Dromen over wc’s

Een van de meest voorkomende droomthema’s:

Heel nodig moeten en de wc niet kunnen vinden, overstromende wc’s, geen deur voor de wc en in het volle zicht naar de wc moeten… Vaak geven deze dromen een gênant en onprettig gevoel. Als je zulke dromen hebt: je bent niet de enige. Het komt ontzettend veel voor.

Dromen over WC's

Om jouw dromen hierover te begrijpen kun je je, net als bij andere voorwerpen en situaties waarover je droomt, afvragen: wat is de functie van het voorwerp waar ik over droom?

Onparlementair gezegd is een wc de plek waar je je ‘shit’ kwijt kan. Een plek om je te ‘ont-lasten’, om dat wat je ooit hebt ingenomen, hebt opgegeten en wat nu afval is geworden, te lozen. Als je zo naar je wc droom kijkt, wordt er al veel helder. Vaak gaan wc dromen over de vraag of je je in figuurlijke zin wel genoeg ontlast.

Voorbeelden zijn: je uitspreken over wat je dwars zit, bij de ander terugleggen wat niet jouw verantwoordelijkheid of probleem is, afscheid nemen van gedachten en beelden die jou bezwaren. Ook kan het zijn dat je schuld of schaamte uit jouw familiehistorie met je meedraagt en dat je je zou ontlasten door je dat te realiseren en het ‘terug te leggen’.

De wc droom kent vele varianten.

Geen wc te vinden

Een variant van de wc droom is dat je nodig moet, maar geen wc kunt vinden. Zo’n droom geeft mogelijk aan dat je iets kwijt wilt wat je dwars zit, maar dat je niet weet hoe of dat je dat niet durft. Ook kan het zijn dat je iets dwars zit, maar nog niet goed weet wat dat precies is. Dan is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: wat is het eigenlijk waarvan ik baal? Wat is het waar ik ‘schijtziek’ van word? En in welke situatie speelt dat? Is het aan de orde dat ik me daarover wat meer uitspreek en zo ja tegen wie?

Open deur

In een andere variant kun je wel een wc vinden, maar er zit geen deur in.

Tja, dan komt het accent dus te liggen op de zichtbaarheid voor anderen. Door je mening voor je te houden, kun je soepel meebewegen, maar niemand weet wat er eigenlijk in je omgaat. Jij bent daardoor minder zichtbaar. Dat is jammer, maar ook wel gemakkelijk. Hoe spannend ook, de droom nodigt je uit je te ontlasten van wat je bezwaart. Het kan zijn dat je eens echt ruzie maakt of recht voor zijn raap zegt wat je te zeggen hebt. Vol zichtbaar en voelbaar voor je omgeving. Stinkende zaakjes komen zo aan het licht en kunnen opgeschoond worden.

Viezer dan vies

Sommige mensen vinden een wc, hij heeft ook nog een deur, maar hij is te vies om te gebruiken, of er is geen wc papier, of er staat een grote rij voor of het is alleen maar een gat in de grond en daar ga jij écht niet op…

De omstandigheden zijn op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Vertaald naar het dagelijks leven, geef je mogelijk de omstandigheden de schuld? Je komt bijvoorbeeld niet aan de beurt om je zegje te doen in een vergadering. Of je vindt de sfeer niet veilig genoeg om je uit te spreken. Maar realiseer je: jij kunt meer creëren dan je denkt. Je bent startpunt van verandering.

In de stront zitten

Bij een vuile of verstopte wc kun je afvragen: in wiens stront zit ik eigenlijk? In die van mij of in die van een ander? Het natuurlijke proces van je dagelijks ontlasten is in ieder geval verstoord geraakt. Accepteer je te veel shit van anderen? Of zit je jezelf in de weg? Er zit niets anders op dan te gaan schoonmaken. Vaak gaat het over diepe persoonlijke thema’s. Het is daarbij bijna altijd fijn dat iemand anders, een coach bijvoorbeeld, met je meekijkt. Er is niets om je voor te schamen.

Naar de wc gaan stinkt, maar houdt ons gezond. Zo ook je uitspreken waar nodig, je te ontdoen van lasten van anderen die je mogelijk draagt, je te ontdoen van niet reële verwachtingen en beelden over jezelf. Het is eng, maar ook bevrijdend. Het maakt een stuk lichter en vrijer!

door Mirjam Tirion en Nanske Kuiken

5 gedachten over “Dromen over wc’s

 1. Frappant. Ik doom regelmatig over nodig naar de wc moeten, en lang moeten zoeken naar een wc die er dan heel vreemd uitziet en uiterst smerig is. Ik denk dat ik de oorzaak weet: ik wil eigenlijk uit een verenigingsbestuur omdat ik er niks meer aan vind en mijn mening niet goed kwijt kan, maar weet niet hoe en wanneer ik dit ter tafel moet brengen omdat de vereniging het op dit moment niet makkelijk heeft.

  1. Beste ‘elolivier’,

   Jouw interpretatie kan ik goed volgen. We zijn inmiddels een paar weken verder, misschien heb je al actie genomen. Weggaan is een optie, die voor de hand ligt, omdat je er ook niets meer aan vindt. Mogelijk kan je, voor je vertrek, nog alle moed bijeen rapen en op een rustige manier je mening geven. Dan doorbreek je ook een patroon voor jezelf. Maar alleen al zeggen dat je weg wilt is een mening, die je ondanks je moeite toch weergeeft. Lastig van te voren, bevrijdend achteraf! En door dat te doen, is je mening geven elders een volgende keer weer iets gemakkelijker.

   Alle goeds, hartelijke groet van Mirjam

 2. Hallo droomvrienden,

  Ik ben in een onbekend huis in Frankrijk. Ik moet naar de wc en die is op het eind van een klein gangetje. Ik ga er plassen, het is een kleine wc en sta wat te draaien om goed te kunnen zitten. Dan ben ik weer in de kleine woonkamer en praat met mijn man die ik niet zie. Ineens komt vriendin C binnen lopen en we praten wat over een en ander en plots zegt C: Waarom zoeken jullie niet een groter huis? Ik zeg: ja dat wil ik zeker graag. Ondertussen kijk ik ook naar mijn man, die ik niet waarneem, maar die toch naast mij zit. Ik zie dan ineens richting de smalle gang A (Franse buurvrouw) zitten op een stoel en loop naar haar toe, omhels haar en geef haar paar kussen op de wangen. Ik zeg: “Ik had je helemaal niet zien zitten”. Ik vraag of V boven is. Ze heeft het moeilijk, want P haar man is er niet en met V haar dochter met downsyndroom gaat het moeilijk. Er komt veel licht van buiten naar binnen in de niet grote woning.

  droom groet,
  d
  Dory

  1. Hoi Dory
   Een mooie droom, alhoewel ik me afvraag of het een typische wc-droom is. Je gaat plassen en dat lukt, dus blijkbaar laat je makkelijk los. Waar ik eerder op aanhaak is het kleine huis en dat je graag groter wil wonen. Ervaar je in je leven dat je graag meer ruimte zou willen?
   Het tweede wat mij opvalt is dat je je man wel spreekt, maar niet ziet. Even later gebeurt iets soortgelijks met je Franse buurvrouw als je zegt: “Ik had je helemaal niet zien zitten”. Zijn dit wellicht delen van jezelf die je niet ziet? Waar kunnen je man en Franse buurvrouw symbool voor staan? En wat zie je dus blijkbaar niet?
   Tenslotte doe je navraag naar iemand (V) die het moeilijk heeft en dan stroomt ineens het licht binnen. Wie is V voor jou? Hoe zou je haar omschrijven? En geef je dat waar zij voor staat aandacht? Want dat maakt het ineens lichter van binnen, in jou dus.
   Ben benieuwd of dit je verder brengt. Hartelijke groet, Esther

   1. Hallo Ester en dankjewel voor je uitleg en zal mijn reacties geven.
    Ik vond het lastig om de droom onder een thema te plaatsen daarom wc’s want echt aan het verhuizen ben ik niet in de droom.

    Ja, ik zou zeker meer ruimte willen dus een groter huis. Ik voel me beperkt dat ik me niet goed kan afzonderen omdat de woonsituatie dat niet goed toelaat. In de nacht is het stil… maar dan is slapen ook nodig.
    Goede vraag over de delen die ik misschien niet goed in mijzelf zie. Maar het willen verhuizen is een dagelijkse kost in mijn hoofd. Ik ben er druk mee bezig en loslaten is moeizaam soms. Het is een kwestie van geduld en vertrouwen in het leven dat herken ik.

    De Franse buurvrouw is een vrouw die mantelzorg pleegt bij haar mongoloïde dochter V van 50 jaar en haar man die ziekelijk is en veel in ziekenhuis vertoeft. Daarom ligt mijn hart zo intens bij hen en helemaal als we in de zomermaanden in Frankrijk zijn. En toch zag ik haar niet direct zitten in de woonkamer omdat ik te druk met mijzelf bezig ben. Ik voelde me een beetje schuldig daardoor in de droom. Het wegcijferen wat deze vrouw doet zit diep en ik weet dat ik er niets aan kan veranderen.
    Mijn man staat meer voor rationeler denken en kan soms een dispuutje opleveren. De bekende blinde vlek zal ik ongetwijfeld hebben dat is de struggel van het leven om door zelfreflectie steeds bij jezelf op zelfonderzoek uit te gaan.

    V is de dochter van de franse buurvrouw die zoveel ziektes en kanker heeft gekregen dat er geen einde aan lijkt te komen. Het enige wat ik kan doen als ik haar zie, is veel knuffelen want ze is voor mij een krachtige vrouw die 100% beperkt en gevangen zit in haar lichaam en alles doorstaat op haar manier. Haar knuffelen en kleine kletspraatjes doet ons beide goed als we elkaar in waakleven zien en maakt ons lichter.

    De vriendin C die binnenkomt oppert dan ook om naar een groter huis te zoeken dat is een belangrijke bijval voor mij en voor mijn man die ik niet zie in de droom.

    Misschien in een vervolg droom:) 🙂

    Lieve droomgroet,

    Dory

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s