Op reis zijn in dromen

De trein missen, verdwalen, de aansluiting missen, steeds maar in een rondje rijden en nergens aankomen… Het zijn voorbeelden van vaak voorkomende nachtelijke avonturen.

Droom Buskaartje

Dromen over op reis zijnIk stap in de bus en wil mijn kaartje laten zien aan de chauffeur, maar ik kan het kaartje niet vinden. Toen ik bij de halte zat te wachten had ik het kaartje nog, dus ik weet zeker dat het in mijn tas zit. De chauffeur (een oude man) zit uiterst relaxed te wachten en zegt: ‘Koop maar een nieuw kaartje bij mij’. Maar dat wil ik niet, ik heb er al voor betaald en wil niet nog eens betalen.

Ik blijf in mijn tas zoeken. Dan zegt hij weer: ‘Koop maar een nieuw kaartje, dan is het opgelost’, maar weer weiger ik en blijf graaien in mijn tas. Ik zeg tegen de chauffeur dat hij maar vast moet gaan rijden, dan zoek ik ondertussen verder. Ik word wakker terwijl ik nog aan het zoeken ben.

De droomster schrijft nog het volgende: ‘Ik vind dit een mooie droom om het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen. Waar in mijn leven is het nodig om een punt te zetten, mijn verlies te nemen en een nieuw kaartje te kopen?’

Op de website reageerde iemand hierop door te schrijven: ‘Het kan toch ook zijn dat je geen nieuw kaartje meer hoeft te kopen, want dat heb je immers al gekocht, dus waarom toch een nieuw kaartje kopen?’ Deze zienswijze zou ook kunnen kloppen, dus laten we verder kijken.

Hoe ga jij je levenspad?

Dromen over reizen gaan in het algemeen vaak over hoe jij je levenspad bewandelt, hoe jij door het leven gaat. Als we kijken naar deze specifieke droom speelt de buschauffeur een cruciale rol. Hij bepaalt. Hij had ook kunnen zeggen: ‘Je had al een kaartje, ik vertrouw je, dus stap maar in.’

Vraag het de droom(st)er

Wat hier nu belangrijk is dat je de dromer vragen stelt: Wat voor man is de chauffeur, welke energie heeft hij? Is het de energie van wijsheid, weten hoe het zit, betrouwbaarheid, dan is deze man een soort gids die zegt: ‘Neem nou je verlies, blijf niet hangen in het oude dat je kent.’ PolitieagentOf is het de energie van een strenge ‘politieagent’, een criticus die je verhindert je (levens)pad te vervolgen, die je geen vertrouwen geeft?

Je kunt de droomster ook de vraag stellen: Ken je het in je dagelijks leven dat je soms ‘dubbel moet betalen’ om iets voor elkaar te krijgen of ken je het juist dat je blijft hangen in het oude, je verlies niet kunt nemen? Dan maakt deze droom je dus duidelijk dat je als je verder wilt komen je inderdaad je verlies neemt en opnieuw investeert.

Alleen de droomster kan hier een antwoord op geven. Als luisteraar kun je jouw beeld er tegenover zetten ter inspiratie, een andere kijk toevoegen. Maar alleen de droomster kan voelen wat voor haar klopt.

Door: Nanske Kuiken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s