De weg kwijt zijn in dromen

Aanverwante thema’s: verdwalen, niet weg komen, te laat komen

Veel dromen gaan over op weg gaan en dan van alles meemaken.de trein missen Je staat op het verkeerde perron en mist de aansluiting met de trein. Je komt net te laat op je bestemming, omdat er van alles tegenzit. Je pakt je tassen in en de tas wordt voller en voller en je komt maar niet weg. Je wordt afgeleid waardoor je verdwaalt en je niet aankomt op je bestemming.

Het centrale thema in deze dromen is dat er een doel is. Je wilt ergens heen, maar het doel wordt niet of te laat bereikt. Daarnaast is het zo dat de route niet op de meest efficiënte en kortste manier wordt afgelegd. Als je in zo’n droom al aankomt op de bestemming is dat nooit eenvoudig.

Als iemand een droom met dit herhalende thema vertelt is het vaak ook spannend of hilarisch. De dromer belandt van het een in het ander. Er ontstaat een ketting van gebeurtenissen. Als beginnende droomuitlegger zijn het vaak ook moeilijke dromen. Er is zoveel informatie. Waar begin je dan met ontrafelen?

Onderzoek het doel

Een grote tip bij het onderzoek naar deze ‘kettingdromen’ is je af vragen: Wat is het oorspronkelijke doel van de dromer, waar wilde hij of zij naar toe?

En dan zijn twee richtingen mogelijk. Het doel dat wordt nagestreefd is een doel dat de dromer gelukkig gaat maken. Het doel voedt de ziel van de dromer. Dan is het belangrijk te kijken naar wat er onderweg gebeurt, dat de dromer weerhoudt om dat doel te bereiken. Of de dromer streeft een doel na dat niet bij hem of haar past.

Obstakels op weg naar je bestemming

Ieder mens heeft manieren om zichzelf af te houden van dat wat hij het liefste wil. Je kunt je zo druk bezighouden met bijzaken in je leven dat het hoofddoel uit beeld raakt. Je kunt ‘in slaap vallen’, waardoor je niet wakker genoeg bent om aan te haken bij de kansen die langskomen in je leven. Je hebt misschien het idee dat je nog niet genoeg bagage hebt om bijvoorbeeld in een nieuwe baan te stappen en in plaats van het risico te nemen ga je nog een cursus volgen. De manier waarop je de weg kwijt raakt of weerstand ondervindt in je droom zegt iets over de manier waarop je in je leven jezelf afhoudt van wat werkelijk belangrijk is. De persoonlijke elementen in de droom geven dan aanknopingspunten.

Surrogaat doel

Dromen over de weg kwijt zijnHet kan ook zijn dat het oorspronkelijke doel dat de dromer nastreeft helemaal niet bij hem of haar past. Dan zijn alle beslommeringen op het pad er om te waarschuwen. De tegenwerking behoedt voor een verkeerde richting. Het is zaak om stil te staan en de vraag te stellen: waarvoor wil ik leven? Je bent de weg even kwijt. Maar juist dat besef en daarbij stilstaan maakt dat er zich nieuwe ontwikkelingen kunnen gaan voordoen, gebaseerd op je zielenwens.

Het kan fijn zijn om in samenspraak met anderen te onderzoeken hoe jij je focus kunt houden op wat je werkelijk wenst in je leven. En daarbij zicht krijgen op de patronen die je hiervan afhouden. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten. Ook kun je natuurlijk je dromen sturen. Dan kijken we met je mee.

Door: Nanske Kuiken

14 gedachten over “De weg kwijt zijn in dromen

 1. Onlangs had ik een droom over verdwalen die plotseling een hele andere wending kreeg. Ik heb geen idee hoe ik deze droom moet duiden.

  Ik ben onderweg en loop door de stad en kom door allerlei straten en opeens weet ik echt de weg niet meer. Ik loop in een wijk met huizen met hele grote tuinen. Ik heb in het begin ook helemaal niet in de gaten dat ik in de tuin van mensen loop, totdat ik op een boom stuit met hele grote wortels met wel een omvang van vele meters. Ik raak er helemaal in verstrikt en zie alleen nog maar het hout van de enorme wortels. Het is er ook heel diep en ik zoek wanhopig naar een uitweg of naar een helling die niet te steil is. Als ik ergens een doorgang zie hoop ik een uitweg gevonden te hebben maar waar ik terecht kom is het nog veel dieper. Ik probeer tegen de wand op te klimmen en roep om hulp. Er komt een man aan met kleine kinderen die zegt dat het ook geen stijl is dat mensen een dergelijke boom in hun tuin hebben en dat dit al vaker is gebeurd. Ik weet niet of hij mij naar boven heeft geholpen maar even later sta ik weer gewoon op straat.
  Dan loop ik plotseling ergens buiten bij een rivier in de uiterwaarden. Dan lopen er opeens een aantal grote apen achter mij aan. Ik word heel bang en begin te rennen terwijl de apen heel hard achter mij aan rennen. Ze hebben mij bijna te pakken, ik voelde al dat ik even vastgepakt werd. Maar dan lukt het mij de dijk op te klimmen en daar ben ik veilig.
  Groetjes, Marijke

 2. Sorry, ik had het idee dat het niet goed was gegaan met het mailen van mijn droom over ‘de weg kwijt zijn’. Dat was dus niet zo, want nu is het dubbel. Marijke

 3. Ik droomde dat ik naar mijn yogales ging. Ik was met de auto en parkeerde die op de hoek aan de overkant. Die parkeerruimte zag er heel anders uit dan normaal: in plaats van een klein hoekje was het een groot veld met allemaal vrolijke kraampjes en winkeltjes. Ik vroeg aan een man hoe het zat met parkeertarieven en tijden. Daarna stak ik over naar het yogazaaltje. Maar ik zag het niet. Er waren allemaal winkeltjes in de plaats van de ingang. En drukte en geroezemoes van mensen. Na een poosje zoeken zag ik een paadje dat schuin naar de yogazaal leidde. Het zaaltje zat vol mensen, ik zag mijn docent ertussen zitten. Er was een presentatie aan de gang van de gemeente; er werd verteld over allemaal dingen die zouden veranderen. Ik voelde me geschokt en verdrietig en werd wakker met tranen in mijn ogen.

  1. Hoi Mariette,
   Wat een drukte in je droom. Al die kraampjes, winkels en mensen. Al dat geroezemoes. En dat terwijl jij alleen maar naar yoga wil. Bij uitstek een tijd en plek voor rust, stilte en ontspanning lijkt me.
   Wat me raakt in je droom is het einde waarin je hoort wat er allemaal gaat veranderen en jij daar zo geschokt door bent en verdrietig van wordt. Herken je dit in je huidige leven? Is daar ook iets waar zoveel aan verandering onderhevig is dat je er helemaal van in de war bent?
   Kun je in alle veranderingen ook de vrolijkheid zien waarover je ook vertelt in je droom? En je yogadocent zit tussen de nieuwe mensen/jouw nieuwe situatie in. Kun je dat zien in je leven? Dat er temidden van alle drukte ook een rustpunt is? En misschien ben jij dat zelf wel, Mariette.
   Laat me weten of je dit ergens herkent. Groetjes van Esther

   1. Hoi Esther, bedankt voor je reactie! Ik herken zéker wel dingen die je noemt. Ik ben dit jaar begonnen met een opleiding die ik erg leuk en interessant vindt maar die ook veel van me vraagt. Verandering dus … En daarin/daarbij ben ik bewust aan het zoeken naar balans en ontspanning, dat is wel wat er speelt op dit moment. Dat ik zelf het rustpunt zou kunnen zijn vind ik eigenlijk wel een prettige gedachte. Daar kan ik wel wat mee 🙂
    Groeten, Mariëtte

 4. Hoi, ik droom al jarenlang dat ik ergens ben naartoe geweest en dan niet meer thuis geraak. De trein is afgeschaft, de bushalte is verdwenen, mijn auto staat niet meer op de plaats waar ik hem achterliet, ik mis de tram, te voet vind ik de weg niet meer terug. Ik geraak nooit thuis. Mijn droom stopt dan telkens vooraleer ik thuis geraak. Heb geen idee wat dit betekent. Het lijkt zo’n beetje of ik een doel nastreef maar dit telkens niet haal. Maar ik zie niet welke dit doel zou kunnen zijn. Ik weet niet hoe ik deze terugkerende droom moet interpreteren. Beste groeten van Cynthia

  1. Hoi Cynthia
   Als een droom je al jarenlang bezig houdt, dan kun je spreken van een doorgaand thema in je leven.
   In jouw droom geraak je maar niet thuis. Als ik denk aan mijn thuis, dan betekent het voor mij een vertrouwde plek waar ik helemaal mezelf kan zijn en kan ontspannen. Als ik dan droom over maar niet thuis kunnen komen, dan zou mijn vraag zijn: Mag ik mezelf wel zijn? Mag ik lekker ontspannen? Of hou ik mezelf gevangen in de stress? (het vastzitten in het verkeer)
   Het kan ook zijn dat thuis voor jou helemaal geen fijne plek is (of was), maar juist onveilig of benauwd. Dan kan het feit dat de bushalte of de auto in je droom ineens weg is, symbool staan voor een waarschuwing. Om je te behoeden voor onheil.
   Dus Cynthia: Wat is thuis komen voor jou? Waar staat thuis voor? Hoe voelt dat? Dat geeft een aanwijzing voor je droom. Fijn als je me dat laat weten.
   Groetjes Esther

   1. Hartelijk dank voor je snelle reactie Esther. Ik heb onlangs inderdaad vastgesteld dat ik al heel lang (en inderdaad al jarenlang) mezelf niet ben geweest, me niet kon ontspannen, en steeds moeten nadenken op welke manier ik thuis iets zei. En dit om toch maar niet verkeerd begrepen te worden. Maar toch ging ik graag naar huis, dacht ik, haastte ik mij steeds om naar huis terug te keren. En na jouw verklaring over mijn droom besef ik dat dit allemaal niet zo positief was. Maar ik had totnogtoe nooit de link gelegd….Mijn droom waarschuwde mij inderdaad dat mijn thuissituatie niet zo positief was….
    Dus….inderdaad….jouw verklaring klopt volledig.
    Mijn thuissituatie is gewijzigd, en mijn droom komt voorlopig niet meer terug. Ik ben ook niet meer gestresseerd om naar huis te gaan, kan zeggen wat ik wil zonder bang te zijn om verkeerd begrepen te worden. Ik kan zijn wie ik ben….
    Maar ik bleef me toch maar afvragen wat deze droom betekende.
    Ben echt blij dat ik op deze site terechtkwam en mijn vraag heb gesteld 🙏🏼

 5. Ik had als kind vaak dromen dat ik de weg naar huis kwijt was. Ik liep door een grote donkere wijk, maar herkende niets. Ik kon de weg naar mijn huis niet meer vinden.
  Helaas weet ik de details niet meer. Ik ben nu een volwassen man en de dromen waren toen ik een jaar of 7 of 8 was denk ik.

  1. Hallo Ashwa,
   Bedankt voor het delen van de dromen die je als kind veel had. Weet je de reden waarom je nu opeens aan deze dromen terug moet denken? Is er iets aan hoe je je nu voelt, dat je doet terugdenken aan vroeger en aan deze dromen? En zo ja, om welke gevoelens gaat het dan? Wie weet wordt de betekenis van deze dromen vanzelf duidelijk als je deze gevoelens in beeld krijgt. Laat het me weten als je vragen hebt!
   Alle goeds,
   Marielle

   1. Hoi, Dank voor je reactie.
    Ik heb eigenlijk weinig herinneringen aan mijn kindertijd. Recent realiseerde ik me dat ik in een bepaalde periode als kind regelmatig dit soort dromen had. Ik vroeg me daarom af of er een soort algemene duiding is voor dit soort dromen, specifiek in het geval van kinderen. Aangezien huis of thuis een andere betekenis heeft voor een kind als voor een volwassene. Ik realiseer me dat droomsymboliek zeer persoonlijk is en dat ieder zijn eigen betekenis geeft aan symbolen, tot bepaalde hoogte. Maar ben ook geïnteresseerd in universele oer-symboliek. Ik kon echter niets vinden over verdwaald zijn als kind en vroeg me af of dit een vaak voorkomende kinderdroom is.

   2. Hallo Ashwa,
    Kinderdromen die je je als volwassene nog kunt herinneren gaan negen van de tien keer over een thema dat als een rode draad door je leven loopt. Als kind heb je nog geen antwoord op dit thema, maar als volwassene kan je vaak heel goed herkennen hoe dit thema in je leven speelt en heeft gespeeld en hoe je daar mee om bent gegaan. Algemeen gesproken vermoed ik dat jouw kinderdroom gaat over het verlies van geborgenheid en veiligheid (en dus ook over jouw zoektocht om dat weer terug te vinden). Zou dat kunnen kloppen?

    Als je meer wilt lezen over kinderdromen raad ik je dit artikel aan:
    https://itipdroomblog.wordpress.com/themas-in-dromen/kinderendromen/

    Alle goeds en laat het gerust weten als je nog vragen hebt, dan kijken we er samen verder naar!
    Marielle

   3. Hallo Marielle,
    Je uitleg aangaande het gebrek aan veiligheid in mijn kindertijd klopt zeker.
    Ik had zelf ook wel dit gevoel bij deze dromen (terugkijkend) maar het is interessant te horen dat dit ook de universele uitleg is.
    Bedankt voor je uitleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s