Vallen in dromen

Veel mensen dromen over vallen. Het is vaak een herhalend thema in de nacht. Toch zijn er grote verschillen in valdromen. Sommigen worden tijdens de val wakker in paniek, anderen vallen door en hebben bijvoorbeeld een zachte landing en voelen zich bevrijd. Het interessante is, dat dat verschil meestal al duidelijk wordt in de beginscène van de droom. Dit kun je goed zien in de twee voorbeelden die dromers geven:

“Mijn vader en een goede vriend zeggen: toe maar, spring maar in de afgrond, je kunt het. Ik spring en tijdens mijn val komt er een lasso om mij heen. Die vangt mij op, ik veer heen en weer als aan een bungy jump elastiek. De omgeving is prachtig. […]” (DVD ‘Het geschenk van je dromen’)

De dromer werd door mensen die hij liefheeft aangemoedigd te springen. Hij besloot het te doen, al had hij geen idee wat er ging gebeuren. Hij sprong, viel en merkte dat hij werd opgevangen. Deze man kiest er voor om de controle los te laten. Het is een vreugdevolle droom, waarin hij merkt dat hij meer in overgave kan leven. Het is een droom die oproept tot vertrouwen, die laat zien dat er veel meer mogelijk is, dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt.

Een andere valdroom, die velen zullen herkennen, begint als volgt:

Auto's in dromen‘Ik sta in mijn blauwe autootje op een smalle weg. Ik moet keren, maar het is te riskant. Er zijn teveel obstakels […]. Bovendien wil ik geen schade oplopen, want deze auto ga ik één dezer dagen inruilen voor een nieuwe en dat geeft gedonder. Dan zie ik een stukje verderop een hek. Moet ik er wel doorheen rijden? Achter het hek zie ik een ruim parkeerterrein en ik realiseer mij dat ik daar veel veiliger zal kunnen keren. Ik rij dus de parkeerplaats op, maar al heel snel zie ik dat de grond links naast de weg in grote stukken afbrokkelt. De schrik slaat mij om de keel. […]. Ik merk dat de auto sneller valt dan ik en ik probeer de stoel stevig tegen mijn zitvlak aan te trekken in de hoop de val daarmee te stoppen. Maar er is geen houden aan![…] De diepte, de leegte onder mij is oneindig. […] Mijn hart bonkt in mijn keel en ik schreeuw en ik grijp om me heen naar houvast.

Zelfs als lezer kan je het ervaren: deze val voelt bedreigend. De droomster is zich bewust van de oneindige leegte onder zich en een totaal gebrek aan houvast. De droom laat een radicaal beeld zien van controleverlies. Iets wat veel mensen die over vallen dromen, zullen herkennen.

Schijnzekerheid

Je kent de gezegden; ‘door de mand vallen’, ‘van je voetstuk vallen’ of ‘als de dood zijn voor’. Het zijn archetypische beelden waarvan iedereen de betekenis kan voelen. Dat wat je met alle macht in stand probeert te houden glipt je tussen de vingers door. Aansluitend bij je dagbestaan kan het bijvoorbeeld gaan over hoe jij je staande houdt in je manier van doen naar anderen of over de beelden die jij hebt over hoe je je moet gedragen, wat je bijvoorbeeld moet presteren van jezelf. Dat wat je ophoudt, daar waar je je vastklampt aan de schijnzekerheid van controle: het valt allemaal weg. Voor de persoonlijkheid is het een zeer pijnlijk proces, voor de ziel vaak een bevrijding.

Droom door

De remedie als je zulke dromen hebt: droom door. Je zult merken dat je grootste vrees – te pletter vallen – niet zal uitkomen. Er komt een oplossing. Neem je voor, als je gaat slapen: ‘Als ik weer droom dat ik val, word ik niet wakker maar val ik verder.’ Parallel kan je je voornemen in je leven overdag: als ik me vastklamp aan controle, neem ik me voor te ontspannen en los te laten. Daar waar ik me anders voordoe dan ik ben, ontspan ik en laat ik meer merken wat er werkelijk in mij leeft. Dan, op een dag, ontwikkelt de herhalende droom zich verder en kom je op nieuw terrein en is er een drempel in je ontwikkeling genomen.

DrempelHeb je een echte valdroom? Schrijf hem als reactie op deze blog. We zijn benieuwd naar de droom en wat het betekent/betekende in je leven. Wie heeft er een mooi voorbeeld?

Door: Mirjam Tirion en Nanske Kuiken

28 gedachten over “Vallen in dromen

 1. Vannacht had ik een valdroom en vanochtend open ik mijn mail en lees deze blog! Wel heel toevallig, dus hierbij mijn droom:

  Ik droom dat ik in een huis ben en met anderen (mijn gezin?) en we weten ineens dat buiten weerwolven zijn, we barricaderen de deuren en rennen naar de kelder maar daar zijn de wolven al binnen. Het zijn er een stuk of 4,5. Ik vecht met 1 en steek hem neer, hij verandert in een man die me uitlacht: denk je nou echt dat je ons gewoon neer kan steken? Ik besef dat het gevecht zinloos is en geef me over, laat me bijten en word ook wolf. Even later hoor ik bij hen en sta aan een afgrond en moet springen. ik dwing mezelf de afgrond in te te kijken en te springen, ik ben me vaag bewust dat ik droom en dat dit een kans is om door te dromen en te zien wat er gebeurt. Ik val, en val en val. Ik probeer als superman te vliegen, vuist gestrekt, maar dat lukt me (nog?) niet. Ik raak de grond zachtjes en glij door. Ik ben blij dat ik doorgedroomd heb en de val was eng maar ook wel bevrijdend..

 2. Mooie herkenbare blog over vallen in dromen!
  Toen mijn oudste kinderen nog klein waren had ik een aantal keren deze droom:

  Ik rij op de snelweg omhoog richting een grote brug. Het is een “hangbrug”, zoals de Golden Gate Bridge. Ik heb mijn twee kleine kinderen (peuter/baby) achterin, in hun kinderstoeltjes. Hoe dichter ik bij de brug kom, hoe meer mijn auto vanzelf naar rechts gaat sturen, richting de vangrail en de rand van de brug. Ik probeer terug te sturen naar links maar dat lukt niet. Ik raak in paniek en denk: als ik straks van die brug in het water val, kan ik er niet uit, en ik kan mijn kinderen niet losmaken uit hun stoeltjes en dan verdrinken we. De auto rijdt als vanzelf over de vangrail en kiepert over de rand van de brug.
  – Op dit punt schrok ik steeds wakker-.
  Later durfde ik door te dromen: Als ik over de rand van de brug ben gekieperd, valt de auto zacht op het water. De auto zinkt, gaat onder water, maar ik blijf tot mijn verbazing heel rustig. Ik zeg tegen de kinderen dat ze zelf hun gordels los moeten maken, en dat doen ze. We doen ook de deuren open, dat gaat makkelijk en we zwemmen rustig naar boven. Ik weet dat we blijven leven.

  1. wow! dit appelleert aan een angstvisioen/beeld die ik een tijdlang overdag had. Met de kinderen het water in…. en dat gebeurde vorig jaar in Utrecht. Ik denk voor elke ouder een herkenbare angst. Fijn dat jij door hebt gedroomd.

   1. Ik ben net wakker van een droom waar ik samen met mijn vriend in zijn auto zatten. Hij reed en wilde een auto langs de weg ontwijken. Hij stuurde te snel en is de auto gegeleden naast de weg. We vielen met de auto, het was donker, en we wisten niet waar we gingen belanden. We hielden elkaar vast, ik vroeg mijn vriend: gaan we op water vallen of op grond, hij wist het niet! Na ongeveer 2 minuten vallen met veel angst, zijn we zachtje op het water geland.. Ik maakte het dak van onze auto open. De auto ging niet zinken! We waren zo blij!!

 3. Ik ben in een park met Jeroen en Petra (goede kennissen van me) en hun baby’tje. Ik geloof dat haar ouders (die ken ik ook) er ook nog bij zijn. We hebben geloof ik wel plezier, maar dan val ik op de een of andere manier ergens naar beneden. Ik val voor de gevel van een gebouw langs en grijp me vast aan een rand. Ik hang daar horizontaal met mijn hand vastgegrepen in de gevel en die gevel is van plantaardig materiaal. Je ziet ook dat hij wat inhangt zeg maar. Ik geloof dat ik zelf aangeef ‘het is wel leuk om hier een foto van te maken, dat ik met de nagels in de dakrand hang’. Dan wil Petra mijn telefoon hebben en die wurm ik dan nog uit mijn rechter broekzak. Dat gaat allemaal goed zonder dat ik verder wegzak. Ik wil het dan op de foto zetten maar dat lukt me niet; dan moet het maar met haar toestel en dat duurt allemaal … (Ilona is ook wat lang van stof en chaotisch in werkelijkheid), totdat ze eerst nog een stap achteruit zet, maar dan gaat ze eerst nog Jeroen en haar zoon fotograferen bij een boom in het park en uiteindelijk zal het gebeuren dat er een foto wordt gemaakt, maar dan gaat mijn wekker af en ben ik wakker. (aug 2012)

  Zoals meestal met mijn eigen dromen heb ik geen idee waar dit over gaat. Iemand suggesties of goede vragen?

 4. Ik droomde vannacht dat ik met een collega van mij ( ik werk nog niet zo lang in dit bedrijf ) samen de hele dag bezig ben geweest met iets, vervolgens moeten wij een brug op waar geen leuning was, en ze duwde me op een soort van fiets vooruit, zij zakt door haar enkel en we vallen, in eerste instantie hou ik me nog vast aan de riggel, en hou ik haar vast, ik besloot haar vast te houden maar gleed daardoor dus weg. Wij vallen naar benden het water in, het waren een goed aantal meters, en ik voelde de pijn in mijn bovenbenen en voeten want zo viel ik in het water. later werd ik wakker.

  Ik vind het heel moeilijk om daar iets uit te kunnen begrijpen eigenlijk. Ik mag haar niet echt zo, we hebben ook niet echt een klik. In mijn droom vond ik haar super aardig , en hadden we het top.

  1. Hallo Sabrina,
   De vragen die ik krijg: wat maakt dat je die collega niet zo mag in het echte leven? en wat vond je leuk aan haar in de droom?
   Hartelijke groet van Mirjam

 5. Hoi hoi..

  Ik heb altijd een terugkerende droom.. en dat is dat de weg achtermij verbrokkelt en ik ren dan een brug op van steen en die verbrokkelt ook en dan val ik en schrik ik wakker. Kunt u mij vertellen wat dit betekend. En de laatste tijd droom ik over een rattenplaag.. waar we met de hele buurt mee bezig zijn.
  Dank u vriendelijk gr thessa

 6. Hallo,

  Ik had een beangstigende droom over vallen. Ik was in een leeg huis uit een eerdere droom waar mensen woonde die ik een beetje kende, met jongens/mannen in het gezin die gewelddadig waren. Maar er was dus niemand en ik voelde me naar beneden getrokken, gezogen als een wervelwind naar beneden. Je kan moeilijk vallen als je al op de vloer zit in een stoel dus dat voelde wel heel raar. Het leek een energie die de macht overnam alsof het huis ‘besmet’ was door de vorige bewoners, of zij ook om die reden vertrokken. Anyway, ik stopte halverwege want de adrenaline gierde door het lijf en vond het vallen helemaal niet okey. Gelukkig lees ik dat het altijd wel goed komt dus mocht het terugkomen dan hoop ik dat ik goed bevrijd raak.

 7. ik heb vaak een droom dan loop ik en dan spring ik van en hoge toren af en probeer te vliegen maar dat lukt niet en dan val ik maat steeds net voor dat ik de grond raak schrik ik wakker zonder dat ik dat wil

 8. Door mijn droom vannacht ben ik ook hier terecht gekomen.

  Tevens kwam ik er vanochtend toen ik wakker werd achter dat ik al meerdere dagen deze droom heb. Of verbeeld ik mij dit en heb ik meerdere keren hetzelfde gedroomd op een nacht?

  Afijn. Hetgeen ik me kan herinneren van mijn droom is als volgt; ik zit op een stoeltje met dunne pootjes. Deze stoel staat parallel met een wolkenkrabber. Ik ben dus hoogstwaarschijnlijk in een Amerikaanse stad. Het probleem is dat als ik me beweeg dat ik van de stoel afval. Deze stoel staat tevens even hoog of hoger dan de wolkenkrabber.

  Daarnaast weet ik dat ik zal sterven als ik spring maar ik wil er snel vanaf zijn. Ook beeld ik me tegelijk in dat tijdens het springen en het neerklappen op de grond de klap heel extreem veel pijn zal doen maar daarna is de pijn ook weer snel weg omdat ik dood ben.

  Het lijkt me een dat ik een keuze moet maken om ergens snel overheen te komen.

  Tot slot moet ik zeggen dat ik gister de hele dag bezig ben geweest in mijn hoofd met het koud douchen. Een vriend van mij attendeerde mij hierop dat dit je leven kan veranderen en ik ben best bang voor dat ijskoude douchen maar onbewust weet ik dat het toch wel heel goed voor je kan zijn wat ook bevestigd werd op Google.

 9. Ik droom heel vaak dat ik samen met mijn vader in de auto zit (hij rijdt). We rijden dan over een brug die eindeloos doorgaat en ineens stopt de weg en vallen we naar beneden. Op dat punt schrik ik altijd wakker, ook al wil ik het niet. En dat gevoel dat je krijgt is echt heel raar.

 10. Afgelopen nacht droomde ik dat samen met een aantal mensen (stuk of 5) aan een brug hing waar je onder hangt er waar je je met je handen aan vast klampt en vervolgens steeds een stukje vooruit moet slingeren om bij de volgende stang te komen.
  De mensen die bij mij waren hadden maskers op. Zebra of paard achtige maskers. Heel onrealistisch met gekke ogen.
  2 van die mensen waren al een stukje voor mij uit. De rest was achter mij.
  Ik hing aan de stang met mijn handen en voelde dat het steeds zwaarder werd om vast te houden. Toen ik naar beneden keek zag ik een bodemloze diepte.
  Op een gegeven moment schoot mijn ene hand los en kon ik mijzelf niet meer met 1 hand vasthouden. De angst kon ik letterlijk voelen in mijn buik.
  Ik besefte dat ik het niet meer zou redden, verloor grip en viel naar beneden…
  Ik ben rechtop wakker zwetend en buiten adem wakker geschrokken.
  Heel onprettig.

  Het kan in mijn geval refereren naar een relatie die nu echt over lijkt te zijn. De angst om iemand echt kwijt te zijn nu.

  1. Ja heftig om uit zo’n droom wakker te worden. Valdromen die eindigen in een nachtmerrie (angstig en ook echt wakker worden) zijn heel gebruikelijk. Je verliest je grip en je voelt dat je het niet meer kunt redden. En in jouw droom val je ook echt. En dan is het zo spannend dat je wakker wordt en niet meer in je droom meemaakt hoe je terechtkomt. Misschien kunnen we mailen over de precieze unieke elementen als de mensen met zebra/paarden maskers, wat je voelde in het moment, en jouw associatie met het kwijtraken van een relatie. Via die persoonlijke elementen krijgt jouw droom echt jouw betekenis, jouw kleur.

 11. Gisteravond, voordat ik werkelijk sliep, had ik een visioen/droom.
  Ik viel van een grote hoogte naar beneden.
  Deze beelden zagen er zo levensecht uit dat mijn hart in mijn keel zat en nadat ik wakker werd had ik een hartslag van 150.
  Tijdens mijn val sloeg ik met armen om houvast te krijgen en toch zag ik mezelf steeds sneller & verder naar beneden ‘gezogen’ worden.
  Het vreemde hiervan is dat het allemaal levensecht er uit zag, ik was diep onder de indruk over hoe erg ik in de veronderstelling was dat ik echt viel.
  De betekenis van deze droom komt ook overeen met mijn dagelijks leven, ik heb het idee mijn controle over mijn persoonlijkheid te verliezen.
  Ik merk dat ik verander, ik voel de laatste tijd weinig van mezelf, heb geen verlangens of vooruitzichten en toch blijf ik me afvragen of ik mezelf nu depressief moet voelen of dat ik mezelf het beste kan overgeven aan de verandering naar rustiger water.

 12. Vannacht droomde ik dat ik met mijn gezin een soort van tocht door een grottencomplex deed waarbij we op een bepaald moment een flink stuk omhoog moesten klimmen via een touwladder. Ik begeleidde mijn dochter (4jr) die bang was om te klimmen. Ik praatte haar moed in, hield haar vast en we kwamen uiteindelijk boven. Bovenaan stonden mensen om ons over de richel te helpen, maar mijn dochter en ik moesten wachten tot we aan de beurt waren. Toen we eindelijk aan de beurt waren zei ik tegen de persoon die ons ging helpen dat ze eerst mijn dochter moest helpen omdat ze te zwaar voor me werd om vast te houden. Toen de dame haar zou gaan pakken voelde ik mijn dochter onder mijn arm door wegglijden en kon ik haar niet meer grijpen. Ik was me kennelijk bewust van het feit dat het een droom was want ik heb het stukje een paar keer proberen te wijzigen en m’n dochter toch nog net kunnen grijpen en haar zelfs met een tuigje aan mezelf vastzittend bedacht, maar toch viel ze elke keer. Ik heb haar niet zien neerkomen trouwens; er was alleen een donker gat toen ik naar beneden keek. Het voelde heel onmachtig en verdrietig dat ik er niets aan kon doen dat ze steeds weer viel, maar gek genoeg was er uiteindelijk ook een soort berusting toen ik me realiseerde dat ze kennelijk móest vallen..
  Het rare is dat ik me vaag kan herinneren dat ze in een droom eerder die nacht ook al gevallen was, maar ik kan me van die droom geen details meer herinneren.
  Wat betekent het als een ánder (in dit geval mijn dochter) valt in een droom ipv dat je zelf valt?

  1. Beste Martine,

   Jouw vraag wat het betekent als iemand anders valt kan je niet in het algemeen beantwoorden. Als je kijkt naar jouw droom, komt er wel een vraag in me op die je misschien kan helpen om je droom te verduidelijken: Je droomt dat je je dochter probeert vast te houden, maar dat dat hoe dan ook niet lukt. Jij hebt echt alles geprobeerd. Ze valt. Als je kijkt naar je leven overdag, hoe is je relatie met haar? Hoe speelt het thema vasthouden, haar proberen te helpen versus haar niet kúnnen helpen, hoe graag je ook zou willen als moeder?

   Mocht je willen, hoor ik graag je gedachten in reactie op de blog, of privé op mirjam.itip.nl.

   Hartelijke groet van Mirjam

 13. Er zijn 2 dromen die ik al vaak gehad heb en die een beetje op elkaar lijken. 1 Schaakbord:
  Het is helemaal donker en ik loop op een schaakbord. Ik loop voor iets weg, maar ik weet niet voor wat of voor wie, ik blijf gewoon lopen. Het bord is geleidelijk aan meer naar beneden aan het kantelen en ik blijf in dezelfde richting lopen en ineens slaat het bord helemaal om. Ineens is er niets meer, alleen een donkere diepte waar ik in val en dan schrik ik wakker. Terwijl ik al deels wakker ben voelt het nog steeds of ik val, alsof mijn bed er niet meer is. Bij de andere droom ben ik aan het lopen en aan het lopen voor een lange tijd. Het is donker en alles ziet er hetzelfde uit, er is geen verschil tussen waar ik op loop of de ‘lucht’. Ineens val ik en ik word wakker en voel me net zoals bij de andere droom.

 14. Goedemorgen,

  ik droom niet vaak maar als ik droom dan word ik of achternagezeten door iets of iemand maar meestal dat ik val.
  Laatst zat ik op een hoog dak van een huis. Ik heb geen idee hoe ik daar terecht ben gekomen.
  Het was nacht Het was bij een oud huis.maar vrij hoog ik klom en klom maar naar boven tot in de nok van het dak.Ik keek angstig naar beneden en terwijl ik dat deed voelde ik dat ik zou vallen en onwel worden.Toen zag ik een ambulance het erf opdraaien de verpleegkundigen zwaaide vrolijk naar me en reden door. Toen ik ze zag wegrijden voelde ik me wegzakken en viel. Of ik de grond heb geraakt weet ik niet maar voelde alsof het werkelijk voorbij was en schrok wakker. Bij het wakker worden is me de droom bijgebleven en het geeft me nu nog een angstig gevoel.

 15. Vannacht droomde ik dat ik aan het wandelen was met mijn zus in een mooi bos in Nederland, toen er een beer achter ons aan kwam. We bleven staan op een heuveltje en ik gooide een tube naar hem (?). Om ons in veiligheid te brengen lieten we ons achterover van de helling naar beneden vallen en na een lange val kwamen we in een met mos bedekt dal terecht en zagen we weer licht door de planten komen.
  Deze droom is opmerkelijk want ik heb net mijn baan opgezegd en mijn zus en ik zijn in een persoonlijk proces verwikkeld om de schade van een narcistische ouder te verwerken.
  Het geeft precies aan waar ik nu sta en dat voelt wel heel goed.

 16. Ik droomde en dat gek. Mijn zus sprong in de diepte en dat zag ik (zij kwam op een betonnen vloer) en ik keek over de rand en ik viel in de diepte, kwam ook op die vloer. Het gekken was dat mijn zus een huis in ging en ik ook (ik zij) wat een mooi (antiek). Ik moest weg en mijn zus mocht blijven in de diepte terwijl ik naar boven moest.

 17. Ik droomde dat ik aan het werken was aan een podium met iemand. Later gingen we er met een auto langs, bestuurd door iemand anders. De podium was stijler dan dat die moest zijn en de andere kreeg hiervoor de schuld. Er was blijkbaar ook een gat waar wij inreden en wij vielen horizontaal naar beneden. Ik heb veel vaker dromen waarin in val met voertuigen, maar meestal wist ik niet wie hem bestuurde. Ik wil dan zo snel mogelijk wakker worden en denk in mijn droom dat ik mijn ogen open kan doen als het niet echt is, wat ik dan altijd in mijn droom hoop. Het lukt me om mijn ogen open te doen en ik ben weer wakker.

  1. Beste Nathalie,
   Dank voor je droom: een, waar veel kanten aan zitten. Het is altijd interessant als je over auto’s droomt:
   – Als je de auto als symbool ziet voor hoe je je door het leven beweegt, kun je er over nadenken, hoe dat overdag zit: hoeveel grip ervaar je in je dagelijks leven, zit jij aan het stuur? Of laat je anderen vaak de leiding nemen of bepalen wat wel of niet goed is, ook waar het eigenlijk over jouw ‘terrein’ gaat?
   – Je zou je kunnen voornemen, als je weer droomt dat je valt – veel meer controle verlies kan bijna niet – dat je dan gaat kijken wie dat is, die aan het stuur zit in de droom. Door er juist wel bij te blijven, krijg je meer grip op de situatie!

   Hartelijke groet van Mirjam

 18. Ik droomde dat een volwassen iemand vlak bij me in een donker trapgat naar beneden viel, ik greep nog om hem bij een been te pakken maar hield hem niet en werd schreeuwend wakker.

  1. Dag Heva,
   Er komen twee vragen in me op:
   1) Heb je in je dagelijks leven het gevoel dat je op een bepaald gebied de controle aan het verliezen bent zonder dat je daar iets tegen kunt doen? In dat geval staan zowel degene die in je droom naar beneden valt als jouw poging hem nog bij een been te pakken voor delen van jezelf.
   2) Is er een volwassene die in het dagelijks leven dichtbij je staat die iets ergs meemaakt en waarvan jij het gevoel hebt dat je wel probeert te helpen, maar dat dit niet lukt? In dat geval staat de persoon die valt in de droom voor iemand in je naaste omgeving.
   Helpt dit?
   Marielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s