Krachtdieren in dromen

Een tijger is geen huisdier

Ik zit in een vergadering op de school van mijn kinderen. Om half 8 moet ik nog even weg om mijn zoontje thuis te brengen. Ik loop door het gebouw en ik heb een tijgertje in mijn arm. Ik merk dat hij te groot is om te dragen. Droom tijgerNormaal nam ik hem in mijn armen mee, maar nu moet ik een andere oplossing vinden: hij kan niet meer mee naar huis. Achter de glazen deur zie ik een man die een levensgrote tijger rechtop tegen zich aan heeft staan, die omklemt hem en hij roept: ‘Hee! dit is niet goed!’

Artemidoros van Daldis, die het oudste nog bewaarde dromenboek schreef, zei in de tweede eeuw van onze jaartelling al: je moet de situatie van een dromer kennen, om zijn droom te kunnen uitleggen.

De context van de dromer

Op het eerste gezicht zou deze droom kunnen gaan over de relatie tussen de droomster en haar zoon. Maar de context waarin zij zit, wijst een andere kant op. Na een lange periode van ziekte is zij weer gezond, en herontdekt ze haar kracht als leidinggevende in haar vrijwilligerswerk op school. Maar verder heeft ze er geen uitweg voor. Zelf zegt ze er over: ‘Er groeit in mij een kracht, maar ik weet niet goed wat ik er mee moet. Thuis uit die zich naar de kinderen: ik merk de laatste tijd dat ik te kattig, te strak, ben.’

Het jonge tijgertje is gegroeid en doet zich gelden. Achter het glas ziet zij – als in een toekomstvisioen – wat een tijger doet die te groot is geworden en niet vrij is. De droomster is zich bewust van haar ontloken kracht en haar wens om die in leidinggevend werk tot uitdrukking te brengen. De droom maakt haar duidelijk, dat zij nu actie moet gaan nemen om uitdagend werk te vinden dat past bij haar karakter en talenten. De tijger is te groot geworden en kan niet meer mee terug naar huis.

Zoek associaties en informatie

Dieren in dromenAls je droomt van een dier, kun je beginnen met je eigen associaties. Maar zoek ook eens informatie op over de leefgewoonten van dat dier. Het maakt uit of je droomt van een tijger of van een os. Een vrouwelijke tijger zorgt voor haar kinderen en voor de jacht, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Ook de manier waarop een tijger zich beweegt, kan de droomster informatie geven over haar stijl van werken en de context waarin zij het beste tot haar recht komt: een tijger jaagt, in uitbarstingen van energie. Een os ploegt gestaag door.

Je bent van harte uitgenodigd je dromen over dieren te delen in een reactie op deze blog. Als je wilt dat wij meekijken naar je droom kun je dat aangeven. Vaak doen we dat eerst via de mail, in overleg bepalen we dan wat van die persoonlijke uitwisseling op de blogpagina komt te staan. Ook kun je reageren op dromen van andere bloglezers.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

13 gedachten over “Krachtdieren in dromen

 1. ik droom van een kat, die haar achterlijf in tweeen is gescheurd. ze lijdt heel erg en ik denk: ik moet haar doodschieten, maar ik heb geen geweer. dan denk ik: ik kan ook de dierenambulance bellen. daar eindigt de droom. ik ben niet in paniek, maar voel een diep mededogen.
  ik heb recent de film ‘Track’ gezien, waarin de hoofdrolspeelster haar eigen hond doodschiet. dat raakte me diep.

 2. Ik heb niet gedroomd over een tijger, maar wel over een stier:
  Ik heb een stierkalf in huis genomen om het te redden van de slacht.
  Een flatje, 3-hoog.
  Maar mijn huis is veel te klein en het dier kan zijn ei niet kwijt. Het raakt door het dolle heen. Het weet van gekkigheid niet wat te doen en komt naar me toe om aangehaald te worden. Ik kan het niet kalmeren. Het gaat als een gek te keer en alles raakt overhoop: kasten, boeken, glaswerk. Alles.
  Opeens realiseer ik me dat het geen kalf meer is maar een volwassen stier: één bonk spieren van 800 kg dendert door mijn huis.
  Wanhopig zoek ik in mijn slaapkamer naar een telefoonnummer van iemand om het dier op te halen, maar ik kan het niet vinden.
  Dan hoor ik het dier een aanloop nemen richting de slaapkamerdeur.
  Ik weet zeker dat hij er dwars door zal gaan, alsof die deur niet bestaat.
  Op dat moment word ik wakker.

  1. het eerste wat bij me opkomt als ik je droom lees, is dat er iets in jou (een kracht) geen kind meer is, maar volwassen en de ruimte wil hebben, dat het nodig heeft. Als kind heb je die kracht misschien weggestopt (om het te redden van de slacht). Misschien was deze kracht niet geoorloofd door de volwassenen om je heen?

   1. Ik heb deze droom een jaar of twee geleden gehad. Toen ik nog niet van het ITIP had gehoord en nog nooit iets met dromen had gedaan. Maar ik vond hem wel bijzonder. Zo bijzonder dat ik hem heb opgeschreven.
    Toen ik de droom over de tijger las, dacht ik: dit heb ik ook gedroomd.
    En de uitleg van de droom bij de tijger past voor mij helemaal bij mijn droom. Het bekende kwartje. En ik weet nu ook waarom ik hem toen heb opgeschreven: een toen nog onbegrepen boodschap die vertelt over de kracht in mij die ik lang heb onderdrukt en niet langer meer kan/wil onderdrukken…

 3. Ik heb gedroomd over een hert en zag op internet dat je dan goed moet kijken wat je gedroomd hebt omdat het iets spritueels is. Ik ben dus benieuwd wat mijn droom inhoudt.
  Ik ben in de paradijselijke tuin waar ik me helemaal thuis voel en dan komt R, mijn zielenmaatje en ik leg mijn hoofd op zijn schouder, ik geef me aan hem over, hij begint me langzaam te zoenen en heerlijk te tongen. Er is ontzettend veel liefde tussen ons. We kijken samen rond in de tuin en zien een soort levend Hert aan de muur hangen in een zak en ik vraag aan het hert of ie daar al
  lang hangt. Ja, zegt ie en hij vindt het prima.
  Andere droom, zelfde nacht.
  Ik ben met R bij collega die in haar huis een soort teamdag heeft. In het begin is R bij me, dan loop ik rond in en buiten het huis en ben ik R kwijt. De collega heeft een soort spirituele sessie en ik val er plotseling in en ben verward wat er allemaal gebeurt. Op het laatst zie ik R snel in mijn ooghoeken en is ie weer weg. Ik word verward wakker.

 4. Ik droomde dat er een circus was en alle dieren zaten in kooien ik liep erlangs en vond het verschrikkelijk dat al die dieren opgesloten zaten. dan kwam ik bij de tijger waar ik bleef staan en we keken elkaar recht aan het leek wel of we elkaar kenden. De kooi was vanboven open en de tijger sprong eruit. Ze lande recht voor me en keek me dreigend aan. Ik deed mijn ogen dicht en hief mijn armen beschermend op ik was doodsbang. Ik hoorde mensen komen om de tijger terug te vangen. Plots was het weer rustig . Ik deed mijn ogen open en de tijger was verdwenen en ik was zo opgelucht dat ze nu vrij was.

  1. Beste Nancy,
   Wat een prachtige droom. Dromen over dieren gaan vaak over de krachten die je tot je beschikking hebt maar niet inzet. De droom begint met opgesloten circusdieren. Dieren die een trucje doen, die aangeleerd gedrag vertonen dat niet ‘eigen’ is. En dan zie je de tijger. Je kent hem. Het droombeeld van de tijger staat voor die specifieke kracht in jou die de tijger vertegenwoordigt. De vraag aan jou is; Als je aan een tijger denkt welke associaties komen dan boven? Ik denk aan katachtig, krachtig, soepel, roofdier. Maar het gaat om jou hele eigen beleving. Sluit je ogen niet voor dat deel in jezelf. (in de droom doe je je ogen dicht.) Je kunt je afvragen in welk levensgebied je je bijvoorbeeld gekooid voelt. Of hoe je je hebt aangepast een een ‘circusact’ opvoert. Daar vraagt het nieuwe inzet van je. Meer vanuit wie je echt bent. Ik hoor graag je reactie.

 5. Hoi,
  Ik zou graag de betekenis achter deze droom willen weten:

  Ik was in de zee aan het zwemmen met meerdere mensen toen ik plots 2 haaien zag komen aanzwemmen(Het water was rustig). Ik waarschuwde de mensen en er ontstond paniek. Ik had iets scherps in mijn hand, een soort speer waarmee ik 2 haaien doodde. Ik voelde hoe ik door de stugge huid van de haai prikte. Toen kwamen er weer 2 (kleine) haaien snel en agressief aanzwemmen en zag ik paniek in de ogen van een jongen voor mij. Ik voelde en wist meteen dat ik het moest oplossen en ook deze haaien maakte ik dood. Ik prikte er doorheen en prikte voor de zekerheid nog een keer door zijn hoofd heen (In de eerste instantie had ik niet verwacht dat ik ook deze haai in 1 keer zou raken). Nu wist ik zeker dat hij dood was.

 6. Alhoewel mijn droom ook gaat over ‘mijn huis’ kies ik er toch voor om het hier te plaatsten i.v.m. ‘de slangen’ die mij heel bang hebben gemaakt.

  Ik heb een heel groot oud huis gekochtt met aan alle kanten lekkage. Overal liggen natte doeken om het water op te vangen en overal liggen plassen water Ik weet niet hoe ik het moet verhelpen en maak me zorgen over het feit of ik de reparatie wel kan betalen. Ik ben ook helemaal alleen en zie nergens mijn man (nu mijn ex) en kinderen.
  Dan zijn we plotseling op vakantie. Er is een groot terrein met allemaal huisjes en tenten en heel veel mensen. Er is ook een zwembad en mijn man en kinderen zijn er al naar toe.ik heb eigenlijk geen zin maar ga er dan ook naar toe, maar kan ze dan niet vinden. Het is een heel raar zwembad met allerlei onderdoorgangen waar aan de zijkant allemaal mensen zitten. Ik speur maar zie mijn man en kinderen er niet tussen zitten. Ik loop een stukje terug en dan is plotseling iedereen weg. Er loopt alleen een groepje mannen met allemaal dezelfde jassen aan die heel ernstig kijken de trap op. Ik loop door want ik wil naar mijn huisje maar kan het helemaal niet vinden. Ik pak dan mijn kleren bij elkaar en loop in mijn bikini verder. Ik kom dan de man tegen die de lekkage in mijn huis heeft bekeken en hij zegt dat het allemaal wel meevalt. Er was iets verschoven en daardoor was het overal gaan lekken. Ik loop dan door want ik ben nog steeds op zoek naar mijn man en kinderen. Dan kom ik weer een groepje mannen tegen met allemaal dezelfde jassen aan, maar nu in een andere kleur (groen). Als ik vervolgens buiten kom zitten er overal groepjes mensen op de grond. Ik word tegengehouden door een man en vrouw die bij elkaar op de grond zitten. Zij zeggen ‘wij moeten allemaal naar buiten want er zitten overal slangen’. Ik kijk om me heen en zie dan ook overal slangen kruipen. Ik begin te huilen van ‘ik wil naar mijn kinderen waar zijn ze dan?’ Dan zie ik plotseling een grote slang op mijn stapeltje kleren zitten en gooi het met een schreeuw van schrik van mij af. Overal om mij heen zie ik slangen dichterbij komen en schop ze van mij af. Ik ben heel bang en wanhopig en roep alleen maar ‘ik wil naar mijn kinderen toe, ze weten niet waar ik ben’. Iemand zegt tegen mij ‘eens in de zoveel tijd gebeurt dit. Er zitten hier altijd wel slangen, maar soms zijn het er zo veel dat ze uitgeroeid moeten worden’. Ik kan alleen maar huilen van angst en van wanhoop want ik wil naar mijn kinderen toe. Ik word dan heel bang wakker.

  1. Beste Marijke,

   Een huis staat symbool voor de zetel van je ziel en verbindt je met het spirituele en de manier waarop je in het leven staat het is ook geborgenheid en bescherming. Je koopt een oud huis met lekkages dus het fundament is niet goed op het moment in het leven het voelt nu nat en kil aan en door de lekkages laat het zien dat je energie bent kwijtgeraakt of verspilt aan iets. Water is een levenschenkende kracht die de stroom van levensenergie en emoties symboliseert, maar kan ook nu voor spirituele wedergeboorte staan en kracht geven. De emoties nemen de vrije loop en de natte doeken zijn doordrenkt van verdriet momenteel. De zorgen die je hebt komen door het feit dat je nu alleen bent en of je het gaat redden, niet alleen financieel maar geestelijk en emotioneel. Is de draagkracht voldoende in je! Je staat er nu letterlijk en figuurlijk helemaal alleen voor.

   Vakantie staat voor ontspanning en vreugde maar het begint niet goed en met tegenzin ga je naar het zwembad en het vreemde zwembad laat zien dat de onderdoorgangen een wirwar van geblokkeerde emoties is, niets kan zo vrijelijk stromen. Je voelt je als een vis op het droge die niet wil of durft te zwemmen.

   De mensen in je droom voelen zij goed aan? Vaak zijn mensen helpers en duiden zij door kleding of houding hun intenties of bedoeling aan. Moederziel sta je daar nu iedereen plots weg is maar de mannen in dezelfde jassen (hiërarchisch symboliek voor een bepaalde orde) en hun ernstige blik laten je zien door treden/trap te bestijgen dat je met inspanning dingen in jezelf kunt verbeteren om zo een nieuwe fase in je leven te bereiken. Deze mannen voelen als wijs en goedaardig aan en helpen jou om bewust te worden van het feit dat dit mogelijk is in je leven. Je bent soms een beetje de weg kwijt in jezelf met zoveel emoties en situaties die nieuw voor je zijn. Je huis en geborgenheid is anders geworden en heeft een andere dimensie in je leven gekregen. Doordat je eigenlijk bijna naakt (bikini) wegloopt met kleding onder je arm verberg je niet veel maar geef je je bijna bloot en stelt je je kwetsbaar op. Wat een moedige stap is! Door bewustwording in jezelf van oude patronen en overtuigingen mag je deze in je nieuwe leefsituatie los gaan laten. De mannen in het groen stellen natuur, plantenleven en lente voor, alles gaat groeien en bloeien en duidt op evenwicht en meer harmonie, zo ook de nieuwe zaadjes (groen) in je geest voor een nieuw begin. Het feit dat het lekken minder wordt of wel meeviel zal je geruststellen, je zit op de goede weg in jezelf waardoor je in het leven jouw dingen gaat bereiken en er sterker uitkomt.

   Slangen staan voor transformatie het symbool van verandering en wedergeboorte en het instinctieve kan aangewakkerd worden. Misschien heb je je vaak onderdrukt gevoelt of tegengewerkt zoveel slangen er zijn in je droom. Een slang vervelt en de oude hoornlaag met schubben wordt afgestroopt en achtergelaten. Je zit in een overgangsfase momenteel, transformatieprocessen waardoor vernieuwing kan ontstaan. De slang die op je oude kleren ligt geeft symbolisch weer dat je die niet meer moet aantrekken. De dubbele slang staat symbool voor ziekte en genezing bij apothekers zie je deze “Esculaap” nog altijd weer. Heel duidelijk zoveel slangen dat ze oude beeldvorming van jezelf willen uitroeien.

   Dank voor het meelezen.
   Lieve droomgroet,
   Dory

   1. Hallo Dory,
    Na het lezen van jouw reactie op mijn droom, waarbij ik direct al heel emotioneel reageerde, heb ik bewust een paar dagen gewacht met reageren, omdat ik de duiding eerst goed op mij in wilde laten werken. Het is onvoorstelbaar hoe je met jouw duidelijke duiding van mijn droom precies weet weer te geven waar ik op dit moment in mijn leven mee worstel en ook waar ik al stappen in heb gezet en nog zal moeten zetten. Ik herken mij er zo ontzettend in dat ik er elke keer als ik het lees tegelijkertijd heel emotioneel en ook heel ‘stil’ van word. Heel erg bedankt!
    Lieve groet, Marijke

 7. Ik heb nu al een aantal keren dezelfde droom gehad. Het gaat over mijn werk, ik werk in een verzorgingstehuis en buiten staat opeens een grote berg met twee tijgers. De tijgers zitten achter me aan en willen me pakken. Een tijger is redelijk rustig en de andere tijger probeert flink op me te jagen. Ik ben super angstig en klim op rotsen zodat hij niet bij me kan komen. Maar dan in mijn droom kan de tijger ook klimmen op de rotsen. Vlak voordat hij me pakt, schrik ik wakker.
  Ik slaap er erg onrustig door en vooral omdat ik deze droom al vaker heb gehad, ik ben benieuwd wat het zou kunnen zijn.

  1. Hallo Katja,
   Bedankt voor het delen van je droom!

   Als je droomt over krachtige dieren zoals de tijgers uit jouw droom helpt het vaak om je even helemaal in de energie van deze prachtige dieren te verplaatsen. Hoe voelt het om die tijger te zijn die flink op jou aan het jagen is? Hoe voelt het om die redelijk rustige tijger te zijn? Welke eigenschappen en krachten belichamen deze tijgers volgens jou? Betrek vooral ook je hele lichaam erbij als je je in de energie van deze dieren probeert te verplaatsen.

   Vraag je vervolgens af of jij op je werk (het droomtafereel speelt zich immers af op je werk) wat meer of juist wat minder van deze tijger energie kunt gebruiken. Meestal weet je bij dit soort vragen in een split second wat het juiste antwoord is, dus denk er niet te veel over na, maar voel vooral wat voor jou klopt.

   Mocht er spontaan een werksituatie in je opkomen waarin je binnenkort wel wat meer of juist wat minder tijgerenergie in kunt zetten, pas dit dan ook vooral toe in de praktijk! Als je deze slag eenmaal te pakken hebt, zal je merken dat deze droom zich waarschijnlijk niet meer zal herhalen.

   Gaat jou zeker lukken, want een tijger is tenslotte een Kat(ja)-achtige 😉 en krachtdieren representeren in je dromen meestal delen van jezelf!!
   Marielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s