Agressie in dromen

Op televisie zie je de meest afgrijselijke gebeurtenissen van wat mensen elkaar aan kunnen doen. DroomagressieSoms raakt het je nauwelijks, soms schokt het je tot in je tenen. Ook in de nacht in dromen komt vaak agressie voor; angstaanjagende achtervolgingen door criminelen of monsters, gevechten, getuige zijn van een moord of zelf vermoord worden. Super eng, maar nog spannender is het als je droomt dat jij zelf iemand bedreigt of zelfs vermoordt. Wanneer je zo gedroomd hebt kan het niet anders dan dat het je raakt. Vaak schrik je eruit wakker en is het een nachtmerrie. De meesten van ons voelen schroom om deze dromen te vertellen: ‘Dat ik dit droom, vreselijk’.

Dromen waarin je zelf agressief bent

Vanuit de psychoanalyse van Freud werden alle agressiedromen gekoppeld aan onderdrukte seksuele energie. Tegenwoordig denken we daar in een breder perspectief over. Elke droom is natuurlijk heel specifiek met persoonlijke elementen. Maar wanneer we daar iets meer vanuit een archetypische invalshoek naar kijken gaat het over oerenergie. Een uitgaande energie die vernietigend kan zijn of verhelderend, een energie die op twee fundamentele wijzen ingezet kan worden.

‘Goede’ droom

Wat ik een mooie manier van kijken vind in dromen, is om een droom te bekijken vanuit een intuïtief gevoel van ‘goede’ droom, ‘slechte’ droom voor het diepste wezen van de dromer. Soms is het krachtig en ‘goed’ voor iemand om werkelijk ergens een einde aan te maken: sluimerende conflicten, ergernissen, slechte gewoonten … Of om meer op te komen voor je recht, om meer daadkracht in te zetten. In termen van ‘goed’ of ‘fout’ is het droombeeld van bijvoorbeeld een moord dan ‘goed’. Hoe gek dat ook is voor onze normatieve geest. Dan is de droom een beeld uit het onbewuste om duidelijk te maken dat er werk aan de winkel is, dat er gehandeld dient te worden in het dagelijks bestaan.

‘Slechte’ droom

Andersom is natuurlijk ook heel goed mogelijk. Wanneer je het van jezelf kent dat je een ‘kort lontje’ hebt, dat je impulsief handelt, of zelfdestructief kan zijn. Dan wil de droom je waarschijnlijk laten zien welke schade je daar mee aanricht. De droom geeft je niet een mogelijk nieuw perspectief aan, maar de beelden geven de stand van zaken weer: zo doe jij dit. Dan wijst de droom je er met niet mis te verstane beelden op dat je zo niet verder moet. Het confronteert je met je gedrag dat jouw diepste zijn niet ten goede komt. De droom zelf is overigens niet ‘slecht’, het maakt je iets duidelijk.

Dromen waarin agressie je overkomt

Onmacht en angst zijn de twee grote emoties die vaak voorkomen bij dromen waarin agressie je overkomt.  Bij angst voor bijvoorbeeld een achtervolger blijkt vaak dat juist dat wat zo bedreigend is, helemaal niet helder is. Het is van belang dat, wat je bedreigt, aan te zien. Dit kun je koppelen aan je dagelijks leven.

Wat ‘bedreigt’ je?

Sta eens stil bij dat onbehagelijke gevoel, die quasi leuke opmerking van een ander, de cynische ondertoon die je misschien laat gaan, maar onbewust toch oppikt. Wanneer je dat gevoel onder woorden kunt brengen en erover in contact gaat, zal het je sterken. Ook kan het intern zijn. Misschien ben je ergens heel boos over, maar ben je onbewust bang voor je eigen woede. Dat kan je gaan achtervolgen in je dromen. Voor iedereen is het weer anders.

Getuige van agressie

Wanneer je in een droom getuige bent van agressie of er slachtoffer van bent, dan kan het gevoel van onmacht groot zijn. Vaak vertellen dromers dat zij ook in het dagelijks leven een gevoel van onmacht ervaren over een bepaalde situatie. Dan kan de dromer gaan zoeken naar een manier om het heft meer in eigen hand te nemen.

Sleutel

Een sleutel ligt vaak in de droomfiguur van de dader. Door meer te worden als de dader, krijg je meer zeggingskracht. Dit betekent niet dat je bijvoorbeeld een crimineel moet worden, of heel agressief. Maar elementen van deze eigenschappen kun je je wel toe-eigenen. Dromen over dader zijnDoor bijvoorbeeld meer ‘cool’ of standvastig een moeilijk gesprek te voeren, zul je meer eigen kracht voelen en minder onmacht.

Het allerbelangrijkste bij deze dromen is dat je je uitspreekt, dat je de droom vertelt aan een ander. Want deze dromen kun je als een geheim met je meedragen. De ziel roert zich met heftige indringende beelden. Maar juist deze indringendheid geeft ook de urgentie en potentie van persoonlijke ontwikkeling weer.

Wanneer je zulke dromen hebt, laat het ons weten. We helpen je graag. Soms is het fijn om in samenspraak met anderen te onderzoeken hoe jouw kracht meer tot uiting kan komen. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten.

Door: Nanske Kuiken

53 gedachten over “Agressie in dromen

 1. Hoi Nanske,
  Ja, ik had een droom met agressie. Ik zit in een auto, staand op een klif. Wachtend. Naast mij staat nog een auto, met een bekende, ook te wachten. Voor me zie ik een weg, eerst hobbelig, schuin, eng; en verderop breder en geasfalteerd waar ook mensen lopen. Opeens zie ik onder me op een kiezelstrand, een vrachtwagen uit de rotsen tevoorschijn komen, met lichtblauwe/witte soldaten. Ik zie duidelijk de wielen over de steentjes rollen; als het ware ingezoomd. Ze stappen uit en er is een man, die op zijn knieën wordt gezet, handen op de rug en hoofd voorover op de grond wordt gezet. Dan pakt een soldaat een pistool en zet die tegen het hoofd van de geknielde man. Ik besef wat er gebeurt, wil het niet zien of horen en draai mijn blik dus weg en begin te murmelen om niets te horen. Even later weet ik dat het is gebeurd… Of ik het schot gehoord heb weet ik niet zeker. Ben benieuwd wat het betekent. Dank je.

  1. Beste Andreas,

   Inderdaad superspannend met agressie he. Het is nooit zo dat je als buitenstaander zo kunt zeggen wat een droom betekent. Maar ik krijg gelijk vragen en associaties die bij jou verdieping kunnen oproepen.
   De beginscene is dat je op een klif staat met een auto naast je. De associatie die ik met een klif heb als beginscene in een droom; een levenssituatie met veel spanning. Niet voor niets hebben ze het in televisieseries over cliffhangers.
   Hoe is op dit moment jouw leven? Is er iets waar je je mogelijk in stort?
   Wat me opvalt is dat er naast je nog een auto staat met iemand erin? Weet je wie dat is? Wie is die bekende?
   Waar doet de vrachtauto met de soldaten je aan denken als je vrij associeert?

   En mij raakt jouw zin: ‘ik besef wat er gebeurt, wil het niet zien of horen en draai mijn blik dus weg en begin te murmelen om niets te horen.’ Als je dit nou naar je dagelijks leven transporteert en je zegt deze zin hardop. Wat gebeurt er? Wat wil je niet zien of horen wat zo pijnlijk is?

   Nou je leest het; allerlei vragen die je kunnen brengen bij een gebied dat voorbij je ratio gaat? Kijk maar welke vragen je raken, wat er bij je gebeurt? Ik ben benieuwd naar je reactie.

   hartelijke groet,
   Nanske Kuiken

   1. Hoi Nanske,

    Dank voor je reactie en je vragen. Ik zal ze proberen te beantwoorden.

    Dit moment in mijn leven vanwege de cliffhanger: Ik zit in een sterk ontwikkelende spirituele fase. Ik heb oude vertrouwde waarden en (schijn)zekerheden afgeschud en richt me op mijn persoonlijke ontwikkeling vanuit een geestelijk oogpunt, zoals met Tibetaans Boeddhistische meditatie en Antroposofie. Ik heb een grotere gevoeligheid en tegelijk merk ik hoe lastig het blijft om mijn erg mentale hoofd tot enige rust te motiveren.

    Wat voor mij emotioneel zwaar weegt(en tevens de persoon in de andere auto), is dat ik de liefde van mijn leven ben tegengekomen.Zij is nog getrouwd en bezig met scheiden. Ze heeft tijd nodig en of wij, ondanks onze wederzijdse gevoelde en uitgesproken diepe liefde, in dit leven een partnerrelatie zullen hebben is onzeker. Niet voor niks misschien dat we boven op de klif staan te wachten? Of is het misschien een aankondiging dat de voor ons liggende weg eraan komt? Eerst hobbelig en schuin (en geheim) en later breder, vlakker en publiekelijk (verderop op het asfalt liepen mensen)?

    Deze soldaten waren wit met een lichtblauwe glans en dat doet me denken dat ze engelachtig zijn. De kiezels knarsen (geluid) en er wordt sterk ingezoomd op de kiezels/banden (visueel). Daardoor krijg ik de indruk dat de droom mijn aandacht probeert te trekken. Daarna volgt de snelle executie. Die is dus belangrijk…!

    Ik wil niet kijken naar de executie. Wat ik begrijp is dat je in dromen kijkt door de ogen van je ego. En die van mij houdt heel erg van heel veel nadenken… Wat ik al zei, mijn denken komt moeilijk tot rust. Dus wil ie ook niet toekijken naar de executie door middel van een schot door het hoofd? Alsof het hoofd eraf geblazen wordt…

    Ben benieuwd naar je reactie en/of vragen :-).

    Warme groet,
    Andreas

 2. Beste Andreas,
  Door zo te mailen krijg ik meer achtergronden van je leven te horen waardoor de persoonlijke waarde in de droom naar voren kan komen.
  Je ontwikkelt je naar meer gevoel en minder ratio. Je worstelt met je denkende hoofd. In de droom wordt er door het hoofd geschoten. De soldaat en de ge-executeerde zijn gek genoeg ook delen van jezelf. Kan het zijn dat je je ratio nu probeert weg te hebben? Dat je dat als het ware ‘afschiet’? Dat je graag wilt dat je alleen vanuit je gevoel gaat leven?

  Voor je zie je twee wegen, een kronkelig pad en de asfaltweg. Dat van die kronkelige weg doet me denken aan dat je meebeweegt met de weg, dat wat zich voordoet. In dit associatieve beeld is de strakke, rechte weg, de asfaltweg meer het geplande leven.

  Wat mij betreft is het belangrijk dat beide wegen gaan samenkomen. Zowel je ratio als ook je gevoel. Dat je wel degelijk ‘je kop erbij houdt’ en ook je gevoel laat gaan. Ook met je nieuwe liefde. Je hoogsensitiviteit komt tot wasdom en het is ook belangrijk dat je aards en praktisch bent. Hoofd en hart en handen die samen komen. Dan hoeft een deel van jou ook niet afgeschoten te worden.

  hartelijke groet,
  Nanske Kuiken

 3. Vannacht kreeg ik werkelijk de volle laag. Een deel van mijn droom vol agressie;

  In de achteruitkijkspiegel zie ik hoe een aantal zwartgesluierde figuren aan komt lopen. Zij doen de deur open, stappen in en dreigen; een boosaardige sfeer. Dan begint het gevecht: er wordt aan mijn haar getrokken, ze slaan, spugen en stompen en krabben. Alles doet pijn! Hoe kom ik hier in godsnaam weg? Ik pak mijn telefoon uit mijn tas maar zij maken ‘m gewoon kapot. Ik worstel en win, ik bluf en spreek in de kapotte telefoon alsof het met de politie is. Terwijl ik vertel wat er aan de hand is gaat het mishandelen gewoon door. Iemand pakt mijn portemonnee uit mijn tas. Ik heb het gevoel alsof alles verloren is. Ik denk aan mijn boek en vraag me af: “heb ik me dan zo vergist?”
  Ik voel mezelf vechten en hoor het gesteun… Als ik wakker ben doet mijn hele lijf zeer van de angst. Pfff…

 4. Ik ben een heeeele enge droom…ik zit me vriend en kinderen ondergedoken in een caravan omdat mijn vriend problemen heeft en gezocht wordt door mensen die nog geld van hem krijgen…..bij ons in de caravan zit een goede vriend (die ik in werkelijkheid nooit gezien heb) de kinderen liggen op bed en we praten over onze volgende onderduikadres. Een andere vriend (die ik in werkelijkheidheid ook niet ken) komt aangelopen met zijn kind in een draagzaak. Voordat hij de deur van de caravan dicht heeft kunnen trekken, zie ik de moordenaar naar binnen lopen (ook hem ken ik in werkelijkheid niet) Ik probeer mijn vriend te waarschuwen maar voor hij kon reageren, zie ik dat de moordenaar mijn vriend met een hamer op zijn hoofd slaat zodat hij bewusteloos raakt. Vervolgens pakt hij een beitel en slaat stukje voor stukje met de hamer en beitel mijn vriend zijn schedel open. Toen de moordenaar weg liep werd de hele caravan beschoten. Ik ben bij me kinderen gaan liggen en ik werd geraakt door de kogels en toen schoot ik wakker. Terwijl ik het nu vertel voelt het of het echt gebeurd is en breekt het zweet en de angst me weer uit. WAT BETEKENT DIT?

 5. Ik droomde dat ik in mn woonkamer stond en vanuit mijn raam zag hoe 4 S.w.a.t agenten neer geschoten werden door een donkere jongen met lang haar. Ik dook weg, bang dat de moordenaar mij zou zien. Ik zag hem daarna weglopen en daarna weer terug lopen naar de dode agenten om hun ogen dicht te doen.. schijnbaar waren ze met open ogen overleden. Vervolgens ruimde hij gewoon netjes het zaakje op en niemand die hem dat zag doen.. en dat allemaal op t weiland van mijn buren precies tegenover mijn huis. En het gekke nog, er bleef een collega die ik niet zo goed ken bij me slapen en die huppelde gewoon langs het raam en zag het niet gebeuren.. alleen ik…

 6. Hallo Nanske,

  Vannacht droomde ik dat ik bij mijn zus in de auto zat. We stonden voor een stoplicht bij een kruispunt waar we allebei veel langs komen, het is vlakbij ons ouders huis en ons eigen huis (we wonen sinds kort samen). We waren in gesprek, maar plots schoot zij mij met een “silenced” gun door mijn hoofd. Ik was niet dood, want ik was in staat haar te vragen wat ze in godsnaam had gedaan. Ze vertelde dat ze ingehuurd was als huurmoordenaar omdat iemand mij weg wilde hebben. Ze had daarin toegestemd omdat ze wat krap bij kas zat en dat geld dus wel kon gebruiken. Op dat moment nam ik vol begrip het pistool over en schoot mijzelf door het hoofd, om van de pijn af te zijn. Maar ik was nog steeds niet dood. Alsof het allemaal heel logisch was, besloten we te vluchten omdat de politie ah vernomen dat er was geschoten. Ik bond een handdoek om mijn hoofd, om het bloeden te verbergen en te doen als of er niks aan de hand was. Ik had immers een speciale kracht waardoor ik binnen een half uur weer helemaal zou leven (ik was dus blijkbaar wel dood, maar ik kon nog lopen en praten). Mijn zus en ik stapten uit de auto en waren plots op een drukke onbekende plek met veel gebouwen en mensen en probeerden zo onopvallend langs de politie te lopen.

  Dit is alles wat ik mij kan herinneren Volgens mij was er daarna nog een stuk, maar dat ben ik kwijt.

  Heeft u enig idee wat dit kan betekenen?

 7. Handig artikel! De afgelopen tijd heb ik behoorlijk agressieve dromen. In die dromen ben ik vaak bang, maar ik laat de angst mijn woede niet overwinnen. Een keer droomde ik dat ik een klein meisje, die mijn slaapkamer binnen sloop terwijl ik in mijn droom sliep, dood maakte doordat ik haar keel doorhakte met een bijl. Het enige wat mij bijstaat is dat ik mijzelf beschermde. Een andere keer droomde ik dat mensen mijn huis binnen waren geslopen, mijn moeder hadden mishandeld en daarna het huis gebruikte voor een feestlocatie. Toen ik mijn huis binnenliep en mijn moeder strompelend de trap af zag komen, knapte er iets en werd ik zo woedend dat ik onwijs hard begon te schreeuwen en alle feestgangers angstig maakte. Een andere keer droomde dat ik van boven af een woonkamer inkeek waarin een man zijn vrouw mishandelde en haar nek probeerde door te zagen. Het aparte is, is dat ik in het dagelijks leven helemaal niet snel boos ben en ik tegen al het geweld in de wereld ben. Ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet..

 8. Ik droomde dat ik een toneelstuk ging opvoeren met een hele groep waar zangstukjes in zaten. Het was een rare lokatie, voor ons konden geen mensen zitten maar helemaal links wel en daar zaten dan ook mensen. De band met de mensen van het toneelstuk was heel goed, alleen ken ik niemand in het echte leven. Behalve een jonge, die in het echte leven veel bij me over de vloer komt, maar weinig laat horen als hij er niet is. Ik zag hem steeds niet in m’n droom, ook al wist ik dat hij er was. Hij rende bijvoorbeeld langs om op het podium te gaan maar ik kon dan niet zien of hij het nou was die langs rende. Aan het einde moest ik met nog 2 meiden en een jongen iedere een liedje zingen. Dit was buiten en de docent die ons beoordeelde stond met zn neus erop. Hij stond dicht bij ons. Het verliep anders dan gerepeteerd dus ik kreeg meteen stress, mn handen begonnen te trillen en ik raakte heel mn eigen nummer/tekst kwijt. Ik was bijna aan de beurt toen ik links achter me keek vanwege lawaai. Er waren 3 jongens 1 met een bivakmuts een auto kapot aan het slaan met ijzeren/metalen hamers. Iedereen vond dit onbeschoft en 1 jonge rende erop af om ze tegen te houden. Ik zag niet precies wat er gebeurde maar de jongen leek in de auto te zitten terwijl er 1 met een hamer naar hem toe sloeg meerdere malen. Ik zag geen details. Ik ben keihard gaan rennen net als de rest. Ik rende al snel alleen en had andermans vest nog in mijn handen ik heb die laten vallen. Ik ben gaan rennen naar een huis waar ik een jong meisje in de tuin zag rennen en een opa. Toen ik zei wat er gebeurd was kwamen er een groep oma’s aan wandelen die ook gevlucht waren. Ik zag een oma met bloed bij haar mond. We zijn snel naar binnen gegaan bij deze opa en toen werd ik wakker..
  Enig idee wat deze droom betekend?

 9. Ik droomde dat ik in slaapkamer ex liefde met hem bedreef. Door omstandigheden kwam zijn huidige vrouw thuis. Ik was door iemand gewaarschuwd en dus vrij vlot weg. Ze kwam mij achterna en probeerde mijn gezicht te aanschouwen. Die verborg ik handig en met mijn elleboog sloeg ik harde naar achteren

 10. Elke nacht droom ik over mijn mama die wordt doodgeslagen en daarna volgt het vreselijke bericht dat ze is heen gegaan en ik met mijn 2 zussen alleen achter blijven.
  Ik loop dan gebukt onder het verlies van haar.
  Dan volgt haar laatste groet en begrafenis.
  Het lijkt altijd levens echt en wordt met natte wangen wakker.
  Ik bel haar elke ochtend om te controleren of ze nog leeft hoe komen deze dromen en wat kan ik eraan doen

 11. Ik ben net badend in zweet wakker geworden. Ik had een nachtmerrie over een oude klasgenoot (die ik al 15 jaar niet heb gezien) die om de een of andere reden heel boos op mij was. Hij liet mij achtervolgen door zijn handlangers. Ik was bijvoorbeeld in het zwembad eerst. En ik was daar niet in gezelschap van anderen. Ik werd mee getrokken door die gemene handlangers en ze wilden mijn handen vast binden en mij in het water gooien zodat ik zou zinken. Ik zag mijn neefje in het zwembad (die heb ik ook door privé familie omstandigheden lang niet gezien, terwijl hij altijd mijn lievelingsneefje was. Ik zag mijn neefje dus in het zwembad ik probeerde hulp te zoeken bij mijn neefje hij was niet enthousiast om mij te helpen, maar met behoorlijke tegen zin heeft hij mij de zwembad uit helpen vluchten. Toen logeerde ik bij vreemde mensen ik zat in de tuin ik durfde niet meer buiten hun tuin te lopen. Bang dat ze me zaten op te wachten. Uiteindelijk ben ik toch een stukje uit die tuin gaan lopen in een park. En er kwamen andere handlangers achter mij aan zitten. Dit keer een man en een vrouw. Ik zag ze en begon te rennen. Ik rende ik sprong over hekken, maar ik was niet snel genoeg. Het was allemaal op klaarlichte dag er liepen zowel in het zwembad als in het parkje mensen om me heen, maar mensen deden alsof ze me niet zagen. Ik probeerde te schreeuwen het leek of ik mijn stem half verloren had van angst. Er kwam zo zacht geluid uit mijn mond. Net op het moment dat die man mijn keel wou open snijden, schrok ik wakker. Verschrikkelijke rot droom zeg. Kan iemand mij vertellen wat dit betekend? Sorry misschien voor mijn spelfouten of andere fouten ben letterlijk net wakker geworden en dacht even opzoeken wat het betekend op internet. Pffff moet nog steeds bijkomen wat was ik bang zeg 😦

 12. Pfoei, ik droomde dat ik een lichtgetinte negroide grote man tegenover me had die me wilde opsturen in een kist naar Curacao met lichtblauwe ogen. Op het moment van pakken gaf ik een stomp uit angst en werd wakker omdat ik met mijn vuist op de muur sloeg

 13. Hallo,

  Ik had een hele nare droom wat te maken heeft met agressie. Ik was bij mijn oom en zijn buurvrouw begon ineens buiten in de tuin met allemaal dingen te gooien. Uiteindelijk kwam haar vriend (buurman) naar beneden en begon haar te slaan in de gang met een hamer. We hadden politie gebeld en toen kwam de politie bij ons want de buurman was blijkbaar bij ons en begonnen ze met denk ik ze 7e te schieten.. het was echt heel naar. Ik ben ook echt benieuwd wat deze droom betekend ik kan er in idgv niets uit halen.. dank je

  Groet

  1. Dank je wel voor je droom. Inderdaad een heftige droom.
   Ik kan je vragen stellen ver de droom om samen te kijken wat de droom voor jou kan betekenen.
   Je droomt over je oom en zijn buurvrouw en haar vriend. Zijn dat in je dagelijks leven mensen die je kent?
   Wat voor type mens is je oom bijvoorbeeld. En wat voor band heb je met hem? Dat kan een eerste aanwijzing geven waar de droom over gaat.

 14. Hi Nanske,

  Mijn droom ging als volgt: ik was in gevecht met een half menselijk / half duister demoon achtig iets, ik won, hij lag op de grond voor me. Ik keek naar hem maar kon niet weglopen omdat ik er niet op vertrouwde dat hij 100% dood was. Ik kroop er naartoe, sneed hem in stukken en at hem op…

  Hoop dat je me hier wat duidelijkheid in kunt geven, ben al een tijdje aan het google maar kom niet ver!

  Groetjes Liss

  1. Hoi Liss,
   Wat een mooie droom. Je wint van je demon. En eet hem ook nog helemaal op.
   Wat goed is om te doen is nogmaals stil te staan bij de demon/mens. Wat voor energie heeft het? Het staat voor een bepaalde kracht in jou. Eerder was je wel eens met die kracht in gevecht. Dat kan gaan om bijvoorbeeld woede, venijn of een andere duistere kracht. Je kunt zeggen; die energie heb je in jezelf meester gemaakt. Daar waar je eerst worstelde, ben je er nu bewust van, je bent heel waakzaam. Ook heb je het helemaal tot je genomen. Je hebt het verteerd en het zal je waarschijnlijk niet meer gebeuren dat dit je overneemt/ je er iets uitflapt wat je niet wilt. Ik ben benieuwd naar welke kracht het in je was.

 15. Hallo Nanske,

  Ik heb redelijk vaak gedroomd dat mijn vriend agressief tegen me was, woordelijk en fysiek. In het echte leven heeft hij me echter nog nooit geslagen of iets dergelijks. Hoe moet ik deze dromen interpreteren?

  Groeten,

  Daniëlle

 16. Hallo,

  Ik heb zojuist gedroomd dat er een moordenaar het hotel binnenkwam waar ik aan het werk was. Ze vermoorde iedereen die ze tegenkwam. Ik wist te ontsnappen door me te verstoppen. Al mijn collega’s om een heen werken vermoord en op mijn verstoppen hoorde ik dat de moordenaar contact had met anderen in het gebouw die ook aan het.moorden waren.
  De personen in de droom waren geen bekenden.
  Kunt u mij helpen mijn droom te analyseren?

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Elisa Dijkstra

 17. Ik droomde dat ik op kamp was met allemaal mensen. We stonden bij een supermarkt en dit was allemaal binnen. 1 van de vrouwen werd bedreigd en iemand anders werd door een belager met een knuppel in elkaar geslagen. Ik heb snel mijn spullen ingepakt en in de auto gezet. De auto zat propvol. Ik reed weg, ik vluchte eigenlijk.
  Even later heb ik mijn auto geparkeerd en ben ik uitgestapt. De belager kwam naar mij toelopen en ik bleef stok stijf staan. In de hoop dat hij mij niet zag.
  Ik stond er ook onderdanig bij. Ik had mijn auto niet op de handrem gezet en deze zag ik langzaam in beweging komen. En ik was in dubio of de auto op de handrem zetten of stil blijven staan.

  Ik droom regelmatig over agressie.

  1. Wat een spannende droom. Je maakt veel mee. In de droom is je eerste reactie op agressie vluchten. Je gaat er van weg in een volgepakte auto. Toch is daar weer een belager. De tweede reactie is stokstijf staan, je niet verroeren en hopen dat het over gaat. Je staat er ook onderdanig bij. De auto rijdt ondertussen wel weg.
   Ken je het dat als er spanningen zijn tussen mensen, of tussen jou en iemand anders, dat je liever weg gaat of net doet of het er niet is? Terwijl je dan weggaat is er wel het gevoel dat je er vol van zit (net als de auto). Of als het rechtstreeks op jou gericht is dat je met je mond vol tanden staat. Je je geen houding weet te geven. Ik kijk vaak naar tegenpolen; het tegenovergestelde van onderdanig ‘bevroren’ staan is je uitspreken, zeggen wat je ergens van vindt. Laten blijken dat je ergens niet van gediend bent. Kan het zijn dat dit voor jou nog moeilijk is? Ik hoor graag je reactie.

 18. ik werd vannacht huilend en schokkend wakker, had gedroomd dat ik wilde betalen voor mijn ijsje maar mijn tas was er opeens niet die lag buiten alles wat erin zat was omgekiept in het zand overal lagen mijn spullen en ook alle pasjes zowel mijn bankpasje om mijn ijsje te pinnen, ik wilde deze allemaal oprapen maar kreeg een trap links, rechts van alle kanten kreeg ik klappen.daarna liep ik verder op een soort strand waar een vrouw met haar baby lag te slapen op een bedje, maar de baby was erg hard aan het huilen en de vrouw sliep gewoon door, hier pakte ik haar baby op en wilde hem troosten en de vrouw wekken, opeens kreeg ik messen steken van een scherp voorwerp over mijn handen en gezicht overal van deze boze vrouw en toen werd ik wakker huilend.

 19. Hoi!

  Ik had een vreemde droom.. niet dat ik zelf werd mishandelt maar een zag gebeuren.

  Ik lag te slapen in mijn slaapkamer en werd wakker van een hoop geschreeuw buiten. Vanuit me zolder raam hoorde ik mannen/jongens roepen ; ” pak haar, We laten niks van dr heel!”. Ik keek mn zolderkamer uit en zag aantal jongens een klein kind tegen de grond slaan. En en ervolgens ook een vrouw met een hond.

  Ik dook weg omdat ik het niet kon aanzien. Beneden hoorde ik wat geroezemoes. Dus ik sluip naar beneden om een paracetamol te pakken. Kijken me moeder zus en broer me ersnstig aan, me dochter zit half snikkend op de bank.

  “Je had boven moeten blijven!” Hoor ik angstig door me zus

  Op dar moment komt er een man binnen van boven de woonkamer in.

  Een grote man.

  Hij komt naar me toe en geeft me een hand en zegt dat die (….)? Heet.
  Verbaasd kijkt die naar mij en me zus omdat we een 2 ling zijn.

  Ik hoor me dochter huilen. Dus ik kijk hem boos aan.

  Ik; “Waarom huilt mijn dochter? Wat heb je gedaan? ”

  Man;” oh, ze wou niet luisteren ze snapt het niet “.

  Ik;” ze is 3, leg het dan anders uit! Je kan zo niet met een 3 jarige omgaan! Is jouw schuld dar ze huilt en waarom ons huis? Zoveel huizen hier in de straat “.

  Ik moest stil zijn, kreeg nog een bedreiging van wat die met andere mensen heeft gedaan en zag zijn gezicht eng donker worden. En verdween uit de kamer.

  Ik keek om me heen iedereen nog steeds angstig maar geen woord gewisseld.

 20. Hoi hoi,
  Ik heb zo vaak enge dromen waar ik de strijd aanmoet tegen enge gefantaseerde reuzen en andere wezens dit keer. Velen om me heen gaan dood en ik ben elke keer degene die nét ets slimmer is en de ‘wereld’ moet redden. De hele droom door word ik achtervolgd en elke keer nét niet gepakt. Dit heb ik zó vaak. Dit keer waren het reuzen, maar dar verschilt elke keer. Elke keer word ik nét niet gepakt en voel ik me verantwoordelijk de wereld te redden. En ontsnap altijd te ternauwernood aan de agressieve belagers…… hoor graag wat dit betekent. Want heb er echt heel vaak last van.

  1. Hallo ‘Batteke’,

   Herhalende dromen geven aan dat er een belangrijk thema in je leven is, dat aandacht van jou wil. En tot je dat hebt gedaan, blijft de droom op je deur kloppen.
   In jouw droom zitten grote, enge krachten, die jij elke keer net te slim af bent. Twee dingen vallen op;
   1. Dat jij ze steeds net te slim af bent, tijdens de achtervolging. Maar de dromen komen steeds terug, dus slim zijn en vluchten is geen afdoende antwoord. Die reuzen en andere wezens zijn oerkrachten in jezelf, die meer aandacht willen. je kunt je voornemen je in de volgend droom (of dat overdag te doen in gedachten) om te draaien en de reuzen/wezens aan te kijken, contact met ze te maken. Wie zijn het eigenlijk en waarom zijn ze in jouw dromen?
   2. Jouw gevoel van verantwoordelijkheid om de wereld te redden: hoe verantwoordelijk voel jij je overdag voor dingen die jouw krachten te boven gaan? Of anders gezegd, hoe verantwoordelijk voel jij je voor dingen waar jij geen invloed op hebt?

   Bij zo’n herhalend thema als dit kun je zeker overwegen om naar een droomcoach bij jou in de buurt te gaan. Praten over en ervaren van de droom, in gesprek met iemand die vertrouwd is met het werken met dromen, heeft vaak groot effect. Je kunt daarvoor het ITIP kantoor bellen (itip.nl), om te vragen wie er bij jou in de buurt met dromen werkt.

   Hartelijke groet van Mirjam

 21. hey daar ik droom sinds ik gestopt ben met blowen 2 weken nu hele agresieve dromen ook onmacht voel ik vaak.
  ik heb met me broertje gevochten mijn beste vriend gewurgd, een man aangevallen allemaal in me dromen. Deze week maar het ergst is als ik iemand hard sla is het net alsof het niet aankomt of hard genoeg sla waardoor ik nog gestoorder droom. Ik doe er meestal alles aan in me droom om te winnen, mijn vrouw en kind te kunnnen beschermen. Ik ben als jong jochie van 10 gaan blowen vanwegen mij adhd en in mijn jeugd ben altijd gepest geweest door de hele klas en school en stond er vaak alleen voor. De laaste tijd krijg ik besef van wat ik allemaal te verduren heb gehad in mijn jeugd en heb het gevoel dat mijn dromen me iets wijs willen maken. Mijn broertje was nummer 1 die me altijd de grond in trapte en nu heb ik al meerdere dromen gehad dat we vochten met zwaarden geweren messen en blote handen. Ik heb van de week in mijn droom per ongeluk mijn vrouw in der buik geslagen maar gelukkig niet hard maar ik zoek toch een oplossing of waarom ik dit droom. Ik ben bang dat ik straks iemand in mijn droom wurg of sla waardoor mijn lichaam dit gaat doen in de slaap. Ik ben er best bang voor mijn vrouwtje pijn te doen. Wat ik nu ga doen is andersom liggen zodat ik in ieder geval haar geen pijn kan doen maar. Dit zal een voorlopig oplossing moeten zijn, maar tegen haar voeten aankijken is ookniet zo gezellig. Weet iemand wat ik moet doen? Deze dromen zijn dagelijks en ik wordt vaak bezweet wakker. gr

  1. Beste Mika,
   Je bent bang dat je in de nacht zelf ook je agressieve droombeelden gaat uitvoeren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dat ook werkelijk plaatsvindt. Maar het is wel belangrijk dat je hulp zoekt. Doordat je het blowen hebt gestopt, gaat er ook een laagje van verdoving af. De onverwerkte gevoelens komen dan boven. Blijkbaar heb je in je jeugd heel veel te verstouwen gehad. Het is belangrijk dat je daar met iemand over gaat praten. De beelden van de dromen komen namelijk uit je onbewuste naar boven. Er is veel onverwerkt en dat gaat je in de nacht plagen. Ga naar iemand die je vertrouwt en ga vertellen wat je dwars zit van vroeger. Dat is in eerste instantie misschien best moeilijk maar gaat je uiteindelijk opluchten.

 22. Hoi Nanske,

  Ik had vannacht twee gewelddadige dromen. Ik droomde over een man, die ik niet ken, maar wel toeschouwer was van wat hij deed. Hij was verliefd op een meisje, ze verbleven op een landgoed ergens in een warm land (leek mediterraans). Toen het meisje van het landgoed de weg op liep, kwam hij haar achterna en stak haar neer. Met een mes. Ik dacht eerst nog: dit valt te redden. Als we nu 112 bellen, dan is er nog niks aan de hand. Maar elke keer stak hij haar dieper, en na een paar steken ook in haar hart. Ik voelde me zo machteloos, ik weet ook niet of ik een persoon was als toeschouwer of erboven zweefde. In ieder geval was ik helemaal in shock over hoe gek en onberekenbaar die man was. Een echte psycho. Alles wat ik deed mislukte, de politie kwam niet, ik probeerde haar te beschermen, maar hij stak door mijn bescherming heen. Ik kon hem niet stoppen en zij bloedde langzaam dood.

  De droom ging verder waarbij de moordenaar een andere gedaante had. Hij was nu een grote, kale, jonge man. Ik zat wederom met hem op een landgoed, ergens in Engeland. Ik wist dat hij niet te vertrouwen was en probeerde de groep waarmee ik was te waarschuwen voor hem. De politie kwam onverwachts invallen en hij had een mega geweer in mijn auto gelegd en een grote wietzak op tafel, zodat ik schuldig leek. Ik vluchtte samen met mijn broertje weg (ik was nu wel in mijn eigen gedaante) en dumpte het geweer in het water (een grote sloot). Daar hoorde ik mensen over lachen, omdat het geweer bleef drijfen en mensen ons hadden gezien, dus dit was een domme actie. Ik ging verder op de vlucht voor de moordenaar en de politie. Wat betekent dit allemaal?

 23. Ik had een droom dat mijn collega van te voren een bericht stuurde, dat ik een bepaalde straat niet moest nemen. Leek wel in het buitenland. Ik stuurde gelijk modellen een bericht, om ze op de hoogte te stellen gezien ze deze route moesten nemen naar een opdracht. Vervolgens stap ik op de fiets, neem ik dus wel die straat (onbewust).. Bij het stoplicht staat er een volwassen donkere dame (met jongere donkere man; wellicht volwassen zoon), die beide wandelde, die mij aansprak in het Nederlands en uitlokte om te reageren. Daar reageerde ik niet op, had ik geen zin in. Ik wilde verder fietsen, in ‘deze straat’, maar de jongere man gaf aan dat hij mij eens goed in elkaar zou slaan. Zonder enige reden verder, vreemd. Ik kon niet verder fietsen. Voor hij sloeg, bedacht ik dat ik pepperspray in mijn zak had (blijkbaar?). Die sprayde ik in de ogen van de twee. Waarna ik kon kiezen fiets ik dezelfde straat door (stopt deze?) of fiets ik terug; andere route. Ik ben inmiddels toch al in deze straat.. Toen werd ik wakker.

 24. Hallo,

  Ik heb zojuist een heftige nachtmerrie gehad en ik kan er werkelijk helemaal niets mee..

  Het begon zo, dat een moeder van een vriendin binnenkwam op een evenement en wilde voorstellen, ze riep mijn naam angstig en was toen ineens weg en toen hoorde ik dat ze ergens bang voor was. Heel vaag..

  Daarna wilde ik naar de wc en werd ik ook gelokt door de beveiliging om naar de wc te gaan, toen ik de deur dicht wilde toen trok hij die net open en wilde hij me vastpakken maar ben ik gevlucht en naar mijn vader gerend en vertelde ik wat er was gebeurd.. oke nu komt het ergste

  Mijn vader is best een beer dus ik maakte me al zorgen dat dit niet goed zou komen. Ik vertelde wat er was en mijn vader trok de beveiliging buiten de auto in en sloeg hem heel lang op zijn gezicht met knuppels. Ik schreeuwe uit angst want ik vind geweld echt vreselijk, in het echte leven kan ik er ook echt niet tegen. Ik bleef maar schreeuwen en huilen omdat ik het zo erg vond, ik zag hoe die man dood ging en mijn vader doorbleef gaan.. zo erg dit.. uiteindelijk was ik weggegaan en hoorde ik later van me vader dat hij dood was en in een vuilniszak is gegooid, derest wilde ik niet weten. Vanaf toen leefde ik in vreselijke angst dat ik mijn vader kwijt zou raken, ik zei ook dat iedereen voorzichtig moest zijn voor het geval dat we werden getapt door de politie..mijn vader belde toen ook toen ik weg was dat ik alleen het huis even moest opruimen. het leven ging soort van door maar ik leefde met een trauma.. elke keer als ik de politie zag met zwaailichten dacht ik, ohnee he dit is voor mijn vader.

  Kunnen jullie me asjeblieft helpen met deze droom, ik ben er echt echt van geschrokken.. alvast super bedankt Groet Geneva

  1. Hallo Geneva,

   Dank je wel voor het delen van je droom: Een nachtmerrie kan je soms inderdaad behoorlijk schrik aanjagen, maar het goede nieuws is dat je er veel aan kunt hebben om er eens wat dieper in te kijken!

   Dit is wat er bij mij naar boven komt als ik je droom lees, ik hoop dat het je verder helpt:
   We dromen vaak over zaken waar we in ons dagelijks leven niet zo bewust van zijn of waar we op de een of andere manier niet zo makkelijk ‘ja’ tegen kunnen zeggen. Een droom is dan een manier om tegen je bewustzijn te zeggen: “Kijk: dit deel hoort nou eenmaal ook bij het leven”. Als je het deel waar het om gaat, om wat voor reden dan ook, graag buiten je eigen leven wilt houden, moet de droom als het ware met steeds heftigere beelden komen om jouw aandacht te trekken en zo kunnen nachtmerries ontstaan.

   Zou het kunnen zijn dat woede en geweld zaken zijn waar je in het echte leven liever verre van blijft? Zowel bij de woede van anderen als bij de woede in jezelf? Je schrijft nl ook dat je er in het echte leven ook echt niet tegen kan.

   De droom begint ook een beetje zo: er is iemand die zich aan jou wil voorstellen, maar dat lukt niet omdat er angst in het spel is. Dit zou symbool kunnen staan voor iets dat tot jou wil komen, maar waar jij angst voor hebt. De rest van de droom doet mij vermoeden dat dit om het ervaren van emoties en/of situaties waar woede aan te pas komt gaat. Zou dat kunnen kloppen? Heeft die moeder van die vriendin of die vriendin in kwestie nog eigenschappen die in deze richting zouden kunnen wijzen?

   De droom vervolgt zich doordat jij naar de WC wil. Een WC staat in dromen vaak symbool voor de plek waar je je kunt ontlasten (of letterlijk je ‘shit’ kwijt kunt). Er treedt dan echter ook een beveiligingsmechanisme in (in de droom een beveiliger) die jou weliswaar naar de wc lokt, maar die ook voorkomt dat jij je kunt ontlasten. Dit zou symbool kunnen staan voor je persoonlijkheid, die woede liever buiten de deur houdt en die daarom voorkomt dat jij je kunt ontlasten als het daar over gaat.

   Als we ons niet zo goed raad weten met de emotie woede in onszelf (bijvoorbeeld omdat we vroeger nooit boos mochten worden), dan verplaatsen we die emotie, zonder dat we ons daar bewust van zijn, vaak naar een ander. In de droom word bijvoorbeeld niet jij, maar je vader heel erg kwaad en neemt het geweld vervolgens buitensporige proporties aan. Dit zou kunnen betekenen dat je het gevoel hebt dat als jij of anderen woede ‘eruit’ laten het onwenselijke en niet meer te beheersen vormen aanneemt. Zegt jou dat iets? Ook in dit stuk van je droom kom ik zinnen tegen die naar een verbod op boos zijn zouden kunnen verwijzen: bijvoorbeeld dat de sporen van het geweld opgeruimd moeten worden, de politie die je aftapt (dat doen ze tenslotte alleen maar als ze verboden activiteiten vermoeden) en die je ook nog op kan pakken als je zo boos bent geweest als je vader in deze droom.

   Zo bekeken zou het kunnen zijn dat deze nachtmerrie je oproept om de emotie woede te integreren in je leven in plaats van te proberen om deze emotie steevast buiten de deur te houden.

   Helpt je dit verder? Ik hoop het!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

   P.S. Hoewel woede op zich een hele natuurlijke emotie is, hebben heel veel mensen moeite met deze emotie. Woede an sich is eigenlijk heel gezond en niet schadelijk (de vervorming van woede is dat wat schadelijk is of kan worden). Er goed mee om leren gaan is vaak een zoektocht, maar weet dat woede tevens een onmisbare kracht is in het leven. Het is bijvoorbeeld de meest natuurlijke vorm van afbakening en afgrenzen die er is. Het goed leren hanteren van woede betekent namelijk ook dat je jezelf beter kunt beschermen tegen ongewenst gedrag van anderen.

 25. Hallo,
  Zojuist werd ik wakker uit de volgende droom:
  Ik was bij familie, ik was in die droom de vreemde eend in de bijt. Ik gedroeg me vijandig en toen mijn nicht mij wilde vragen wat er met me is, heb ik haar vermoord door haar hoofd net zo lang op de stenen straat te slaan, totdat ze gestorven was…
  Mijn neef stond erbij en ik riep nog naar hem: ‘Doe je niks om haar te redden? Laat je mij gewoon mijn gang gaan?’ Ik was in een bol van razernij, maar het voelde toch logisch. Mijn tante geloofde mijn neef niet, dat ik dat had gedaan. ‘Nee, dat doet zij niet.’ Ik verdween na de moord door weg te rennen. Ik was me bewust dat ik dit eigenlijk niet had mogen doen, maar ik had het niet kunnen voorkomen en ergens voelde ik me ook niet schuldig. Ik deed wat nodig was.

  Ja, het was heftig om te dromen. Ik krijg weinig input van tv en dergelijke om zó extreem te dromen.

  Ik ben razend benieuwd naar handvatten om deze droom juist te kunnen interpreteren, want ik leer graag en deze droom wil mij overduidelijk iets vertellen.

  1. Hallo DeeDee,

   Hartelijk bedankt voor het delen van je droom: Als er in een droom heftige beelden voorkomen is het inderdaad goed om te kijken wat het je te zeggen heeft, dus ik hoop dat ik je kan helpen dit verder te onderzoeken.

   Dromen hebben de neiging om de emoties die je overdag onderdrukt in de nacht uit te vergroten. Hoe sterker jij overdag iets onderdrukt, met des te heftigere beelden moet de droom komen om jouw aandacht te trekken zeg maar.

   Zou het daarom kunnen zijn dat je richting bepaalde familieleden (of specifiek richting het nichtje dat je in de droom vermoordt) woede voelt, maar dat je die niet (of niet rechtstreeks) uit, vanwege de angst om dan de vreemde eend in de bijt te worden (om maar eens een zin uit jouw droom erbij te pakken)? In je droom lijk je bij je tante in ieder geval zeer zeker niet bekend te staan als iemand die in staat is tot extreme woede en moord.

   Je neef zou in de droom representant kunnen zijn van het deel van jouw persoonlijkheid dat volgens jouzelf zou moeten ingrijpen als de emotie woede bij jou de overhand krijgt. In de droom roep jij hem namelijk zelf hiertoe op.

   Het zou ook kunnen zijn dat de moord op je nichtje symbool staat voor de wens om een bepaald aspect van jullie relatie te beëindigen, zodat jullie relatie weer verder kan groeien. In je droom weet je namelijk ook zeker dat je iets deed wat nodig was en soms moet er iets ‘ongezonds’ sterven om plaats te maken voor iets ‘gezonds’.

   De centrale vragen die deze droom je voorlegt zouden misschien kunnen zijn: Hoe ga jij met woede om? Onderdruk je het het net zo lang tot er een uitbarsting komt? Mag je van jezelf boos worden? Kan je je woede goed uiten? Waar in je leven zou jij aan kracht kunnen winnen als je woede zou accepteren als onvermijdelijk onderdeel van het leven en menselijke relaties?

   Kan je hier iets mee?

   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Dank je wel voor je reactie Mariëlle. Dat waardeer ik enorm.
    Ja, je antwoord helpt mij zeker verder. Een bevestiging dat ik de goede richting op zoek.
    Ik kan niet precies plaatsen wáárom het mijn nicht moest zijn, maar daarover denk ik op mijn gemak verder.
    Mijn stresslevel is de laatste welen véél te hoog en ik kan mijn frustraties momenteel niet goed kanaliseren. Ongetwijfeld dat dit als effect heeft dat ik zo heftig ga dromen.
    Ik hoop ergens dat ik méér van dit soort dromen krijg, want dan kan ik beter bepalen welke koers ik het beste kan gaan varen.

    Maar ondertussen zoek ik natuurlijk alvast naar een manier om mijn frustraties te kanaliseren.

    Groetjes, DeeDee

   2. Fijn dat je zo verder komt! Als het (nog) niet duidelijk is waarom je over een specifiek persoon droomt, helpt het soms om je af te vragen welke eigenschappen volgens jou typerend zijn voor deze persoon en je vervolgens af te vragen of jij zelf van die eigenschappen wel wat meer of juist wat minder zou kunnen gebruiken. Je kan je ook afvragen hoe je nicht de vragen die de droom bij jou oproept zou aanpakken. Als dat niet helpt schiet het antwoord je waarschijnlijk op een gegeven moment vanzelf te binnen, want soms ‘opent’ een droom zich pas helemaal als je er wat langer mee bezig bent. Leuk dat je de hulp van je dromen inroept om te bepalen welke koers je het beste kan gaan varen! Succes met het naar beneden brengen van je stresslevel. Alle goeds, Marielle

 26. Dank je wel Marielle!
  Mede dankzij jouw hulp ben ik er voor mijzelf uit waarom ik droomde wat ik droomde.

  Het stond symbool voor het afsluiten van een ‘tijdperk’. Ik stond op een omslagpunt en ik ben dat punt voorbij. Waar ik me voorheen druk en kwaad om kon maken, is mijn emotie nu veel relaxter. Daar werkte ik al jaren naartoe, maar ik heb het omslagpunt niet aan zien komen. Het was daar ineens, in die droom!

  Ik ben er nog niet helemaal, maar de scherpe kantjes gaan er met een beetje bewustzijn ook nog wel vanaf.

  Op naar de volgende heftige droom! ❤

  Liefs, DeeDee

  PS: Ohja, waarom mijn nicht? Zij staat symbool voor hetgeen mij in de familie zo kwaad maakte. Het klopt helemaal!

 27. Vannacht droomde ik over een vroegere buurtvriendin (ze is erg flink qua postuur). In de droom is ze zoals nu, namelijk volwassen. Ze wordt ineens uit het niets heel hard (dreigend) rennend achtervolgd door een man. Er volgen meer mannen en dan wordt ze heel hard mishandeld. Ze wordt geschopt en geslagen: zeer agressief en heel hard!! Ik keek ernaar vanaf een afstand en voelde de agressie heel hard in mijn zijn. Pff heftig!

  1. Hallo Ellen,

   Wat me het meest opvalt aan deze droom, is dat jij de agressie van een afstand bekijkt en hem tegelijkertijd helemaal door je heen voelt gaan. Volgens mij krijgt dit betekenis als het je lukt een link te leggen met je dagelijkse leven. Dat kan je doen door je af te vragen waar en hoe jij het van jezelf kent dat je als het ware ‘op afstand staat’, maar tegelijkertijd alles wel door je heen voelt gaan. Blijf je bijvoorbeeld ‘op afstand’ als het om je eigen boosheid gaat?

   Als dit laatste resoneert, kan het zijn dat je van jezelf eigenlijk niet boos mag zijn of dat je niet goed weet hoe je op een goede manier uiting kunt geven aan je eigen woede. In een droom kan dit op verschillende manieren tot uiting komen:
   1) De woede ‘verplaatst’ zich naar een ander (naar die achtervolgende en mishandelende mannen in dit geval). Dit is een manier van je psyche om je eigen woede er toch uit te kunnen laten, zonder tegen het innerlijke verbod op woede aan te lopen.
   2) De onderdrukte woede neemt onbeheersbare en uiterst aggressieve proporties aan: Wat je overdag onderdrukt komt ’s nachts namelijk vele malen vergroot in beeld (en die vergroting vindt plaats om jouw aandacht te vragen voor dit thema).

   Tenslotte zou je als ingang tot je droom ook kunnen kijken naar de persoon van jouw vroegere buurtvriendin: Hoe gaat zij in het dagelijks leven om met woede en agressie? Lijken jullie daarin op elkaar of verschillen jullie juist heel erg? Zou je wel wat meer van haar manier van omgaan met woede en agressie kunnen gebruiken of juist wat minder, etc?

   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Hoi Marielle,
    Bedankt voor je uitleg van mijn droom. Ik heb al jaren dromen over agressie en ben ook al jaren heel erg moe. Ik droomde zelfs over een tweelingzus die mijn afgesplitste agressie was. Twee weken geleden kwam mijn boosheid ook heel verrassend omhoog tijdens een workshop en heb ik die in een soort opstelling kunnen omarmen. Sindsdien heb ik veel meer energie. Eerst had ik 25% energie en sinds die workshop 50%. Daar ben ik zo blij mee. Kan je nagaan hoeveel power er in agressie zit! Na deze droom en uitleg van jou ga ik hier verder mee met mijn coach. Het blijft een moeilijke emotie, omdat ik die zo heftig ervaar. Ik heb, of had liever gezegd, de neiging om hem niet helemaal te voelen lijfelijk, omdat hij zo sterk is. Ik ging dan bij mezelf weg, inderdaad als een soort splitsing of ‘uitfloepen’ van mijn ziel, zoals ik dat noem en ervaar. Ik heb nog veel winst te behalen met deze mooie, maar sterkte emotie als ik die eenmaal helemaal kan voelen. Hij staat voor mij voor mijn ik-kracht. Mijn vroegere vriendin was een hele sterke persoonlijkheid, die tegen mijn dominante vader inging. Dat vond ik doodeng, omdat ik bang was dat ze dan ruzie kregen. Ik mocht mijn boosheid en agressie niet tonen, ik was te sterk voor mijn ouders. Ik heb dus heel veel moeten inhouden. Wat ik wat lastig vind is, waarom ik én de mannen zie én de vriendin in de droom….Beide staan ze voor sterk en agressie, maar waarom achtervolgen ze haar?

   2. Hallo Ellen,

    Het droombeeld van de mannen die jouw vriendin achtervolgen laat denk ik zien dat jij ervan uitgaat dat je, zodra je je eigen agressie naar buiten brengt, ook agressie over je heen (of achter je aan) krijgt.

    Succes met je proces!
    Marielle

 28. Hallo, ik heb vannacht gedroomd dat ik mijn eigen kind met agressie aanpakte. Ik had net een hele muur geschilderd en hij ging met een voorwerp over de muur, waardoor er beschadigingen ontstonden. Ik pakte zijn kleding in zijn nek en gaf daar een draai aan en sprak hem heel boos aan. Ik werd meteen wakker met een heel ongemakkelijk gevoel, want ik ben helemaal niet van het fysiek aanspreken van mijn kinderen. Ik zie op tv genoeg wat mensen met kinderen doen en ik kan dit totaal niet snappen. Hoe kan je als volwassen iemand een klein, weerloos iemand wat aan doen. Daarom ben ik ook zo geschrokken dat ik dit gedroomd heb. Hoor graag wat de betekenis kan zijn van mijn droom.

  1. Hallo Jeroen,

   In dromen werkt het over het algemeen zo, dat alles wat er overdag niet mag zijn, zich in de nacht laat zien. Stel dat jij van jezelf niet boos mag worden (en zeker niet op kinderen), dan kan het dus zijn, dat je er juist over gaat dromen. Hoe meer iemand zijn of haar woede onderdrukt, des te heftiger worden de beelden in de nacht. Je psyche moet dan namelijk met steeds heftigere beelden komen om jouw aandacht te vragen voor het deel van jezelf dat er van jou niet mag zijn. Je psyche wil heel en gezond zijn (en blijven) en daarvoor is nodig dat alles er kan zijn en er geen dingen buitengesloten worden die er wel zijn.

   Ik zou dus zeggen dat deze droom je aanraadt om je eigen woede te omarmen i.p.v. te onderdrukken. Dit wil overigens niet zeggen dat je je kinderen voortaan wél agressief moet gaan aanspreken op ongewenst gedrag, maar wel dat je een gezonde manier kunt gaan zoeken om richting hen je woede te uiten, bijvoorbeeld door het stellen van duidelijke grenzen. Een daad die eigenlijk heel veel liefde bevat, want grenzen geven duidelijkheid en dus veiligheid. Tenslotte weet ik zeker dat er op de hele wereld geen één vader (of moeder) te vinden is die nog nooit boos op zijn of haar kind is geweest, dus als je een keer boos wordt, maakt dat je echt geen slechte vader!

   Alle goeds,
   Marielle

 29. Hallo .
  Allereerst wil ik zeggen dat ik op Ambon woon en ik momenteel veel nare dromen heb sinds mijn gezin en ik de heftige gebeurtenis van de aardbeving, die 26 sep hier in Ambon heeft plaats gevonden met heel veel naschokken en we op 10 okt. weer een korte heftige aardbeving hebben moeten ervaren ..
  Een van mijn engste dromen…mijn gezin man en mijn tweeling, jongens van 8 jaar, gaan met een onbekend gezin van vrouw en man mee naar Ambonstad…omdat het daar veiliger zou zijn dan waar ons dorp is…eenmaal daar aangekomen raken we elkaar kwijt. Het is nacht en we moeten zien hoe we weer thuis komen aangezien wij met hun auto meegereden hebben.
  We waren allen in paniek en we probeerden een oplossing te bedenken. Ondertussen koop ik snel nog samen met een van mijn zoontjes een t-shirt voor hem, omdat hij die was vergeten in de auto. Eenmaal buiten heb ik mijn telefoon aan staan en de vader van mijn man ( die in Nederland woont) hoort mijn gesprek met mijn man…over hoe we terug moesten. Toen ik in de gaten had dat hij aan de telefoon zat stelde mijn man zijn vader gerust dat we zo terug zouden keren naar ons dorp en dat mijn man wel iemand zou gaan bellen. Ondertussen was ik mijn twee kinderen kwijt. Mijn man hing op en rende naar een groep jongeren toe. Daar zag hij een bolle jongen van een jaar of 13 mijn zoon duwen en hem klappen geven. Mijn man duwde hem weg en de jongen wilde weg rennen, maar ik had hem al snel te pakken en lag boven op hem op de grond. Ik hoorde mijn man zeggen: Mika is in zijn gezicht geschoten!!!! Ik zag dat mijn zoontje nog recht stond en in leven was. Ik heb die jongen gelijk een vuist in zijn gezicht gegeven en zag een beetje bloed uit zijn neus komen. Hij vroeg om genade, die hij niet kreeg van mij. Ik wilde niet stoppen terwijl mijn man riep: Stop stop. En toen werd ik wakker uit deze vreselijke droom.

  1. Hallo Tessa,

   Wat een heftige droom. Het is in deze tijd van aardbevingen en naschokken niet zo verwonderlijk dat je heftige dromen hebt. De angst en onzekerheid en het gevoel van onveiligheid dat je overdag ervaart, komt ’s nachts terug in je dromen.

   Deze droom begint ermee dat je veiligheid zoekt door met onbekenden mee te gaan. Vervolgens raken jullie elkaar ook nog kwijt. Dat wat veilig leek, blijkt opnieuw onzeker. Zoals nu in je leven: Na de eerste aardbeving, blijft het rommelen en is er zelfs een tweede gekomen. Geen wonder dat je paniek ervaart. Het beeld van het kopen van een nieuw t-shirt voor je zoon, kun je zien als een manier (hoe klein ook) om hem weer veiligheid te bieden. Om dat wat verloren is, weer terug te geven. Je man probeert iedereen vervolgens gerust te stellen. Doet hij dat ook in het wakkere leven? Probeert hij de rust te bewaren en terug te keren naar het dorp, naar hoe het ooit was voor de aardbeving?

   In het laatste gedeelte van de droom wordt je zoon aangevallen en je reageert daar met heel veel boosheid en agressie op. Zou het kunnen zijn dat jij, samen met je man, probeert om heel rustig te blijven tijdens deze moeilijke en onzekere tijd? Maar dat je heel veel zorgen en angst hebt, vooral om je kinderen en dat je eigenlijk verschrikkelijk boos bent op deze hele situatie? Een situatie waar je niets aan kunt doen. Je kunt niet handelen of vechten tegen de aardbevingen en dus geeft je droom je een manier om je angst en woede af te reageren. Door die jongen in elkaar te slaan.
   De jongen die om genade vraagt. Net als jij misschien in jouw situatie nu…

   Tessa, ik wens je heel veel sterkte, kracht en moed in deze tijd. Een tijd die om groot vertrouwen vraagt.
   Warme groet, Esther

 30. Hallo,
  Vaak heb ik indringende dromen, regelmatig over mensen die ik geen 15 jaar heb gezien en ook vaak dat ik de dag(en) erna in het echte leven beelden uit mijn dromen tegenkom, heel vreemd.
  Vannacht veel dromen door elkaar maar een scène staat me helder bij.
  Ik was/moest mensenhoofden vermalen in een soort maalton. Het waren de hoofden van mannen. Deze spletste uit elkaar tot ze onherkenbaar werden en er kwam een soort geleiachtige substantie uit, die ik vies vond en niet aan wilde raken. Er was geen bloed. Halverwege bedacht ik me nog of de onderkant van de hoofden ook wel goed geplet waren, dat controleerde ik, maar alles was een perfecte platte vieze massa zonder nog echt herkenbare delen erin. Ik deed alles in een vuilniszak en deze wilde ik weggooien. En daar gaat mijn droom over in een andere droom. Want ik moest een weg op de camping oversteken waar ik mij bevond en er kwamen op dat moment een aantal mannen op van die Squad motoren aan. Ik moest vluchten en weet niet wat er verder met de vuilniszak is gebeurd.

  Ik heb dat vaker dat ik op deze manier van de ene droom heel snel in een compleet andere droom terecht kom met weer totaal nieuwe avonturen en nieuwe mensen. Heeft dat ook een betekenis?
  Wat ook vreemd is dat het op zich toch een agressief beeld is, het pletten van menselijke hoofden, maar dat ik dat niet als zodanig ervaarde. Ik voerde de handeling vrij rationeel uit en walgde alleen van de vieze smurrie die eruit kwam.

  1. Hallo Mellie,

   Een droom met een indringend beeld zo met dat vermalen van die mannenhoofden. Wat in het dagelijks leven als absoluut ‘not done’ zou worden ervaren, kan in dromen doodnormaal zijn inderdaad. Ook van het ene in het andere droombeeld springen is in dromenland heel gewoon. De regels van het dagelijkse gelden daar nu eenmaal niet.

   In de twee droombeelden die je deelt, komen mannen voor.
   Eerst vermaal je emotieloos hun hoofden, waarbij je secuur te werk gaat en de onderkant nog even checkt.
   Hoofden staan voor mij voor hersens, denken, rationaliteit. Wat komt er bij jou op? En wat komt er specifiek op bij je bij mannenhoofden? Wat wil jij tot pulp malen, ook al ben je er vies van?

   In de tweede droom ben je eerder op je hoede voor een groep mannen. Ze zijn enigszins intimiderend op die quads en daarom gooi je gauw het bewijsmateriaal van je eerdere actie weg.
   Voel jij je betrapt dat je die mannen tot moes hebt gemalen? Ben je bang dat ze zich tegen je zullen keren misschien? Ik ben vooral benieuwd naar jouw relatie tot mannen merk ik. Wat representeren zij voor jou?

   Heel graag hoor ik wat dit bij je oproept.
   Esther

 31. Goedemorgen, ik heb nu al een aantal weken een terugkerende droom over mijn ex. Als ik haar zie in mijn dromen ben ik agressief en probeer ik haar te ondermijnen en in haar gezicht te slaan. Voor mijn gevoel lukt dit steeds niet en probeer ik het nog vaker en nog harder te doen. Ik voel op dat moment een hele sterke boosheid. Vannacht droomde ik dat ik haar zag met haar nieuwe vriendin en toen wilde ik haar ook aanvallen. Wij hebben verder geen contact meer met elkaar.

  1. Hoi Margreet,

   Tja, de meest voor de hand liggende uitleg zou zijn dat je nog een wrok koestert naar je ex. Dat hoeft echter niet. Om op een andere manier naar je droom te kijken zou ik eerst willen weten hoe jij je ex zou omschrijven. Welke eigenschappen dicht je haar toe? Het hoeft niet te kloppen met hoe zij echt is, maar het gaat over hoe jij haar ziet en ervaart. Kun je drie kenmerken noemen?

   Esther

 32. Goeiedag,

  Ik heb heel vaak (soms tot 4 nachten in de week) hele zware nachtmerries, dan kom ik al roepend wakker, badend in het zweet en met kippenvel en vaak met een paniekaanval…Soms blijf ik er heel de nacht in hangen en is het precies alsof ik heel de nacht enorm onrustig tussen waken en slapen hang. Soms weet dan niet meer het verschil tussen herbeleving/waken en nachtmerrie/slapen (ik herbeleef ook tijdens de dag door een zwaar traumaverwerkingsproces vanuit mijn kindertijd dat ik weggeduwd had en traagjes terug komt).
  Het onderwerp van mijn zwaarste nachtmerries zijn wel steeds dezelfde:
  Ik word bedreigd met moord, op mezelf en soms ben ik ook verantwoordelijk voor anderen, het zijn precies ingewikkelde moordcomplotten waar ik mezelf (en anderen) moet uit redden door heel vernuftig te zijn, dan gebeurt er van alles dat ze me net niet kunnen grijpen en ik steeds een nieuwe plaats moet zoeken, nieuwe oplossingen moet zoeken..telkens net ontsnapt aan de moord. Soms word ik verkracht maar dit ervaar ik nooit als erg, mijn enige zorg is dan ook om tijdens of na de verkrachting niet vermoordt te worden, versmacht,..Een ander terugkomend aspect is dat normale oplossingen niet lukken, vb hulp bellen niet lukt omdat de telefoon of ik blokkeer, tieren niet lukt omdat er geen geluid uit mijn mond komt, een deur opendoen lukt niet,…maw ik geraak er precies niet onderuit, ik kan zeker geen hulp krijgen maar toch ontsnap ik telkens net aan de dood…
  En dan stopt de nachtmerrie op het moment dat ze me te grazen hebben, op het moment dat ik niet meer kan ontsnappen, dat ze me net gaan vermoorden. Ik ontwaak met lichamelijk enorme angstbelevingen en vaak het gevoel flauw te vallen en echt aan het sterven te zijn.
  Andere keren kom ik wakker met dezelfde gevoelens, eigenlijk met een zware paniekaanval, zonder dat ik iets gedroomd heb of daar nog weet van heb.
  De laatste nachten waren zowaar een beetje de hel want toen vielen de complotten weg maar zat ik heel de nacht in angst en droomde ik telkens opnieuw, na ik in paniek wakker kwam en terug inslaap viel, dat ze direct binnen raakten in mijn kamer en mij pakten…het was maw direct prijs.
  Mijn psycholoog denkt dat inbreken, “inbreken”, van mijn traumaherinneringen in mijn bewustzijn is en inderdaad ik heb meer en meer intrusies.
  Hopelijk kunnen jullie mij wat meer duiding geven over mijn zware nachten, zodat ik ermee aan de slag kan en ze hopelijk snel beter worden want dit hou ik niet vol!

  Alvast dank,
  Maatje

  1. Hoi Maatje, Ja dit is echt heel heftig voor je. Je schrijft dat je bij een psycholoog bent. Dat lijkt me heel goed. Wat je in de nacht meemaakt heeft waarschijnlijk te maken met je trauma. De beelden in de nachtmerries geven een onveilig en zeer angstig gevoel. Je kunt worden vermoord en verkracht. Dat zijn de ultieme situaties van onveiligheid. En hulp komt er niet. Dat lukt niet. Het is natuurlijk een gek medium zo via een blog, maar ik zou je adviseren om overdag te trainen in je hoofd; als ik vannacht weer wordt aangevallen, dan zeg ik; ga weg… of iets anders wat jou kracht geeft. Dan kan het zijn dat je na een aantal dagen oefenen je je in de nacht herinnert dat je dat kunt zeggen en doen. Daarmee krijg je regie, jij kunt zelf bepalen. Dat is wat ontbreekt in jouw dromen. Dat jij zelf kunt aangeven wat je fijn vindt en niet. En wat je wel en niet wilt. Ook overdag kun je dat misschien meer doen. Je kunt met je psycholoog hierover spreken en samen oefenen.

   1. Hartelijk dank voor de tip. Ik leerde jullie website kennen door mijn psycholoog, dus hij zal zeker deze tip samen met mij ter harte nemen!
    Dankende groeten,
    Maatje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s