. haha.. maar ik vraag mij waar dit mee te maken heeft? Dat ik telkens droom dat er bij mij wordt ingebroken?

  1. Hoi Tessa,

   Dromen die vaker terug komen dragen een urgentie in zich. Alsof je steeds op je schouder wordt getikt van “Hee, even aandacht graag.” Jouw dromen over dat er ingebroken wordt zíjn nu dus echt aan de orde.

   Dromen over inbreken gaan vaak over het schenden van jouw grenzen. In jouw droom wordt echt je hele huis leeg gehaald en later ook nog je tuin overhoop. Dus echt alles wat van jou is wordt je afgenomen.
   Een vraag is dan ook: Waar in je leven herken je dit? Dat jouw grenzen of misschien je lichaam of geest zijn geschonden? Heb je moeite om nee te zeggen? Of moeite om mensen die je eigenlijk hebben geschaad buiten de deur te houden?
   Ik refereer hier ook aan de twee oudere figuren in je droom. Wie zouden dat kunnen zijn?
   Ik hoop dat dit je verder helpt en hoor het graag als dat zo is, of als je nog meer vragen hebt.

   Groetjes, Esther

 5. Ik heb net een hele enge droom gehad.
  Ik sliep op de bank met mijn dochter en in de keuken hoorde ik een koekenpan waarin een ei geluiden maakte dat het bijna klaar was. Het leek zo echt, dat ik er wakker van werd en de keuken in keek, maar er was niks. Even later weer mijn ogen dicht gedaan en gedroomd dat ik weer op de bank lag en wakker werd, omdat ik dacht dat er inbrekers in mijn huis waren. Ik naar buiten gerend en bij buren aangebeld. Een buurjongen deed open en op dat moment, toen hij heel slaperig de deur opendeed, kwam een andere buurman ook mee naar binnen. Ze gingen praten en even later kwam de buurjongen, de buurman en de vader van buurjongen mee naar buiten om naar mijn huis te gaan en te kijken wat er was. Op dat moment belde ik even met mijn man, die aan het werk was en ik hem niks over de inbrekers verteld heb, waarbij hij vroeg of hij naar huis moest komen. Ik zei dat dit niet hoefde. Eenmaal opgehangen gaan we met z’n allen naar binnen om te kijken wie er binnen is. Daar zit mijn zusje aan de eettafel te eten en mijn vader is op de bank met ons dochtertje aan het spelen. De woonkamer hadden ze veranderd en versierd, omdat ik een paar weken terug jarig was en zij dit niet met me gevierd hadden, waardoor ik geïrriteerd reageerde en zei: “Waarom komen jullie zomaar langs en naar binnen als dieven”, terwijl ik de rolgordijnen weer dicht deed, omdat ze die ook omhoog hadden gedaan. Waarop mijn zusje antwoordde en zei: “We komen voor jou en je dochtertje om jullie mee te nemen.” Op dat moment dacht ik dat ik wakker werd, omdat ik echt een geluid hoorde van een deur die open ging en iemand die naar de woonkamer liep. Ik dacht dat het mijn man was, maar nee hoor er kwamen 2 personen binnengedrongen, terwijl ik nog steeds op de bank naast mijn dochtertje lag. Ze trokken aan mij en toen werd ik wakker, waardoor ik nu niet meer kan slapen van de schrik. Kan iemand mij aub vertellen wat dit betekent?

  1. Hallo Nigii,
   Ik kan me voorstellen dat je dit geen fijne droom vond, want er komen de hele tijd mensen jouw huis in die je niet hebt uitgenodigd. Je eigen huis is normaal gesproken bij uitstek de plek waar jij mag doen en laten wat je wilt en waar jij mag bepalen wie er naar binnen mogen en wie niet. In je droom zijn het echter vooral de andere mensen die in de droom voorkomen, die bepalen wat er in jouw huis gebeurt. In de nacht laten dromen ons vaak op een symbolische manier zien wat er overdag ook gebeurt, dus de vraag is of jij het in je dagelijkse leven herkent, dat andere mensen over jouw grenzen gaan en dingen bepalen, terwijl dat eigenlijk niet aan hen is maar aan jou? Als je dit herkent, dan zou je voor jezelf eens na kunnen gaan hoe je kunt leren om je eigen grenzen te stellen en te bewaken, want zonder grenzen wordt het een beetje zoals in de droom en dringt iedereen jouw ruimte binnen en dat kost veel te veel energie! Heb je hier wat aan?
   Harte-groet,
   Marielle

 6. Ik had jaren geleden een aantal keer dezelfde droom. Ik sta voor de voordeur en zie bij het raam naast de deur het gezicht van de inbreker. Ik krijg nog steeds de kriebels als ik aan het gezicht denk (iemand liet mij het gezicht van de man die in veel mensen hun droom voorkomt zien, en ik dacht gelijk ‘ja dat is mijn inbreker’, maar dat terzijde). Het is elke keer hetzelfde gezicht. In elke droom schrik ik ontzettend en in elke droom probeer ik op een andere manier uit mijn huis te ontsnappen. Nu jaren later, heb ik weer gedroomd over een inbreker. Maar dan anders. Ik sta boven voor mijn raam en zie een inbreker. Hij is helemaal in het rood gekleed. Ik ren naar buiten en schreeuw dat hij weg moet gaan. Hij loopt richting mij om een uitweg te zoeken, maar ik blokkeer de weg en ga pal voor hem staan en schreeuw en gil alle woede uit me. Ik kan me zijn gezicht niet voor me halen. Maar wat betekenen deze dromen?

  1. Hoi Siemoonee,

   Dank voor deze dromen. Een prachtig voorbeeld van ontwikkeling in dromen en in ons leven.

   Jaren geleden werd je in terugkerende dromen lastig gevallen door een inbreker waarvoor je steevast op de vlucht sloeg. Inbrekers zijn mensen die over jouw persoonlijke grenzen gaan. Kun je terug halen wie of wat dat in die tijd geweest kan zijn? Iemand of iets zo beangstigend, dat je als het ware uit je lichaam trad om eraan te ontsnappen?

   Nu komt de inbreker terug, maar jij bent veranderd. Je bent groter (je kijkt van boven op hem neer), sterker, gegroeid in alle opzichten en je pikt dit niet meer! Je gaat er op af, blokkeert hem zodat hij jouw grenzen niet meer kan overschrijden. En je schreeuwt al je woede uit. Alles wat in al die jaren is opgebouwd. Je ontlaadt volledig. Wat een krachtig beeld!

   Het enige waar ik nog benieuwd naar ben is de rode kleur van de inbreker van nu. Wat betekent rood voor jou? Dat zou iets kunnen zeggen over waar deze figuur voor staat.

   Graag hoor ik van je,
   Hartelijke groet Esther

 7. Hoi Esther,

  Heel erg bedankt voor uw reactie! Bijzonder hoe dromen de ontwikkelingen die je in het leven doormaakt kunnen weergeven. Ik heb me afgevraagd wie of wat deze inbreker voor moest stellen. Maar ik vind het lastig. Het meest logische voor mij is dat de inbreker staat voor mezelf, en mijn onzekerheden.

  In eerste instantie heb ik niks bijzonders met rood. Het enige wat ik kan bedenken, is dat ik vroeger heel mijn kamer met rode elementen had gedecoreerd. Rode tafeltje, rode gordijnen, rode lampen, etc. Op een gegeven moment wilde ik geen rood meer in mijn kamer, en heb ik al het rood uit mijn kamer gehaald. Net zoals ik nu geen ‘rode inbreker’ in mijn kamer wil?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s