Dromen over naakt zijn

Dromen over naakt zijn kennen allerlei varianten. Bijvoorbeeld:dejeuner

 • Ik sta in mijn blootje in de kou, de andere mensen dragen kleren.
 • Ik ben in een groep, plotseling besef ik dat ik bloot ben.
 • De ander is bloot, ik kleed me ook uit.
 • Ik wil me uitkleden, eindeloze lagen komen te voorschijn, het lukt me niet om me uit te kleden.

Jezelf blootgeven

Dromen over naakt zijn gaan vaak over het spanningsveld in contact met anderen: Wat laat je van jezelf zien? In hoeverre geef je je bloot of houd je achter?

Kijk maar eens naar gezegden over naakt zijn:

 • ‘De naakte waarheid’,
 • ‘Met je billen bloot’,
 • ‘Je bloot geven’,
 • ‘Bloot staan aan gevaar’.

Denk verder ook maar aan het sprookje ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Dromen over naakt zijn gaan over geen schijn ophouden, maar gewoon zijn, zoals je bent. De beweging is van binnen naar buiten: naakt zijn betekent dat je je laat kennen. Dat jij niets meer wilt verbergen. je laat je kwaliteiten zien, maar ook dat, waar je het lastig mee hebt. Omgekeerd is het zo, dat de buitenwereld jou, door je naaktheid, beter kan bereiken. Het betekent ook, dat jij je durft te laten raken.

Een vrouw vertelde deze droom: “Ik droomde dat ik naakt was, terwijl ik naar de training liep die ik zou gaan geven. Ik was me daarvan bewust, maar liep gewoon verder naast mijn collega. Ik voelde me vrolijk en licht. Speels als een kind.”

Kijkend naar haar droom realiseerde de droomster zich, dat ze steeds meer was gaan ontspannen in haar werk. Ze had voldoende vertrouwen verworven in zichzelf, om gewoon, zoals ze was, naar haar werk te gaan. Ze hoefde zich niet meer groot te houden of zich te pantseren in het contact met anderen. Ze was sterk genoeg geworden om ‘naakt’ te gaan.

Schaamte

Aan naaktheid is soms schaamte verbonden. Dat iets aan het licht komt wat je graag verborgen had willen houden. Misschien wil je niet dat iemand je op een bepaalde manier kent. Bijvoorbeeld dat je best kritisch en oordelend kan zijn, of dat je je veel onzekerder voelt dan je laat zien, of dat je wel doet alsof je weet hoe je de dingen moet aanpakken, maar dat je soms eigenlijk onthand bent.

Schaamte in dromen

Kijk dan eens: waar schaam je je voor in de droom? En hoe ken jij dat van jezelf in je leven overdag? Het kan heel bevrijdend zijn om meer te laten zien wat er in je omgaat. Het bevordert echt contact.

Te naakt

Zoals regelmatige lezers van deze blog weten, zijn er altijd twee kanten die je kunt onderzoeken in een droom. Want je kunt jezelf ook te naakt opstellen. Voor alles is een tijd en plaats. Naakt zijn in een droom kan ook aangeven, dat je je naakt opstelt, waar het niet past. Dat had ook de boodschap van de voorbeeld-droom hierboven kunnen zijn, als het op een ander moment, of door een andere persoon was gedroomd.

Te naakt, dat wil zeggen dat je teveel van jezelf weggeeft op een moment dat daar geen contact door tot stand komt. Ter illustratie: stel je voor dat de kennis die je tegenkomt in de supermarkt jou vraagt hoe het met je is en dat jij alle details over je ziekte uit de doeken gaat doen, of de meest intieme dingen over je huwelijk gaat vertellen. Dat is te naakt op het verkeerde moment. Er treedt eerder vervreemding op dan contact.

Kijken naar je eigen droom

Wat de naaktheid in jouw droom wil zeggen, kun je onderzoeken door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Waar speelt de droom zich af: op het werk, thuis of nog ergens anders? Dat geeft aan, in welke omgeving, in welk levensgebied de kwestie speelt.
 • Hoe ken jij jezelf: kan jij te open zijn naar anderen, of ga jij – extreem gezegd – eerder gepantserd door het leven? Wat is spannender voor jou: je meer blootgeven, of niet alles te zeggen wat je voor de mond komt, maar dingen wat meer bij je houden? Heb jij het gevoel dat je hard moet werken, of iets moet ophouden, om het ‘goed’ te doen? Vaak biedt een droom een tegenwicht van hoe jij geneigd bent overdag te leven. De droom laat je een andere mogelijkheid zien, of laat je zien wat jij al doet, maar waarvan je je niet bewust bent.
 • Wat je ook ontdekt over jezelf: oordeel niet, want veroordeling stopt het onderzoek. Blijf benieuwd: beter geen antwoord, dan een antwoord dat verdere groei stopt.

Wezenlijk contact vraagt ‘naaktheid’, en tegelijkertijd afstemming op jezelf, de ander, de situatie. De balans daarin te vinden, dat is de kunst!

Door Mirjam Tirion-Ietswaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s