Dromen over vliegen

Vliegen in je dromenIk droomde dat ik kon vliegen en dat ik boven het strand vloog. Precies op de scheidslijn van land en water. Ik vloog helemaal naar het zuidpuntje van Spanje, ik kon zo door naar Afrika’

Vliegen geeft een gevoel van vrijheid: Je bent vrij. Alles is mogelijk, moeiteloos ga je op pad.

Bij dromen over vliegen is het de vraag of je in je dagelijks leven te veel of te weinig ‘vliegt’. Het zou kunnen zijn dat je je beperkt en beknot voelt en dat deze droom je laat zien dat je veel vrijer bent dan je denkt, dat je je veel vrijer kunt bewegen. Dat je meer durft te zeggen bijvoorbeeld in contact met anderen of dat je overtuigingen die je hebt veel minder strikt zijn dan dat jij denkt.

Maar het kan ook zijn dat je gewend bent van hot naar her te vliegen, van de hak op de tak te springen. En dat als het spannend wordt je het liefst de situatie wilt ontlopen. Dan is het zaak dat spannende contact of dat wat je van je stuk brengt werkelijk in de ogen te kijken en juist te blijven staan en werkelijk in ogenschouw te nemen wat er is.

Zo kun je je door je droom te verbinden met je dagelijkse bestaan tot een hele persoonlijke duiding van je droom komen.

Door: Nanske Kuiken

4 gedachten over “Dromen over vliegen

  1. Over vliegen droom ik niet vaak, wel dat ik veel in bootjes zit, water, sluizen dat soort zaken. Dit herhaalt zich ook vaak. Wat heeft dit te zeggen?

  2. Vroeger droomde ik vaak over vliegen, ik had het erg druk en wilde inderdaad weg vliegen. Het was me allemaal te veel. Nu zo 10 jaar later, is mijn leven veel stabieler en veel rustiger en ik droom het niet meer. Wel ben ik met vliegen bezig in mijn werk als kunstenaar maar zie het vliegen nu als afstand nemen van de drukte, relativeren, het in proporties zien. Het vliegen heeft een andere betekenis gekregen.

  3. Ik droom regelmatig over vliegen. Een keer vloog ik in mijn droom onzichtbaar boven mezelf, kon mezelf zien. Het voelde alsof ik mijn ziel was die naar beneden, naar mezelf keek – ik werd dan ook met een heel bijzonder gevoel wakker. De laatste droom over vliegen, was dat ik zittend op een heeeel klein matrasje (meer een kussentje) van een hoge berg naar beneden moest vliegen. In mijn droom voelde ik hoe krampachtig ik stil probeerde te zitten, zodat de wind er niet onder zou komen en mij omkieperen. In het begin voelde ik duidelijk angst, maar toen ik eenmaal op de wind kon vertrouwen, de zon, de blauwe lucht en het dal kon zien en ervan genieten, werd het fijn om me over te kunnen geven. De droom kwam in een onzekere periode, waarin ik mijn baan was verloren en worstelde met het dilemma veiligheid (weer een zelfde baan) versus inspiratie en creativiteit (een nieuwe koers). Het was en is nog steeds echt een anker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s