Dromen over lichaamsdelen (2) Tanden en kiezen

Veel mensen dromen over lichaamsdelen. bloemknop levenskrachtVaak is er iets mee; een gekke neus, haren die uitvallen, een voet die veel groter is dan de andere… Een herhalend thema dat vaak voorkomt is het uitvallen van tanden en kiezen.

Een droom; ‘Ik heb een hand vol brokken. Het is een afgebroken kies rechts achter. Ik zie er goud en zilver tussen zitten.’

Wanneer je droomt over lichaamsdelen kan het verhelderend zijn de gezegden die er zijn rond het lichaam te raadplegen.
Iedereen kent die gezegden en kan daarin meevoelen. Gezegden geven toegang tot de collectief gekende, archetypische betekenis van symbolen.

Rond tanden en kiezen zijn bijvoorbeeld de volgende gezegden;

Zijn tanden ergens inzetten.
Haar op de tanden hebben
Tot de tanden toe gewapend
De kiezen op elkaar zetten
Oog om oog, tand om tand
Zich met hand en tand verzetten
Met lange tanden eten
Met de mond vol tanden staan

In veel van deze zinnen is het daadkrachtige, het volhouden, het doorzetten en niet met je laten sollen, een thema. Het laatste gezegde ‘met de mond vol tanden staan’ geeft juist het tegenovergestelde aan. Je hebt geen controle, je hebt niet je woordje klaar. Er gebeurt iets waar je even geen antwoord op hebt.

In het droomfragment waarmee we begonnen, heeft de dromer een verbrokkelde kies in zijn hand. Er is een grote kans dat in het persoonlijke leven van de dromer de eigen regie, de daadkracht, de mogelijkheid om de kiezen op elkaar te zetten en ergens voor te gaan, aan het afbrokkelen zijn. Vaak wordt dat als een verlies ervaren. De oude manier waarop je je handhaaft is niet meer vol te houden. Soms wordt dat veroorzaakt door ziekte of verlies, burn-out… De levensenergie is aan het afnemen.

Maar tussen de brokken is goud en zilver te vinden. Schatten die zichtbaar worden wanneer je de manier waarop je tot nu toe altijd gewend was je staande te houden, loslaat. Wanneer je kunt ontspannen en minder ‘gewapend’ hoeft te zijn, meer gaat vertrouwen op het leven wat zich aandient, dan worden schatten zichtbaar. Wat die schatten zijn en waar het precies over gaat? Dat moeten we aan de dromer vragen.

door Nanske Kuiken

Advertenties

3 gedachten over “Dromen over lichaamsdelen (2) Tanden en kiezen

 1. Heel verhelderend dit stukje! Ik droom regelmatig over tanden en kiezen die loszitten en ken het doorbijten heel goed. Moet regelmatig mezelf ertoe zetten om dingen los te laten. En niet te perfect te willen doen.

 2. Ik loop al langer met een algemene vraag in mijn hoofd:
  Ik heb altijd veel gedroomd in mijn leven. Sinds een half jaar heb ik een relatie en slaap ik sindsdien geregeld ook samen met mijn vriend. Het valt mij op dat ik dan nauwelijks droom. Terwijl hij veel en druk droomt.
  Het is misschien een rare gedachte, maar soms denk ik dat hij mijn dromen ” uit de lucht haalt”

  Waar ontstaan dromen eigenlijk?

  1. Waar ontstaan dromen? Wat een mooie vraag. Misschien kunnen anderen je ook antwoorden geven maar zoals ik het zie;
   Ik ervaar dat ik laat in de nacht los. Je zegt ook; ik ‘val’ in slaap. (Ik heb het wel eens geprobeerd bewust in slaapt te vallen maar dat lukt echt niet.) Mijn persoonlijkheid waar ik me overdag van bedien, laat los. En waar ben ik dan? Voor mij voelt het als een sfeer van heling, schonen, opladen. Een plek waar oneindig veel meer bewustzijn is dan in mijzelf overdag. En dan neem ik, wanneer ik weer wakker word, flarden mee, die weer door de poort van mijn persoonlijkheid gaan. Zo krijg ik dromen die in mijn dromentaal tot me komen.

   In het boek Bewust dromen van Robert Moss staan voorbeelden hoe je samen kunt dromen, samen je instelt. Misschien wat voor jou en je vriend. Het is een mooi aanvullend boek op dromen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s