Dader zijn in dromen

Er zijn weinig thema’s waar mensen zo schoorvoetend over vertellen, als over de dromen waarin zij zelf agressief zijn: ze slaan iemand in elkaar, plegen een moord of doen iemand Dromen daderop een andere manier, met woorden of daden, doelgericht pijn. Nu willen deze dromen niet zeggen dat je in het dagelijks leven ook zo agressief bent als in je dromen, dus je hoeft er niet helemaal van onderste boven te zijn. Maar de ‘zwaarte’ van de droombeelden maakt wel duidelijk dat het belangrijk is dat je deze droombeelden onderzoekt.

Ik ken deze dromen zelf heel goed, en ik zet hieronder mijn gedachten erover op een rij.

Agressie

Agressie is een primaire kracht, die bij ons hoort. Als je de deur ernaar afsluit, ontneem je jezelf het vermogen dingen vorm te geven, grenzen te stellen, te blijven staan in conflicten. Maar anderzijds, als je jezelf permitteert gewoon maar tekeer te gaan – iets wat in het huidige politieke klimaat in verschillende landen zichtbaar wordt – dan overschrijdt je grenzen en word je destructief.

De kunst is dus, om contact te houden met deze kracht, zonder het te veroordelen of je te laten meeslepen. Zo kun je jouw agressieve zelf in je dromen benaderen. Daarbij is het belangrijk om een neutrale, eerlijke houding aan te nemen: veroordeel jezelf niet, rechtvaardig jezelf niet, maar wees benieuwd naar wat het je te vertellen heeft. Daarbij zijn verschillende ingangen mogelijk:

Strijden voor wat je lief is

Is er iets, in de droom, waar jij voor strijdt, wat belangrijk is, wat je lief is? Als je dat echt tot je kunt laten doordringen, is het gemakkelijker de woede te kanaliseren en om te zetten in daadkrachtig en beslist handelen. Als je dit vertaalt naar je houding overdag: waar is het nodig dat je je strijdvaardigheid voor gaat inzetten? Moet je eigenlijk andere prioriteiten stellen of is het misschien nodig dat je je meer uitspreekt, krachtiger gaat staan? In de nacht droom je misschien dat je iemand een kopje kleiner maakt. Wellicht heb je in je bestaan overdag ergens helemaal genoeg van en moet je grenzen gaan stellen.

Dromen over agressie

Dader en slachtoffer

Velen van ons hechten zich aan het beeld van de eigen onschuld. Anderen doen vreselijke dingen, maar wij zijn zo niet. De droom waarin je dader bent kan je een duistere kant van jezelf laten zien. Als je droomt dat je iemand vermoordt wil dat niet zeggen dat je dat overdag ook gaat doen, maar kun je dat wel vertalen naar hoe jij overdag iemand met negatieve energie bestookt. Je roddelt bijvoorbeeld over iemand, je negeert een ander of je maakt cynische grappen. De droom vertaalt dit in sterke symbolen. Vreemd genoeg werkt het erkennen van deze duistere kant helend. Je krijgt meer grip op deze kracht, omdat je hem erkent als iets dat jij actief doet. Daarna kun je hem omzetten. Van agressie wordt het tot levenskracht die jij kan inzetten. Ook wordt je minder bang voor de agressie van anderen: je kent het immers zelf.

Angst en verdriet

Onder woede, die vaak voortkomt uit frustratie, zit een ander gevoel. Laat je niet intimideren door de heftige buitenkant van het droombeeld en kijk eens dieper naar je gedrag in de droom. Haal terug hoe je je voelde. Waarvan is de woede eigenlijk een uiting? Heel vaak kun je daar een glimp vinden van angst of verdriet. Verdriet of angst voelen is soms moeilijker dan boos worden: met woede kun je je nog groot houden, verdriet en angst doen je je kwetsbaarheid voelen. De laatste heftige droom die ik had – waarin ik iemand dreigde te vermoorden die mijn dochter lastig viel – maakte me duidelijk hoe bang ik ben, om haar los te laten in de grote wereld, hoe kwetsbaar ik ben in mijn liefde voor haar. Daar mijn hoofd voor te buigen is een klus, en mijn droom herinnerde mij daaraan.

Ik wens ook jou een boeiend onderzoek toe in dit droomgebied, en we horen graag je vragen, opmerkingen en dromen.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

4 gedachten over “Dader zijn in dromen

 1. Hallo…

  Blij je website te vinden. Ik krijg altijd maar opnieuw een nachtmerrie rond het feit dat ik iemand zou vermoord hebben en dan voel ik zo een verschrikkelijke angst om naar de gevangenis te gaan. Deze nacht heb ik mezelf echt diemoord zien begaan…. daarvoor was het nog onduidelijk un mijn dromen of ik het was. Het is een droom of nachtmerrie die misschien wel iedere week of om de 14 dagen terugkomt en kzou graag de betekenis weten want er moet een band zijn met mijn leven….Kan jij.mij toevallig Ni helpen??
  Mvg
  Vanessa Yzerbyt

  1. Hallo Vanessa,

   Wat een heftige onderwerp in een droom maar zegt wel iets over agressie in je wat onderdrukt lijkt. Woede uit je kindertijd omdat het voor een kind makkelijk is iemand dood te wensen.

   De persoon die je vermoord ken je die?
   Wat vertegenwoordigt deze persoon voor je?

   Als je dit begrijpt kun je misschien er achter komen wat dit met je gevoelens doet en en inzien.

   Lieve droomgroet,
   Dory

 2. Hallo…ik droomde dat ik op de rug van mijn moeder bleef slaan en zij beschermde zich met haar vest(geruit) over haar te trekken. Ik was kwaad en verdrietig door haar verraad. Wat betekent dit?

 3. Hallo Silvie,

  Het slaan suggereert controle willen hebben over de droom en je moeder of jullie relatie. Met je rug tegen de muur staan. Een rug is kwetsbaar, gevoelig en makkelijk te treffen. Je zal iets de rug moeten toe keren, van het verleden, uitpraten en loslaten. Een conflict wat al heel lang sleept? Het verraad zou kunnen duiden op de relatie die je met je moeder hebt er is onbewust onbetrouwbaarheid ontstaan en je voelt je kwetsbaar. Dat kan door je moeder komen of een deel van jezelf dat je in de steek laat in waakleven. Het geruite vest wat zij over zich heen trekt (en haar hoofd) staat symbool voor een kogelvrij vest en de ruitpatroon in de stof verstevigt het extra om zo de rake klappen op te vangen. Je verdriet is opgekropt en zoekt en uitweg. Dingen onder ogen zien zou heel goed helpen om de woede/kwaadheid te kanaliseren die onbewust in je sluimert.

  Lieve droomgroet,
  Dory

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s