Dromen over vingers

Wat betekent het om over een lichaamsdeel te dromen? Het geeft vaak inzicht door te kijken naar de functie van dat deel en te letten op de vele gezegden en woordspelingen die we kennen rond ons lichaam.

Dromen over lichaamsdelenEen droom: Mijn linker wijsvinger zit helemaal vol met huidkleurige wormpjes, dikke en dunne. Ik vind het niet eng of vies, maar voel wel dat het niet in mij hoort. Ik haal ze er met mijn rechterhand een voor een uit. Wat overblijft is een lege huls van huid die wel de vorm van de vinger behoudt en wat kleine dunne peesjes die je ook wel ziet bij gebraden kippenpootjes. Over de hele lengte kan ik de vinger zo openklappen, als een mal uit twee stukken die op elkaar kunnen. Ik vind het een heel wonderlijk beeld.

Wat doe je met een wijsvinger?

Je wijst er richting mee aan, je heft je vinger op om te waarschuwen, je kunt ermee wenken, hem voor je lippen leggen om tot stilte te manen.

Wat zou het voor deze specifieke droomster kunnen zijn? We hebben contact opgenomen. Ze is links, de linkerhand is haar ‘werkhand’. Ze vertelde dat ze met haar werk in een periode zit van heroriëntatie, ze is bezig met de vraag: ‘wat hoort echt bij mij en wat doe ik omdat ik er in rol of omdat anderen het vragen?’

In deze context ligt het voor de hand dat de wijsvinger in de droom over de functie van richtingaanwijzer gaat. Ze is immers bezig haar richting te zoeken. De volgende vraag is: Wat ‘gaat haar onder de huid zitten‘? Wat zijn die wormpjes die daar niet horen te zijn? Wat in haar opkwam: de meningen van anderen.

In de droom haalt zij haar vinger leeg. De droom laat haar zien wat haar te doen staat: de meningen van anderen – die haar na staan en met wie ze zich verwant voelt, vandaar de vleeskleurigheid van de wormpjes – verwijderen uit haar vinger.

Groei van binnenuit

De vinger is nu leeg. Er zitten geen spieren in, alleen pezen. Pas als de vinger leeg is, kan hij vol-groeien, van binnenuit. Dit kost tijd, een vinger groeit niet in een uurtje. Als zij de tijd neemt om het proces organisch te laten verlopen, vult haar wijsvinger zich met eigen vlees en bloed. Spieren ontwikkelen zich door oefening: al werkende zal zij in de loop der tijd zicht krijgen op werk dat echt bij haar past. Voor haar wordt zo haar eigen richting duidelijk.

Droom je ook van lichaamsdelen? Laat het ons weten in een reactie. In de loop van de tijd zullen we regelmatig aandacht besteden aan deze dromen, mogelijk met jouw droom als voorbeeld.

Uitdrukkingen rond vingers

 • Als je hem een vinger geeft, neemt hij de hele hand
 • De vinger aan de pols houden
 • De vinger Gods
 • De vinger op de zere plek leggen
 • De vingers jeuken hem
 • Door de vingers zien
 • Een vinger in de pap hebben
 • Geen vingerbreed in de weg leggen

Door: Nanske Kuiken

23 gedachten over “Dromen over vingers

 1. Misschien kunnen jullie mij helpen met het duiden van een droom uit mijn jeugd. Ik zit in een bus, de bus is leeg, ik zie ook geen chauffeur maar de bus rijdt wel. Door een leeg en dor landschap. Ik zit aan de linkerkant van de bus en leun met mijn wang tegen het raam. Plotseling word ik in mijn rechterbovenarm geschoten. Geen geluid, geen pijn, geen dader. Ik ben alleen verbijsterd. Einde droom. Deze droom heb ik destijds regelmatig gedroomd, ik was hem vergeten totdat ik vorig jaar er in een Itip blok aan werd herinnerd.

  1. Beste Conny,
   Zo via een blog is het natuurlijk heel lastig de betekenis uit een droom te halen die echt specifiek voor jou geldt. Daarom mijn eerste indrukken en een paar vragen.
   Waar ik zo eerst naar kijk is de beginsetting; je bent onderweg, je hebt niet zelf het stuur in handen en je bent in een vervoersmiddel waar ook anderen in zouden kunnen zitten. Het landschap is dor en leeg. Mijn eerste associatie; je bevindt je in een levenssituatie waarin je wel op weg bent, je leidt je leventje, maar waarschijnlijk voelde je je alleen misschien wel eenzaam. Verder heb je niet echt het stuur in handen, je had waarschijnlijk niet echt een doel in je leven. Mijn vraag; hoe was het in je jeugd in de tijd dat je dit droomde?

   Dan opeens is er een schot in je rechter bovenarm. Hoe reageerde je? Schrok je? Had je pijn? Zo beschrijf je het niet. Verbijsterd was je.
   Opeens komt er een element van buiten dat je raakt, dat jou verbijstert. Is er in jouw leven van dat moment iets wat je figuurlijk geraakt heeft? Wat zich plotseling voordeed?

   Dan jouw vraag rond je rechter bovenarm. Daarop kan ik nu alleen de vraag stellen: welke associatie heeft dat lichaamsdeel voor jou? Daarin kun je vrij associëren van functie tot gezegdes. Zo persoonlijk ken specifiek rond bovenarmen geen gezegdes. Maar over armen in het algemeen kun je denken aan; ‘met open armen ontvangen’, ‘in iemands armen liggen’. Het kan je op gedachten brengen voor de betekenis van je droom.
   Veel succes.
   Nanske

   1. Wat fijn Nanske dat je zo uitgebreid reageert op mijn droom. Ik bekijk nu net mijn mail sinds een week…..ik laat je reactie graag even bezinken voordat ik reageer op je vragen. Maar nogmaals bedankt voor je blog!! Groet van Conny

  1. Ja fascinerend om de uitleg te horen van ook weer deze droom. Vanavond hebben wij onder leiding van Nanske weer een droomavond in het Huis waar de Stilte spreekt. Ik verheug me er op een droom in te kunnen brengen. Ik hoop dat het met helpt in een voor mij verwarrende periode

 2. Vanochtend werd ik wakker met een nare droom. Het deed me denken aan de droom die ik hier las, maar hij is toch anders. Ik kijk naar mijn linkerhand. Er zit een wondje, dat groeit uit tot een soort krater (puist), waar heel viezig spul uitkomt en daarna een walgelijk soort worm met wriemelpootjes, brrr. Helaas blijft het niet bij die ene worm, er volgt er nog één, en nog één. Ik draai met mijn arm om ze eruit te slingeren, maar er blijven wormen komen. Ze komen van heel diep in me, realiseer ik me. Vreselijk.

  Wat zit er onder mijn huid, onderhuids? Wat kriebelt en wriemelt? Brrrr. Ik kan en wil bijna niet nadenken over de betekenis, zo naar voelde het.

  1. Hallo Marlet,

   Als ik je droom lees, dan treft me ook het eerste zinnetje: er zit een wondje op je linkerhand. De linkerhand is verbonden met de gevoelskant. En handen zijn verbonden met handelen, geven, uitreiken. Is er recent iets gebeurd, wat je geraakt heeft en wat je kan verbinden hiermee? En dan komen de walgelijke wormpjes. Kan je nog meer associaties noemen bij die wormpjes? Tot slot nog een vraag: Hoe uit jij je in het dagelijks leven, als het lastig wordt, als je door iets bent gekwetst of ergens boos over bent?

   Hartelijke groet van Mirjam

 3. Vannacht droomde ik over mijn linkerhand. Ik ben met mijn partner ergens, waar veel mensen bij elkaar zijn, buiten. (Koninginnnedag? zoiets) Opeens lig ik met mijn linkerhand op de grond (ben ik gevallen? ik weet het niet) en daarna zie ik aan de binnenkant van mijn hand, tussen duim en wijsvinger, een blauwe plek ontstaan. Die plek wordt steeds groter en groter en steeds blauwer en blauwer. Terwijl al die mensen gericht zijn op iets anders, en daarnaar kijken, laat ik steeds maar weer de veranderende blauwe plek zien aan mijn partner, het is heel belangrijk dat hij ernaar kijkt. De plek wordt uiteindelijk bijna angstaanjagend zwart. Terwijl ik ernaar kijk, zie ik ‘m veranderen en dieper blauw worden. Ik kijk ernaar met verontrusting en stijgende ontzetting.
  Het was maar een heel korte droom maar ik blijf ermee bezig en kan m niet duiden.

 4. mijn rechterhand in mijn droom heeft 4 witte vingers en 1 bruine (ringvinger). In mij droom wordt gezegd dat dit komt omdat ik een gekleurd kind heb. Heeft iemand een verklaring?

 5. Hi,

  Misschien zou u me kunnen helpen om deze droom te duiden,

  Ik droom dat ik kijk naar een lichaam wat nog wel in tact is maar waarvan ik weet dat het dood is en op mij overkomt als een soort geconserveerd beeld en waarvan ik aanvoel dat het een gevaarlijk iemand is geweest en iemand is waarvan ik niet weet of het nou mijn vijand is of niet, aan het kwaadaardige uiterlijk gezien zou ik er geen vrienden mee willen zijn en er ver vandaan blijven, ik denk dat deze persoon (of demon gezien het uiterlijk ?) dus dood is maar dan zie ik opeens dat deze persoon mij aankijkt, mij echt aanstaart door twee kijkgaten in de muur met een hele boze kwaadaardige blik waar ik echt van schrik terwijl ik weet dat dit dezelfde persoon is als het dode lichaam of beeld wat ik gezien heb,

  Wat zou dat kunnen betekenen ? Dat ik misschien denk dat ik een karaktertrek kwijtgeraakt ben die er onbewust nog is ?

  Of iets anders ? Schrok echt van deze droom,

  Bedankt alvast voor een eventuele uitleg,

  Michel.

 6. Ook ik heb een droom gehad, bij mij betreft het de ringvinger (rechterhand). In de droom voel ik pijn eraan. Of ik er een ontsteking heb zitten, dan masseer ik het een beetje. Plots komt er vuiligheid uit de hoek van mijn nagel. Soort van pus, een lange vrij rechte sliert ca 15 cm. Als ik het weg wil halen knijp ik erin en voel dat het zacht is maar kom erachter dat binnenin een peesje loopt waarbij ik voel dat het aan me verbonden zit. Het moment erna komt er iets uit…ontstaat in een misvormd iets. Beest of iets dergelijks. Schrikken absoluut. Ik sta vlakbij de wasbak waar bleekmiddel in zit en daar gooi ik het in. In de verte deed het me wat denken aan een scène van de film the The thing. Toen ik wakker werd, koppelde ik het met loslaten van. Overtollige ballast. Maar ik wil graag weten wat je ervan vind of denkt wat het kan betekenen. Ik hoor het graag van je en bij voorbaat dank voor je antwoord. Groetjes Nancy

  1. Beste Nancy,
   Wat interessant is om te kijken wat er uit je vinger komt. Je masseert het in beweging en uit je lichaam. Maar wat je in de droom doet is dat je het weggooit in bleekmiddel. Dan ‘verbleekt’ het. En het is juist fijn om benieuwd te zijn naar dat misvormde iets, een beest of iets dergelijks. Welke energie heeft het? Wat precies laat je los, scheid je af?

   1. Dank je wel voor je snelle reactie.
    De associaties: in de film manifesteert het zich dat het volwaardig is om te groeien. Dat gebeurt in de droom ook op het moment dat ik het in de bleekmiddel gooi. Een kleine homp (zag er niet natuurlijk uit en…het splitste zich in tweeën) wat zich op mij richt, (weer) bezit van me wil nemen. Ik vecht er ook tegen probeer het te doden. Gelukkig lukt het me om het bij me vandaan te houden. In de droom weet ik dat het een negatieve energie is.

 7. Interessante website. Ik heb bepaalde dromen, die ik met elkaar denk te kunnen verbinden. Ze openbaarden zich zo’n 25 jaar geleden voor het eerst. Ik heb een keer of 5 dromen gehad die in een zelfde sfeer zich voltrokken. De laatste keer is ook al weer jaren geleden. Vanmorgen op de fiets realiseerde ik me dat ik vannacht een droom heb gehad, die op die andere dromen leek.
  Het komt er op neer dat er willekeurig ergens op mijn lichaam een plekje is, waaruit bij nadere beschouwing iets groeit, iets wat er niet hoort, een soort sterk plantje. Als ik er aan trek komt het los en ontstaat er in mijn huid een diepe krater, die niet bloedt maar er wel vlezig uitziet. Vannacht waren het geen plantjes maar hele lange haren op een plek waar je die normaal niet verwacht. Ik trok er aan, ze kwamen los en er zaten een soort veerachtige worteltjes aan. In mijn huid ook weer een kratertje, best diep met beweging daarbinnen.. In een andere droom kijk ik naar een plekje in de spiegel en ontdek dat mijn huid bedekt is met een heel zacht vachtje, als van een konijn, maar dan heel kortharig.
  Het gekke is dat als ik het droom het me niet werkelijk bang maakt, maar als ik wakker wordt en er aan terug denk, word ik heel misselijk en vind ik het wel heel eng. Wat zou het kunnen betekenen. Blijkbaar is er een terugkerend thema in mijn leven. Op zich wel fijn te merken dat ik weer dromen heb die ik onthouden kan. Ik heb voor mijn gevoel jaren niet gedroomd en ook lang niet goed geslapen. Wel jammer dat juist dit soort dromen weer oppoppen…
  Wat zou het kunnen betekenen?

 8. Hallo kan iemand mij uitleggen wat mij droom betekent? Ik heb gedroomd dat ik een tumor in mijn pols had en in mijn droom was ik erg verdrietig van het nieuws, ik heb namelijk in het verleden een tumor gehad in mijn been mazr dat is jaren geleden ik hou mij daar ni echt meer bezig hoor, maar vind deze nu wel raar dat ik er vannacht plots over droom?

  1. Beste Magali,
   Bij dromen over het lichaam is het altijd belangrijk om twee zaken te doen. A om echt te laten nakijken of er niets is bij de dokter. En B; dromen zijn vaak een beeldtaal die je op een ander niveau iets willen duidelijk maken. Wat je kunt doen is je geest de vrije loop te laten en te gaan associeren; wat zijn tumoren; woekerende cellen. Wat woekert in mij, in mijn gedachten, in mijn geest? Waar maak ik me zorgen over… Allerlei vragen die je jezelf kunt stellen. Welk gevoel komt er boven, welke gedachten, welke associaties? Die geven je aanwijzigingen. Daarbij kijk je ook naar de specifieke plek; je pols. Wat komt er boven als je aan je/een pols denkt? Ik denk aan bewegingsvrijheid, uit de vrije pols iets doen… Maar daarin is het belangrijk dat jijzelf de antwoorden geeft. Ik hoop dat je zo zelf verder kunt. Vriendelijke groet, Nanske

 9. Ik had vannacht een bijzondere droom. Ik was naakt en bekeek mijn lichaam. Ik zag allemaal verdikte plekken op de huid en bruin gekleurde plekken, die groter werden.
  Ineens werd mijn aandacht getrokken naar de zijkant waar ik allerlei raar gevormde lang gerekte uitsteeksels zag met allerlei vertakkingen.
  Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Beste Esther,

   Dank voor je reactie. Het is inderdaad een bijzondere droom, waarin je huid een heel belangrijke rol speelt. Je huid is de fysieke grens tussen jou en de buitenwereld. Ook is het je belangrijkste gevoelsorgaan. Dus ik zou kijken naar jouw relatie met de buitenwereld in de periode dat je dat droomde, en wellicht speelt het nu ook nog. Speelt er iets in jouw directe omgeving, dat jou raakt? Of gaat er iets in jou om, dat naar buiten wil? Dan zijn er die uitsteeksels met vertakkingen. Iets dat naar buiten groeit, wat er eerst niet was. Ook dat duidt er op dat er iets belangrijks speelt in jou, dat naar buiten wil, of iets in je omgeving waarvoor je uitsteeksels laat groeien, als ware het voelsprieten of tentakels.

   In de hoop dat dit je weer een stapje verder helpt,
   hartelijke groet van Mirjam Tirion

   1. Hallo Mirjam,
    Kun je wellicht nog iets meer zeggen over de betekenis van het naakt zijn? Kan het zijn dat ik me op m’n kwetsbaarst heb gezien?
    Kunnen de takken wijzen op nieuwe groei en mogelijkheden op allerlei vlakken? De takken groeiden namelijk en vertakten zich verder.
    En waarom zag ik ze uit mijn rechterzij komen? Ik weet dat dat de yang kant is.
    Het klopt dat ik een besluit moet nemen om voor mijzelf te gaan beginnen en te doen waar ik gelukkig van word. Daar hik ik tegen aan.
    Bij de yang of mannelijke kant hoort o.a.: naar buiten richten, onszelf kenbaar maken, actief zijn, doen (bron: http://www.haptotherapiehaarlem-noord.nl). En dat klopt zo goed! Ik richt me van nature naar binnen, als ik gekwetst ben of het moeilijk heb.
    Dus ik moet doen, tot actie overgaan, dat weet ik met mijn verstand, maar mijn emotionele kant weet er nog steeds weinig raad mee.
    Ik moet uit mijn comfortzone komen. Representeren de takken ook de voelsprieten die mijn omgeving voorzichtig aftasten?
    En die plekken op mijn lichaam? Zou dat kunnen betekenen dat als ik mezelf blijf “opsluiten” het negatieve blijft groeien ten koste van het positieve?
    Stel je visie in deze erg op prijs,
    met groet,
    Esther

 10. Hallo,
  Afgelopen nacht droomde ik dat er opeens een vinger (een pink denk ik, 99% zeker) uit mijn rechtervoet bleek te groeien. (aan de buitenkant)
  Ik heb zelf al gezocht, maar kan niks vinden over deze specifieke combinatie.
  Van de rest herinner ik me niet veel, alleen dat ik schrok (waar en waarom komt dit vandaan?) en dat ik het er eigenlijk af wilde schroeven (wat niet echt gaat natuurlijk) Ik geloof dat mijn moeder erbij was, maar weet dat niet helemaal zeker.
  Groetjes 🙂

  1. Hallo dromer,

   Wat een aparte droom. Logisch dat je schrok, zo’n pink die uit je voet groeit. Ik heb me even verdiept in de functie van de pink. Het schijnt dat deze, hoe klein ook onmisbaar is bij het grijpen van voorwerpen. Ook dacht ik aan de uitdrukking “bij de pinken zijn” ofwel alert zijn of snel van begrip.

   Met dit alles in gedachten kijk ik vervolgens naar je droom. De pink groeit, dus er is groei, er is ontwikkeling gaande, maar hij groeit op de verkeerde plek. Dan zou een vraag kunnen zijn: Ben je wel bij de pinken, dus alert genoeg op wat gaande is, op die ontwikkeling? Grijp jij daarin je kansen? Of laat je die ‘lopen?’ (De pink zit immers aan je voet)
   En dan het willen afschroeven van de pink; Zit er heel misschien ‘een schroefje los’ waardoor je minder alert bent? En dan heb je ook nog het vermoeden dat je moeder erbij betrokken is. Hoe past zij in dit verhaal? Houd zij (wellicht onbewust) jouw ontwikkeling tegen?

   Heel erg benieuwd of dit wat raakt bij je. Dat zou ik graag terughoren.

   Esther

   1. Hallo Esther,
    Dank voor de snelle reactie.
    Hmm maar wel minder positief dan ik had gehoopt..
    Oh en aparte dromen zijn vrij normaal bij mij, haha

    De groei an sich zag ik niet persé, hij was er opeens. (wat natuurlijk dus wel een soort groei is, al dan niet eerder opgemerkt)
    Kansen laten lopen, tja dat klinkt wel enigzins bekend..
    Als in meer denken dan doen.

    Of mijn moeder een wezenlijke rol hierin speelt denk ik niet, was meer aan de zijlijn, steunend misschien zelfs. Daarnaast zijn we allebei volwassen (eigen beslissingen) en als iemand mij afremt ben ik dat helaas zelf denk ik.

   2. Hallo dromer,

    Dank voor je reactie. Ik denk dat het niet gaat over positief of negatief. Het is wat het is.
    Als je meer een denker dan een doener bent zoals je zegt, laat de droom zien dat er actie wordt gevraagd. Meer voetenwerk als het ware.
    Wat betreft je moeder: Dat klinkt zeer aannemelijk. In de droom is ze immers ook zijdelings aanwezig. Fijn dat je haar als steunende kracht ervaart en je uitleg laat ook zien dat dromen uiteindelijk alleen door de dromer zelf kunnen worden geduid.
    Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s