Dromen over een baby of zwangerschap

36_kind_op_strandDe afgelopen weken maakte ik met mijn gezin weer de overgang van vakantie naar ons dagelijks ritme van werk en school. Het is alsof we weer op de rijdende trein springen. Eerst begonnen de sportclubs, waardoor we op tijd moeten eten en we weer carpoolafspraken maken. Daarna begon de school waardoor we om half 7 op moeten. Mijn eigen werk is volop begonnen.

Ik realiseerde me dat we weer langzaam overgaan van een ontspannen natuurlijk ritme, met ruimte voor spontane acties, naar een vaak strakke planning. En juist in deze overgangsfase kan ik, nog vanuit de rust en het dicht bij mezelf zijn, zo voelen waar ik weer zin in heb qua werk, waar ik naar uitkijk. En ook wat aandacht nodig heeft komend jaar. Mijn neiging bijvoorbeeld om heel hard te werken. Ik sta nog goed in contact met de diepere behoeften die ik in de waan van de dag niet zo goed kan voelen. Ik realiseerde me ten volle hoeveel tijd ons dagelijks leven bestaat uit routines en automatismen. We zijn het ons vaak niet bewust.

Wanneer je helemaal meegesleept wordt door de stroom van de dag of juist nu in deze periode als je de overgang maakt van vakantie naar de invulling van het dagelijks ritme, is er een kans dat je een droom krijgt over zwanger zijn of over het krijgen van een baby. (Ook mannen kunnen dromen over zwanger zijn of een baby krijgen.)

Vaak gaat het niet over een fysieke zwangerschap

In 99% van de deze dromen gaat het niet over een fysieke zwangerschap. Dromen over baby’s gaan vaak over het nieuwe dat zich aandient in je leven. Dat wat ‘geboren’ wil worden in je bestaan ondanks het vaststaande. Het gaat daarbij over een verlangen dat in je onbewuste leeft en dat je nog niet helder hebt. Zo’n kwetsbaar idee waarbij je, als je stilstaat en jezelf eerlijk onder ogen komt, durft te denken; eigenlijk zou ik graag…

Nieuwe impuls

De nieuwe impuls kan gaan over een relatie, je wensen qua werk of vriendschappen. We leven vaak met vaste omgangsvormen op je werk, met jarenlange vaste patronen in je familie. Of je hebt een vaststaand beeld over wie je bent en hoe je je gedraagt. Dan kan het ook gaan over een nieuwe manier van kijken naar jezelf, je denken en je handelen.

Dromen over baby’s markeren vaak een nieuwe periode. Daarbij zijn allerlei variaties mogelijk.

Naar iets nieuws toegroeien

Zwanger zijn in dromenWanneer je zwanger bent in je droom laat het je zien dat je toegroeit naar iets nieuws. Je bent aan het ‘broeden’. Het heeft nog geen vorm maar er is iets nieuws dat zich aandient in je leven. En net als bij een echte zwangerschap is het belangrijk dat je je er op instelt en ruimte en tijd maakt om het te verwelkomen.

Baby’s waar wat mee is

Het kan ook zijn dat je in je droom al een baby hebt. Vaak is er iets met de baby. Je bevalt bijvoorbeeld van een reuzenbaby of een baby met een afwijking of een baby die direct groeit tot een peuter. Wat daarbij heel vaak voorkomt is dat de baby wordt verwaarloosd. Er wordt niet naar omgekeken of het wordt niet goed gevoed. De nieuwe impuls in je bestaan vraagt aandacht en zorg.

Let goed op de details

Kijk daarom goed naar de persoonlijke details in de droom. De baby zelf, de omstandigheden. Daarin zitten voor jou de specifieke aanwijzingen die je helpen helder te krijgen wat er zich aan nieuw leven en nieuw avontuur aandient.

Wat je kan helpen is om te kijken hoe oud de baby in je droom is. Is de baby zo’n vier maanden, kijk dan eens vier maanden terug in de tijd en onderzoek wat in dat moment actueel was wat je mogelijk als nieuwe impuls in je bestaan over het hoofd hebt gezien.

Heb je zelf zo’n droom gehad? Plaats hem op de blog. En misschien kun je schrijven welk nieuw spoor zich voor je aankondigde. Zo krijgen we met elkaar een mooi beeld van deze dromen.

We wensen je een hele fijne nazomer met ruimte om te voelen wat er zich in de ondergrond van je bestaan aandient.

Nanske Kuiken en Mirjam Tirion

22 gedachten over “Dromen over een baby of zwangerschap

 1. Ik droomde dat ik een hele lange zwangerschap had en beviel van een baby die helemaal rimpelig en ‘oud’ was. Ik schrok ervan. Toen er met mij met deze droom gewerkt werd besefte ik dat ik vaak heel lang op een idee blijf broeden. Of een rapport op mijn werk nog bijschaaf en bijschaaf. En dan loop ik vaak achter de feiten aan. Het goede moment om met een voorstel te komen is vaak al voorbij. Ik denk vaak aan deze droom als ik weer iets moet opleveren.

 2. Mijn droom gaat over een baby met allerlei gekke kenmerken; een groot hoofd met hele grote oren en ogen op steeltjes. Ik vind het helemaal niks. Ik krijg de baby en alle omstanders laten me weten dat het echt mijn baby is en dat ik er voor moet zorgen. Ik neem de baby over in een zachte doek en denk er het mijne van. Een paar dagen na deze droom realiseer ik me hoeveel die baby eigenlijk op mij lijkt; ik hoor en zie alles, ben heel veel in mijn hoofd bezig en wordt daar soms helemaal gek van. Ik realiseer me dat het goed is dat ik meer zorgdraag voor mijzelf; dat ik veel rustiger kan zijn, de dingen meer op zijn beloop kan laten en niet overal als een kieviet bij hoef te zijn. Een gekke maar goede droom voor mij.

 3. Ik droom regelmatig over babies, zwangerschap, het kind baren, een baby in m’n armen, zorg voor babies, mijn eigen geboorte zelfs gedroomd. Maar vanmorgen droomde ik dat er (zeer vreemde en heftige droom, met veel informatie naar ik vermoed), een zwangere vrouw naar me toe, en ze zei, “ik ben zwanger van twee olivia’s.. ” ik kijk haar ongeloofwaardig aan, “wat raar” denk ik. “Ik ben Olivia, wat raar dat jij zegt dat je zwanger bent van twee meisjes die Olivia heten” . Ik word wakker,
  (Het is niet onwaarschijnlijk dat het eerste deel van de droom ook belangrijk van zijn voor verdere uitleg.)
  Opvallend is dat ik gisteren ook over een tweeling droomde. In de droom BEN ik een tweeling, die wel en ook weer niet identiek is, en aan elkaar vast lijkt te zitten. Ik kijk naar de tweeling /mezelf en dan word ik wakker.

 4. Ik ben een man van 42 en droomde dat ik zwanger was, op het moment van de bevalling schrok ik wakker. Ik ondervind momenteel moeilijkheden in mijn relatie en twijfel of ik mijn nieuwe job aankan, we hebben ook financiele problemen. Ik heb het gevoel dat ik op een keerpunt sta in mijn leven. Ik merk positieve verandering in mijn innerlijke maar zit ook met een enorme onzekerheid en twijfel. Iemand een idee wat dit betekent? Alvast bedankt voor de reacties!

  1. Hoi Arek, Als je droomt dat je zwanger bent, is het vaak zo dat er een nieuwe impuls in je leven zich voor gaat doen. (daarom kunnen mannen ook dromen dat ze zwanger zijn). Zeker als je merkt dat er zaken zijn in je leven die vastzitten en niet lekker lopen, is het gunstig als je merkt dat er iets nieuws kan ontstaan. Je schrijft al dat je een positieve verandering in je innerlijke beleving ervaart. Ga maar voorbij aan je onzekerheid en twijfel. Je staat op het punt van bevallen in je droom. Dus op het punt dat er iets nieuws komt.

 5. hooi ik ben Michelle 19 jaar,

  ik droom nou al een paar weken/maanden over baby’s alleen maar meisjes, het is heel gek wand ik ben nog maar 19 jaar. velen zeggen dat zei dat ook hebben gehad maar die zijn al echt volwassen en die waren dus zwanger, maar dat is bij mij niet aan de orde wand ik gebruik de prikpil al bijna 3jaar. mijn droom ging als volgt ik was ergens bij mij in huis en opeens had ik een baby (meisje) vast in mijn armen ze hete Emily ze was zo klein en zo eigen, ze was echt van mij. later in mijn droom kwam me moeder erbij en deed haar in bad en verschoonde haar luier daarna gaf ik haar borstvoeding, maar ik had haar nog aan niemand voorgesteld wand niemand wist dat ik zwanger was en een kind had gekregen. dus toen ging ik naar men werk en daarna naar mijn school, mijn klasgenoten waren verbijstert en super blij, ze wouden allemaal tegelijk haar vast pakken en knuffelen en toen zei ik maar dat ze heel moe was wand ik wou dat eigenlijk niet en opeens werd ik wakker.

 6. Ik droomde dat ik zwanger was van een tweeling. Eén werd geboren en de andere kwam maar niet. Ik had wel weeën en gaf de geboren baby wel borstvoeding. Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Hallo Aréke,

   Dank je wel voor het delen van je droom. Als je droomt over een bevalling (terwijl je niet zwanger bent) gaat de droom vaak over iets dat ‘geboren’ wil worden in je eigen leven, maar waar je je zelf nog niet helemaal bewust van bent. Het zit als het ware nét tegen je bewustzijn aan. Het kan zelfs zijn dat je in je dromen je er al meer bewust van bent dat er een nieuwe impuls op komst is, dan in je dagelijks bestaan. Je droom suggereert dat deze nieuwe impuls in jouw geval uit twee delen bestaat, die onderling sterk verbonden zijn qua ontstaansgeschiedenis, het gaat immers om een tweeling. Het eerste deel komt al tot leven en wordt ook door jou gevoed om verder te groeien, maar het andere deel laat nog even op zich wachten. De aandrang om te baren blijft echter, want je hebt in de droom wel weeën. De vraag die deze droom jou voorlegt zou dus wel eens kunnen zijn: wat wil er in jouw leven geboren worden en voor welk deel lukt dat al wel en voor welk deel nog niet?

   Helpt dit je verder?? Ik hoop het!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 7. Hallo,

  Ik droomde vanmorgen dat ik een baby kreeg (ben niet zwanger, heb 3 kids). Toen de baby net geboren was, liet iedereen mij alleen in de kamer, mijn man had andere dingen te doen, de verpleegster was ineens weg. Toen ik naar de baby keek, zag ik dat ie aan beide voetjes 6 teentjes had, daar schrok ik van. Vervolgens begint de baby wat te praten. Ik bedacht me dat ik nog geen naam had voor de baby, het eerste wat me te binnenschoot was de naam Noëlle. Ook was ik continue aan het huilen, tenminste, ik huilde, maar wilde eigenlijk veel harder huilen, maar dat lukte niet.

  1. Hallo Nathalie,

   Als je niet zwanger bent, gaan dromen over een baby krijgen vaak over iets anders dat in jouw leven geboren wil worden, bijvoorbeeld een lang gekoesterde wens, een idee, een innerlijk verlangen etc. Net als met een echte baby, is het van belang dat jij als ‘moeder’ zorg draagt voor het nieuwe dat in jouw leven naar buiten wil komen. Het heeft immers jouw liefde, bescherming en voeding nodig om te kunnen overleven en te groeien.

   Het feit dat in de droom iedereen verdwijnt als de baby geboren wordt, zou er op kunnen wijzen dat je bang bent dat je er alleen voor komt te staan als je dit innerlijk verlangen de ruimte gaat geven. Het feit dat de baby in de droom 6 teentjes heeft, zou kunnen zeggen dat je zelf nog zorgen of twijfels hebt of datgene dat via jouw geboren wil worden wel helemaal gezond zal zijn. Een hele normale zorg als je ‘moeder’ gaat worden.

   De passage dat de baby begint te praten en jij bedenkt dat ze nog geen naam heeft ontroert me, want dit laat volgens mij zien dat er een levende verbinding aan het ontstaan is tussen jou en datgene wat zich in jouw leven aan het aandienen is. Sterker nog: het komt al in de fase dat je het een naam kunt gaan geven, dat je kunt gaan benoemen wat je graag zou willen. En dan de naam: Noëlle. Hoe mooi wil je het hebben in de maand voor Kerst, wanneer we met zijn allen de komst van het Licht gaan vieren?

   Het feit dat je zo moet huilen kan jij zelf het beste duiden, denk ik, maar wie weet zegt de kracht van je emoties ook wel iets over de mate waarin jij naar dit nieuwe verlangt.

   Alle goeds,
   Marielle

 8. Mijn droom ging over een pas geboren zoontje. Maar we hadden geen slaapkamer voor hem. Hoe we ook zochten er was geen plek. Uiteindelijk hebben we wel een plekje gevonden bij iemand anders op de kamer. Deze iemand anders leek ik te kennen maar in het echte leven ken ik hem niet.
  Wat zou dat nu betekenen allemaal?

  1. Hoi Katja, dank voor je droom.
   Je droomt over pasgeboren leven. Is er iets nieuws “geboren” in je huidige leven? Of heeft er zich iets nieuws aangediend? Iets wat je nog geen plekje kunt geven? De droom laat zien dat je er wel een plekje voor hebt weten te vinden. Zoals ik het lees bij een deel van jezelf dat zich, door dit nieuwe gebeuren in je leven, nu aan dient. Een deel wat je voorheen niet kende of niet nodig had.
   Gaat er iets in je roeren als ik dit zo zeg? Ik hoor het graag. Esther

 9. Hoi,
  ik droomde dat ik bevallen was van een mooie baby met veel haar, echt een prachtige baby. daarna zag ik mezelf zitten met de baby op schoot ik zocht naar mijn vriend die was ergens in huis bezig hij gaf ons helemaal geen aandacht, ik riep en riep en hij kwam maar niet was echt heel verdrietig in de droom. er kwamen mensen op bezoek hij ontving iedereen bij de deur maar kwam gewoon niet dicht bij mij en de baby. ik heb alleen maar gehuild in de droom. was zo verdrietig.

  1. Hoi Haidy,
   Dromen over het krijgen van een baby wijzen (als je in het echt niet zwanger bent) meestal op een nieuwe ontwikkeling in je eigen leven. Ben je bezig met iets nieuws qua werk of ben je delen van jezelf aan het ontdekken die je eerder niet zo kende? In de droom is het nieuwe dat zich in jouw leven aandient een prachtige baby met een volle bos haar, dus het lijkt er in ieder geval op dat de nieuwe ontwikkeling in jouw leven barst van de vitaliteit!

   Het feit dat je vriend zich in de droom afzijdig houdt, kan er op wijzen dat je angst hebt om alleen komen te staan als je de nieuwe ontwikkeling in je eigen leven doorzet, maar het kan ook zijn dat je vriend je gewoonweg niet kan helpen, omdat dit echt iets is dat jij zelf moet doen. Mocht dit laatste het geval zijn, dan verandert misschien ook het verdrietige gevoel dat je in de droom hebt ervaren. Raakt dit bij jou aan iets?

   Hartelijke groeten,
   Marielle

 10. Hi ik ben een moeder van 2 kleine kinderen. Droomde vannacht dat ik ( weer) zwanger was en zat eraan te denken het kind te dragen voor een héél verliefd stel wat ik niet goed kende en niet echt vertrouwde. Dus dat voelde niet goed. Twijfelde of ik het kind zelf zou houden. Geloof dat ik vrijgezel was. Voelde angst en twijfel, maar ook wel beetje blijdschap. In het écht wil ik graag opnieuw een HBO opleiding volgen binnenkort. Ik ben nu nog werkzoekend en met de kids thuis. Dát zou dus absoluut een verandering zijn. Vraag me af wat de rest betekent.
  Groetjes Chandra

  1. Hallo Chandra,

   Als je in het echt niet zwanger bent gaan dromen over zwanger zijn vaak over iets nieuws dat in jouw leven ‘geboren’ wil worden. Het feit dat je in de droom overweegt het kind te dragen voor een heel verliefd stel dat je niet echt goed kent en niet echt vertrouwt zou er op kunnen wijzen dat het verstandig is om te onderzoeken in hoeverre je voor jezelf of voor de buitenwereld aan een nieuw hoofdstuk in je leven wilt beginnen. Aangezien je toch ook wel een beetje blijdschap voelde, zou de raad van de droom wellicht kunnen zijn om eerst je eigen, innerlijke motieven (en je angst en je twijfel) op dit vlak goed te leren kennen en dan te voelen of je hierop kunt vertrouwen of niet. Het feit dat je in de droom vrijgezel bent zou kunnen betekenen dat niemand anders dan jijzelf hier beslissingen over kan nemen. Laatste vraag: als je mensen uit je dagelijks leven zou kunnen vragen om deze droom na te spelen wie zou je dan kiezen om de rol van het verliefde stel te spelen? Niet te lang over nadenken, kijk wie als eerste in je opkomt…

   Ben benieuwd, laat me even weten of dit helpt om dieper in je droom te duiken!
   Marielle

 11. Wow ja dank je wel Marielle. Voor het meedenken. Het wordt duidelijker voor me. Ik voel de drang om iets te doen, maar ook omdat ik mezelf wil bewijzen. Ga me oriënteren. En goed invoelen wat ik écht wil en waarom. Als ik het na zou laten spelen zou ik het laten doen door een goeie vriendin en haar vriend. Zij kwamen in me op. Vind ik dan wel weer raar, want haar ken ik toch al een aantal jaar… hihi Blijft fascinerend die geest.
  Grtjs Chandra

  1. Heel graag gedaan Chandra! Soms helpt het om even voor jezelf na te gaan welke eigenschappen jouw goede vriendin en haar vriend voor jou vertegenwoordigen. Soms wordt er dan opeens iets duidelijk (en soms blijft het een mysterie, ook wel een charmante kant aan dromen 😃). Gaaf dat je je van binnenuit goed gaat oriënteren: succes!

 12. Ik droomde dat we een baby hadden. We waren heel blij en voor mij voelde het alsof het allemaal zo snel was gegaan, maar het was goed. Het was een gezonde knappe zoon. Familie en vrienden kwamen kijken naar onze zoon en we waren trots. Toen vroegen ze hoe hij heette, maar ik was zijn naam vergeten en ik praatte er om heen. Ik voelde me zo schuldig, hoe kan ik dat nu toch vergeten? Toen ik alleen met mijn man in de keuken stond vroeg ik, ik vind het heel erg, maar ik ben zijn naam vergeten. Hoe heet hij? Mijn man vertelde me hoe hij heette: “Martijg”. Zo’n rare naam dacht ik toen, maar wel mooi. Toen werd ik wakker…

  1. Hallo,
   Een baby in dromen gaat vaak over iets nieuws in je leven dat zich aandient. Iets heel teer en pril. In jouw droom is het nieuwe nog zo vers dat je het niet eens kunt benoemen. Als je het met je man bespreekt, iemand vertrouwds dus, kun je er woorden aan geven. Het voelt vreemd en raar, maar wel mooi.
   Als je nu naar je leven kijkt, is er dan iets gaande wat zo nieuw en vreemd is? Wat je nog nauwelijks onder woorden kunt brengen? Maar wat mooi is?
   Ben benieuwd naar je antwoord.
   Groetjes, Esther

 13. Bij verschillende goede vrienden is er nu een baby op komst, bij de meeste ook het eerste kindje. Zelf zou een baby bij ons ook welkom zijn, maar tot op heden is het nog niet “raak”. Misschien had de droom daar toch iets mee te maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s