Dromen over wc’s

Een van de meest voorkomende droomthema’s:

Heel nodig moeten en de wc niet kunnen vinden, overstromende wc’s, geen deur voor de wc en in het volle zicht naar de wc moeten… Vaak geven deze dromen een gênant en onprettig gevoel. Als je zulke dromen hebt: je bent niet de enige. Het komt ontzettend veel voor.

Dromen over WC's

Om jouw dromen hierover te begrijpen kun je je, net als bij andere voorwerpen en situaties waarover je droomt, afvragen: wat is de functie van het voorwerp waar ik over droom?

Onparlementair gezegd is een wc de plek waar je je ‘shit’ kwijt kan. Een plek om je te ‘ont-lasten’, om dat wat je ooit hebt ingenomen, hebt opgegeten en wat nu afval is geworden, te lozen. Als je zo naar je wc droom kijkt, wordt er al veel helder. Vaak gaan wc dromen over de vraag of je je in figuurlijke zin wel genoeg ontlast.

Voorbeelden zijn: je uitspreken over wat je dwars zit, bij de ander terugleggen wat niet jouw verantwoordelijkheid of probleem is, afscheid nemen van gedachten en beelden die jou bezwaren. Ook kan het zijn dat je schuld of schaamte uit jouw familiehistorie met je meedraagt en dat je je zou ontlasten door je dat te realiseren en het ‘terug te leggen’.

De wc droom kent vele varianten.

Geen wc te vinden

Een variant van de wc droom is dat je nodig moet, maar geen wc kunt vinden. Zo’n droom geeft mogelijk aan dat je iets kwijt wilt wat je dwars zit, maar dat je niet weet hoe of dat je dat niet durft. Ook kan het zijn dat je iets dwars zit, maar nog niet goed weet wat dat precies is. Dan is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: wat is het eigenlijk waarvan ik baal? Wat is het waar ik ‘schijtziek’ van word? En in welke situatie speelt dat? Is het aan de orde dat ik me daarover wat meer uitspreek en zo ja tegen wie?

Open deur

In een andere variant kun je wel een wc vinden, maar er zit geen deur in.

Tja, dan komt het accent dus te liggen op de zichtbaarheid voor anderen. Door je mening voor je te houden, kun je soepel meebewegen, maar niemand weet wat er eigenlijk in je omgaat. Jij bent daardoor minder zichtbaar. Dat is jammer, maar ook wel gemakkelijk. Hoe spannend ook, de droom nodigt je uit je te ontlasten van wat je bezwaart. Het kan zijn dat je eens echt ruzie maakt of recht voor zijn raap zegt wat je te zeggen hebt. Vol zichtbaar en voelbaar voor je omgeving. Stinkende zaakjes komen zo aan het licht en kunnen opgeschoond worden.

Viezer dan vies

Sommige mensen vinden een wc, hij heeft ook nog een deur, maar hij is te vies om te gebruiken, of er is geen wc papier, of er staat een grote rij voor of het is alleen maar een gat in de grond en daar ga jij écht niet op…

De omstandigheden zijn op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Vertaald naar het dagelijks leven, geef je mogelijk de omstandigheden de schuld? Je komt bijvoorbeeld niet aan de beurt om je zegje te doen in een vergadering. Of je vindt de sfeer niet veilig genoeg om je uit te spreken. Maar realiseer je: jij kunt meer creëren dan je denkt. Je bent startpunt van verandering.

In de stront zitten

Bij een vuile of verstopte wc kun je afvragen: in wiens stront zit ik eigenlijk? In die van mij of in die van een ander? Het natuurlijke proces van je dagelijks ontlasten is in ieder geval verstoord geraakt. Accepteer je te veel shit van anderen? Of zit je jezelf in de weg? Er zit niets anders op dan te gaan schoonmaken. Vaak gaat het over diepe persoonlijke thema’s. Het is daarbij bijna altijd fijn dat iemand anders, een coach bijvoorbeeld, met je meekijkt. Er is niets om je voor te schamen.

Naar de wc gaan stinkt, maar houdt ons gezond. Zo ook je uitspreken waar nodig, je te ontdoen van lasten van anderen die je mogelijk draagt, je te ontdoen van niet reële verwachtingen en beelden over jezelf. Het is eng, maar ook bevrijdend. Het maakt een stuk lichter en vrijer!

door Mirjam Tirion en Nanske Kuiken

2 gedachten over “Dromen over wc’s

  1. Frappant. Ik doom regelmatig over nodig naar de wc moeten, en lang moeten zoeken naar een wc die er dan heel vreemd uitziet en uiterst smerig is. Ik denk dat ik de oorzaak weet: ik wil eigenlijk uit een verenigingsbestuur omdat ik er niks meer aan vind en mijn mening niet goed kwijt kan, maar weet niet hoe en wanneer ik dit ter tafel moet brengen omdat de vereniging het op dit moment niet makkelijk heeft.

    1. Beste ‘elolivier’,

      Jouw interpretatie kan ik goed volgen. We zijn inmiddels een paar weken verder, misschien heb je al actie genomen. Weggaan is een optie, die voor de hand ligt, omdat je er ook niets meer aan vindt. Mogelijk kan je, voor je vertrek, nog alle moed bijeen rapen en op een rustige manier je mening geven. Dan doorbreek je ook een patroon voor jezelf. Maar alleen al zeggen dat je weg wilt is een mening, die je ondanks je moeite toch weergeeft. Lastig van te voren, bevrijdend achteraf! En door dat te doen, is je mening geven elders een volgende keer weer iets gemakkelijker.

      Alle goeds, hartelijke groet van Mirjam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s