Krachtdieren in dromen

Een tijger is geen huisdier

Ik zit in een vergadering op de school van mijn kinderen. Om half 8 moet ik nog even weg om mijn zoontje thuis te brengen. Ik loop door het gebouw en tijgerik heb een tijgertje in mijn arm. Ik merk dat hij te groot is om te dragen. Normaal nam ik hem in mijn armen mee, maar nu moet ik een andere oplossing vinden; hij kan niet meer mee naar huis. Achter de glazen deur zie ik een man die een levensgrote tijger rechtop tegen zich aan heeft staan, die omklemt hem en hij roept: ‘Hee! dit is niet goed!’

Artemidoros van Daldis, die het oudste nog bewaarde dromenboek schreef, zei in de tweede eeuw van onze jaartelling al: je moet de situatie van een dromer kennen, om zijn droom te kunnen uitleggen. Op het eerste gezicht zou deze droom kunnen gaan over de relatie tussen de droomster en haar zoon. Maar de context waarin zij zit, wijst een andere kant op. Na een lange periode van ziekte is zij weer gezond, en herontdekt ze haar kracht als leidinggevende in haar vrijwilligerswerk op school. Maar verder heeft ze er geen uitweg voor. Zelf zegt ze er over: ‘Er groeit in mij een kracht, maar ik weet niet goed wat ik er mee moet. Thuis uit die zich naar de kinderen: ik merk de laatste tijd dat ik te kattig, te strak, ben.’

Het jonge tijgertje is gegroeid en doet zich gelden. Achter het glas ziet zij – als in een toekomstvisioen – wat een tijger doet die te groot is geworden en niet vrij is. De droomster is zich bewust van haar ontloken kracht, en haar wens om die in leidinggevend werk tot uitdrukking te brengen. De droom maakt haar duidelijk, dat zij nu actie moet gaan nemen om uitdagend werk te vinden dat past bij haar karakter en talenten. De tijger is te groot geworden en kan niet meer mee terug naar huis.

Als je droomt van een dier, kun je beginnen met je eigen associaties. Maar zoek ook eens informatie op over de leefgewoonten van dat dier. Het maakt uit of je droomt van een tijger of van een os. Een vrouwelijke tijger zorgt voor haar kinderen en voor de jacht, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Ook de manier waarop een tijger zich beweegt, kan de droomster informatie geven over haar stijl van werken en de context waarin zij het beste tot haar recht komt: een tijger jaagt, in uitbarstingen van energie. Een os ploegt gestaag door.

Je bent van harte uitgenodigd je dromen over dieren te delen in een reactie op deze blog. Als je wilt dat wij meekijken naar je droom kun je dat aangeven. Vaak doen we dat eerst via de mail, in overleg bepalen we dan wat van die persoonlijke uitwisseling op de blogpagina komt te staan. Ook kun je reageren op dromen van andere bloglezers.

Door Mirjam Tirion-Ietswaart

Advertenties

8 gedachten over “Krachtdieren in dromen

 1. ik droom van een kat, die haar achterlijf in tweeen is gescheurd. ze lijdt heel erg en ik denk: ik moet haar doodschieten, maar ik heb geen geweer. dan denk ik: ik kan ook de dierenambulance bellen. daar eindigt de droom. ik ben niet in paniek, maar voel een diep mededogen.
  ik heb recent de film ‘Track’ gezien, waarin de hoofdrolspeelster haar eigen hond doodschiet. dat raakte me diep.

 2. Ik heb niet gedroomd over een tijger, maar wel over een stier:
  Ik heb een stierkalf in huis genomen om het te redden van de slacht.
  Een flatje, 3-hoog.
  Maar mijn huis is veel te klein en het dier kan zijn ei niet kwijt. Het raakt door het dolle heen. Het weet van gekkigheid niet wat te doen en komt naar me toe om aangehaald te worden. Ik kan het niet kalmeren. Het gaat als een gek te keer en alles raakt overhoop: kasten, boeken, glaswerk. Alles.
  Opeens realiseer ik me dat het geen kalf meer is maar een volwassen stier: één bonk spieren van 800 kg dendert door mijn huis.
  Wanhopig zoek ik in mijn slaapkamer naar een telefoonnummer van iemand om het dier op te halen, maar ik kan het niet vinden.
  Dan hoor ik het dier een aanloop nemen richting de slaapkamerdeur.
  Ik weet zeker dat hij er dwars door zal gaan, alsof die deur niet bestaat.
  Op dat moment word ik wakker.

  1. het eerste wat bij me opkomt als ik je droom lees, is dat er iets in jou (een kracht) geen kind meer is, maar volwassen en de ruimte wil hebben, dat het nodig heeft. Als kind heb je die kracht misschien weggestopt (om het te redden van de slacht). Misschien was deze kracht niet geoorloofd door de volwassenen om je heen?

   1. Ik heb deze droom een jaar of twee geleden gehad. Toen ik nog niet van het ITIP had gehoord en nog nooit iets met dromen had gedaan. Maar ik vond hem wel bijzonder. Zo bijzonder dat ik hem heb opgeschreven.
    Toen ik de droom over de tijger las, dacht ik: dit heb ik ook gedroomd.
    En de uitleg van de droom bij de tijger past voor mij helemaal bij mijn droom. Het bekende kwartje. En ik weet nu ook waarom ik hem toen heb opgeschreven: een toen nog onbegrepen boodschap die vertelt over de kracht in mij die ik lang heb onderdrukt en niet langer meer kan/wil onderdrukken…

 3. Ik heb gedroomd over een hert en zag op internet dat je dan goed moet kijken wat je gedroomd hebt omdat het iets spritueels is. Ik ben dus benieuwd wat mijn droom inhoudt.
  Ik ben in de paradijselijke tuin waar ik me helemaal thuis voel en dan komt R, mijn zielenmaatje en ik leg mijn hoofd op zijn schouder, ik geef me aan hem over, hij begint me langzaam te zoenen en heerlijk te tongen. Er is ontzettend veel liefde tussen ons. We kijken samen rond in de tuin en zien een soort levend Hert aan de muur hangen in een zak en ik vraag aan het hert of ie daar al
  lang hangt. Ja, zegt ie en hij vindt het prima.
  Andere droom, zelfde nacht.
  Ik ben met R bij collega die in haar huis een soort teamdag heeft. In het begin is R bij me, dan loop ik rond in en buiten het huis en ben ik R kwijt. De collega heeft een soort spirituele sessie en ik val er plotseling in en ben verward wat er allemaal gebeurt. Op het laatst zie ik R snel in mijn ooghoeken en is ie weer weg. Ik word verward wakker.

 4. Ik droomde dat er een circus was en alle dieren zaten in kooien ik liep erlangs en vond het verschrikkelijk dat al die dieren opgesloten zaten. dan kwam ik bij de tijger waar ik bleef staan en we keken elkaar recht aan het leek wel of we elkaar kenden. De kooi was vanboven open en de tijger sprong eruit. Ze lande recht voor me en keek me dreigend aan. Ik deed mijn ogen dicht en hief mijn armen beschermend op ik was doodsbang. Ik hoorde mensen komen om de tijger terug te vangen. Plots was het weer rustig . Ik deed mijn ogen open en de tijger was verdwenen en ik was zo opgelucht dat ze nu vrij was.

  1. Beste Nancy,
   Wat een prachtige droom. Dromen over dieren gaan vaak over de krachten die je tot je beschikking hebt maar niet inzet. De droom begint met opgesloten circusdieren. Dieren die een trucje doen, die aangeleerd gedrag vertonen dat niet ‘eigen’ is. En dan zie je de tijger. Je kent hem. Het droombeeld van de tijger staat voor die specifieke kracht in jou die de tijger vertegenwoordigt. De vraag aan jou is; Als je aan een tijger denkt welke associaties komen dan boven? Ik denk aan katachtig, krachtig, soepel, roofdier. Maar het gaat om jou hele eigen beleving. Sluit je ogen niet voor dat deel in jezelf. (in de droom doe je je ogen dicht.) Je kunt je afvragen in welk levensgebied je je bijvoorbeeld gekooid voelt. Of hoe je je hebt aangepast een een ‘circusact’ opvoert. Daar vraagt het nieuwe inzet van je. Meer vanuit wie je echt bent. Ik hoor graag je reactie.

 5. Hoi,
  Ik zou graag de betekenis achter deze droom willen weten:

  Ik was in de zee aan het zwemmen met meerdere mensen toen ik plots 2 haaien zag komen aanzwemmen(Het water was rustig). Ik waarschuwde de mensen en er ontstond paniek. Ik had iets scherps in mijn hand, een soort speer waarmee ik 2 haaien doodde. Ik voelde hoe ik door de stugge huid van de haai prikte. Toen kwamen er weer 2 (kleine) haaien snel en agressief aanzwemmen en zag ik paniek in de ogen van een jongen voor mij. Ik voelde en wist meteen dat ik het moest oplossen en ook deze haaien maakte ik dood. Ik prikte er doorheen en prikte voor de zekerheid nog een keer door zijn hoofd heen (In de eerste instantie had ik niet verwacht dat ik ook deze haai in 1 keer zou raken). Nu wist ik zeker dat hij dood was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s